Dodaj do ulubionych

VOLVO XC 70!!!

21.04.08, 11:09
Serwus, ponieważ zamieżam kupić Volvo XC70 (01-07), mam pytanie o
zawieszenie w tym modelu. Czy da się jezdzić szybko Volvo bez
aktywnego zawieszenia FourC? I czy DSTC ma sens w aucie 4x4? I
pytanie do użytkowników XC70 gdzie znajduję się przycisk zmiany
pracy podwozia FourC? Podejżewam, że za gałką zmiany biegów, jeśli
tak to który w kolejności.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedż!
Obserwuj wątek
    • karakalla Re: VOLVO XC 70!!! 21.04.08, 16:08
      W sumie mogę się wypowiadać na podstawie dość okazjonalnych doświadczeń z V70 diesel, przedni napęd, bez Four C, całkiem przyjemne auto, daje się nim dość dynamicznie jechać, ale pogromca torów to nie jest i wątpię, czy wyżej zawieszony XC70, nawet z takim systemem, będzie demonem szos. To po prostu duże, lekko uterenowione kombi nastawiona raczej na komfort i chyba nie można się po nim spodziewać cudów.

Pytanie o sens DTSC jest chyba teoretyczne, jako że jeśli się nie mylę nie występują XC II generacji bez tego układu, niemniej jednak trzeba pamiętać, że AWD w Volvo to Haldex, czyli po prawdzie napęd na przód z dołączanym w razie poślizgu tyłem. W tym wypadku DTSC/ESP, jak zwał, tak zwał, jest raczej nieodzowne, jak działa Haldex bez kontroli trakcji można się było przekonać np. w starej Octavii 4x4. Gwałtowne zmiany charakterystyki z przednionapędowej na tylnonapędową, pływanie mocy nie były ani przyjemne, ani bezpieczne. To nie jest Torsen albo symetryczny AWD Subaru, który może się na dobry ład obejść bez kontroli trakcji.
    • polokokt Re: VOLVO XC 70!!! 21.04.08, 22:46
      www.volvoforum.pl
      zapraszam, moze znajdziesz kilka przydatnych informacji

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka