Dodaj do ulubionych

Nowa S-klasa

14.05.03, 12:54
www.autoexpress.co.uk/?news/ae_news_story.php?id=36013

Nie mówią nic o silnikach. Miejmy nadzieję, że nie poddadzą się wyścigowi
mocy z BMW i Audi i nie "podkręcą" niepotrzebnie najlepszych silników na
świecie. Czy taki samochód moze być jeszcze lepszy?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Nowa S-klasa IP: 143.26.82.* 14.05.03, 14:43
      greenblack napisał:

> Nie mówią nic o silnikach. Miejmy nadzieję, że nie poddadzą się wyścigowi
      > mocy z BMW i Audi i nie "podkręcą" niepotrzebnie najlepszych silników na
      > świecie. Czy taki samochód moze być jeszcze lepszy?

Nie mogę znaleźć tego artykułu... O który chodziło?

Pzdr
      Niknejm
      • greenblack Re: Nowa S-klasa 14.05.03, 14:59
        Szukaj w News - Index - Mercedes S-Class Spy Video.

Wóz oczywiście jeszcze zamasakowany:)

Pozdrawiam
        • Gość: Niknejm Re: Nowa S-klasa IP: 143.26.82.* 14.05.03, 15:18
          Dzięki, fajne. Ale dlaczego uważasz, że silniki Mercedesa są najlepsze na
          świecie? Trwałością i niezawodnością nie odbiegają od np. Toyoty, mocą
          jednostkową nie szokują... Tyle, że są duuuuże w 'lepszych modelach' Merców.
          Ale duże silniki mają i inni producenci.

Aha, co do Merca CLE - pooglądałem go sobie na zdjęciach i jest to chyba
          pierwszy Mercedes który NAPRAWDĘ mi się podoba (wizualnie), nie licząc SL. :-)

Pzdr
          Niknejm
          • greenblack Re: Nowa S-klasa 14.05.03, 15:22
            Nie wiem, jak mniejsze, ale 320, 430 i 500 są najlepsze w swoich klasach, a
            przede wszystkim mają łańcuch zamiast paska rozrządu.

Pozdrawiam
            • Gość: Niknejm Re: Nowa S-klasa IP: 143.26.82.* 14.05.03, 15:36
              greenblack napisał:

> Nie wiem, jak mniejsze, ale 320, 430 i 500 są najlepsze w swoich klasach,

Ale kto to powiedział i jakie przedstawił argumenty? Bo ja nie wiem? Może w
              klasie 3.2L lepszy jest silnik V6 z NSX? :-) Na 430 i 500 jestem się w stanie
              zgodzić ;-)

> a przede wszystkim mają łańcuch zamiast paska rozrządu.

Cóż, zależy od konstrukcji silnika. W Maluchu był łańcuch ;-) Sam wymieniałem,
              cholerstwo ciągle się rozciągało - w końcu zacząłem kupować łańcuszki w
              Pewexie :-) W Oplu był pasek 'padający' często na kilkadziesiat tysięcy km
              przed terminem wymiany. A w Hondzie - wymieniasz raz na 100000km i masz spokój.
              Nie słyszałem o przypadku, żeby komuś pękł pasek przed terminem wymiany
              (nieoficjalnie mechanicy mówią, że trafiały się egzemplarze z przebiegiem pod
              200000km i oryginalnym paskiem - zbrodnia).

Pzdr
              Niknejm
              • greenblack Re: Nowa S-klasa 15.05.03, 20:08
                Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Ale kto to powiedział i jakie przedstawił argumenty?

Ja tak mówię. Nie wystarczy?;)

Bo ja nie wiem? Może w
                > klasie 3.2L lepszy jest silnik V6 z NSX? :-)

A może go porównasz z 3.5 mistrzem wydajności z Legend?;P

Na 430 i 500 jestem się w stanie
                > zgodzić ;-)

Czy to ma jakiś związek z tym, że Honda nie ma V8?;P

> Cóż, zależy od konstrukcji silnika. W Maluchu był łańcuch ;-) Sam
                wymieniałem,
                > cholerstwo ciągle się rozciągało - w końcu zacząłem kupować łańcuszki w
                > Pewexie :-)

Co Ty porównujesz 126Pp z Mercedesem?!

Pozdrawiam
                • Gość: Niknejm Re: Nowa S-klasa IP: 143.26.82.* 16.05.03, 10:30
                  greenblack napisał:

> > Ale kto to powiedział i jakie przedstawił argumenty?
                  >
                  > Ja tak mówię. Nie wystarczy?;)

Przepraszam panie psorze :-) A te... argumenty (nieśmiało)? ;-)

> Bo ja nie wiem? Może w
                  > > klasie 3.2L lepszy jest silnik V6 z NSX? :-)
                  >
                  > A może go porównasz z 3.5 mistrzem wydajności z Legend?;P

Zapytałem o 3.2 z NSX. Prośba o odpowiedź. :-) Silnik z Legenda nie miał
                  upgrade'u od około 10 lat niestety :-(

> Na 430 i 500 jestem się w stanie
                  > > zgodzić ;-)
                  >
                  > Czy to ma jakiś związek z tym, że Honda nie ma V8?;P

Ma stuprocentowy, ale kolejny kolega zapytał też o Infiniti... Może coś o tym?
                  Bo może być ciekawe...

> > Cóż, zależy od konstrukcji silnika. W Maluchu był łańcuch ;-) Sam
                  > wymieniałem,
                  > > cholerstwo ciągle się rozciągało - w końcu zacząłem kupować łańcuszki w
                  > > Pewexie :-)
                  >
                  > Co Ty porównujesz 126Pp z Mercedesem?!

Oba mają łańcuszek rozrządu, nieprawdaż? ;-) A tak poważniej - łańcuch, czy
                  pasek, nieważne. Ważne, że wytrzymuje tyle, ile mówi producent (czego nie da
                  się powiedzieć o Oplu).

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: Niknejm Re: Nowa S-klasa IP: 143.26.82.* 16.05.03, 10:32

> Ma stuprocentowy, ale kolejny kolega zapytał też o Infiniti... Może coś o
                    > tym?
                    > Bo może być ciekawe...

A... cofam pytanie o Infiniti. Już odpowiedziałeś poniżej. Może Marek coś
                    jeszcze dorzuci.

Pzdr
                    Niknejm
                  • greenblack Re: Nowa S-klasa 16.05.03, 10:54

> Przepraszam panie psorze :-) A te... argumenty (nieśmiało)? ;-)

Np. 315 Nm w zakresie 3000-4800 w 320, 350 Nm w zakresie 3000-4500 w 350, 400
                    Nm w zakresie 3000-4400 w 430, i na deser 460 Nm w zakresie 2700-4300 w 500.

> Zapytałem o 3.2 z NSX. Prośba o odpowiedź. :-)

Legend - 299 Nm przy 2800 i 215 KM z 3.5 litra :O Aż trudno uwierzyć, że to
                    Honda. W NSX jest oczywiście lepiej, ale to "kosiarka" - 280 KM przy 7300 i 298
                    Nm przy 5300 obr. z 3.2 litra. Gdyby nadawała się do napędzania normalnych
                    samochodów, to byłaby w Legendzie.

Silnik z Legenda nie miał
                    > upgrade'u od około 10 lat niestety :-(

Honda się leni:P

> Ma stuprocentowy, ale kolejny kolega zapytał też o Infiniti... Może coś o
                    tym?
                    > Bo może być ciekawe...

W Infiniti jest silnik 4.5 V8. W wersji japońskiej ma 270 KM i 394 Nm przy
                    4000. W wersji amerykańskiej 340 KM i 415 Nm przy 4000 obr. Ale te konie są
                    chyba jakieś "papierowe", bo ważący 1820 kg przyspiesza do 100 km/h w aż 8,1 s,
                    a prędkość maksymalna tylko 232 km/h. S430 7,3 s i 250 km/h, ale przyspieszenia
                    w testach schodzą nawet poniżej 7s.

Pozdrawiam

> Oba mają łańcuszek rozrządu, nieprawdaż? ;-)

Tak i napęd na tył;)

Ważne, że wytrzymuje tyle, ile mówi producent (czego nie da
                    > się powiedzieć o Oplu).

Ale pasek przy silniku 4.2 V8 to już przesada. Na szczęście Audi wycofuje się z
                    tego pomysłu i w S4 jest już łańcuch.

> Pzdr
                    > Niknejm

Pozdrawiam
                    Greenblack
                    • Gość: Niknejm Re: Nowa S-klasa IP: 143.26.82.* 16.05.03, 11:11
                      greenblack napisał:

> Gość portalu: Niknejm napisał(a):
                      >
                      > > Przepraszam panie psorze :-) A te... argumenty (nieśmiało)? ;-)
                      >
                      > Np. 315 Nm w zakresie 3000-4800 w 320,

Przecież w VTECach (zwłaszcza w połączeniu z VVIS - zmienna geometria dolotu)
                      moment obrotowy też jest mocno spłaszczony (w szerokim zakresie obrotów).
                      Odczuwam to nawet w Civicu (moment spłaszczony w zakresie 2000-8000 obr/min),
                      który ma sie do NSXa jak... no właśnie. Ale wykresu przebiegu momentu dla NSXa
                      nie znalazłem :-(
                      Do Legenda nie opłaca się ładować takiego silnika. Jest zbyt drogi. Legend
                      służy do dostojnego toczenia. Lepiej, żeby miał dobry moment obrotowy nisko...
                      i tyle. Bo nikt nie kręciłby mocno silnika w Legendzie na maksa (hałas). No,
                      może ja :-) Ale ilu jest takich entuzjastów?
                      Jeśli masz rację, że ma pojawić się nowy Legend, to czekam z zapartym tchem :-)

Pzdr
                      Niknejm
                      • greenblack Re: Nowa S-klasa 16.05.03, 11:20

Legend
                        > służy do dostojnego toczenia. Lepiej, żeby miał dobry moment obrotowy
                        nisko...
                        > i tyle.Bo nikt nie kręciłby mocno silnika w Legendzie na maksa (hałas).

To samo można powiedzieć o Mercedesach i o pomyśle porównywania 320 z silnikiem
                        z NSX;)

> Jeśli masz rację, że ma pojawić się nowy Legend, to czekam z zapartym tchem :-
                        )

Takie słyszałem ploty. Podobno ma być V8 i napęd na tył.

Pozdrawiam
                      • Gość: Niknejm Re: Nowa S-klasa IP: 143.26.82.* 16.05.03, 11:21

> Przecież w VTECach (zwłaszcza w połączeniu z VVIS - zmienna geometria dolotu)
                        > moment obrotowy też jest mocno spłaszczony (w szerokim zakresie obrotów).
                        > Ale wykresu przebiegu momentu dla
                        > NSXa nie znalazłem :-(

Znalazłem :-) Tu:
                        www.nsxprime.com/FAQ/Performance/images/NSteXpo2002_DynoReport.pdf
                        Moment niemal płaski w zakresie 2700-7800obr/min... Chyba Merc czegoś takiego
                        jednak nie ma w 320...

Pzdr
                        Niknejm
                        • greenblack Re: Nowa S-klasa 16.05.03, 11:31

> Moment niemal płaski w zakresie 2700-7800obr/min...

Całkiem ładnie. Brawo Honda!:)

Chyba Merc czegoś takiego
                          > jednak nie ma w 320...

Przy 7800 obr. to by chyba wyfrunął spod maski;)

> Pzdr
                          > Niknejm

Pozdrawiam
                          Greenblack
                        • greenblack Co tam się dzieje?! 16.05.03, 11:44
                          Co tam się dzieje z wykresami mocy i szczególnie momentu na stronach 17, 18,
                          14, 12 w tym dokumencie?

Pozdrawiam
                          • Gość: Niknejm Re: Co tam się dzieje?! IP: 143.26.82.* 16.05.03, 12:31
                            Na dalszych stronach są takie 'ciekawostki' - egzemplarze NSXa z tuningiem
                            różnego rodzaju itp. Na początku są egzemplarze niemodyfikowane, nowsze
                            roczniki modelowe.

Pzdr
                            Niknejm
                            • greenblack Re: Co tam się dzieje?! 16.05.03, 12:36
                              Tak, ale te "poszarpane" wykresy dotyczą wersji bez tuningu.

Pozdrawiam
                              • Gość: Niknejm Re: Co tam się dzieje?! IP: 143.26.82.* 16.05.03, 13:19
                                greenblack napisał:

> Tak, ale te "poszarpane" wykresy dotyczą wersji bez tuningu.

Strony:
                                12 - W opisie na początku jest:
                                "Some of the graphs you may see have “gaps” in the reporting line. This was
                                attributed to an intermittent hardware failure with the Dynojet equipment
                                (specifically the RPM inductive tap), but had no effect on the other data
                                reported, even in the same “pull” – only a lack of data in certain places."

14 - nie wiem, co się dzieje... Brudny filtr powietrza? Zabrudzona
                                przepustnica? Złe paliwo? Błędy hamowni? Zajechany silnik? Autko z 1991r. Co
                                ciekawe, stronę powyżej jest wykres tego samego samochodu, zmierzony w
                                innym 'runie', wyglądający bardziej normalnie...

17 - Stuningowany. "Intake: Akimoto Cone; Induction: Normally Aspirated with
                                Nitrous Oxide Injection"

18 - Stuningowany. "Intake: Dali Racing / MonsterFlow"

Pzdr
                                Niknejm
            • Gość: Marek Re: Nowa S-klasa IP: *.atlanta.ga.us 14.05.03, 15:38
              A ja slyszalem ze silnik 4.0L Infiniti bije na glowe
              swoimi osiagami i kultura pracy 430'tke Mercedesa. To
              samo z 4.3L silnikiem Lexusa.
              • greenblack Re: Nowa S-klasa 15.05.03, 20:24
                Gość portalu: Marek napisał(a):

> A ja slyszalem ze silnik 4.0L Infiniti bije na glowe
                > swoimi osiagami i kultura pracy 430'tke Mercedesa.

To chyba źle słyszałeś. Infiniti nie ma silnika 4.0.

To
                > samo z 4.3L silnikiem Lexusa.

Tu też źle słyszałeś.

www2.gazeta.pl/auto/1,31341,848061.html
                ,

www.autobild.de/suche/artikel.php?artikel_id=991&artikel_seite=5&A_SESS=70ef778014821138d63aae220f0f02c7

Pozdrawiam

• Gość: Joasia Re: Nowa S-klasa IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.03, 16:50
      A moze byc brzydszy?
      Tobie nie podoba sie 7-ka BMW a dla mnie Mercedesy od czasow "okularnika" to
      beznadziejny styling - przedewszystkim nie podobaja mi sie tego typu reflektory
      • Gość: csi Re: Nowa S-klasa IP: 212.76.37.* 14.05.03, 19:26
        Gość portalu: Joasia napisał(a):

> A moze byc brzydszy?
        > Tobie nie podoba sie 7-ka BMW a dla mnie Mercedesy od czasow "okularnika" to
        > beznadziejny styling - przedewszystkim nie podobaja mi sie tego typu
        reflektory

A okrągłe reflektory w alfie gtv też Ci się nie podobają??
        • tricky Panowie proszę o spokój 16.05.03, 11:56
          Panowie proszę o spokój.
          Rozmawiałem ostatnio z moim kuzynem na temat s klasy. Jako małolaty
          oglądaliśmy z zapartym tchem W126 i byliśmy przekonani, że nic lepszego
          wymyślić się nie da! Potem pojawił się autobus W140, który wbił na w podłogę.
          Nowa S-ka ( niestety nie znam numeru modelu), jest kolejnym krokiem w kosmos.
          Do tej pory gdy widzę S klasę mówię dzień dobry...
          Zastanawialiście się nad fenomenem tego auta? Wystarczy powiedzieć magiczne
          słowo SKA i już wszyscy wiedzą o co chodzi.
          Jeszcze jedno: kiedy mój stary kupił parę lat temu 320 CE (W124) ,wspomniany
          kuzyn pożyczył na parę dni uwaga - obity skórą tzw "wypełniacz" do schowka w
          tylnej kanapie. ( Podobno wąchał go przez trzy dni non-stop)
          • Gość: Niknejm Re: Panowie proszę o spokój IP: 143.26.82.* 16.05.03, 12:34
            tricky napisał:

> Jeszcze jedno: kiedy mój stary kupił parę lat temu 320 CE (W124) ,wspomniany
            > kuzyn pożyczył na parę dni uwaga - obity skórą tzw "wypełniacz" do schowka w
            > tylnej kanapie. ( Podobno wąchał go przez trzy dni non-stop)

Dżizas... :-O Nie mam słów. Jak dla mnie fetyszyzm w czystej postaci...
            Moja 'Hondomania' nigdy nie osiągnęła takich rozmiarów ;-))

Pzdr
            Niknejm
          • Gość: Rav Re: Panowie proszę o spokój IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.05.03, 16:57
            Do czego służył ten wypełniacz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka