Dodaj do ulubionych

C5 czy Laguna albo Mondeo

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 13:35
Co kupic? Tak naprawde to mam ochote na C5 a najmniejsza na Lagune. Co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Arti Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: 192.168.0.* 02.11.01, 14:04
      Jak bym miał zastanawiać się minutę, to wybrałbym Mondeo. Gdybym zaczął
      dogłębnie analizować i wszystko porównywać to chyba bym zwariował. Bierz to co
      najbardziej ci się podoba (na szybko). Nowe i tak się nie popsuje.
      • Gość: bocian Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.11.01, 14:11
        Gość portalu: Arti napisał(a):

> Jak bym miał zastanawiać się minutę, to wybrałbym Mondeo. Gdybym zaczął
        > dogłębnie analizować i wszystko porównywać to chyba bym zwariował. Bierz to co
        > najbardziej ci się podoba (na szybko). Nowe i tak się nie popsuje.

Bzdura! Czytales wątek kris'a ktoremu pękł w nowej Xsarze pasek rozrżadu i
        rozwalił głowice??? Znam przypadek subaru imprezy turbo której pękł blok silnika
        przy 2000 km przebiegu!
        Citroeny mają koszmarne opinie użytkowników. Nawet podczas testu w telewizji coś
        sie rozlecialo w tym autku. W citroena w zyciu bym nie wchodził!
        Nowe mondeo ma świetne opinie - Laguna tez - polecam zwłaszcza kombi! Porównaj
        wyposażenie i popytaj włascicieli Mondeo. Osobiscie bym wybierał miedzy tymi 2
        autkami - i mialbym zagwostkę.
        Mondeo jest chyba wieksze od Laguny...
        pozdrawiam - i daj znać co wybrales
        bocian
        • Gość: maciek Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: *.gpw.com.pl 02.11.01, 15:56
          Gość portalu: bocian napisał(a):

> Citroeny mają koszmarne opinie użytkowników.

tia, na www.citroen.autko.pl zapisalo sie ponad 1200 niezadowolonych
          uzytkownikow...
          • Gość: bocian Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.11.01, 17:37
            Gość portalu: maciek napisał(a):

> Gość portalu: bocian napisał(a):
            >
            > > Citroeny mają koszmarne opinie użytkowników.
            >
            > tia, na www.citroen.autko.pl zapisalo sie ponad 1200 niezadowolonych
            > uzytkownikow...

tia. i stanowi to zapewne malutki procent ogólnej liczby użytkowników. A
            przypadek krisa kolega sobie przypomina? A masę niezadowolonych z citroena
            forumowiczów?
            • Gość: Jarek C5, a opinia Bociana IP: 192.168.10.* 05.11.01, 08:30
              Gość portalu: bocian napisał(a):

> tia. i stanowi to zapewne malutki procent ogólnej liczby użytkowników.

Co wydaje sie zrozumiale przy "100% dostepnosci dla calego narodu polskiego" do
              internetu. "Tia" a ja do Kluby Cytrynki zapisalem sie miesiac temu, mimo, ze z
              Cytryny jestem zadowolony czwarty rok.

> A przypadek krisa kolega sobie przypomina?

Co mialbym nie pamietac, skoro sam wysylalem mail'e do Citroen Polska w jego
              sprawie.

> A masę niezadowolonych z citroena forumowiczów?

Z tej calej "masy niezadowolonych forumowiczow" moze wymien Bocku choc
              dziesieciu.

Oj, Bocian! Sam jezdzisz autkiem z dusza (w koncu Alfa taka jest, nieprawdaz?) i
              dobrze powinienes wiedziec, ze jak ktos ma dusze, to miewa takze swoje humory. I
              tylko od uzytkownika zalezy, czy jego uczucie do autka jest wstanie przetrzymac
              humory ukochanego autka.

Pozdr ;-)
            • Gość: maciek Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: *.gpw.com.pl 05.11.01, 09:43
              > tia. i stanowi to zapewne malutki procent ogólnej liczby użytkowników. A
              > przypadek krisa kolega sobie przypomina? A masę niezadowolonych z citroena
              > forumowiczów?

tia, kris (ktory oststnio pisal ze zaczyna zmienic zdanie na temat cytryn) i
              ta "masa" to zapewne olbrzymi procent ogólnej liczby użytkowników...
    • Gość: Piotr Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: *.orlen.pl 02.11.01, 15:00
      Miałem ten ból w kwietniu br.
      Wybrałem Lagunę kombi 1,9dci Privilege.
      Dziś wybrałbym to samo.
      • Gość: ARAFAT Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: 10.10.10.* 03.11.01, 11:08
        Ja od samego początku postawiłem na Lagunę 1.816V Grandtour...
        • Gość: XXL Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: *.rsk.pl 03.11.01, 12:50
    • Gość: frugo3 Re: C5 czy Laguna albo Mondeo IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.01, 22:20
      Kup nową Vectrę III, wygląda obiecujaco, powiedz czemu nie bierzesz pod uwage
      Passata? POzdrawiam.
    • Gość: Mirek do bociana IP: *.makolab.pl 03.11.01, 22:46
      >Znam przypadek subaru imprezy turbo której pękł blok silnika
      przy 2000 km przebiegu!<
      No i co z tego? Ja znam przypadek promu kosmicznego, któremu po kilkudziesięciu
      sekundach lotu też coś pękło.
      • Gość: bocian Re: do Mirka - brawa za blyskotliwy argument IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.11.01, 17:41
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

> >Znam przypadek subaru imprezy turbo której pękł blok silnika
        > przy 2000 km przebiegu!<
        > No i co z tego? Ja znam przypadek promu kosmicznego, któremu po kilkudziesięciu
        >
        > sekundach lotu też coś pękło.
        >

Znam takich którym coinnego peklo i teraz jest ich troje. Argument o Subaru,
        inteligentny rozmówco, kladzie jedynie przekonanie iz nie ma co sie zastanawiac
        nad wyborem autka bo nowe i tak sie nie psuje. Jest to bzdura i tyle. Sa autka
        ktorymi przejedziesz milion km bez remontu, a sa takie ktore po 200 tys. sie
        pposypia. Zgadza się?
        • Gość: Tomek C5 IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 19:03
          Wybral bym C5 bo jest najwiekszy w srodku w swojej klasie. Laguna jest jednak
          ladniejsza. Mondeo nie polecam bo slyszalem od kupli ze Ford to bardzo awaryjna
          marka.
          • Gość: Jarek Re: C5 IP: 192.168.10.* 05.11.01, 08:17
            Mysle, ze po swoich doswiadczeniach z Xsara i obecnie z Xantia zdecydowalbym
            sie na C5, mimo, ze desing nie do konca trafia w moj gust.

Argumenty za C5:
            - zawieszenie (jak sie boisz hydroactiva, to nie biez, ale moim zdaniem opinie
            o awaryjnosci tego elementu sa mocno przesadzone),
            - dobre silniki diesla HDi (zaraz ktos powie, ze 4,0 l BMW, czy Mercedesa sa
            lepsze),
            - dobrze i ladnie wykonczenie srodka (zdecydowanie najladniejsze z calej
            trojki),
            - moje pozytywne, dotychczasowe doswiadczenia z Cytrynami.

Argumenty za Laguna II:
            - poziom bezpieczenstwa (piec gwiazdek),
            - ladny wyglad (chociaz srodek...),
            - przyjemny diesel 1,9 dCi (chociaz na rynku krocej niz HDi).

Argument przeciwko Mondeo:
            - moze lepiej kupic oryginal tj. Passata, a nie "podrobke" Ford'a, w koncu to
            auto bedzie i tak "smutne"

Podkreslam, ze sa to moje subiektywne opinie.

Pozdr
          • Gość: Jarek Re: C5 IP: 192.168.10.* 05.11.01, 08:30
            Mysle, ze po swoich doswiadczeniach z Xsara i obecnie z Xantia zdecydowalbym
            sie na C5, mimo, ze desing nie do konca trafia w moj gust.

Argumenty za C5:
            - zawieszenie (jak sie boisz hydroactiva, to nie biez, ale moim zdaniem opinie
            o awaryjnosci tego elementu sa mocno przesadzone),
            - dobre silniki diesla HDi (zaraz ktos powie, ze 4,0 l BMW, czy Mercedesa sa
            lepsze),
            - dobrze i ladnie wykonczenie srodka (zdecydowanie najladniejsze z calej
            trojki),
            - moje pozytywne, dotychczasowe doswiadczenia z Cytrynami.

Argumenty za Laguna II:
            - poziom bezpieczenstwa (piec gwiazdek),
            - ladny wyglad (chociaz srodek...),
            - przyjemny diesel 1,9 dCi (chociaz na rynku krocej niz HDi).

Argument przeciwko Mondeo:
            - moze lepiej kupic oryginal tj. Passata, a nie "podrobke" Ford'a, w koncu to
            auto bedzie i tak "smutne"

Podkreslam, ze sa to moje subiektywne opinie.

Pozdr
            • Gość: Duk Re: C5 IP: *.rsk.pl 05.11.01, 19:14
              Ciężko wybrać coś z tej trójki, jako że wszystkie te auta są na rynku
              stosunkowo od niedawna.Oto kilka moich uwag:
              C5:wspaniałe wnętrze,z zewnątrz jak kazdy widzi,bardzo wysoki komfort-to
              zasługa miękkich siedzeń i zawieszenia, osobiście wole twardsze, cóż, typowy
              francuz,ale renoma cytryn do mnie nie przemawia,
              Laguna:(zwłaszcza kombi)miodzio:))bogate wyposażenie, doskonałe właściwości
              jedne, zawieszenie stosunkowo twarde(prawie jak nie "francuz")bardzo wysoki
              poziom bezpieczeństwa, i znaczna poprawa jakościjaką mozna zaobserwować
              ostatnio u renault
              Mondeo z koliei wydaje sie być tutaj złotym srodkiem, ale jak juz ktoś
              powiedział, ze ford gówno wort, takze bez komentarza.
              Prawda jest taka:pewnie nikt z nas nie miał tych aut dostatecznie długo ,żeby
              móc cokolwiek wiecej powiedzieć, mozna jedynie wyrazić własne subiektywne
              opinie, co własnie uczyniłem.
              Udanego wyboru, PZDR
              )
              • Gość: Slawek Re: C5- o co chodiz z ta niezawodnoscia IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.01, 22:16
                Ej, ludzie, a czy jak kobiete wybieraliscie, to tez robiliscie jej komplet
                badan, przebyte choroby itp?
                Co to za paranoja, że wszystkie tematy w Polsce na temat motoryzacji kończa się
                na niezawodności i bezawaryjności. Auto ma przede wszystkim jeździć, a naprawy
                ta większy czy mniejszy koszt eksploatacji. Co z tego, ze auto ma opinie
                niezawodnego, jak po dwóch godzinach jazdy plecy bola tak, że nie myślisz o
                niczym innym, albo nie daje sie wyprowadzić z nagłego omijania bez zawadzania o
                pobocze. Samochód jest dla ludzi i najwazniejsze jest bezpieczeństwo, komfort i
                samopoczucie osób , które mają nim jeździć. Opieranie się na kryterium
                niezawodności jako jedynym to jakaś abberacja. Jeśli stać cię na auto, w którym
                dobrze się czujesz, nad czym się zastanawiać?
                Osobiście nie widzę istotnych róznic między C5, Laguną a Mondeo, to wszystko
                nowoczesne samochody z całą tego konsekwencją, czyli nadmiarem plastiku,
                elektroniki, i bajerów.
                pzdr
                Slawek
                • Gość: Ralph Re: C5- o co chodiz z ta niezawodnoscia IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.11.01, 17:49
                  Zasadniczo się z Toba zgadzam (a co mam robić, jak 'francuzem' jeżdżę?), tyle,
                  że wczoraj byłem w salonie Citoena i dokładnie sobie C5 oglądnąłem. Extra!
                  Wnętrze bardzo wygodne, szczególnie w pakiecie z welurem. Pozycja za kierownicą
                  wymarzona (jeśli ktos lubi jazdę z lewą ręką na 'boczku' a prawą na
                  podłokietniku). Tablica ładniejsza niż Renault, wszystko pod ręką, w ogóle
                  baaardzo mi się spodobało, przybił bym sobie tą piątkę. Obawiam się jednak, że
                  zewnętrznie szybko się znudzi i po pewnym czasie zamieni w klasyczną 'paść'.
                  Serce gorąco podpowiada mi C5, tyle, że rozum to też kolega... Tym niemniej
                  wiadomo, jak to bywa z miłością- w tym przypadku chyba bym uległ:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka