algreg 21.12.01, 05:44 Proszę o info na temat stosowania opon zimowych przy tylnym napędzie.Pozdrawiam Algreg. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: oja Re: opony zimowe-tył,przód IP: 217.98.233.* 21.12.01, 22:09 Jeżeli masz bryczke z tylnym napędem to radziłbym zakup czterech zimówek a nie dwóch. Jeżeli nie stac cie na cztery to zakup dwóch i tak będzie lepszym rozwiązaniem niż jazda na oponach całorocznych albo co gorsza letnich. Gdy kupisz tylko dwie sztuki to musisz się zdecydować czy założyć je na tył czy przód przy przednim napedzie nie ma żadnych wątpliwości ale przy tylnym sprawa nie jest łatwa. Jeżeli potrafisz wyprowadzić swój pojazd z lekkiego poślizgu (ładna szybka kontra :)) to załóż zimówki na przednią oś uzyskasz możliwość w miarę bezpiecznego skręcania ale po wyjściu z większości zakrętów będziesz musiał kontrowac (zwłaszcza jak dodasz gazu w zakręcie), no i niestety będziesz miał duże problemy z ruszaniem (jak musisz czasem ruszac pod górke to nie polecam tego rozwiązania). Jeżeli założysz zimówki na tyl skończą się problemy z zarzucaniem tyłu i ruszaniem ale niestety bedziesz musiał jeździc dużo wolniej ponieważ w zakrętach przód będzie ci uciekał na zewnętrzna strone łuku (dość niebezpieczne w zatłoczonym mieście można wylądować na kims innym) Dlatego uważam że do tylnonapędówki w gre wchodzi tylko zakup czterech zimówek. Jeżeli nie stac cie na nowe to polecam opone bieżnikowaną (nie ideał ale o niebo lepsza niż całoroczna) a ceny też są rozsądne. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: PG Re: opony zimowe-tył,przód IP: *.chello.pl 21.12.01, 22:23 Moim zdaniem powinienes zalozyc komplet, tzn. cztery. Dziala to najskuteczniej. Przeciez to bezpieczenstwo Twoje i Twoich bliskich (nie wspominajac o innych uzytkownikach drog). Jezeli na prawde nie mozesz pozwolic sobie na cztery zimowki, to zastosuj sie do rady OJA - to bardzo rozsadne. Jest jeszcze jedna opcja: zamiast dwoch nowych kup cztery uzywane. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: opony zimowe-tył i przód razem IP: *.telia.com 22.12.01, 12:00 Niema mozliwosci zalozenia dwoch opon jest tylko mozliwosc uzywania czterech opon ,w kazdym innym przypadku zabijesz siebie albo wspoltowarzyszy na drodze. W Szwecji jak policja zlapie delikwenta z dwoma oponami zimowymi i dwoma letnimi ,auto zostaje natychmiast wycofane z ruchu bez mozliwosci powrotu do domu,tylko na wozku albo na platformie.Zostaje nalepiona czerona nalepka na szybe zwana japonska flaga i ta informacja natychmiast z wozu policyjnego idzie na komputerowa baze danych.Takze delikwent jest ugotowany.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: opony zimowe-tył i przód razem IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.12.01, 12:29 Ostro tam u Was w tym szwedzkim kraju!...jaki za to mandat grozi? PS.Jak przód napęd, to zimówki tylko w komplecie. Każde inne rozwiązanie jest błędem całkowitym (to znaczy mieszać; lepiej już na letnich jeździć chyba...) Link Zgłoś
Gość: Michal Re: opony zimowe-tył i przód razem IP: *.telia.com 22.12.01, 15:32 Wiesz, ze niewiem,ale jestes wycofany z ruchu to chyba cos gorszego.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: 300M Re: opony zimowe-tył,przód IP: 192.168.6.* 22.12.01, 21:16 Zakładam że jesteś dorosłym człowiekiem a to zobowiązuje do umiaru. Jak mogło Ci przyjść do głowy takie pytanie, szatan Cię podpuścił czy co? głupi ale porównywalny w efekcie przykład: załóż narty w tym jedną z papierem ściernym od spodu i jaazdaa z góry !!!! Niezłe głupstwo prawda? ale podobne w skutkach do tego o co pytasz. Mam nadzieję że zachowasz rozsądek i kupisz jakiekolwiek ALE CZTERY zimówki !! Pzdr. Link Zgłoś
algreg Re: opony zimowe-tył,przód 28.12.01, 23:01 pardon ,że nie uściśliłem kwestii.Oczywiście opony zimowe mam 4 kormoran winter,2szt mająok.2mm niższy bieżnik i dlatego pytam, którena tył.pozdrowinia z okazji2002.algreg Link Zgłoś
Gość: Adam Re: opony zimowe-tył,przód IP: *.acn.waw.pl 28.12.01, 23:57 algreg napisał(a): > pardon ,że nie uściśliłem kwestii.Oczywiście opony zimowe mam 4 kormoran > winter,2szt mająok.2mm niższy bieżnik i dlatego pytam, którena tył.pozdrowinia > z okazji2002.algreg Z wyższym bieżnikiem na oś napędową, ale pamiętaj zimówka żeby spełniała swoją rolę musi mieć minimum 4 mm bieżnika. Pzdr Adam Link Zgłoś
algreg Re: opony zimowe-tył,przód 29.12.01, 19:15 Adam-dzięki tak właśnie zrobiłem ,ale były ,różne opinie.Opony mają 1 sezon za sobą i są oczywiście gł. niż 4mm.Pozdrawiam Link Zgłoś