Dodaj do ulubionych

Jeden srodek wiele zastoswan.

13.03.12, 04:49
Rok temu postanowilam uproscic swoje zycie i pozbyc sie zbednego balastu. Poczynajac od szafy wypchanej ciuchami, przez pekajaca w szwach kosmetyczke az do szafki pod zlewem pelnej srodkow do czyszczenia. Moge Wam szcerze powiedziec, ze wiele rzeczy naprawde jest zbedne. Dajemy sie zwiesc reklamom, kolorowym opakowaniom. Odkrylam kilka naturalnych produktow, kore dzialaja o wiele lepiej niz te pelne chemii, kosmetyki z drogich drogeri ( a za swoich czasow wyprobowalam tego sporo). Jeden z nich to ocet jablowy! Wazne zeby byl z ekologicznych jablek. Uzywam go jako:
- rozcienczony zielona herbata 1:1 jako tonik do twarzy i szyi
- do plukania wlosow; nadaje polysk i wyplukuje resztki szamponu
- nierozcienczony przyspiesza gojenie wypryskow (odkad uzywam toner z oj i herbaty wypryski mnie nie dotyczasmile
-wymieszany z ta glinka www.amazon.com/Aztec-Secret-Indian-Healing-Clay/dp/B0014P8L9W do glebokiego oczyszczania skory
-2 lyzki wymieszane w szklance wody (mozna dodac miod) do picia; pomaga oczyszczac organizm z toksyn
Tutaj wiecej informacji o wlasciwosciach oj; www.doz.pl/czytelnia/a1411-Ocet_jablkowy_w_kosmetyce_i_nie_tylko.
Jakie sa wasze ulubione (najlepiej naturalne) produkty o wielu zastosowaniach?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 13.03.12, 08:49
      mimi_chicago napisała:

> Jakie sa wasze ulubione (najlepiej naturalne) produkty o wielu zastosowaniach?

Fusy z kawy mielonej - doskonały peeling, niestety ma swoje minusy - brudzi wannę (ale jak się stosuje bez dodatku oliwki a z żelem pod prysznic to wannę łatwiej umyć) i nie każdy znosi zapach kawy (na początku ostatniej ciąży nie mogłam stosować - odruch wymiotny na myśl o kawie). Idealnie wygładza skórę, kofeina pomaga w walce z cellulitem.
      • mimi_chicago Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 13.03.12, 14:39
        aurinko napisała:
        > Fusy z kawy mielonej - doskonały peeling
        Fajny pomysl, musze sprobowac. Przed latem, kazda pomoc w walce z celluitem mile widziana smile
        • etna22 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 13.03.12, 16:58
          Szare mydlo-Bialy jeleń
          Używam do higieny intymnej, zapieram trydno schodzące plamy-czasami myję się nim pod prysznicem-dla mnie rewelacja
          • aniaoam Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 14.03.12, 15:26
            Ja jeszcze myję w nim alergiczne dziecko, któremu szkodzi wiele "dziecięcych" w nazwie kosmetyków i piorę w nim dziecięce rzeczy. Myjemy się nim w zasadzie wszyscy w rodzinie.
            • mimi_chicago Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 14.03.12, 16:06
              > Ja jeszcze myję w nim alergiczne dziecko, któremu szkodzi wiele "dziecięcych" w
              > nazwie kosmetyków i piorę w nim dziecięce rzeczy
              Te "dzieciece'' kosmetyki zawieraj sporo szkodliwych substancji. Znama fajna stron; badaj szkodliwosc kocmetykow. Strona amerykanska, wiec pewnie sporo europejskich firm nie bedzie. Ale dla przykladu zobaczcie co zawiera popularny Johnson&Johason baby wash
              www.ewg.org/skindeep/product/22534/Johnson_%26_Johnson_Johnson%27s_Baby_Head-to-Toe_Baby_Wash%2C_Original/
      • czekolada72 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 13.03.12, 17:51
        aurinko napisała:

> Fusy z kawy mielonej - doskonały peeling, niestety ma swoje minusy - brudzi wan
        > nę (ale jak się stosuje bez dodatku oliwki a z żelem pod prysznic to wannę łatw
        > iej umyć) i nie każdy znosi zapach kawy (na początku ostatniej ciąży nie mogłam
        > stosować - odruch wymiotny na myśl o kawie). Idealnie wygładza skórę, kofeina
        > pomaga w walce z cellulitem.

Potwierdzam! Stosuje od kilku lat i lepszego peelingu NIE MA!
    • liveveb Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 13.03.12, 22:47
      Olej rycynowy.
      Zamiast sudokremu na pupę malucha
      Zamiast contratubexu - na blizny różnego rodzaju
      Zamiast kremu do rąk - na skórki i nie tylko
      Zamiast odżywki na włosy
      Zamiast gliceryny w przypadku zaparć
      Na ciemieniuchę
      Na łupież

Gorczync biała - na oczyszczenie jelit i do przyprawiania różnych potraw, do robienia musztardy jeszcze nie doszłam.

Skrzyp w saszetkach - do picia jako wsparcie dla włosów i paznokci, do higieny osobistej w stanach podrażnień.

Rumianek w saszetkach - do picia, do przemywania - rozmaitych części ciała, do "mycia" jamy ustnej niemowlaka.

Sproszkowany wyciąg z korzenia mniszka lekarskiego w kapsułkach - na wszelkie dolegliwości związane z zapaleniami i infekcjami bakteryjnymi, osłonowo po ugryzieniach robali niewiadomego pochodzenia, stosowałam też po ukłuciu jeżowca...

Podziękowania dla autorki za super wątek!
      liveveb
    • aura1508 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 14.03.12, 07:12
      Ja z naturalnych detergentów uwielbiam:
      - ocet
      - oliwę
      - cytrynę
      - sodę
      -sól
      W zależności od potrzeb łączę składniki i poleruję cały dom.
      Do przecierania, mycia szaf używam oliwę + cytrynę (pięknie wyglądają szafy i wspaniale pachną, do tego preparat cudownie czyści)\
      Do mycia wanny, wc i umywalki używam cytrynę + sól. Dzielę cytrynę na pół i tę połówkę maczam w soli i myję łazienkę. Zapach obłędny, wszystko jest białe i czyste a moje ręce nie popalone od CIF-a.
      Do mycia piekarnika i w ogóle w kuchni używam sodę zmieszaną z octem. Domywa wszystko smile Mieszam pół na pół ocet i sodę tak aby powstała pasta i tą pastą czyszczę całą kuchnię. A na koniec myję szafki oliwą z cytryną smile
      Polecam bo nie dość, że sporo zostaje w kieszeni to nie musimy wdychać oparów detergentów. Poza tym przy okazji dbam o ręce smile
      • f.l.y Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 14.03.12, 11:23
        Aura - podaj proszę proporcję oleju i cytryny - czy dobrze zrozumiałam, zewnętrzne szafki kuchenne np pochlapane tłuszczem tym zmyję?

pastę w piekarniku zostawiasz na jakiś czas, czy tylko myjesz i już?

bardzo świetne rozwiązania, idę do sklepu po cytryny i sodę, bo to co mam w domu nie wystarczy smile

• aura1508 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 14.03.12, 11:47
          Fly ja daję np. 2-3 łyżki oliwy do tego pół wyciśniętej cytryny (tak, żeby oliwy było trochę więcej). Nanoszę kilka kropli na szmatkę i tym poleruję/czyszczę szafę. Oczywiście na szmatkę daję tej mikstury troszkę, żeby nie było zbyt tłusto smilePochlapane tłuszczem szafki też możesz umyć chociaż ja najpierw myję sodą z octem a potem poleruję oliwą z cytryną.

Piekarnik jeśli jest mocno zabrudzony, możesz pastę zostawić na trochę a potem szmatką zetrzeć ale jeśli jest to tylko lekki brud to pastą po prostu przetrzyj a potem gąbką na mokro, żeby zmyć pastę.

Dodam, że jeszcze znam super sposób na brudną mikrofalę smile
          Wstawiam do mikrofali miseczkę z octem i włączam na 3 minuty.
          Po wyjęciu miseczki szmatką przecieram mikrofalę. Cały brud schodzi bez problemu smile Na dodatek ocet ma właściwości odkażające smile

Tak samo można oczyścić zmywarkę. Wlać 1,2 szklanki octu i włączyć 1 mycie smile

Polecam bo sposoby są wypróbowane i niezawodne smile
          • a-rabka Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 14.03.12, 13:40
            ja mikrofalowke czyszczę cytryna. Wkladam plasterek i ustawiam na minute. Fajnie schodzi brzydki zapach i bród
            • f.l.y Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 14.03.12, 14:04
              jeszcze w sklepie nie byłam, ale kupię co potrzeba i zrobię sobie 'dzień gospodarczy' w piątek smile

dzięki za informację, z mikrofalką też zawalczę w ten sposób smile

• sta-fraszka Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 21.03.12, 02:16
              Ja dotad mylam wstawiajac do mikrofali miseczke z woda i nastawiajac na 4 minuty (az sie zagotuje) - wszystko sie rozparza i pieknie mozna wytrzec (akademikowa mikrofalowke tak doczyscilam). Ale bede musiala wyprobowac cytryne albo ocet!
          • barboorka1313 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 21.03.12, 23:53
            Aura, a gdzie wlać ten ocet do zmywarki? I ile dokładnie? Moja zmywarka zaczyna mycie od wypompowania resztek wody, nie wypluje wtedy tego octu?
            • aura1508 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 22.03.12, 15:56
              barboorka, wlej bezpośrednio tam, gdzie wkładasz naczynia, nie do szufladki na płyn do zmywarki. Wystarczy 1 szklanka octu. Ustaw program jedno mycie podstawowe (nie wiem jakie masz opcje ale chodzi o zwykły program podstawowego mycia, najkrótszy). Oczywiście zmywarka ma być pusta, bez naczyń smile

A jak do zmywanych naczyń włożysz pół cytryny (razem z naczyniami) to nie dość , że ci odświeży zmywarkę i naczynia, to szklanki będą bardziej błyszczące big_grin
              • mimi_chicago Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 22.03.12, 16:31
                Ja dodaje ocet do zmywarki zamiast nablyszczacza (rinse agent). Naczynia wychodza, bez zaciekow, blyszczace i sliskie.
      • mimi_chicago Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 14.03.12, 14:28
        aura1508 napisała:
        > Ja z naturalnych detergentów uwielbiam:
        > - ocet
        > - oliwę
        > - cytrynę
        > - sodę
        > -sól
        Ja poodobnie jak Ty, robie wlasne srodki do czyszczenia z octu i sody(musze sprobowac tej pasty z sody i cytryny). Dodaje jeszcze kilka kropli olejkow eterycznych , wiec przy sprzataniu mam sesje aromaterapi smile. Nie uzywamy zadnych produktow antybaterjnych i chce zameldowac, ze zyjemy i mamy sie dobrze
        • zuzanna-zuzanna Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 00:11
          zamiast kreta do dezynfekcji odpływów używam mieszanki sody z solą, zalewam to octem i zostawiam spienione na 15minut.potem wlewam wrzatek i po sprawiesmile
          • mimi_chicago Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 03:07
            Wlasnie mamy zatkany zlew; musze sprobowac. A w jakich proporcjach sol i soda?
            • aura1508 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 11:07
              Do przeczyszczania zlewu i czyszczenia wc polecam.......zwykłą oranżadę smile
              Zwykła Helenka potrafi zdziałać cuda smile Wystarczy polać wc, wlać do środka i zostawić nie spuszczając wody na 20 minut. Po tym czasie brud schodzi.
              • mimi_chicago Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 15:46
                aura1508 napisała:
                > Do przeczyszczania zlewu i czyszczenia wc polecam.......zwykłą oranżadę smile
                Zalalam coca cola, podzialalo smile
                • aura1508 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 16:56
                  Czyli mamy następny środek smile O coca-coli nie pomyślałam big_grin
      • nessska Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 21.03.12, 08:46
        a jest szansa na doszorowanie jedną z tych mikstur kabiny prysznicowej, która wygląda jak z reklamy środka odkamieniającego (oczywiście przed myciemwink )? mam bardzo twardą wodę i mimo częstego mycia, kabinę najczęściej trzeba doprowadzać do ładu jakimś bardzo toksycznym odkamieniaczem sad
        • aura1508 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 21.03.12, 09:47
          Polej oranżadą a potem doszoruj sodą z cytryną. Pastę z sody i cytryny zostaw na 30 minut a potem gąbką doszoruj. Podobno cola też działa rewelacyjnie smile
    • eny79 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 11:54
      Jakiegokolwiek oleju jadalnego używam do golenia nóg - zamiast mydła czy żelu.
      • aura1508 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 12:33
        Muszę wypróbować do golenia bo ja wszelkie oleje kładę na włosy smile Najbardziej lubię olej kokosowy i migdałowy smile Kokosowy jest uniwersalny bo można używać go zamiast balsamu do ciała ale jak zabraknie oleju w kuchni to też tego właśnie używam smile Uwielbiam ten olej smile
        • astrum-on-line Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 12:42
          Dla mnie taka jest oliwa z oliweksmile I do kuchni i do kosmetyki. Rewelacyjnie służy moim skórkom i paznokciom.
          • zuzanna-zuzanna Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 19.03.12, 23:18
            a zamiast kreta torebka sody i tyleż samo soli-mnie to wystarcza na 4 odpływysmile
            a coli odgazowanej też używam do wc,rewwelacja!
    • margaretka103 Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 20.03.12, 20:53
      gąbka 3M można kupić w rossmanie od kiedy ją mam używam mniej środków czyszczących
      • naturella Re: Jeden srodek wiele zastoswan. 21.03.12, 09:53
        Zamiast pianki do golenia nóg - odżywka do włosów. Przeczytałam o tym w jakiejś gazecie i się sprawdza rewelacyjnie.
        • alfa36 cytryna do zmywarki? 23.03.12, 11:26
          A w jaki sposob ją wlozyć? Obrac czy jak....
          • aura1508 Re: cytryna do zmywarki? 23.03.12, 15:34
            Przekroić na pół i włożyć połówkę razem z naczyniami (między naczyniami) a po skończonym myciu, wyrzucić do kosza smile
    • aravia Problem z octem jabłkowym 26.03.12, 08:22
      Próbowałam samodzielnie zrobić ocet. Zalałam w słoiku jabłka przegotowaną wodą i zamknęłam szmatką. Tyle że jabłka wypłynęły na wierzch i po dwóch dniach ta górna warstwa, która wystaje nad wodę zaczęła pleśnieć. To już chyba nic z tego nie będzie??
      • mimi_chicago Re: Problem z octem jabłkowym 26.03.12, 16:48
        Dodalas cukier, drozdze? Ja nigdy sama nie robilam octu, ale pamietam, ze moja mama dodawala tez kawalek chleba razowego.

kucharz.wieszjak.pl/konserwowanie/294623,Ocet-jablkowy-jak-go-zrobic.html
        • aravia Re: Problem z octem jabłkowym 27.03.12, 10:46
          w moim przepisie nie było ani chleba, ani drożdży, tylko cukier. I ani słowa o mieszaniu. Chyba muszę zrobić jescze raz. Dzięki za link.
          • czekolada72 Re: Problem z octem jabłkowym 22.02.13, 15:46
            up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka