Gość: :/ IP: *.multimo.gtsenergis.pl 01.06.09, 16:42 ja tak sobie myślę że multipla prócz deski rozdzielczej nie była tak strasznie brzydkim samochodem Link Zgłoś Obserwuj wątek
pjeczarek Re: Urodziny Multipli 01.06.09, 19:33 Malo kto wie ze swiatla pod szyba to swiatla drogowe, umieszczone tak celowo zeby sie nie zlewaly (podczas uzywania) z innymi swiatlami z przodu... Ta "brzydka" Multipla byla zdecydowanie ladniejsza od tej stonowanej... Nie byla perfekcyjna ale ciekawa choc miala nieco maly bagaznik... Osobiscie nazwe Multipla przypisalbym w przyszlosci do wiekszego minivana... A skoro wrocila 500-ka w prawie oryginalnej formie to dlaczego nie zrobic takiej Multipli...? Np. 4-drzwiowa 500 Multipla... Link Zgłoś
mzyo Re: Urodziny Multipli 01.06.09, 20:38 Nie mam jakichś wielkich doświadczeń z tym samochodem ale Multipla (gen 1. uznawana za brzydką) jest świetnym autem. Szerokie i wysokie nadwozie co dawało specyficzne poczucie podczas prowadzenia. Siedzisz w nim wysoko co jest zabawne bo z tego co pamiętam podłoga jest płaska;] Gdyby tylko właśnie bagażnik był pojemniejszy byłoby to auto uniwersalne dla rodziny. A tak trzy osoby i trzy rowery z tyłu + bagaż jest realne ale na trasę np do Włoch troszeczkę uciążliwe przynajmniej dla mnie jako, że ten pasażer po środku przeszkadza(jeżeli jest osobą dorosłą). Z wad to chyba mogę wymienić kontrowersyjną czytelność deski rozdzielczej i ten lewarek zmiany biegów, który przy jeździe w mieście z trzema osobami z przodu męczy. Auto wspominam bardzo dobrze i wręcz wydawało mi się podczas medialnej nagonki na Multiple, że oceniają ją jedynie Ci, którzy nią nie jechali. Smutną rzeczą jest iż druga generacja nie wyróżnia się już jak pierwsza aczkolwiek jeżeli fiat wprowadziłby wersję z napędem 4x4(nawet jakimś elektroniczym) to mocno zastanawiałbym się nad zakupem tego auta- jako autobus dla czterech osób w celach turystycznych w takiej cenie nie widzę na rynku lepszej propozycji. Link Zgłoś
Gość: ack Re: Urodziny Multipli IP: *.chello.pl 01.06.09, 22:25 Jest to chyba najtansze auto dla rodziny 2+4, w srodku wygodne i fajnie pomyslane. A ze niezgrabne? Nie sluzy do leczenia kompleksow malego, tylko do wozenia i nadaje sie doskonale Link Zgłoś
Gość: MS/Globy Re: Urodziny Multipli IP: *.aster.pl 01.06.09, 22:36 U mnie w rodzinie jest od nowości 10-letnia Multipla 1.6. Niezwykle wdzięczny samochód. Jak napisał pjeczarek, światła drogowe idealnie spełniały swoją rolę dzięki umieszczeniu pod szybą. Ogromne szyby boczne jak w Autosanie, dużo schowków, niezłe zawieszenie na polskie drogi, przestronny drugi rząd. Najważniejsze - w przeciwieństwie do Hondy FR-V, w Multipli kierowca ma kierownicę przed sobą (konstrukcja uwzględnia trójkę pasażerów z przodu). W Hondzie rączki wędrują na prawo, a kierowca przytula się do drzwi. No to wszystkiego najlepszego ;-) Link Zgłoś
Gość: uuu Re: Urodziny Multipli IP: *.cdma.centertel.pl 02.06.09, 00:18 ale ta deska rozdzielcza jest po prostu genialna... szczegolnie na tym drugim zdjeciu, juz chyba w nowszym modelu. Widac zamysl stylistyczny i jest konsekwentnie dociągnięty do końca. Link Zgłoś
jkauf Re: Urodziny Multipli 04.06.09, 15:14 Najbrzydszy to jest RENO Safrane 17 egzemplarzy sprzedane w Niemczech. Link Zgłoś
Gość: Megane Re: Urodziny Multipli IP: 212.160.172.* 04.06.09, 15:28 jkauf nie znasz się, Renault Safrane jest najpiękniejszą limuzyną ostatniego 20 lecia. Jeśi chodzi o brzydkie nieudane renówki to można mówić o Avantime i ewentualnie Velsatis Link Zgłoś
pensioner63 Re: Urodziny Multipli 04.06.09, 15:32 Są dwa główne nurty kupujących samochody - ci co cenią ich użytkowe walory i ci co potrzebują samochodu do pokazania swego statusu. Większość dyskutantów powyzej ceni walory użytkowe Multipli, a autor artykułu ubolewa, że człowiek wstydzi się z nim pokazać swoim znajomym. Zapewne wolałby Lamborgini, BMW lub Maybacha. Link Zgłoś
Gość: Błał Re: Urodziny Multipli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 15:39 Może i brzydki, ale genialny. Jak ktoś wyżej wspomniał: Honda po latach próbowała skopiować jako FR-V i kompletnie pokpiła sprawę. A Multipla również dzięki swojej brzydocie zostanie legendą. I byc może autem kolekcjonerskim. Jak ktoś ma to niech trzyma :) Link Zgłoś
Gość: gość Re: Urodziny Multipli IP: *.magma-net.pl 04.06.09, 16:25 Jak dla mnie to stylistycznie super auto. Może dzięki niemu kolejny raz nie pomyliłbym swojej octavii lub vectry na marketowym parkingu..... Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Urodziny Multipli IP: 212.33.71.* 04.06.09, 16:27 kocham Multiple. jak dla mnie to najpiekniejszy samochod na swiecie. Link Zgłoś
Gość: wueszet Re: Urodziny Multipli IP: *.dream.net.pl 04.06.09, 16:32 re:jkauf nie znasz się, Renault Safrane jest najpiękniejszą limuzyną ostatniego 20 lecia. Jeśi chodzi o brzydkie nieudane renówki to można mówić o Avantime i ewentualnie Velsatis tu z kolei ja się nie zgadzam - dla mnie AVANTIME jest najładniejszym autem na świecie... od dawna na nie "choruje" - serce mówi TAK lecz rozum "NIE" - wiadomo że to auto trudne do kupienia (relatywnie drogie - 33tyś za 2003) - no i wyprodukowano ich niecałe 3tyś sztuk - wkrótce będzie białym krukiem a co do samej multipli to nie podoba mi się - ale tak jak AVANTIME czy Twingo I czy właśnie FIAT 500 - wyróżnia się z tłumu passatów , golfów, opli etc... Link Zgłoś
Gość: ja Re: Urodziny Multipli IP: *.toya.net.pl 04.06.09, 16:33 Prawdę mówiąc, to mam Multiplę i akurat należę do tej grupy, której ten samochód się podoba. Dla mnie drążek zmiany biegów jest ogromną zaletą, a pozycja siedenia też jest bardzo wygodna. Ja się nie wstydzę jego wyglądu, a prawie każdy kto widział ten samochód wewnątrz i siedział w nim, natychmiast zmienił swoje zdanie o nim. Do wad zaliczyłbym na pewno mały prześwit z przodu, a poza tym autko jest godne polecenia. Link Zgłoś
Gość: Ooł Re: Urodziny Multipli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 16:57 W 1999 roku zaprezentowano drugą generację modelu. Pierwsza Multipla to jeszcze lata '60te Link Zgłoś
Gość: Moka Re: Urodziny Multipli IP: *.dsl.bell.ca 04.06.09, 17:10 dla mnie multipla (ta orginalna) jest naprawde super jedno z najciekawszych aut jakie kiedykolwiek weszly do masowej produkcji Link Zgłoś
Gość: Moka Re: Urodziny Multipli IP: *.dsl.bell.ca 04.06.09, 17:13 a brzydki to jest pontiac aztec... ;) Link Zgłoś
Gość: miś Re: Urodziny Multipli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 17:17 Mam od dwóch lat multiplę z 2000r. Super rodzinne auto, pierwsze, które mam dłużej niż 2 lata i mi się jeszcze nie znudziło. Funkcjonalne na maksa, trzeba coś przewieźć, zmieściłaby się i paleta po wyjęciu tylnych siedzeń, na wakacje 2 5 osób i rower się w środku zmieścił :) Przy okazji krótkie (4metry!) dzięki czemu w Krakowie nie ma problemu by wcisnąć się na kopertę. Ubolewam, że skończyli produkcję, nie wiem czym będę jeździł w przyszłości. :( Link Zgłoś
amk64 Re: Urodziny Multipli 04.06.09, 17:20 Ej, znawcy i "redaktorzy"! Pierwsza "Multipla, jako odmiana Fiata 600, pojawiła się pod koniec lat 50-tych!!! a wyglądała TAK: www.muzeum-motoryzacji.com.pl/podstrony/details.php?id=284 Dotrze to do was kiedyś? To, co nazywacie "oryginalną" Mulitplą, lub "pierwszej generacji" - jest tylko remakiem tamtej koncepcji Link Zgłoś
Gość: miki Re: Urodziny Multipli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 17:27 A widzieliście Toyotę Yaris sedan ? Link Zgłoś
Gość: mim Re: Urodziny Multipli IP: 84.38.160.* 04.06.09, 17:48 Zawsze wyglądał jak qpa... Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Urodziny Multipli IP: *.biochem.ualberta.ca 04.06.09, 18:14 najbrzydszy? chyba Sciona nie widzieliscie:) thecarsblog.com/wp-content/uploads/2008/04/scion-hako-coupe-concept5.jpg Link Zgłoś
Gość: slowman Re: Urodziny Multipli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 18:59 A ja mam MULTIPLĘ 1 Jest super!!! Wszyscy się za mną oglądają! Brzydka?! Ekstarwagancka!!! No i wszyscy, których na drodze spotykam w Multi pozdrawiają się serdecznie. Kierowcy innych marek tego nie robią! Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Urodziny Multipli IP: 87.192.160.* 04.06.09, 19:41 Najbrzydszy samochod świata to zdecydownie Ssang Yong Rodius. Multipla przy nim to princessa. Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Urodziny Multipli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 20:05 mi ten samochod sie podobal, ale to jest fiat :P Link Zgłoś