illusionek 09.10.06, 15:34 Ktory z nich jest lepszy? Czym one sie tak naprawde roznia? Pytanie moze tendencyjne ale nigdy wczesniej nie mialem nawigacji, ciezko mi zatem sie w tym popalac. Dziekuje za pomoc, M. Link Zgłoś Obserwuj wątek
jwojciec Re: TomTom One vs. TomTom GO 510 22.10.06, 21:45 Witaj, Nie odpowiem dokladnie na Twoje pytanie, bo co prawda uzywalem kilku systemow do nawigacji, obecnie posiadam TT One, ale 510 nie widzialem/nie uzywalem. Do porownania parametrow technicznych a raczej z dodatkowych funkcji skorzystaj z witryny producenta. Wybralem TT One z 2 powodow, po pierwsze wielkosc - jest baaaaardzo maly plus plaski. Po wtore, posiada wbudowana baterie, ktora teoretycznie umozliwia korzystanie z niego przez 2 godziny (wg. producenta), natomiast mi nigdy nie zdechlo wczeniej niz po 6 godzinach (dluzej nie potrzebowalem, wiec nie wiem ile jeszcze moze dzialac). Bydle jest bardzo czule (poprawiono to w nim w stosunku do poprzedniego modelu. Dodatkowe zalety - mapa USA i Kanady wbudowana (tj. na karcie SD z ktora zakupilem go). Dodatkowe bajery - zasadniczo brak. Jest oczywiscie informacja o korkach i fotoradarach (extra platna, nie korzystam); wersja ktora mam nie dziala jako zestaw glosnomowiacy, mimo ze wyposazona jest w Bluetooth. Teraz o wadach, czyli co mnie w nim irytuje. Przede wszystkim informacja o planowanych zjazdach... Grrrrr... Jest to dalekie od idealu, wyswietlanie mapy jest maloczytelne. Nie daj Boze jak masz jechac po wielopoziomowych slimakach rodem z Los Angeles. Do tego dochodzi wybor adresu z wyswietlanej klawiatury w ukladzie "abcd...". Ciezko to robic w czasie jazdy... Dla pewnych obszarow (np. Manhattan) numeracja budynkow jest porypana, obsluga klienta ma w d*** te problemy. Brakuje mi w nim yellow pages - ale zdaje sobie sprawe ze to nie w tej klasie nawigacji. Czy jest zly? Nie. Czy warty swoich pieniedzy? Sadze ze tak, niemniej jakbym mial mozliwosc zakupu nawigacji montowanej w samochodach Hertz'a (neverlost, chyba garmin), z przyjemnoscia wybralbym to drugie rozwiazanie. Pozdrawiam, Jacek Link Zgłoś
mfilipkowski Re: TomTom One vs. TomTom GO 510 14.08.07, 11:55 Witam, jam mam TOM TOM 910, i kupilem ko ze wzgledu na ilosc wgranych map oraz system glosnomowiacy. Jak dotad ani razu mnie nie zawodl jezdzilem z nim na drogach w Angli, Niemczech, Francji i polodnowo zachodniej Polsce. Radzi sobie dobrze w miescie jak i poza nim. Wlasnie w Tom Tom'ie bardzo mi pasuje wyswietlanie na zjazdach - glownie na niemieckich autostradach oraz angielskich rondach - wszytko jest bardzo czytelne. Uzywalem kiedys 510 w Anglii i generanie nie widzialem zadnej roznicy pomiedzy 910 w sposobie nawigacji oraz prowadzeniu. W 910 masz mozliwosc ustawieniena klawiatury jako qwerty, co bardzo ulatwia pisanie adresy i sms'ow. No i oczywiscie bardzo przydatne jest jej 12G wolnego miejsca na HDD. Osobiscie bardziej mi odpowiada niz Hertza Never Lost - ktory w Niemczech kilka razy mnie zawiodl - i bardziej nazwalbym go Ever Lost - jednyna wielka zaleta tego systemu to walsnie yellow pages. Pozdrawiam Link Zgłoś