aniasmo 31.10.07, 14:16 prosze pomozcie, zblokowal mi sie hamulec reczny na lewym tylnym kole , co zrobic zeby puscil, do warsztatu i tak nie moge pojechac bo przeciez nie rusze Link Zgłoś Obserwuj wątek
tiges_wiz Re: hamulec reczny 31.10.07, 14:29 > bo przeciez nie rusze ruszysz :P >co zrobic zeby puscil tam jest tarcza czy beben? ale pewnie linka sie po prostu zapiekla. Link Zgłoś
aniasmo Re: hamulec reczny 31.10.07, 14:33 a cholera wie co tam jest, mam Lanosika i co zrobic by sie odpiekla haha Link Zgłoś
tiges_wiz Re: hamulec reczny 31.10.07, 14:36 bez zajrzenia pod auto i tak sie nie obejdzie .. mozna popsikac WD40 w pancerz, ale i tak linke trzeba wymienic. tam z tylu sa bebny wiec to linka na 99. Ewentualnie poluzowac i odpiac i pojechac na warsztat. Link Zgłoś
aniasmo Re: hamulec reczny 31.10.07, 14:39 no to swietnie bo ja sie raczej pod samochod chyba nie poloze Link Zgłoś
emes-nju Re: hamulec reczny 31.10.07, 14:37 Jezeli zapiekla sie linka, to da sie ja na sile wyciagnac z pancerza, ciagnac za dzwignie, ktora jest przy bebnie. Ale trzeba wejsc pod auto... I wiedziec co pociagnac :-) Mozna tez ja obciac i wycofac dzwignie. W obydwu wypadkach trzeba wiedzec co i jak oraz miec narzedzia. Czasem, jezeli to faktycznie tylko linka, pomaga proba powolnej jazdy. Jest szansa, ze hamulec pusci. Jezeli auto "ciagnie" zablokowane kolo, to tylko laweta :-( Link Zgłoś
rraaddeekk Re: hamulec reczny 31.10.07, 14:53 Czasem wystarczy energiczne zaciąganie i zwalnianie hamulca ręcznego. Powtórz taką operację kilkanaście razy. Życzę powodzenia. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: hamulec reczny 31.10.07, 14:59 no ja troche z tym ze pojedzie to przesadzilem, bo jak sie jezdzi caly czas RWD, to nie ma czegos takiego jak zablokowane tylne kolo, tylko czasem gorace obrecze ;) Link Zgłoś
dewulot1 Robi sie to nie wysiadajac z samochodu 31.10.07, 16:27 Jezeli "zapiekla sie linka" to trzeba go jeszcze raz zaciagnac na chama i spuscic, w razie czego powtorzyc na jeszcze wiekszego chama i znow spuscic. Jezeli przywarla (przyrdzewiala od psich szczyn?) szczeka do bebna, to trzeba na chama nacisnac hamulec nozny, pare razy. Ostatecznie mozna samochod rozbujac ruszajac do przodu i do tylu, ale to juz lepiej nie na chama. Link Zgłoś
loyezoo Re: Robi sie to nie wysiadajac z samochodu 31.10.07, 21:56 Wszyscy świetnie radzą ,z tym że ja po prostu zdjąłbym koło i "ostukał" bęben młotkiem bo zazwyczaj to szczęka się zapieka (blokuje) chociaż oczywiście linki nie wykluczam. Link Zgłoś