Dodaj do ulubionych

opel aqila

IP: *.gazeta.pl 05.01.02, 23:56
co sądzicie o nim czy warto kupić, (wszak to opel) czy jest cos lepszego w tej
cenie i standarcie?
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: opel aqila 06.01.02, 13:31
      Sam się nad tym zastanawiam, chodzi o samochód dla mojej małżonki.
      Ten silniczek 1200 jest nieco za słaby, zwłaszcza w dolnym zakresie obrotów do
      relatywnie duzej karoserii (w środku jest bardzo duzo miejsca). Ciekawe, czy
      Opel planuje jakieś uzupełnienie tego produktu o silnik 1400, podobno mówi się
      o nowym dieslu (do miasta to by było najlepsze, bo elestyczne).
      Cena jest chyba trochę za wysoka, nawet z 2000 zł upustem za model 2001.
      Ale to wynik tego, że samochodzik doskonale sprzedaje się na zachodzie i Oplowi
      wcale nie zależy na naszym rynku dla niego.
      Jak na razie nikt z Forum się na temat tego pojazdu nie wypowiadał.
      Może dlatego, ze to jest samochód nie nadający sie do szpanowania. Skoda Fabia
      też obrywa na Forum straszne cięgi, choć trudno stwierdzić dlaczego.
      • Gość: Adam Re: opel aqila IP: 62.89.110.* 24.01.02, 10:47
        Polecam gorąco.Jeżdżę od roku bezawaryjnie. Bardzo wygodny, silnik 1,2
        wystarczający. Spalanie 6,5 po mieście przy spokojnej jeździe. PZDR
        • chaladia Re: opel aqila 24.01.02, 22:35
          Parę pytań szczegółowych:

Agila ma jakieś niestandardowe miejsce na radioodtwarzacz i do tego Opel
          oferuje równie niestandardowy sprzęt audio, bez kieszeni i bez panelu. A cena
          650-1000 zł. Czy nie bywa to zachętą dla włamywacza?

Jak Agila sprawuje się z baraznikiem dachowym? Samochodzik wydaje sie nieco
          wysoki. Już sobie zmierzyłem garaż i wychodzi mi, że trzeba będzie zmienić
          antenę w dniu zakupu, bo się nie zmieszczę (brama wysoko na 2 m).

Do jakiej prędkości w sytuacjach awaryjnych można "kręcić" 2 i 3 bieg? Na
          jeżdzie próbnej nie dali mi tego sprawdzić. "Jedynka" skończyła się około 40
          km/godz przy okropnym wyciu - nie wiem: silnika, przeniesienia napędu czy
          wydechu, ale silnik był zimny, więc to niekoniecznie musi być cała prawda...

Czy ktoś ma odsuwany szyberdach w Agili? Niby w cenniku jest, ale żaden dealer
          w Warszawie nie potrafił mi pokazać samochodu z czymś takim.

Pozdrawiam,

Chaladia Bolandi
    • Gość: Mikolaj Re: opel aqila IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 24.01.02, 10:57
      Witam,
      Przemyśl Suzuki Wagon R+ (tak to się chyba nazywa).
      Buda ta sama, lepszy silnik i 3 lata gwarancji. A cena chyba podobna.
      Sądząc po opiniach m.in. na tym forum, Suzuki z Węgier są niezłej jakości, a z
      Oplami to różnie bywa.
      Pozdrawiam
      Mikołaj
    • Gość: Nowy Re: opel aqila IP: 213.25.158.* 24.01.02, 13:40
      Opla stanowczo nie polecam, Suzuki lepsze w silniku, zawieszeniu, wykonaniu i
      gwarancji. Jakość serwisu opla jest powszechnie znana i nie warto jej
      komentować, w suzuki nie może być gorzej a z mojego doświadczenia wynika, że
      jest lepiej. Suzuki Wagon jest to auto, po wsiąściu do którego wszyscy się
      zachwycają dynamiką, ilością miejsca itd, następnie wysiadają i kupują Fabię.
      Jeśli nie masz problemów z przerostem ambicji i obaw przed opiniami znajomych i
      sąsiądów gorąco polecam.

• Gość: WAW Re: opel aqila IP: 62.89.110.* 24.01.02, 13:49
        Gość portalu: Nowy napisał(a):

> Opla stanowczo nie polecam, Suzuki lepsze w silniku, zawieszeniu, wykonaniu i
        > gwarancji. Jakość serwisu opla jest powszechnie znana i nie warto jej
        > komentować, w suzuki nie może być gorzej a z mojego doświadczenia wynika, że
        > jest lepiej. Suzuki Wagon jest to auto, po wsiąściu do którego wszyscy się
        > zachwycają dynamiką, ilością miejsca itd, następnie wysiadają i kupują Fabię.
        > Jeśli nie masz problemów z przerostem ambicji i obaw przed opiniami znajomych i
        > sąsiądów gorąco polecam.
        >

Według mnie Suzuki to jednak dość egzotyczna marka. A co z częściami i kosztami
        serwisu ? Kilka lat temu słyszałem jak jednemu koledze nawaliła skrzynia biegów w
        Suzuki Carry ( chyba tak się pisze) i musiał całą nową sprowadzić z Japonii a
        koszt był przerażający . Może więc lepiej Opla. Zwłaszcza w perspektywie
        kilkuletniego używania.
        • Gość: Nowy Re: opel aqila IP: 213.25.158.* 24.01.02, 14:02

Po pierwsze suzuki jest na polskim rynku od lat i trudno nazwać je egzotycznym,
          po drugie produkowane jest na węgrzech co w tym przypadku jest chyba plusem
          (choć jest to także zarzut dla niektórych) i dostęp do wszystkich części jest
          dość łatwy, po trzecie jak zadałem podobne pytanie dilerowi przez ładnych parę
          minut wyliczał mi większość części samochodu i w jakim europejskim kraju są
          produkowane, po czwarte większość z tych części jest identyczna jak w oplu i z
          tego co mówił diler obie firmy korzystają z tych samych magazynów, wreszcie jak
          by to był taki problem z ulic Polski zniknęłaby duża ilość hond, toyot, hund,
          nissanow i wiele innych "europejskich" marek produkowanych w meksyku,
          argentynie, turcji i kto wie gdzie jeszcze.

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka