Dodaj do ulubionych

Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka

30.11.11, 15:01
Witam,
proszę o informacje jakie kosmetyki dla dziecka mają dobry stosunek jakości do ceny. Czy warto kupować firmowe kosmetyki Johnson & Johnson, hipp, nivea, czy też równie dobrze warto stosować babydream czy bambino?
Mam zamiar decydując się na jakąś firmę kupować całą serię i w przypadku braku problemów trzymać sie jej długo.
Celowo nie wymieniłam powyżej hipoalergicznych najdroższych kosmetyków(np Oliatum), gdyż położna odradzała ich stosowanie w przypadku braku dolegliwości alergicznych u rodziców, a nakazała sięganie po nie w przypadku pojawienia się problemów.
Gdzie najlepiej kupować kosmetyki: rossmann, internet, a może hipermarket lub dyskont.

Jakie pieluszki są najlepsze obecnie? Z tego co się zorientowałam, to huggis z firmowych i raczej je będę kupować na początku, potem przejdę na tańsze niemarkowe. Wybór niemarkowych jest duży, ale które obecnie na dzień dzisiejszy są najlepsze. Proszę o nie wypowiadanie się osób, które pieluszki kupowały rok temu a obecnie nie kupują, producenci w dyskontach bardzo często się zmieniają w parze z jakością, a mi zależy na wiarygodnej opinii.

Ważniejsza jest dla mnie jakość. Ale nie chce również przepłacać. Jeżeli warto wydać więcej, to proszę o informację.
Obserwuj wątek
    • naturella Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 15:10
      Dla mnie Oilatum było bardzo wygodne do kąpieli noworodka, bo trzymając dziecko nie trzeba sięgać po mydełko itp, tylko myje się głowę i całe ciałko wodą, w której dziecko jest zanurzone. Przez pierwsze trzy miesiące, kiedy dziecko jest takie dość wiotkiesmile to używałam własnie Oilatum. Potem robiłam różne eksperymenty, lubiłam kosmetyki Nivea, bo ładnie pachniały, po Johnsonie dzieci miały uczulenie, Hipp z kolei był dla mnie za drogi - i w sumie najczęściej używałam Babydream z Rossmana. ładnie pachną, dobrze się pienią, mają wygodne butelki, a przy tym są niedrogie. Skóra dzieci była po tych kosmetykach nie podrażniona. Znajome mamy też chwalą te kosmetyki, więc może warto spróbować? Używałam szamponu, żelu do mycia ciała, kremu przeciw odparzeniom i pudru (bo córka miała tendencje do odparzeń na szyi, jak była mała, więc trzeba było pudrować) plus kremu na słońce i na zimę. Coś mi się o uszy obiło, że kosmetyki Babydream są ogólnie dobrze oceniane w testach kosmetyków dla dzieci.
    • jo-asiunka Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 15:13
      Babydream z rossmanna - kosmetyki są niedrogie i świetne, nie mają sls-ów podrażniających skórę. Naprawdę bardzo dobre. Pieluchy też babydream
      • lemonna Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 18:50
        także polecam babydream:
        pieluszki mini 3-6kg paczka 42 szt 14,99, paczka taka sama pampers - ok 34 zł
        kosmetyki - znam się na składach a w babydream do niczego nie mogę się przyczepić, polecam, za to johnons - tragedia - kto widział parabeny w kosmetykach dla dzieci? tylko w johnsonie
        • miziu_miziu Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 29.10.12, 17:32
          babydream - niedrogie a dobre kosmetyki. niektórzy do mycia używają też zwykłego mydełka bambino w kostce ale chyba wygodniejsze są płyny.
          pieluszki - uważam, że najlepsze są pampersy ale z tańszych poleciłabym te z rossmana. lidlowe u mnie nie sprawdziły się, były jak mokry kompres na pupie dziecka
    • kufferrek Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 15:15
      Kosmetyki: Ja używałam olej migdałowy (allegro). Kupiłam raz i miałam na parę miesięcy. Maść do tyłka: używalam maści na receptę robionej w aptece - jeśli jesteś zainteresowana - "przepis" mam w domu jak dojadę to wpiszę. Sprawdziła się bardzo dobrze. Nie kupowałam serii kosmetyków, uważam, że im mniej tym lepiej.

Pieluchy - przez oryginalne pampesy moje dziecko wylądowało w szpitalu z podejrzeniem sepsy - tak silnie je uczuliły. Zraziłam się do końca życia do tej marki. Potem używalam Huggisów, Happy. Obecnie synowi zakładam pieluchy Rossmannowe. Polecam też serię biedronkową Dada premium - uważam, że są b. dobrej jakości. Nie uczuliły mi dziecka w przeciwieństwie do wiodącej marki.

Wiele matek chwali kosmetyki Baby Dream - ze względu na dobry skład. Ja nie używałam, gdyż wiele kosmetyków ograniczyłam do niezbędnego minimum.
    • 098qwerty Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 15:20
      Na pytanie, które najlepsze nie odpowiem bo każde dziecko inaczej może zareagować na dany kosmetyk.
      Z tych, które ja używałam lub używam to:
      płyn Oilatum - tak do 3 m-ca
      mydło Oilatum lub Bambino - zamiennie, od 3 do 6 m-ca
      płyn do kąpieli Babydream - od 6 m-ca do teraz
      krem Nivea (bardzo wydajny jest ) - to do tyłka, wcześniej przez 3 m-ce Linomag (ale cena mnie powaliła smile )
      pieluchy - kupowałam i nadal kupuję Huggies, raz próbowałam z Rossmanna i też nie były złe.
      Chusteczki do tyłka - w zależności które akurat są w promocji.
      Oliwka - najpierw Bambino, później jakaś z Kauflanda, a później przeszłam na ciekłą parafinę.
      Syn nie jest alergikiem, więc w zasadzie nie mam problemów z doborem kosmetyków dla niego.

synek 11/2010 smile
      • etna22 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 15:55
        Ja używam do mycia johnsona 3 w 1 ale to tylko dlatego ze dostalam go w prezencie-po nim i tak musiałam stosować oliwkę (teraz mam bambino-kupiona w biedronce ale zamierzam używac cieklej parafiny)
        co do pieluch-na start mialam pampersy-teraz uzywam dada z biedronki i babydream z rossmana i jestem zadowolona
        Na razie do pupy używam kremów ktore dostałam gratisowo-sudocream, nivea, hipp wszystkie były dla mnie ok ale najsłabiej rozsmarowywal się nivea
        Tak czy siak zamierzam stosować serię z rossmana - oprócz chusteczek ktore wg mnie były słabo nawilżone-jestem zadowolona z chusteczek pampersa ale wypróbuję rownież biedronkowe dada, bambino i te z netto.
      • agattka_84 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 17:39
        > krem Nivea (bardzo wydajny jest ) - to do tyłka, wcześniej przez 3 m-ce Linomag
        > (ale cena mnie powaliła smile )

??? Linomag kosztuje ok. 8 zł? Czy się mylę?
        • joanna_poz Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 05.12.11, 14:21
          > ??? Linomag kosztuje ok. 8 zł? Czy się mylę?

nie mylisz się wiele - ostatnio kupowałam za 9 zł z groszami.
    • m.b.g Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 15:51
      Używam Babydream do kąpieli raz w tygodniu. Po umyciu główki dodaję do wody trochę oliwki.

I to wszystko, do tego dyskontowe chusteczki i pieluchy.
      Na wszelkie wypadek mam próbki kremów na odparzenia, były raz w użyciu od 6 tygodni.

Synek ma się wyśmienicie.

Czasami mniej znaczy więcej.
    • henia04 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 16:28
      Nie ma sensu kupować całych serii kosmetyków. Alantan (maść do pupy, wtedy jeszcze nie Plus) na moje starsze dziecko działał świetnie, ale po jednorazowym użyciu zasypki Alantan przez babcię leciałam po receptę na maść "uspokajającą" skórę - taki fajny drobny dodatek miała.
      Babydream z Rossmana (ten w butli z dozownikiem, do mycia całego dziecka) jest dobry, na moim uczuleniowcu tylko czasami muszę dodatkowo stosować coś natłuszczającego. Na dzieci bez uczuleń też jest dobry. Bobini (ciut tańsze) niestety bardziej wysuszają skórę i muszę stosować więcej drogich nawilżaczy. Nivee, J&J - za bardzo pachniały dla mojego dziecka. Hipp próbkę oliwki zużyłam na siebie smile. Na sam początek kupiłam jeszcze na jakiejś wyprzedaży płyn do mycia noworodków Chicco - fajny był, ale już ponad dwa lata temu.
      Polecam jak ktoś wyżej olej migdałowy zamiast jakiejś oliwki, ale przy kupowaniu bierz ten spożywczy, bo zapakowany w buteleczkę "łazienkową" jest dużo droższy. Na siebie, na dzieci - wydajny.
    • baba-baba Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 17:00
      Ja polecam pampersy Dada z Biedrony,nie przeciekają i są z tych tanich,jakosc w porządku.Jeśli chodzi o kosmetyki to cała seria jest po prostu niepotrzebna.Im mniej tym lepiej.Ja bym kupiła tylko coś do kąpieli po czym nie trzeba uzywac balsamów itp.a do pupy mąka ziemniaczana(cudo środek,zero problemów z pupą).
    • agattka_84 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 17:45

Z tanich pieluch polecam Babydream z Rossmanna.

Z kosmetyków używam tylko płynu do kąpieli z oliwką, szamponu i kremu do pupy. Wszystko Linomag, kupuję w aptece.

Krem na zimę mamy Nivea - jest ok.

Na jakąkolwiek markę się zdecydujesz, polecam płyny do kąpieli - wystarczy malucha porządnie opłukać, dzięki temu jest dużo łatwiej niż z mydełkiem.
      • joanna.zych Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 18:15
        Pieluchy - Rossman (Beabydream)
        Krem do pupy - Linomag zielony
        Płyn do kąpieli do 6 miesiąca - Oillan, po 6 miesiącu Beabydream z dozownikiem
        Parafina ciekła do nawilżenia skóry
        Mąka ziemniaczana przy odparzeniach, jak nie dała rady Sudocream
        Chusteczki nawilżane z Kauflandu - Wickies zielone (baardzo wilgotne, nie wysychają, cena ok 4,5)
    • vangie Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 18:11
      to dopiero wyjdzie ktore kosmetyki wam podejda- u nas byl j&j przez jakis czas (probki mialam) oliwka bambino zdecydowanie mojemu dziecku szkodzila- z oliwek mielismy hippa, uzywalismy tez babydream
      z pieluch- u nas najpierw byly pampersy, huggiesy u nas sie nie sprawdzaly, najdluzej uzywalismy rossmannowskich babydream- mieciutkie i delikatne, jedyny problem jaki byl, to ze zel z nich troche uciekal i kulki na tylku sie zbieraly, a nie zawsze to latwo chusteczka sciagnac; dada premium z biedronki uzywamy teraz- smierdza przy otwieraniu paczki, ale szybko sie wywietrzaja, czasem jest seria, ze za duzo kleju daja i sie do pupy z boku troche przylepiaja
      jesli chodzi o chusteczki nawilzane- gaga z tesco wychodza chyba po 3zl za opakowanie- wilgotne sa ok, tyle ze maja gladka powierzchnie; babydream ktores nam na poczatku zaszkodzily- chyba z aloesem, bywaja troche suche i trzeba paczke trzymac do gory nogami jak jest pelna...
    • liveveb Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 19:41
      U nas do kapania sprawdza się hipp - płyn do kapieli litrowy do kupienia w marketach - wychodzi bardzo korzystnie -ok 25 pln za litr, z polecanym tu wczesniej olejkiem migdałowym. A na samym poczatku uzywaliśmy oilatum.
      oliwka - johnson albo hipp w zalezności od promocji
      chusteczki - papmersowe - ale tylko w dobrej promocji - czyli po ok 5 pln za 72 szt. rossmanowe nie bardzo się u nas sprawdziły
      papmki - pampersa active baby, rossmana, aldi - u nas huggisy się nie sprawdzily - szeroki rzep powodował obtarcia
      do smarowania - linomag, sudokrem, alantan, zasypka altek, olej rycynowy
      szampon - drogi, ale bardzo wydajny - oilatum
      krem na zimę - mustela cold crem
      Nie polecam kupowania całej serii - żeby nie komplikowac sobie zycia - jak zmienia sklad, zabraknie w sklepie czy aptece, a co gorsza - wycofają z produkcji.
      • malgosia.w Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.11.11, 21:20
        mam 5-miesięczną córkę i używamy:
        pieluch z Rossmana - biedronkowe nam śmierdziały,
        do kąpieli - mydła bambino lub bobas, oliwki Bambino
        do pupy - alantan, linomag wcześniej bepanthen

na początek nie kupuj niczego w dużym opakowaniu, różne dzieci różnie reagują na te same kosmetyki
    • josephine76 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 01.12.11, 14:40
      Nie musalam oszczedzasc na kosmetykach ale:
      do kapieli nie stosowalam nic
      nie nacieralam niczym po kapieli
      Zero kosmetykow
      Tak doradzil mi lekarz,
      maly nie mial zadnych dolegliwosci skornych, skora nie byla sucha nic sie nie dzialo.
      jak skonczyl pol roku uzywam tylko johnson do kapieli
      Wierz mi naprwade nie trzeba sie obkupic na zapas.
      • panipoirot Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 01.12.11, 15:49
        u nas wyglądało to tak:
        pierwsze 3 miesiące do kąpieli mydełko bambino lub Oiliatum , potem wykorzystywaliśmy Oiliatum jak nam się nie spieszyło i chceilismy szybko mała wykapac smile
        Uzywalismy oliwko bambimo po kapieli, ale to do ok. 8-9 mca zycia. Potem juz nic. A teraz kupilam oliwke Hippa, ma nieiwele składnikow, malo chemii- zdrowsza. smile
        Twarz- krem bambino
        Pupka-Linomag
        Pieluszki- pampersy na zmiane z huggisami.Ale pierwszy miesiąc tylko pampers. Tylko teraz te duze pieluszki r.6 mam z Pampersa, bo Huggisy za sztywne się okazały.

W sumie tyle. Niewiele kosmetyków teraz uzywa jako prawie 2 latka- krem, mydlo i szampon bambino i czasami oliwka Hipp.
      • kaskahh Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 29.10.12, 13:59
        podobnie jak josephine

nie z oszczednosci, nie stosowalam nic
        potem (hm, kiedy to bylo. jakies 3 mies\

Weleda , kropelka do wody
        a kapanie niekoniecznie codziennie

• sunflowerin Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 02.12.11, 21:08
      Im mniej kosmetyków tym lepiej.
      Kąpiel w samej wodzie, po kąpieli oliwka z migdałów bądź z oliwek. Do pupy tylko jak pupa odparzona Bepanthen. Na buzię, jak jest zimno, wietrznie, mroźno Weleda z rumiankiem.
      My zawsze byliśmy minimalistyczni z kosmetykami i mały nigdy nie miał suchej skóry, czy innych problemów.
    • ofelia1982 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 03.12.11, 00:02
      A więc tak - Babydream jest bardzo dobrą marką. Tak samo jak Bambino. Pytanie czy nie będziesz miała alergicznego dziecka - wtedy trzeba przerzucić się na apteczne. ALe życzę Ci byś nie miałasmile Ja używam Johnson&Johnson (dostałam sporo) i jestem zadowolona, ale jakbym sama kupowała to Babydream by wystarczyły.
      Co do Oilatum etc. - moja osobista opinia jest taka, że nie powinno się profilaktycznie stosować produktów...przeznaczonych do problemów skórnych (AZS). Jeśli bobas reaguje dobrze na "normalne" płyny do kąpieli - ja bym nie wprowadzała emolientów dopóki nie ma takiej potrzeby. Sprawdza się przy moim 8-mies. synku.
      Co do pieluch - zdecydowanie wygrywa Dada z Biedronki. Nie widzę różnicy w stosunku do Pampersów (serio serio). Natomiast Huggiesy mnie rozczarowały sromotnie. Kupiłam Jumbo packi w promocji i o ile rozmiar 3 był genialny, to rozmiar 4 to PORAŻKA. Przeciekają! Gdzie od urodzenia mojemu dziecko przeciekło na Dadach może 1 raz cokolwiek!
      A chusteczki nawilżane - tu Babydream przegrywa niestety. Są suche, mało nawilżone, dla mnie bez sensu. Po wypróbowaniu chyba wszystkich marek zostaliśmy przy Huggiesach Pure (tych) i choć są droższe niż inne niektóre - to są najbardziej nawilżone, aż mokre i do tego są nasączone wodą a nie chemikaliami i można ich używać do przecierania całego dziecka, nawet buzi. Jak upolujesz w 6-paku promocyjnym (jak ja niedawno) to 1 opakowanie wychodzi po 3zł. A jakość nieporównywalna.
      • ofelia1982 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 03.12.11, 00:23
        Aaaaa i nie kupuj Sudocremu! On strasznie wysusza. Ja stosuję na sobie po depilacji i mnie wysusza. Nie rozumiem używania tego kremu profilaktycznie!!! Może gdy są problemy skórne na pupie to się sprawdza ale bez powodu?! Ja przy zmianie pieluchy przecieram pupę chusteczką i niczym nie smaruję. Smaruję Linomagiem (ale bez cynku, tylko z witaminami A+E, zwróć na to uwagę bo są dwa Linomagi) tylko jeśli jest zaczerwienienie (zazwyczaj po kupce). Mój synek nigdy nie miał odparzenia.
        • renea1 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 03.12.11, 16:40
          Podpisuję się obiema rękami. Maść tylko wówczas, gdy coś się zadzieje. Ja np. uwielbiam bepanten. Profilaktycznie niczego nie używałam. Po kupie tylko mokra chusteczka - akurat Bambino, bo najbardziej odpowiadał mi zapach i stopień nawilżenia.
      • agattka_84 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 06.12.11, 08:35
        ofelia1982 napisała:

> A więc tak - Babydream jest bardzo dobrą marką. Tak samo jak Bambino.

Radzę zwrócić uwagę, ile składników ma oliwka Bambino versus np. oliwka Linomag. Wydawałoby się - prosty produkt.
    • sposobuzycia Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 03.12.11, 08:04
      Rossmanowskie kosmetyki dziewczyna przeanalizowała (blog podwojonej sroki) pod względem chemicznym i mają najprostszy, najbardziej naturalny skład. Używam ich i uważam że naprawdę są dobre. Przyjaciółka używa pieluch z rossmana i twierdzi, że jest ok.
    • babka.pracujaca olej kokosowy 03.12.11, 22:20
      do smarowania ciałka proponuję olej kokosowy - 200ml za ok 15 zł w sklepie zielarskim ( starczy na ok 4 miesiace , kto uzywał to wie dlaczego na tak długo)
      • babka.pracujaca Re: olej kokosowy 03.12.11, 22:32
        przesadziłam 200ml - wydajność na maluszka na niecałe 2 miesiące,przy czym np ja nie mogłam się powstrzymać i stosowałam to i stosuję jako balsam do ciała, odzywka do włosów także dla siebie.
    • mandziola Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 04.12.11, 01:40
      im mniej tym lepiej. Na początek Oilatum jest bardzo wygodne. Potem u mnie był Johnson - mydło w płynie. Do smarowania pupy - od wielkiego dzwonu linomag. Z kosmetykami nie wolno przesadzać. Co do oliwki - moja pediatra nie kazała uzywac bo wysysza skórę. Stąd oilatum.
    • deelux Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 04.12.11, 22:46
      Na pewno nie kupuj całego zestawu kosmetyków przed urodzeniem dziecka. Moi znajomi tak zrobili i okazało się, że mała jest uczulona na tą konkretną firmę. Wszystko poszło do kosza.
      Najlepiej zacząć od małych próbek kosmetyków aby sprawdzić jak dziecko je toleruje. Zresztą u noworodka nie jest potrzbnych dużo kosmetyków. Ja polecam do kąpania oilatum soft. Cena może dość wysoka (kupuje w 2-pakach na allegro i wychodzi taniej) ale skóra małego jest cudna, nie ma żadnych problemów skórnych. Mydełko bambino od ok 1 miesiąca. Krem nivea na odparzenia. Ale to tak bardziej profilaktycznie. Przy częstym wietrzeniu pupy i dobrych pampersach kremy nie są potrzebne. Na papmersach akurat bym nie oszczędzała. Huggiesy bardzo uszulają i odparzają pupę. Przynajmniej u nas. Ja kupuję pampersy i synek nie miał jeszcze żadnego odparzenia ani nawet zaczerwienionej skóry. Do buzi, na zimę na dwór wystarczy krem bambino. I to tyle z kosmetyków dla maluszka. W szkole rodzenia mówili, że u takiego małego dziecka im mniej chemii tym lepiej.
      • ofelia1982 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 05.12.11, 09:44
        A dla mnie biedronkowe Dada to ta sama klasa co Pampers, sero. Tyle, ze 2 razy tansze (teraz w Biedro 19,99zł)
        • barasia Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 05.12.11, 14:44
          Dada produkowane sa dla Biedronki przez Pamperssmile Ta sama klasa co Pampers Sleep&Play - nawet w opakowaniu Dady zdarza sie jakis zaplatany Pampek...
          • ofelia1982 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 05.12.11, 14:46
            ja wiemsmile
          • agattka_84 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 06.12.11, 08:38
            barasia napisała:

> Dada produkowane sa dla Biedronki przez Pamperssmile Ta sama klasa co Pampers Slee
            > p&Play - nawet w opakowaniu Dady zdarza sie jakis zaplatany Pampek...
            >
            Czyli te Dada mają nieelastyczne rzepy? (Sleep&Play mają)
            • ofelia1982 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 28.12.11, 21:14
              Mają normalne, dobre rzepy
    • ladyjm Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 06.12.11, 09:16
      polecam kosmetyki ziajka, a dla niemowlot Johnson&johnson. przy prolemach ze skórą (np alergia, atopia) - oilatum.
    • ada-15 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 06.12.11, 09:41
      Zastosowanie kosmetyków dla dziecka zależy w dużej mierze od potrzeb twojego dziecka. Mój synek korzystał z pieluszek pampersa ( inne marki powodowały uczulenia). Z czasem przeszliśmy na Dada z biedronki , rewelacyjne i cena nie wygórowana. Co do płynów do kąpieli na początku był Oilatum ,z czasem przeszliśmy na Johnson&Johnson na przemian z Nivea delikatny żel do mycia ciała ( dla wygody ponieważ miałam płyn i szampon w jednym).Oliwka tylko Bambino. Oraz sudocrem.
    • nezu-chan Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 06.12.11, 16:55
      Wszystko zależy od dziecka. My używamy:
      - pieluchy: Dada z Biedronki (zaczynaliśmy od jedynek dla noworodka i było ok, teraz doszliśmy do 4), Huggiesy straszliwie przeciekały (używaliśmy tylko 1), Babydream używamy 4plus na noc i ogólnie ok ale wyłażą z nich te małe kuleczki
      - chusteczki nawilżane tylko na wyjścia sporadycznie też dada w domu wacik i ciepła woda
      - do kąpieli Bobini z oliwką tani i wygodny, kupiliśmy przypadkiem i zostało
      - do pupy nivea sos (13zł za całkiem spore opakowanie)
      - mamy jeszcze zwykły pielęgnacyjny bambino i taki ochronny do buzi na zimę, a latem używaliśmy ziaji z filtrem słonecznym
      W sumie dość oszczędny zestaw, ale problemów skórnych nigdy nie mieliśmy, ale może mój synek to dobry egzemplarz jest smile Na pewno polecam wypróbować Dadę bo oszczędność wielka, a jakość zadziwiająca dobra jak na biedronkę.
      • ofelia1982 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 07.12.11, 16:46
        Huggiesy straszliwie przeciekały

Dokłądnie! Dady są perfekcjne, przez całe 7 miesięcy życia dziecka wszystko było ok, a w ciągu tygodnia używania Huggiesów mój synek był przesikany/przekupiony kilka razy! NIE POLECAM.
      • ofelia1982 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 07.12.11, 16:48
        Chciałam jeszcze napisać, ze chusteczki Dada są bardzo fajne (zwłaszcza lubię lawendowe), ale odkąd zdrożały z 3,79zł do 4,5zł - już ich nie kupuję. W wielopakach bowiem taniej wychodzą cudne chusteczki Huggies Pure (w 6-paku na promocji 3zł/opakowanie). A dużo lepsze niż Dady
    • aniko16 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 07.12.11, 16:17
      Im mniej tym lepiej. I to nie tylko dla portfela ale dla skóry dziecka. Na początku będzie ci potrzebne tylko delikatne mydła (jakiekolwiek dziecięce, w kostce) i linomag maść do pupy. Myjąc dotykaj mydła dłonią, nie namydlaj bezpośrednio skóry dziecka i przemywaj tylko miejsca "newralgiczne", pupa. uszy, fałdy skórne. Do reszty wystarczy woda. Jak u dziecka pojawią się włosy to dokup szampon. I tyle. Moje dzieci wyrosły bez oilatum, kremów, oliwek. Mają zdrową skórę i żadnych alergii.
      • oli200 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 28.12.11, 17:11
        Osobiście poleciłabym produkty GAL.Są to bezpieczne olejki do kąpieli dla dzieci z witaminami.Olejek to ważna rzecz dla dziecka,a te wypróbowałam i nie zamieniłabym ich na żadne inne.Proszę zajrzeć na stronę internetową tych produktów.
        • zosia9 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 29.12.11, 19:28
          Ja polecam jednak oilatum na pierwsze 6 tyg. I tak będziesz mieć masę stresu, po co sobie go dodawać. Pieluchy biedronkowe baby dream, właśnie na początek. Ja jestem zwolenniczką że jak dziecko leży to nie ma znaczenia grubość pieluchy, jak zaczyna się ruszać to wolałam znacznie cieńsze pampersy.
          • dorjana1 pytanie o oilatum 29.12.11, 23:47
            Kiedyś stosowałam oilatum i zaraz potem parafinę ciekłą kupioną w aptece za 3 zł buteleczka dodając kilka kropel do kąpieli.Ponieważ było to kilka długich lat temu to nie wiem czy mi się nie pomyliło ale coś mi się po głowie telepie że efekt był ten sam...
    • aganiok32 Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.12.11, 13:14
      do mycia ciała mydło marsylskie. Duża kostka za 17 zł starcza na długo. Nie powoduje uczuleń. Polecam. Pupę smarowaliśmy Linomagiem zielonym w tubce. Wszelkie oliwki, płyny do kąpieli etc powyrzucałam.
    • aagnes Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.12.11, 20:34
      W ogole olej kosmetyki dzeciece - ja wiem, ze to badzo kusi, ale potrzebne jest zerowo - mianowicie do pupy - masc robiona w aptece (przepis zna kazdy pediatra) 5 zl - wielkie pudlo - do ciala jak bedzie potrzebna - masc robiona - pudlo 5 zl.
      druga sprawa - nie wiadomo czy dziecko bedzie uczulone czy nie, wiec kup jeden malutki plyn do mycia calego dziecka (z glowka wlacznie) i sie okaze, najwyzej ty zuzyjesz. nie ma co mnozyc bytów - pozniej i tak przy dziecku obrasta sie w miliony dostanych i kupionych rzeczy. a pocieszajace jest to, ze im mniejsze dziecko, tym mniej rzeczy potrzebuje.
      jedyne to pieluszki - tutaj tez nie ma co w ciemno kupowac hurtowych ilosci, primo -dzieci roznie reaguja na rozne pieluszki, secundo - bedziesz sobie na biezaco ogarniala promocje, gdzie i ile za ile sztuk.
      • mirka_sm Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 30.12.11, 21:28
        ja uzywalam na poczatku hipp (cudnie pachniesmile, potem babydream. poza tym parafine po kapieli, sol fizjologiczna (do przecierania oczek) i make ziemniaczana do pupy. na wyjscie jakis krem na buzie z filtrem i linomag do pupy oraz chusteczki pampers i paklanki (woreczki likwidujace zapach zuzytej pieluszkismile
        tez nie radze Ci kupowac na poczatek prawie nic, pewnie dostaniesz probki. pieluch tez max 1 paczke- noworodki bywaja uczulone na rozne pieluchy, chusteczki kremy.
    • maltry Re: Przyszła mama, jakie kosmetyki dla dziecka 31.12.11, 00:11
      Pieluchy - na samym początku Huggisy niebieskie - byłam zadowolona, później próbowałam różnych tańszych - Dada młodego uczuliła mocno, Babydream były ok, z Lidla nie mają elastycznych boków więc jak dla mnie porażka. Próbowałam też z ciekawości Babydream eko i nie odpowiadały mi, jakieś bardzo sztywne były, Pampersy sleep&play też uczulały, zwykłe pampersy były dość fajne ale za drogie wink
      Do pupy - Linomag zielony, Sudocrem
      do ciała - Babydream żel do ciała i włosów się sprawdził, fajny też był żel z Belli ale już długo nie mogę go dostać
      chusteczki - jak dla mnie Dada biedronkowe wygrały tylko nie lawendowe, po lawendzie dzieć miał pryszcze na tyłku wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka