Dodaj do ulubionych

pomidory - co z nimi zrobić?

30.07.11, 11:01

mam możliwość zakupu dowolnej ilości pomidorów w cenie 1,5zł/kg
co mogę z nimi zrobić? jak je wykorzystać? jak przetworzyć?
szkoda mi trochę przepuścić taką cenę...
Obserwuj wątek
    • black_halo Re: pomidory - co z nimi zrobić? 30.07.11, 11:22
      Jesli chce ci sie bawic to zrobilam bym przecier: pomidory musisz jednak obrac ze skorki i usunac pestki co zabiera pol dnia, nastepne pol te pomidory sie gotuje z oliwa i szalotkami, potem mozna do sloikow - wychodzi boski sos na pizze, nadaje sie jakos podstawa pomidorowej albo sosu do spaghetti czy innego makaronu. Mozliwosci troche jest. Nie wiem jak sie suszy pomidory ale podejrzewam, ze musialabys trafic na bardzo slodkie.
      • nessska Re: pomidory - co z nimi zrobić? 30.07.11, 12:17
        Nie muszą być bardzo słodkie, raczej mniej mokre, a bardziej mięsiste. Też od razu pomyślałam o suszeniu, ale z oszczędnością bywa różnie, bo więcej możesz zapłacić za prąd/gaz niż zaoszczędzić na pomidorach. Ja za gaz płacę ryczałtem, więc suszę tak, że na blasze rozkładam pomidory, wcześniej sparzone, obrane i pokrojone w połówki/ćwiartki (w zależności od wielkości; mnie to jednak zajmuje mniej niż pół dniawink), na to po plasterku czosnku, spryskuję całość oliwą bazyliową i wszystko do piekarnika na jakieś 120 stopni - suszy się do skutku, jakieś kilka godzin. Suszone pomidory można zalać oliwą i trzymać w szklanych naczyniach albo zamrozić - bez oliwy, jak się kto odchudzasmile.

A jeśli nie suszone, to ja też zagotowuję obrane (ale z pestkami), tylko że bez przypraw - później mam pomidory uniwersalne, do zupy, do sosu, do czego tam chcę, bo nie zawsze mam klimat na przyprawione pomidory.
    • linn_linn Re: pomidory - co z nimi zrobić? 30.07.11, 13:10
      Mozna zrobic przecier na ziem i sos pomidorowo-warzywny:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,27308255,27308434,Re_Sosy_na_zime.html
    • zuzanka79 Re: pomidory - co z nimi zrobić? 30.07.11, 13:18
      Ja robię tak sok przecierowy, który potem stanowi bazę zupy pomidorowej czy sosu do makaronu. Można go również pić prosto z butelki.
      Jeśli mam dużo pomidorów to je przetwarzam w sokowniku parowym, nalewam gorący prosto do butelek lub słoików, zakręcam, odwracam do góry dem i w tej pozycji stygną. Zanoszę do piwnicy i mam.
      Jeśli pomidorów mam mniej kroję je na części, traktuję blenderem, przecedzam przez gęste sito ( takie do mąki) zostają tylko pestki drobne skórki, ten przecier zagotowywuję w garnku i dalej jak wyżej czyli nalewam gorący prosto do butelek lub słoików, zakręcam, odwracam do góry dem i w tej pozycji stygną. Zanoszę do piwnicy i mam.

Nie doprawiam. Zawsze to można zrobić potem.
      Z pomidorów robię też leczo forum.gazeta.pl/forum/w,88104,114645089,114664370,Leczo_na_zime.html
      • martinkowa Re: pomidory - DO ZUZANKA79 02.08.11, 14:19
        zuzanka79 napisała:
        > Jeśli pomidorów mam mniej kroję je na części, traktuję blenderem, przecedzam pr
        > zez gęste sito ( takie do mąki) zostają tylko pestki drobne skórki, ten przecie
        > r zagotowywuję w garnku i dalej jak wyżej czyli nalewam gorący prosto do butele
        > k lub słoików, zakręcam, odwracam do góry dem i w tej pozycji stygną. Zanoszę d
        > o piwnicy i mam.

A pasteryzujesz to czy nie? Niepasteryzowany nie psuje Ci się w piwnicy?
        • zuzanka79 Re: pomidory - DO ZUZANKA79 02.08.11, 15:31
          Nakładam bardzo gorące, szybko zakręcam słoik, odwracam do góry nogami i w tej pozycji stygnie, wynoszę do piwnicy. Nie pasteryzuję jeśli słoik złapał. Przeważnie na 10 nie łapie 1 - po czym poznam? Cieknie wink Z butelkami prościej bo mają zakrętki typu twist, więc sobie pstrykam. Jeśli nie pstryknie ( też może 1 na 10 ) to wstawiam do lodówki i zużywam pry pierwszej lepszej okazji. Nigdy jeszcze nic co złapało mi się nic nie zepsuło. A mam soki z dwóch lat wstecz i są OK.
          W ten sam sposób traktuję soki różnej maści.
          Przecież drzem też nakłada się gorący do słoika, zakręca i ... gotowe.
          • martinkowa Re: pomidory - DO ZUZANKA79 02.08.11, 22:13
            Dziękujęsmile
          • linn_linn Re: pomidory - DO ZUZANKA79 03.08.11, 07:42
            Dzem ma bardzo duza zawartosc cukru, a cukier jest swietnym konserwantem. Wlasnie dlatego dzemow nie trzeba pasteryzowac. Jesli robimy je z bardzo malym dodatkiem cukru, to nalezy przechowywac w lodowce i szybko zjadac.
            • zuzanka79 Re: pomidory - DO ZUZANKA79 03.08.11, 14:14
              Być może.
              Co nie zmienia faktu, że jak wleję gorący przecier z pomidorów bez przypraw do słoika to słoik złapie, a zawartość się nie psuje.
    • kruszynka.net Re: pomidory - co z nimi zrobić? 31.07.11, 00:12
      Zalewa: na 1 l wody, płaska łyżka soli (wedle uznania)
      pomidory umyj, ewentualnie sparz i zdejmij skórkę.

W gorącej wodzie rozpuść sól. Włóż pomidory do słoików i zalej zalewą.

Słoiki pasteryzuj około 20-40 minut. Po wyjęciu z garnka, postaw do góry dnem, aż ostygną. Świetne jako baza do zupy pomidorowej lub sosu.
      • re_ni73 Re: pomidory - co z nimi zrobić? 31.07.11, 06:15
        A moze paprykarz,co prawda sama dopiero będę robić ale znajomi sobie chwalą.
        3 kg pomidorów
        1 kg cebuli
        1 kg marchewki
        1 szkl ryżu
        1/4 szkl octu
        1/2 szkl oleju
        1/4 szkl cukru
        sól,pieprz mielony
        Pomidory sparzyć obrać ze skórki,pokroić,cebule drobno pokroić,marchew zetrzeć na grubych oczkach.Do garnka włożyć pokrojone warzywa,dodać ocet,olej,cukier i przyprawy,gotować 1,5 godz.Następnie dodać ryż i gotować godzine.Gorące nakładać do sloików,chwilke pasteryzować.
        Po otworzeniu słoika można dodać wędzoną makrele.

Jeszcze przepis na sos pomidorowy do spagetti "Prawie po bolońsku"

Pomidory obrane ,pokrojone w paski wrzucić na patelnie+ pokrojona cebula+2-3 zabki czosnku,dusić 10 minut.Dodać szczypte oregano i jeszcze chwile poddusić.Sos przetrzeć przez sito,wlać spowrotem na patenie i wlać kwaśną śmietane.Doprawić oregano,solą i pieprzem.Makaron polać sosem posypać serem.
        To wersja na już ale daję też do sloiczkow tylko bez śmietany i oczywiście pasteryzuję.
        • roxanna1336 Re: pomidory - co z nimi zrobić? 31.07.11, 11:53
          Ja robiłam paprykarza , jest bardzo dobry ale dawałam do gotowego sosu ryż juz ugotowany bo jak zrobilam z surowym to wyszedl mi niedogotowany . Paprykarz jest dobry na zimno i na cieplo .
    • jagoda85 Re: pomidory - co z nimi zrobić? 31.07.11, 13:33
      Robię z pomidorów przecier. Gotuję prawie do rozpadu, przecieram na przecieraku, i do słoja. Wykorzystuję też ten przecier do pomidorów, które pozbawiam skórki tnę na części, wkładam do słoja, zalewam przecierem-idealna do spaghetti. Przepuszczam też pomidory przez sokowirówkę, doprawiam solą, pieprzem trochę cukru i do słoja-pyszny sok do picie, można też użyć do zupy. Oczywiście wszystkie pomidory w słojach pasteryzuję. Jak miałam miejsce w zamrażarce, to czasem też zamrażałam.
    • reni_78 pomidory - biorę się do roboty : ) 31.07.11, 20:36

dziękuję : )

niestety cierpię na dwuleworęczność w tych sprawach: co bym nie zapasteryzowała to musi 'wybuchnąć', co bym z cebulą nie zrobiła to wyląduje w śmieciach, a sprzętu nie mam...

ponad 3kg obrałam, skroiłam na plastry, plastry w kostkę i właśnie się gotuje
      podejrzewam, że się rozgotuje, jest bez jakichkolwiek dodatków
      część na gorąco włożę do słoików, jak wystygnie denkiem do góry ubrane w ściereczki to wyląduje w lodówce /w szafkach zawsze wybija, a piwnicę mam ciepłą/
      część jak już się całkiem wyzimni, w woreczki i do zamrażarki
      ale co z tą 'wodą'? odleję ją, tylko do czego to potem wykorzystać?

na dniach mam zaplanowane kopytka, więc spróbuję zrobić sos pomidorowy z czosnkiem /zwykle kupuję inny gotowy/, a resztki zamrozić

robię też eksperyment zamrożenia całego pomidora
      wynikami podzielę się za tydzień-dwa /przynajmniej tak mi się wydaje/

dzięki za inspiracje : )
      przede mną jeszcze jakieś 4kg...

p.s. wchodząc do kuchni mam bezcenne wrażenie, że wchodzę do szklarni : )
      • reni_78 Re: pomidory - już po zabiegu: ) 31.07.11, 21:34

zdaje się, że charakteryzuje mnie także niewielemyślenie
        nie wiele myśląc wsadziłam w gar mikser z końcówkami do rozstrzepywania
        żyję, kuchnia czysta, niewiele sprzątania

jestem zdumiona, że z ponad 3kg tak mało wyszło
        2 butelki po kubusiu 0,33 'wody'
        3 niewielkie słoiczki po daniach gotowych pomidorów
        nie ma już nic, co bym mogła do zamrażarki włożyć

jeszcze raz wielkie dzięki : )
        • f.l.y Re: pomidory - już po zabiegu: ) 31.07.11, 21:48
          dzisiaj w Biedronce były pomidory po 1,47 zł/kg - więc jakby któraś z Was miała chęć na zakup, to polecam.. smile ja kupiłam tylko 1,2 kg sad nie mam miejsca na przechowywanie zapasów sad
          • hugo43 Re: pomidory - już po zabiegu: ) 01.08.11, 07:19
            u mnie w api pomidory sa po 95gr.
      • myskaz Re: pomidory - biorę się do roboty : ) 01.08.11, 10:54
        Chciałam nadmienić, że moje doświadczenie mówi iż wersja "gorące do słoika i do góry nogami" przechodzi tylko wtedy gdy zawartość słoika jest albo (stosunkowo) bardzo słodka albo słona. W każdym innym przypadku niezbędne jest pasteryzowanie
        • linn_linn Re: pomidory - biorę się do roboty : ) 01.08.11, 12:06
          A niekoniecznie... Mieszkam we Wloszech i tu tradycyjnie robi sie tzw. salse pomidorowa m.in. bez sterylizowania.
          Sa 2 warunki:
          - do kazdego kilograma pomidorow dodaje sie 1 g "acido salicilico" / nie gwarantuje, ale to jest chyba kwas salicylowy/: kupuje sie go w aptece
          - upaly sa tu ogromne i sloiki/butelki pod przykryciem / jak ryz dogotowywany pod tzw. pierzynka / dlugo zachowuja wysoka temperature
          • linn_linn Re: tu mozna poczytac o tej metodzie 01.08.11, 12:08
            www.cogalmonteporo.net/GastronomiaVV/inglese/itinenogastrVV/index/la_salsa_di_pomodoro.htm
            • reni_78 dygresyjnie 01.08.11, 15:50
              nie wiem, czy dobrze zrozumiałam...
              pomidory żywcem zamykane w butelce i dopiero potem gotowane ???
              z tą butelką ? tzn. że rozgotowują się w butelce ?
              przepraszam, ale nie ogarniam tego...
              • linn_linn Re: sprzet do pomidorow 03.08.11, 20:51
                Rozne sa metody i rozne pomidory.
                Jesli dobrze pamietam, robilam tez takie: w calosci pakowane do sloi 1-litrowych i pasteryzowane. Ziam trzeba przecierac.
                Przy ogromnych ilosciach surowca trzeba walczyc z czasem i czasem uciekac sie i do takich metod.
                Sprzet uzywany we Wloszech:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,53710714,114791609.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,53710714,114884837.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,53710714,115889272.html
                A tu pomidorki koktajlowe suszone:
                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/138683,5,118,39846,Suszone-pomidory.html
        • reni_78 Re: pomidory - biorę się do roboty : ) 01.08.11, 15:57
          z moim niestety jest odwrotnie : (
          gorące do słoja itd byleby dobrze zassało; niezależnie od zawartości
          pasteryzowane 'wybucha' lub potem 'wybija'

niektórzy mówią, że u mnie chochlik wekowy w kuchni mieszka : )
    • roseanne Re: pomidory - co z nimi zrobić? 01.08.11, 21:50
      pomidory, w pelni sezonu, czyli u mnie pocztek wrzesnia , myja, parze, zdejmuje skore i wyjmuje nasiona
      skorki i nasiona, z ta galaretowata substancja zagotowuje i odecedzam - sok pasteryzuje w buletkach po sokach - corka je uwielbia
      reszte pomidorow zapiekam w czastkach z cebula, czosnkiem i bazylia - wielka blacha , taka piekarnikowa ok 40 minut i tez pasteryzuje - mam wtedy albo podstawe do salatki z fasola, albo po zmiksowaniu sos do pizzy, makaronu, zapiekanek, lazanii
      niezaleznie czy zrobie 10 sloikow czy 30 wszystko znika
    • reni_78 eksperyment zamrożenia całego pomidora 23.08.11, 16:41

wcześniej pisałam:
      "robię też eksperyment zamrożenia całego pomidora
      wynikami podzielę się /.../"

NIE! NIE! NIE!
      fafluśniak jeden tylko do śmieci się nadawał
      wyglądał jak rozmiękczona breja
      nie umiał się nawet w całości utrzymać
      odradzam! nie polecam!
      nigdy więcej!
      • linn_linn Re: eksperyment zamrożenia całego pomidora 23.08.11, 19:15
        Na salatke nie beda, ale na sosy podobno sie nadaja. Pod strumieniem wody wyskakuja ze skorek i od raz trzeba je wrzucic do garnka.Sama nie robilam, ale wiem, ze wiele osob mrozi je od lat.
      • turzyca Blad w zalozeniach 23.08.11, 20:40
        Pomidory sie owszem mrozi, ale bez skorki i zuzywa do takich przyjemnosci jak pomidorowa czy jajecznica. Smakuja dokladnie tak, jakby czas sie cofnal o tych pare miesiecy. No ale trzeba miec slabosc do pomidorowej czy jajecznicy. My mamy. smile
    • czekolada72 Re: pomidory - co z nimi zrobić? 30.07.12, 12:14
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka