Dodaj do ulubionych

superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresowo :)

12.12.10, 22:23
Chciałam się podzielić moim przepisem na superszybką i tanią szarlotkę - dla zainteresowanych tutaj są zdjęcia gotowej szarlotki

Potrzeba: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, duży słoik (1l) musu jabłkowego własnej roboty* lub gotowych prażonych jabłek, 4 łyżki bułki tartej, cynamon, cukier puder

*na mus wlasnej roboty potrzeba ok 1,5 kg jablek i cukier do smaku

Włączyć piekarnik i ustawić na 220 stopni.
Wyłożyć okrągłą blaszkę ciastem francuskim (moja ma średnicę 25 cm) a resztę ciasta zachować na “kratkę” na wierzchu.
Posypać spod bułką tarta (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek).
Wyłożyć jabłka, posypać cynamonem.
Posypać jabłka resztą bułki tartej.
Pociąć resztę ciasta (nożyczkami) na paski szerokości 1-1,5 cm i ułożyć kratkę na wierzchu.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30-35 min aż wierzch się lekko zabrązowi.
Wyjąc, posypać cukrem pudrem i gotowe. Mam nadzieję, że skorzystacie smile
Obserwuj wątek
    • zielona-oliwka Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 15.12.10, 01:33
      Jeszcze szybciej będzie jak się kupi gotową szarlotkę wink
      • nillkaa Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 15.12.10, 16:46
        Ta też jest super tania, dobra i błyskawicznie się ją robi:
        Szarlotka "sypana" Babci Krzysi

Składniki:
        Szklanka mąki krupczatki
        Szklanka kaszy manny
        Szklanka cukru
        Cukier waniliowy
        1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej Renety)
        1/2 kostki schłodzonego masła + trochę do wysmarowania formy

Przygotowanie:
        Połącz i wymieszaj suche składniki. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż i pokrój
        każdą ćwiartkę w plasterki. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj masłem,
        dno przykryj 1/3 mieszanki. Układaj kolejno warstwy jabłek, przesypując je mieszanką.
        Około 1/3 powinno zostać na przykrycie wierzchu ciasta. Na koniec przykryć równomiernie
        całą powierzchnię cieniutkimi wiórkami masła. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach,
        do zezłocenia.
        • czekolada72 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 24.11.11, 09:27
          up up
        • specjalistacenowy Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 24.11.11, 15:21
          Ten przepis z krupczatką wydaję się być intrygujący. Robił ktoś szarlotkę wg tego przepisu? Jak to wypadło? Tamten przepis z ciastem francuskim też mi się podoba, ale wiem jaki będzie efekt(choć zdjęcia nie działają już).
          • b-b1 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 24.11.11, 15:53
            specjalistacenowy napisał:

> Ten przepis z krupczatką wydaję się być intrygujący. Robił ktoś szarlotkę wg te
            > go przepisu? Jak to wypadło? Tamten przepis z ciastem francuskim też mi się pod
            > oba, ale wiem jaki będzie efekt(choć zdjęcia nie działają już).

To tzw sypaniec -czyli szarlotka sypana, tu z fotką:

mojewypieki.blox.pl/2010/09/Szarlotka-sypana.html
            • specjalistacenowy Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 24.11.11, 16:00
              Ładnie to wygląda. Chyba zrobię. Dzięki.
              • melancho_lia Zrobiłam sypańca wczoraj 26.11.11, 08:12
                pycha! Gdybym nie pilnowala wagi, to chyba by już tego ciasta nie było a tak zadowoliłam sie dwoma kawałkami do kawy. ekstra przepis.
        • martha666 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 28.11.12, 19:23
          ja daje całą kostkę, zamrażam i potem trę na tarce na dużych oczkach. u mnie szarlotka znika zanim do końca wystygnie.
    • kajos5 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 24.11.11, 16:55
      ja często robię tą sypaną. W sezonie owocowym zastępuję jabłka śliwkami, gruszkami, brzoskwiniami itd. Robię tez "wariacje" z dwóch różnych warstw owocowych. Uwielbiam ją bo jest megaszybka i zawsze wychodzismile
      • specjalistacenowy Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 24.11.11, 19:38
        A ta sypana jest bardziej krucha czy nie? Da się ją jeść od razu czy musi raczej ostygnąć(bo jest np. krucha przed ostygnięciem?), a może powinna postać w zimnym?
        • sonia-3 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 24.11.11, 20:39
          Czy do tej sypanej można dać jałka ze słoika?
          • konwalia-82 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 26.11.11, 09:33
            musiałabys ograniczyc wtedy cukier w mieszance, bo zrobi sie ulepek
            • roxanna1336 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 26.11.11, 20:10
              Najprostszy na swiecie jablecznik Doriany
              Przepis na ten genialny jabłecznik podała moja koleżanka na forum . Początkowo nieufnie podeszła do tego przepisu, ale postanowiłam go wypróbować zachęcona pochwałami osób które go piekły . Ciasto robi się bardzo szybko , w smaku przypomina biszkopt , jest delikatne pyszne i łatwe w wykonaniu .Na pewno nie raz powrócę do tego przepisu . Podaję przepis za Dorianą
              * 2 szklanki mąki pszennej
              * 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
              * 1 kostka margaryny do pieczenia
              * 4 jaja
              * 1 szklanka cukru pudru
              * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
              * 1 kg jabłek
              * szczypta cukru waniliowego
              * szczypta cynamonu
              * tłuszcz i tarta bułką do formy
              * cukier puder do zrobienia lukru

Roztapiamy i studzimy margarynę,po czym wlewamy ja do cukru. Ucieramy je razem,dodając kolejno całe jajka. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta.Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tarta bułką. Połowę ciasta umieszczamy w formie,na cieście układamy jabłka,oprószamy je cukrem waniliowym i cynamonem.Przykrywamy reszta ciasta. Pieczemy w umiarkowanie gorącym piekarniku ok 50 minut.

http://i40.tinypic.com/jjtv9d.jpg

Przepis pochodzi z mojego bloga
              roxannahcv.blogspot.com/2011/11/najprostszy-na-swiecie-jablecznik.html
              • sylwiam_m Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 28.11.11, 15:18
                Dorjany i sypana super, b. fajna jest też z przepisu z margaryny Kasia.Ta z ciasta francuskiego mi nie wyszła,ciasto pod spodem ugotowane,taka papka.Mam dobry piekarnik i umiem piec, ale ta szarlotka raczej do bani, może trzeba podpiec?
                • anew3 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 02.12.11, 17:54
                  ja to robie troche inaczej: potrzebne ciasto francuskie i pokrojone jablka w drobna kostke , wymieszane z rodzynkami i cynamonem, 4 duze jablka lub 5 mniejszych, zawijamy jak rolade, czyli bedzie to strucla z jabkami, ostrym nozem robimy naciecia, ktore pozniej pomoga nam w krojeniu na porcje, wazne, nie pomijamy tego kroku.Wkladamy do nagrzanego piekarnika 160(termoobieg), 170 stopni na 20, 25 minut, przed wlozeniem mozna posmarowac roztopionym maslem.dajcie znac czy wam sie udalo.
                  • czekolada72 Re: superprzepis na szarlotke - tanio i ekspresow 28.11.12, 17:19
                    up
          • berciunia1 co z jabłkami ze słoika? można? 28.11.12, 20:48

• czekolada72 Re: co z jabłkami ze słoika? można? 29.11.12, 12:39
              Ja czesto wykorzystywalam gdy takowe miałam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka