Gość: Kwiku IP: *.centrala.kbsa / 10.2.1.* 30.01.03, 11:06 Zastanawiam się co kupić w granicach 30.000 zł. Po przejżeniu różnych ofert stwierdziłem, że albo Punto albo Fabia. Może coś poradzicie ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: els Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.03, 11:39 Moim zdaniem fabcia, mimo fabiofobii i nadwozia co nie wszystkim sie podoba, ale i kanciasty Punciak nie jest najładniejszy. Ważna jest ta różnica że Punciak jest już starą konstrukcją w porównaniu do fabii jest jakby z inej epoki, więc i rozwiązania techniczne ma nienajnowsze. Pozdrawiam, els Link Zgłoś
Gość: Kaszana Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.03, 12:01 Przeglądając ostatni raport TUV dotyczący bezusterkowości zauważyłem,że w kategorii aut do 3 lat Punto jest na 91 miejscu ( na 96 wymienionych ). Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.aries.com.pl 30.01.03, 14:52 To loteria z tym Punto bo jeszcze niedawno był na 15 miejscu razem z Nissanem Micra... pozdrawiam > Przeglądając ostatni raport TUV dotyczący bezusterkowości zauważyłem,że > w kategorii aut do 3 lat Punto jest na 91 miejscu ( na 96 wymienionych ). Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.aries.com.pl 30.01.03, 14:48 A skąd te daleko idące wnioski? Jeśli się nie mylę to premiere Punto o premiery Fabii dzieli (jeśli dzieli) 1 rok (słownie jeden rok). Mam rozumieć,że ten rok to ta inna epoka... pozdrawiam > Ważna jest ta różnica że Punciak jest już starą konstrukcją w porównaniu do > fabii jest jakby z inej epoki, więc i rozwiązania techniczne ma nienajnowsze. > > Pozdrawiam, els Link Zgłoś
Gość: els Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.03, 15:28 Gość portalu: Sławek napisał(a): > Jeśli się nie mylę to premiere Punto o premiery > Fabii dzieli (jeśli dzieli) 1 rok (słownie jeden rok). Nie śledzę nowinek fiata, nie jest to moja ulubiona marka więc myślałem że ta różnica w premierach jest wieksza, może jednak ktoś zorientowany napisze kiedy była pierwsza fabia i pierwsze punto. Mimo to podtrzymuje swoją opinię ze fabia ma nowsze i lepsze rozwiązania techniczne i jest staranniej od punciaka wykonana. Pozdrawiam , els Link Zgłoś
Gość: vd Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 30.01.03, 16:10 > Mimo to podtrzymuje swoją opinię ze fabia ma nowsze i lepsze rozwiązania > techniczne i jest staranniej od punciaka wykonana. > > Pozdrawiam , els jakis przyklad ? Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.tlsa.pl 31.01.03, 08:30 Gość portalu: vd napisał(a): > > > Mimo to podtrzymuje swoją opinię ze fabia ma nowsze i lepsze rozwiązania > > techniczne i jest staranniej od punciaka wykonana. > > > > Pozdrawiam , els > > jakis przyklad ? po co Ci przyklad. facet przeciez nie sledzi co ten fiat produkuje, nie mowiac juz o tym, kiedy to sie dzieje. za to na pewno skody sa lepsze. ja Ci moge powiedziec, ze polskie ziemniaki sa lepsze od peruwianskich. co prawda nie sledze, co oni tam w peru uprawiaja, ale polskie jem. pzdr Link Zgłoś
Gość: vd :) IP: proxy / *.topware.pl 31.01.03, 09:29 Gość portalu: johndoe napisał(a): > Gość portalu: vd napisał(a): > > > > > > Mimo to podtrzymuje swoją opinię ze fabia ma nowsze i lepsze rozwiąza > nia > > > techniczne i jest staranniej od punciaka wykonana. > > > > > > Pozdrawiam , els > > > > jakis przyklad ? > po co Ci przyklad. facet przeciez nie sledzi co ten fiat produkuje, nie mowiac > juz o tym, kiedy to sie dzieje. za to na pewno skody sa lepsze. ja Ci moge powi > edziec, ze polskie ziemniaki sa lepsze od peruwianskich. co prawda nie sledze, > co oni tam w peru uprawiaja, ale polskie jem. > pzdr kumam Link Zgłoś
Gość: Stef Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.ceramika.agh.edu.pl 31.01.03, 11:48 Punto II weszlo na rynek w 1999 a Fabia w 2000, wiec roznica pomiedzy nimi to doslownie jeden rok. Ja jezdze Punto'2000 60KM, natomiast moj ojciec Fabia'2001 68KM. Silnik w Punto mimo, ze mniejszy i nominalnie slabszy, jednak jest wyraznie nowoczesniejszy (OHC). Silnik Fabii 1.4 68KM (takze 60KM) bazuje na bardzo starym skodowskim silniku (OHV - walek w kadlubie). Punto lepiej sie zbiera, a przy tym wyraznie mniej pali. Katalogowo, ale w reczywistosci rowniez. Po czesci jest to zapewne rowniez efektem znacznie wiekszej masy Fabii. Rozwiazania konstrukcyjne bardzo zblizone: ten sam typ zawieszenia, hamulce, uklad kierowniczy, etc, praktycznie analogiczne wyniki w crash-testach. Wielkosc podobna (Punto odrobine szersze, w srodku da sie to odczuc). Serwis cenowo podobny, gwarancja obecnie na oba auta na 2 lata. Konkluzja: Bardzo podobne konstrukcyjnie auta. Porownujac modele ze zblizonym poziomem wyposazenia Punto jest tansze. Stef Gość portalu: els napisał(a): > Gość portalu: Sławek napisał(a): > > > Jeśli się nie mylę to premiere Punto o premiery > > Fabii dzieli (jeśli dzieli) 1 rok (słownie jeden rok). > > Nie śledzę nowinek fiata, nie jest to moja ulubiona marka więc myślałem że ta > różnica w premierach jest wieksza, może jednak ktoś zorientowany napisze kiedy > była pierwsza fabia i pierwsze punto. > Mimo to podtrzymuje swoją opinię ze fabia ma nowsze i lepsze rozwiązania > techniczne i jest staranniej od punciaka wykonana. > > Pozdrawiam , els Link Zgłoś
Gość: malko Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 13:00 W ubiegłum roku sprzedano ponad 26 tys. nowych fabii, a tylko 12 tys. punto. Tysiące much nie mogą się mylić - kupuj fabię :-) Ale poważnie - fabia jest przestronniejsza. Podstawowe silniki w obu samochodach są do bani. Poziom bezpieczeństwa biernego w obu samochodach jest porównywalny ****. Wybież się na jazdę próbną i wtedy zdecyduj. Ja kupiłem punciaka z silnikiem 80KM końcem kwietnia 2002. Do tej pory przejechałem ponad 16 tys. km. Gdybym dzisiaj miał kupowac jeszcze raz, mój wybór byłby taki sam. Może dołożyłbym 2000pln na wyższą wersję wyposażenia. A może ibiza, podobno w seatach silniki nie zacierają się jak w polo. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.isep.pw.edu.pl 30.01.03, 14:46 Gdzie dostepne sa te raporty TUV? Link Zgłoś
Gość: Pap Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.globalintech.pl 30.01.03, 15:58 Witam, Ciezko mi napisac cos o Punto, bo nawet nim nie jechalem niestety. Ale za to mam Fabie od niedawna (10tys przebiegu) i jestem zadowolony. W miare cicho przy wiekszych predkosciach, silnik 1.4 bo taki bedziesz mial ponoc do mistrzow oszczednosci (delikatnie mowiac) nie nalezy, ale z 2-giej strony jesli nie robisz duzych przebiegow to jest to bez wiekszego znaczenia mysle. Zuzycie paliwa w punto 1.2 na pewno jest mniejsze. Z 2-giej strony silnik Fabii ma wieksza pojemnosc i co za tym idzie max moment obrotowy ma nizej zapewne niz punto (czyli bardziej elastyczny silnik, przyjemniej powinno sie jezdzic). Lepiej jednak sprawdz to w praktyce na jazdach probnych. Samochod dobrze trzyma sie na zakretach i calkiem niezle amortyzuje nierownosci nawierzchni (w porownaniu z SC ktore mialem to niebo a ziemia) - nie wiem jak sytuacja wyglada w Punto, warto sprawdzic. To chyba tyle co moge powiedziec. Przydala by sie opinia wlasciciela Punto jakas, no i Fabii ktory wiecej przejechal ode mnie :) Minusy Fabii jak na razie: - niewygodne pokretlo regulacji pochylenia fotela (samochodem jezdze ja i zona i co chwila trzeba krecic), polozone jest od strony drzwi, ciezko reke tam wcisnac - jakos slabo nagrzewa sie tylnia szyba (w sc mialem wrazenie ze bylo duzo szybciej) - nawiew jest jakis lipny, jak nastawi sie pol na pol nawiew na szybe np i na nogi to strasznie slabo dmucha, nawet jak sie podkreci wiatraczek Niby drobne rzeczy ale troche uprzykrzaja zycie. To chyba tyle. Ogolnie jednak jak na razie jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam, Pap Link Zgłoś
Gość: Odyn Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 12:05 Witam, Jeżeli sie zdecydujesz na Punto - to warto poczekac parę miesięcy. Na wiosnę ma być restyling Punto, który upodobni go bardziej do Stilo. Ja bym trochę zaczekał. pozdr. Link Zgłoś
Gość: malko Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 13:25 Gość portalu: Odyn napisał(a): > Witam, > Jeżeli sie zdecydujesz na Punto - to warto poczekac parę miesięcy. > > Na wiosnę ma być restyling Punto, który upodobni go bardziej do Stilo. Ja bym > trochę zaczekał. > > pozdr. wygląd to kwestia gustu. Nowe punto jak dla mnie jest po prostu brzydkie - taki vw, ale chyba faktycznie warto czekać, bo zapewne zgodnie z powszechną tendencją w podstawowym wyposażeniu będzie abs i dwa jaśki. Na pewno dostęny będzie nowy 16 zaworowy diesel 1,3. Obiły mi sie o uszy pogłoski o silniku 1,4 ze zmiennymi fazami rozrządu, ale to nie jest pewne. fiat ma to do siebie że specjalnie nie informuje potencjalnych klientów o tym co dobre. Marketing to najgorszy dział fiata. Link Zgłoś
Gość: Pap Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.globalintech.pl 31.01.03, 13:52 Oj chyba sie zapedziliscie Panowie! Z tego co pisal autor watku chce on wydac 30 tys na autko, czyli w gre wchodzi tylko najbiedniejsza z mozliwych wersji!!! Silnik 1.2 8 zaworowy, bez abs, poduszek i wspomagania kierownicy i bardzo watpie zeby nowa wersja w tej samej minimalnecj cenie oferowala abs, 2 poduchy itd. Jesli by tak bylo to nic tylko kupowac Punto, ale niestety troche w to watpie :( Pozdrawiam, Pap Link Zgłoś
Gość: Pap Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.globalintech.pl 31.01.03, 13:54 Acha :) od razu uprzedzam ewentualne ataki na mnie! :) Fabia tez nie iferuje nic wiecej w tej cenie :) Nie polecam Fabii zamiast Punto ani odwrotnie bo po prostu punto nie mam a mam Fabie dlatego ze to Combi (potrzebowalem 'taniego' kombi). Pozdrawiam, Pap Link Zgłoś
Gość: vd Re: PUNTO czy FABIA ? IP: proxy / *.topware.pl 31.01.03, 14:06 Gość portalu: Pap napisał(a): > Acha :) od razu uprzedzam ewentualne ataki na mnie! :) Fabia tez nie iferuje > nic wiecej w tej cenie :) > Nie polecam Fabii zamiast Punto ani odwrotnie bo po prostu punto nie mam a mam > Fabie dlatego ze to Combi (potrzebowalem 'taniego' kombi). > > Pozdrawiam, > Pap ...to cie wcale nie usprawiedliwia Link Zgłoś
Gość: Pap Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.globalintech.pl 31.01.03, 15:04 Usprawiedliwia???? Ja sie nie usprawiedliwiam, bo i nie mam przed czym. Kupilem Fabie a nie np. Punto czy innego Clio dlatego ze potrzebuje samochodu kombi w tej cenie. Pisalem to aby wyjasnic ze nie analizowalem wogole zakupu Punto wiec nie moge ocenic na ile jest dobrym samochodem. Moj wybor byl pomiedzy p206 kombi a Fabia i wybralem fabie po jezdzie probnej. To tyle. I jestem bardzo zadowolony z zakupu. Pozdrawiam, Pap Link Zgłoś
Gość: vd Re: PUNTO czy FABIA ? IP: proxy / *.topware.pl 31.01.03, 15:26 Gość portalu: Pap napisał(a): > Usprawiedliwia???? > Ja sie nie usprawiedliwiam, bo i nie mam przed czym. > Kupilem Fabie a nie np. Punto czy innego Clio dlatego ze potrzebuje samochodu > kombi w tej cenie. Pisalem to aby wyjasnic ze nie analizowalem wogole zakupu > Punto wiec nie moge ocenic na ile jest dobrym samochodem. Moj wybor byl > pomiedzy p206 kombi a Fabia i wybralem fabie po jezdzie probnej. To tyle. > I jestem bardzo zadowolony z zakupu. > > Pozdrawiam, > Pap dobra dobra, nie tlumacz sie, rozumiemy Link Zgłoś
Gość: Pap Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.globalintech.pl 31.01.03, 15:28 Widze ze jednak dalej nie rozumiesz skoro uwazasz ze sie tlumacze. Przykre. Link Zgłoś
Gość: vd Re: PUNTO czy FABIA ? IP: proxy / *.topware.pl 31.01.03, 16:31 Gość portalu: Pap napisał(a): > Widze ze jednak dalej nie rozumiesz skoro uwazasz ze sie tlumacze. Przykre. przykry to jest twoj brak poczucia humoru, ale nic to, nie gniewam sie :( pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Pap Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.globalintech.pl 31.01.03, 17:11 Gdybys dodal na koncu Twojej wypowiedzi usmiech ":)" to bym wiedzial ze to zart i bym sie tak nie wypowiadal :) Tez sie nie gniewam :) 3-maj sie, Pap Link Zgłoś
Gość: Pap Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.globalintech.pl 31.01.03, 15:25 Normalnie mnie ta wypowiedz zezloscila. Samochod to kupa zelastwa na kolkach ktora ma sluzyc do przemieszczania sie z miejsca na miejsce w miare bezpiecznie, a im dluzej pojezdzi tym lepiej. Jesli ktos podchodzi jakos emocjonalnie do kwestii zakupu kilku blach na kolkach widzac u innych "usprawiedliwiania sie" dotyczace zakupu auta, to mnie to przerasta. Usprawiedliwiac sie moge jak zrobie np. jakas przykrosc czlowiekowi niechcacy albo z innych spolecznych powodow, ale na pewno nie z powodu zakupu jakiejs rzeczy. A jesli ktos sie musi usprawiedliwiac lub widzi usprawiedliwianie sie w wypowiedziach innych to powinien sie gleboko zastanowic nad sensem swoich wypowiedzi i czy przypadkieem samochod nie za duzo znaczy w jego zyciu. Taka jest moja prywatna opinia. Przepraszam Forumowiczow za ten wywod ale jak widze jakie cuda sie dzieja w temacie samochodow a zwlasza fabii to mi rece opadaja. Pozdrawiam :), Pap Link Zgłoś
Gość: malko Re: PUNTO czy FABIA ? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 14:19 Nowy yaris z abs i dwoma jaśkami ma kosztowac 34 tys. Punto na pewno będzie tańsze. Poza tym nie zdziwię się jak fiat zrezygnuje z silników 8v i podstawowym będzie 1,2 16V 80KM. Podobnie zrobili z SC rezygnując z 900tek. Nie obawiaj się PAP nikt nie będzie Cie atakował. My są spokojne chłopaki. :-) 100 lat Gość portalu: Pap napisał(a): > Oj chyba sie zapedziliscie Panowie! > Z tego co pisal autor watku chce on wydac 30 tys na autko, czyli w gre wchodzi > tylko najbiedniejsza z mozliwych wersji!!! > Silnik 1.2 8 zaworowy, bez abs, poduszek i wspomagania kierownicy i bardzo > watpie zeby nowa wersja w tej samej minimalnecj cenie oferowala abs, 2 poduchy > itd. Jesli by tak bylo to nic tylko kupowac Punto, ale niestety troche w to > watpie :( > > Pozdrawiam, > Pap Link Zgłoś