Dodaj do ulubionych

kredyt vs. wynajem - kalkulator

07.02.11, 11:35
Kalulator kredytowy
Mozna sobie policzyc co sie bardziej oplaca, ile oszczednosci trzeba miec na wklad, zeby rata zrwonala sie w cena wynajmu.

Osobiscie sklaniam sie ku teorii, ze do wieku 35-40 lat nie ma sensu kupowac mieszkania bo sytuacja zawodowa jest na ogol na tyle niestabilna, ze dzisiaj praca moze byc tu a jutro tam a moze tez jej nie byc wcale przez jakis czas co rodzi zasadnicze trudnosci w splacie. Majac mieszkanie na kredyt trudno wyjechac do pracy do innego miasta i tam wynajmowac i trudno wynajac wlasne.
Obserwuj wątek
    • naturella Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 12:01
      Fajne. Mi wyszło, że gdybym wynajmowała, zamiast kupic na kredyt, to przez 25 lat utopiłabym 183 302.01 zł - taka jest różnica między moim kredytem a kosztami wynajmu. A koszt wynajmu wzięłam niski, bo tylko 1500 zł (a pewnie mieszkanie 86 m bym w tej cenie nie wynajęła).
      • f.l.y Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 12:37
        idąc takim tropem myślenia, jeśli sytuacja zawodowa ludzi w wieku 35-40 jest niestabilna, to czy uważacie, że 40latkowi łatwiej jest znaleźć pracę? ile lat zostaje mu wówczas na spłacenie kredytu? i ile pln do tego czasu umoczy w wynajmie płacąc obcym?

wydaje mi się, że jeśli kupować mieszkanie to im wcześniej tym lepiej, póki jesteś na tyle młoda/młody, że pracę możesz znaleźć i mieć na nią siły

wg mnie wynajem wogóle nie ma sensu bytu... to wyrzucanie pieniędzy w błoto...
        • black_halo Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 12:45
          Przypominam, ze w ciagu ostatnich 30 lat zaszly naprawde ogromne zmiany polityczne, wystarczy sobie przypomniec szalejaca inflacje i oprocentowanie kredytow, ktore wiele osob doprowadzilo do bankructwa. Kto mi zagwarantuje, ze w ciagu najblizszych lat nic takiego sie nie stanie?
        • johana75 Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 12:59
          Fajny ten kalkulator.
          Mi wyszło że 5 lat najmu spłaca mi mój 30 letni kredyt smile
          A jeśli wynajmowałabym 30 lat to byłabym w plecy 220 tys...

A tak wogóle to mieszkanie można wynająć jesli trzeba się przeprowadzić, z domem jest gorzej.
          Jestem własnie w tym niestabilnym wieku i łatwiej mi zarobić na ratę bo to jest 40% czynszu w wynajmowanym mieszkaniu. Więc wszystko zależy od konkretnej sytuacji.
        • jop Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 13:24
          > ile lat zostaje mu wówczas na spłacenie kredytu?

30 - na tyle dają.
    • fruzia01 Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 13:12
      czy ten kalkulator porównuje koszty najmu z odsetkową częścią raty kredytu czy z całą ratą? jeśli z całą ratą, to przekłamuje rzeczywistość
    • happy_time Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 13:50
      Takie wyliczenia mają sens wtedy kiedy porównamy opłaty za wynajem z odsetkami od kredytu. Kalkulator porównuje całą ratę do czynszu za wynajem.
      • black_halo Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 19:02
        Przeciez kalkulator podaje ile odsetek sie splaca.

Przyklad ustawiony w kalkulatorze, zmienilam jedynie okres wynajmu na 20 lat. W tym czasie zaplacimy prawie 350 tys odsetek a mieszkanie 60 m2 po 7 tys/m2 warte jest 420 tys. Zakladam, ze nie mamy wkladu wlasnego. Przez 20 lat oddajemy bankowi dokladnie dwa razy tyle ile wydalibysmy na wynajem w tym czasie. Rata wynosi nas ok. 3300 (plus czynsz i rachunki) a wynajem - no zalozylam ze 1800 z rachunkami bo za tyle wynajmuje moja kolezanka w warszawie na mokotowie blisko przystanku tramwajowego ladne, czyste i urzadzone juz mieszkanie. Oplaca dodatkowo jedynie internet i prad czyli wychodzi jakies 2000.
        • happy_time Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 19:56
          Wg przykładu ustawionego w kalkulatorze: suma odsetek: 348 605.20, koszty najmu: 528 000.00. Ustawione na 20 lat, bez wkładu własnego. Po 20 latach, po spłaceniu kredytu masz własne mieszkanie.
          • black_halo Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 21:19
            No a sam kredyt to co? Tego nie musisz splacac? Odsetki sa orientacyjne, moga wzrosnac co jest wysoce prawdopodobne w obecnej sytuacji. Z drugiej strony wynajem moze staniec biorac pod uwage demografie - juz dzisiaj jest trudno wynajac komus mieszkanie za rozsadna cene bo jest coraz mniej studentow, na studia wlasnie poszedl niz demograficzny. Za 30 lat struktura spoleczenstwa zmieni sie calkowcie. Juz dzisiaj przecietna rodzina ma zazwyczaj maksimum dwoje dzieci. Te dzieci dostaja wsparcie dziadkow i rodzicow, czesto zdarzaja sie jedynacy. Za paredziestat lat wiekszosc spoleczenstwa nie bedzie kupowac mieszkac bo dostana w spadku po dziadkach. Moze byc dosc trudno splacic male mieszkanie no i nie da sie przewidziec co sie stanie w najblizszych latach - choroba, wypadek i koniec. Mieszkanie z kredytem nie tak latwo sprzedac. Ktos kto wzial kredyt w 2008 roku na malutka kawalerke moze sie rozczarowac widzac za ile pojdzie w bankowej licytacji w razie problemow.
            • happy_time Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 23:15
              Kredyt spłacam, ale za mieszkanie, które kiedyś będzie moją własnością. Porównywać można koszty wynajmu albo kredytu, czyli albo płacisz właścicielowi mieszkania albo bankowi. Tego co będzie za 30 lat nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Nie wiesz czy wynajem będzie tańszy czy droższy, odsetki tak samo.

Moze byc dosc trudno splacic male mieszkanie no i nie da s
              > ie przewidziec co sie stanie w najblizszych latach - choroba, wypadek i koniec.

Kiedy wynajmujesz to jest tak samo. Nie masz z czego zapłacić czynszu, musisz się wyprowadzić. Z tą różnicą, że kredyt można ubezpieczyć.
        • f.l.y Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 20:03
          tyle, że kończąc wynajem jesteś i bez kasy i bez mieszkania

zakładając, że w czasie wynajmowania powiększa się rodzina, potem dzieciaki zostają bez dachu nad głową?

gdy się kupi mieszkanie i spłaca kredyt przez jakiś czas, to w przypadku kryzysu sprzedaje się mieszkanie, zamienia na mniejsze...

wynajem dalej mnie nie przekonuje...
    • andexp Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 14:07
      Khm.. A gdzie jest koszt ubezpieczenia mieszkania (obowiązkowy), gdzie koszta amortyzacji wyposażenia, koszt nabycia (podatki PCC, notariusz itd)?

Dodatkowo - warto jeszcze wprowadzić obliczenie prostej rzeczy - kapitalizacji odsetek od kasy której nie wydało się na wkład własny w przypadku wynajmu. Odpowiednia lokata tworzy DODATKOWY dochód pomniejszając koszt wynajmu.

Moim zdaniem - ten kalkulator nadal tworzy iluzję, że lepiej jest kupić - i _nie oddaje wiernie rzeczywistości_.

Bo np. czy posiadając 500 000 PLN w gotówce - będzie mi lepiej kupić, czy wynająć? O dziwo - dla mnie bardziej opłacalny jest nadal wynajem big_grin Nie kupiłbym nawet bez kredytu.

Oto przykład: wpisując 99% wkładu własnego przy standardowych parametrach - czyli gotówka = 415 800. I podobnoż jestem w plecy ponad 44 tys. Przez 2 lata...

Ale przez 2 lata dostaję jakieś 12% odsetek od gotówki - czyli prawie 50000 smile I gdzie takie porównanie ma sens? Czyli zamiast kalkulatorowego "-44000" jestem "+6000" - nie uwzględniająć kosztów zakupu mieszkania, które zostały pominięte przez twórcę kalkulatora.
      • agattka_84 Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 20:12
        > Khm.. A gdzie jest koszt ubezpieczenia mieszkania (obowiązkowy), gdzie koszta a
        > mortyzacji wyposażenia, koszt nabycia (podatki PCC, notariusz itd)?

Notariusza i ewentualne PCC (tylko używane mieszkania) możesz przecież uwzględnić w rubryce "koszty uzyskania kredytu", a koszt obowiązkowego ubezpieczenia w czynszu.
        • andexp Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 08:57
          Teoretycznie tak. Ale jeśli ktoś o tym nie pamięta - to uwzględni te wartości? Gdyby było osobne pole - to byłoby mniej prawdopodobne, że ktoś o tym zapomni smile
    • agattka_84 Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 20:07

O dziwo wychodzi mi, że kredyt opłaca się bardziej. wink
      • el-an Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 20:39
        Mimo wszelkich uwag przeciwko posiadaniu własnego mieszkania, lepiej jednak je mieć. Co będzie, gdy bedziesz mieć 70 lat? Kto ci wynajmie mieszkanie? Tylko optymista, z nadzieją, że nie zachorujesz i pieniędzy zamiast na czynsz nie bedziesz musiał wydać na leki. A pozbyc się chorujacego, niepłacacego starszego lokatora?
        W drugiej sytuacji, jak masz pół miliona gotówki, to faktycznie możesz wynajmować, zmieniać mieszkania, dzielnice, miasta. Ale MOŻESZ w każdej chwili mieszkanie kupić, gdy cos pójdzie nie tak albo zmienią się preferencje.
        I ostatnia uwaga. Wydatki na meble, wyposażenie, remonty to niezupełnie jest zbędna konsumpcja, ale dla wielu poprawa jakości codziennego życia, czasem przyjemność, czasem realizacja włsnych wizji estetycznych, marzeń.
        Pozdrowienia.
    • aga90210 Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 21:18
      Nie wiem, jak wam wychodzi, ze opłaca się kupno- chyba ze kupiliscie mieszkanie kilka lat temu.

kawalerka 30m, koszt 270 tys, kredyt 30 lat, czynsz 200 zł. Wynajem takowej ok. 1500 zl już z czynszem.
      kupno- do splaty: 508 tys
      wynajem : 384 tys.

I przy wynajmie mieszkanie jest umeblowane, odswieżone, a zaoszczędzone pieniądze rosną na koncie.

Wedlug mnie kupno nigdy sie nie "opłaca"- za to mieszkanie jest w końcu WŁASNE!
      • happy_time Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 07.02.11, 23:22
        Możesz napisać w jakim mieście można tak tanio wynająć kawalerkę i jednocześnie tak drogo kupić? Bierzesz pod uwagę mieszkania w tej samej dzielnicy i o podobnym standardzie?
      • fruzia01 Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 08:03
        > kawalerka 30m, koszt 270 tys, kredyt 30 lat, czynsz 200 zł. Wynajem takowej ok.
        > 1500 zl już z czynszem.
        > kupno- do splaty: 508 tys
        > wynajem : 384 tys.

508tys - wartość kawalerki 270tys = 238tys
        238tys < 384 tys
        • araceli Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 21:04
          fruzia01 napisała:

> > kawalerka 30m, koszt 270 tys, kredyt 30 lat, czynsz 200 zł. Wynajem takow
          > ej ok.
          > > 1500 zl już z czynszem.
          > > kupno- do splaty: 508 tys
          > > wynajem : 384 tys.
          >
          > 508tys - wartość kawalerki 270tys = 238tys
          > 238tys < 384 tys

No właśnie smile
          • aga90210 Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 09.02.11, 20:26
            No i co z tegio, ze 238<384? Tu nie sa uwzględnione procenty od lokat- jeśli odkladalam róznicę nawet na glupie 7%, to przy 30 latach oszczędzania te 238> 384.
      • naturella Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 09:25
        To mieszkanie, które tu wyliczyłam kupiłam cztery miesiące temu.
    • reni_78 kalkulator - jak z niego korzystać ??? 08.02.11, 16:14

proszę mi łopatologicznie wytłumaczyć jak z niego korzystać
      zerowy wkład własny, zerowa gotówka ekstra, okres kredytowania równy okresowi najmu,
      wytyczne kosztów kredytu nie ruszone /nie znam się na tym, więc nic tam nie zmieniam/

co jakiś czas /min raz na rok/ od nowa wycenialiśmy ratę kredytu, i różnicę między najmem a ratą, co miesiąc wrzucaliśmy w oszczędności pt mieszkanie
      czyli zamiast coś w stylu 100zł kapitału plus 1100zł odsetek mieliśmy odstępne /dużo niższe niż odsetki/ plus kapitał własny /dużo wyższy niż hipotetycznie spłacany/

wyszło mi na to, że w ciągu ostatnich 7lat zaoszczędziłam 165tys !!!
      ino, gdzie się to rozeszło ?????????????
      bo na oszczędnościach tego nie uświadczyłam...
      • reni_78 Re: kalkulator - jak z niego korzystać ??? 08.02.11, 16:16

> wycenialiśmy ratę kredytu

oczywiście z założeniem, że kupujemy mieszkanie, które wynajmujemy
    • gladys_g Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 16:35
      Wyszło mi, że po skończonym okresie kredytowania będę miała spłacone o 80 000 więcej, niż bym wydała na wynajem.
      Czyli albo byłabym emerytką bez 80 000 w swoim mieszkaniu albo emerytką z 80 000 gotówki w mieszkaniu wynajętym, czyli emerytką z kasą na dalszy wynajem przez 5 lat.

Wytłumaczcie mi zatem proszę jakim cudem wynajmowanie w długiej perspektywie miałoby się opłacać bardziej niż kupno.
      • black_halo Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 17:22
        Jesli przez 30 lat odkladalabys stala kwote - 222 zlote miesiecznie na jakakolwiek najnizej oprocentowana lokate da ci duzo wiecej niz 80 tys. Zapewne wystarczajaco by sobie na stare lata kupic np. domek na Mazurach lub ladne mieszkanie. Zreszta nie jest powiedziane, ze masz wynajmowac przez cale zycie. Rozsdaniej jest jednak odlozyc jakas kwote na wklad wlasny i miec jakies oszczednosci zanim wezmie sie kredyt.

Ku przestrodze powiem jeszcze cos takiego: kuzyn mojej kolezanki sie ozenil, rodzice dali w prezencie slubnym plac a mlodzi zeby nie czekac wzieli 300 tys kredytu na budowe domu. Dwa miesiace po slubie, tydzien przed Bozm Narodzeniem mlody maz wraz ze szwagrem i bratem wykanczali dom. Postanowili przespac sie w samochodzie i zostawili wlaczony silnik. Wszyscy trzej zmarli od zaczadzenia. Mloda zona wlasnie tego samego dnia dowiedziala sie, ze jest w ciazy. Zostala sama z dzieckiem i ogromnym kredytem. Poniewaz kazdy w okolicy historie zna a potencjalni kliencie zawsze wypytuja sasiadow to od czterech lat nie ma kupca na dom. Dziewczyna przeprowadzila sie do rodzicow, cala jej pensja idzie na splate kredytu a wnuka i ja utrzymuja rodzice i tesciowie.
        • araceli Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 21:01
          black_halo napisała:
          > Jesli przez 30 lat odkladalabys stala kwote - 222 zlote miesiecznie na jakakolw
          > iek najnizej oprocentowana lokate da ci duzo wiecej niz 80 tys. Zapewne wystarc
          > zajaco by sobie na stare lata kupic np. domek na Mazurach lub ladne mieszkanie.

Dokładnie rzecz biorąc miałabyś jakieś 160tys (nie licząc inflacji). Uważasz, że to wystarczająco na 'domek na Mazurach czy ładne mieszkanie'?
          • astrum-on-line Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 23:04
            araceli napisała:
            > Dokładnie rzecz biorąc miałabyś jakieś 160tys (nie licząc inflacji). Uważasz, ż
            > e to wystarczająco na 'domek na Mazurach czy ładne mieszkanie'?

Nie mam pojęcia ile kosztuje domek na Mazurach, ale mieszkania w okolicach moich rodziców (Górny Śląsk) spokojnie są po 130 000.
          • black_halo Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 09.02.11, 10:03
            wieszjak.pl/kalkulatory/41,kalkulator-milionera.htm
            Prosze bardzo, kalkulator milionera czyli ile czasu zajmie ci odlozenie pierwszego miliona. Zakladamy, ze stopa zwrotu to 5%, inflacja 4%, podatek belki 19%, ze nie mamy nic na start. Odkladamy 680 zlotych miesiecznuie i na emeryturze mamy milion, ktory jest odpowiednik dzisiejszych 300 tys czyli malego domku lub mieszkania. Mozna odkladac wiecej i wychodzi wtedy, ze na mieszkanie odlozymy duzo szybciej, a przynajmniej na spora jego czesc, wiekszosc ludzi nie docenia sily procentu skladanego.
            • araceli Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 10.02.11, 16:21
              Fajna manipulacja danymi smile Najpierw odkładasz 222 złote przez 30lat i piszesz, że starczy na dom, później obliczasz odkładanie kwoty 680 zł przez 35lat i podajesz to za dowód swojego wcześniejszego twierdzenia?????

Do tego po wpisaniu podanych przez Ciebie wyższych założeń wynik pokazuje 274 tys a nie 300 jak piszesz.

Nie ma to jak - podwyższyć kwotę do odkładania 3-krotnie, wydłużyć okres odkładania o 5 lat, zaokrąglić wynik z 274 do 300 i cieszyć się, że tak super wyszło wink
              • black_halo Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 10.02.11, 18:25
                Zadna manipulacja, 222 zlote miesiecznie przez 30 lat spokojnie starczyloby na male mieszkanie. 680 zlotych da 3 razy wiecej ale nie wiadomo ile konkretnie beda kosztowaly mieszkania za 30 lat.
                Nie kupilabym dzisiaj mieszkania, ktore mialoby dla mnie zabezpieczeniem na starosc. Wiekszosc nowego budonictwa jest watpliwej jakosci, a stare za 30 lat bedzie duzo starsze, np. 50-60 letnie mieszkanie bedzie zapewne wymagalo gruntownej wymiany wszystkich instalacji.
                • araceli Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 10.02.11, 18:45
                  black_halo napisała:
                  > Zadna manipulacja, 222 zlote miesiecznie przez 30 lat spokojnie starczyloby na
                  > male mieszkanie. 680 zlotych da 3 razy wiecej ale nie wiadomo ile konkretnie be
                  > da kosztowaly mieszkania za 30 lat.

Zaraz zaraz - 680 złotych odkładane przez 35 lat daje na dzisiejsze pieniądze 274 tys. Kwota 222zł odkładana załóżmy, że nawet 35 a nie 30 lat da przy tych samych założeniach na dzisiejsze 90tys! Kupisz za to mieszkanie???
        • gladys_g Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 09.02.11, 09:24
          Akurat w moim wyliczeniu różnica między ratą i czynszem a najmem to 179 zl, więc zakładam, że tyle mogłabym odkładać miesięcznie na, dajmy na to, fundusz mieszkaniowy. Nie mówię o normalnym oszczędzaniu czy inwestowaniu, które odbywa się tak czy inaczej smile Zakładamy, że w opcji minimum albo stać mnie na kredyt i czynsz albo na najem + 180zł ekstra. Więc na emeryturze ląduję z 80k + odsetki. Niech to będzie dzikim fuksem 100k. 160k? To nadal jest mniej, niż kosztuje najmniejsze mieszkanko tu, gdzie mieszkam.
          Naturalnie za te pieniądze można pewnie kupić dom na Podlasiu, ale - emerytka potrzebuje mieć dostęp do opieki medycznej i infrastruktury oraz swoich bliskich ma w mieście, więc nie chce wyjeżdżać na Podlasie bo tylko tam stać ją na domek smile

W opcji ze spłaconym kredytem emerytka ma mieszkanie, które może sprzedać i kupić domek na Podlasiu i zostanie jej gotówka, ale może go nie sprzedawać i będzie miała gdzie żyć. Może skorzystać z hipoteki odwróconej, jeśli będzie w miarę sensowna.

Przypominam, że mówimy o staruszkach. O ludziach, których zdolności kojarzenia już nie te, którzy mają inne potrzeby bytowe niż trzydziestolatkowie. Którzy nie są już tak, pardą le mua, mobilni.
          To będziemy my. Nie dziarscy wieczni pięćdziesięciolatkowie, a poskręcani reumatyzmem, chorujący, z coraz słabszym wzrokiem i słuchem. Nie spodziewam się, żeby większość polskich emerytów za kilkadziesiąt lat różniła się jakoś spektakularnie od emerytów obecnych. Dlatego choćby lepiej jest mieć mieszkanie niż go nie mieć i mieć gotówki na 8 metrów wink
    • taka-sobie-mysz Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 18:57
      black_halo napisała:
      > Osobiscie sklaniam sie ku teorii, ze do wieku 35-40 lat nie ma sensu kupowac mi
      > eszkania bo sytuacja zawodowa jest na ogol na tyle niestabilna, ze dzisiaj prac
      > a moze byc tu a jutro tam a moze tez jej nie byc wcale przez jakis czas co rodz
      > i zasadnicze trudnosci w splaci

nie zgadzam się. uwazam, że młodej osobie dużo łatwej znaleźć pracę, ma też dużo więcej możliwości, chociażby ze względu na (najczęściej) brak problemów zdrowotnych - które u 40-latków zdarzają się często i przez to wiele prac fizycznych lub wymagających np. długotrwałego stania odpada.
      • ochatowa Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 08.02.11, 23:15
        jestem mloda i nie chce
        • sengas Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 10.02.11, 15:39
          W mojej sytuacji kredyt się absolutnie nie opłaca.
          Mieszkanie 80m2 + garaż
          Wynajem 1000zł + czynsz + opłaty
          Cena metra w moim mieście ok. 5000
          Wartość mieszkania 400.000 (bez remontu i wyposażenia)
          Wolę płacić co miesiąc właścicielowi 1000zł i 1000 zł odkładać w inwestycjach niż założyć sobie pętlę na szyję i oddawać więcej bankowi w samych odsetkach!
          • jagoda_pl Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 10.02.11, 15:46
            Wow, piękna cena! Zdradzisz gdzie?
            • sengas Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 10.02.11, 21:16
              Może nie najpopularniejsze miasto,ale zawsze duże miasto - Łódź
              • el-an Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 10.02.11, 21:38
                Założenie błędne nr 1 - że ceny nieruchomości się nie zmienią w perspektywie wieloletniej. Spróbuj zrobić tę symulację, zakładając, że mamy rok 2005. Wtedy cena metra mieszkania w Warszawie wynosiła 4tysiące.
                • volta2 Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 11.02.11, 08:21
                  w 2005 kupiłam w wawie za 5100 za metr, nowe z rynku wtórnego, za 4 to chodziła pewnie wielka płyta. albo bemowo w spółdzielni z kosztami do rozliczenia po ukończeniu inwestycji?
                  • przytulia_czepna Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 11.02.11, 20:32
                    Niewiem jakie mieszkania wynajmujecie ale najczęściej to takie "magazyny" starych mebli traktowane przez właściciela z pietyzmem, a apartamenty w których ew. mogłabym zamieszkać bez obrzydzenia wachają się w granicach ok 5000 zł miesięcznie. Już widzę jak szybko znajdziecie mieszkanie dla rodziny z dwójką dzieci, psem i kotem smile - do tego ten brak stabilności (zmiana mieszkania co kilka lat co zwłaszcza z przychówkiem jest niezapomnianym przeżyciem a czasem trzeba znaleźć coś odpowiedniego dla rodziny w ciągu 2-3 miesięcy), a co na starość. Tak, tak - kiedyś będziecie starzy moi drodzy i nieproduktywni i schorowani i niedołężni i .... bez mieszkania. Ale wasza sprawa. Napewno do emerytury odłożycie na lokum albo dzieci was przygarną albo państwo zaopiekuje. Powodzenia z głębi serca!
                    • astrum-on-line Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 11.02.11, 20:51
                      Mam ciocię i wujka.
                      Oboje mają emerytury, wujek dużą, ciocia groszową. Od zawsze wynajmują domy, zmienili lokum kilkakrotnie, na przykład wtedy, gdy okolica przestała im się podobać. Nigdy nie mieli żadnego problemu. Młodzi nie są, przeprowadzali się z meblami, obrazami, dzieckiem i psami. Czyli się da!
                      • przytulia_czepna Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 11.02.11, 21:33
                        W Polsce?

wink - wujek z wysoką emeryturą. Ty i ja takich mieć nie będziemy więc włóżmy to między bajki. BTW serio sobie wyobrażasz że jako 85-cio latkowie też będą wynajmować?
                        • astrum-on-line Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 11.02.11, 21:41
                          przytulia_czepna napisała:

> W Polsce?
                          >
                          >
                          > wink - wujek z wysoką emeryturą. Ty i ja takich mieć nie będziemy więc włóżmy to
                          > między bajki. BTW serio sobie wyobrażasz że jako 85-cio latkowie też będą wynaj
                          > mować?
                          >

Ta wysoka emerytura to raptem około 3500 na rękę, nie taki znowu kosmos, ale wystarcza na spokojne życie.
                          Tak, będą wynajmować, nie zamierzają kupować niczego. Zresztą już mają prawie 70 lat.
                          Niby co ma być złego w wynajmowaniu w wieku 85 lat?
                          • przytulia_czepna Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 14.02.11, 17:35
                            No ciekawe.

Wynajęcie domu osobom powyżej 75 roku życia to ogromne ryzyko dla właściciela nieruchomości. Prawo zabrania eksmisji osób w tym wieku, a przynajmniej dotychczas tak było. Wcześniej czy później twoi wujkowie odczują to boleśnie - nie zazdroszczę im. Do tego ta szarpanina przy przeprowadzkach.

Raz jeszcze powtórzę: w naszym przypadku nie ma co liczyć na wysokie emerytury w związku z tym koszty życia na starość powinny być moim zdaniem minimalizowane. Trudno dowodzić że koszt utrzymania wynajętego domu będzie porównywalny do kosztów utrzymania własnego domu.
                            • alba.alba Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 19.02.11, 22:08
                              przytulia_czepna napisała:
                              > No ciekawe.
                              > Wynajęcie domu osobom powyżej 75 roku życia to ogromne ryzyko dla właściciela n
                              > ieruchomości. Prawo zabrania eksmisji osób w tym wieku, a przynajmniej dotychcz
                              > as tak było.

Prawo zabrania także ekmisji małoletnich dzieci, a jakoś rodziny z dziećmi często mieszkania wynajmują. Emeryt ma przynajmniej zagwarantowany dożywotni dochód.
    • dianawj Re: kredyt vs. wynajem - kalkulator 15.02.11, 13:37
      Nieco inne podejście do tematu, dla znających angielski, tutaj www.nytimes.com/interactive/business/buy-rent-calculator.html?_r=1

Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na amerykańskie realia, niemniej model jest bardziej rozbudowany i sugeruje, że na krótko bardziej opłaca się wynajmować, na dłużej lepiej kupić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka