Dodaj do ulubionych

Dylemat wakacyjny/kasa - długie

13.04.12, 09:00
no i nadchodzą wakacje
moja sytuacja będzie wygladała tak, że wracam z emigracji po kilku latach do pl na stałe.

wracam przez stambuł - w biletach mam opcję stop - co oznacza, że mogę przerwać podróż na kilka/naście? dni i po tym okresie zaokrętować się do warszawy.

no i wpadłam na pomysł przerwania podróży i ze stambułu pojechania do któregoś z kurortów typu antalya czy bodrum.
sporo oszczędzę, przy założeniu podobnej wyprawy z warszawy, mam też okazję zobaczyć bezpłatnie stambuł(no 1czy 2 noce w hotelu to już nie wydatek).

zdecydować się?
wy byście się zdecydowały/li?

dodam, że wybrzeże tureckie z racji cen było już od jakiegoś czasu w orbicie zainteresowań, ale że z oszczędności zwykle podróżujemy autem, to przegrywało z chorwacją czy bułgarią.
tutaj, przy stosunkowo niewielkim koszcie (lot, hotel,apartament) mogę mieć tydzień fajnych wakacji.(no właśnie, jaki to koszt z wawy, nie udało mi się ustalić, bo wyszukiwarka odsyła do konsultanta po szczegóły, ale minimum 6-8 tysięcy chyba? w lipcu)

w polsce już raczej nigdzie nie będziemy wakacjować, trzeba będzie zająć się małym odnowieniem mieszkania, zapisywaniem do szkół, tłumaczeniem świadectw, zakupami i organizacją życia na nowo.
oczywiście jeśli nie zatrzymamy się na wakacje tam, to gdzieś w polsce będę z dziećmi musiała pojechać, żeby się w mieście nie nudziły.

co do opcji hotel/apartament - jeszcze się nie zdecydowałam, na razie rozważam w ogóle zostać nie zostać na ten tydzień, stąd pytanie na forum.
Obserwuj wątek
    • korniz Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 10:00
      pewnie ze się zdecydować bez wahania i koniecznie zwiedzić Pamukkale,delfinarium.Ja byłam rok temu w Turcji nie zwiedzaliśmy bo mieliśmy dwulatka -brakowało mi tego.Zakochałam się w Turcji,po obejrzeniu zdjęć w necie stwierdzam że Turcja jest piękna i warta zwiedzania.Jak bedzie mnie stać kiedyś to z chęcią powrócę.W tym roku wychodzi ponad 1600 zł na os-allclusiv plus lot tydzień.
      • hugo43 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 10:55
        jakon zona turka nie moge odradzac.turcja jest piekna i tania jak sie dobrze poszuka.za apartament 2 pokojowy z aneksem kuchennym przy plazy kleopatry w alanyi placilismy 800tl tj ok.1600pln/2 tyg.a miejsca bylo dla 4-ech osob.dajcie mi w tej cenie kwaterke nad baltykiemsmiledla was ajlepsza opcja jest chyba izmir i okolice.
    • joanna_poz Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 11:14
      oczywiście, że tak.

tym bardziej że napisałas, że będąc w Polce juz nie będziecie wakacjować.
      uwielbiamy Turcję, bylismy tam 4 razy i zapewne jeszcze pojedziemy nie raz.

> tutaj, przy stosunkowo niewielkim koszcie (lot, hotel,apartament) mogę mieć tyd
      > zień fajnych wakacji.(no właśnie, jaki to koszt z wawy, nie udało mi się ustali
      > ć, bo wyszukiwarka odsyła do konsultanta po szczegóły, ale minimum 6-8 tysięcy
      > chyba? w lipcu)

minimumsmile
    • nina.t Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 12:00
      jedź smile
      Ze Stambułu wprawdzie bliżej na wybrzeże Egejskie (Kusadasi, Cesme itp). Autobusem pewnie 5-8 godzin.

Przez booking.com 2 pokoje 2 osobowe (fakt, że nie all inclusive, tylko same śniadania) dostaniesz od 1000 PLN.
    • sufler2006 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 12:01
      5/6tys.?Za tyle to sie jezdzi dookola świata.2,5tys do Dominikana.Japonia 3,5tys.
      A Turcja to max.1/1,2tys.Oczywiście ceny podaje z przelotem i zakwaterowaniem.
      Pozdrowienia dla podroznikow!smile))
      • joanna_poz Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 12:15
        no ale te 5/6 to za rodzinę, a nie osobę.
      • zuzanna56 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 12:31

> A Turcja to max.1/1,2tys.Oczywiście ceny podaje z przelotem i zakwaterowaniem.

za osobę w lipcu?
        fajne ceny, choć nigdzie tak niskich w rzeczywistości nie widziałam

Volta - pewnie że jedźciesmile
        • zuzanna56 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 12:33
          A 5-6 tysięcy za tydzień za 4 osobową rodzine z większymi dziećmi to super cena, mam wrażenie że w rzeczywistości nie ma tak dobrych cen. Dla 3 osób, w tym jedno małe dziecko - to tak.
        • joanna_poz Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 12:34
          bywają, zuzannasmile
          w hotelu 2**, bez wyżywienia, last minute z wylotem na jutro z rzeszowasmile
          • zuzanna56 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 12:38
            smile
            • hugo43 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 15:49
              na teraz sa lasty w 4* hotelu all,na maj za 1000-1100pln.ja w tej cenie kiedys bylam dwa tygodnie.ja polecam strone lastminuter.pl
              • anula36 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 16:15
                nie ma co pytac tylko zaczac planowac. Opcja marzenie - zazdraszczamsmile
    • woman-in-the-city Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 16:59
      Mój mąz był w Stambule dwa razy i pojechałby jeszcze raz, tak mu się podobało. Ja byłam w Turcji tylko raz, ale dość duzo zwiedziłam, pożyczyliśmy na miejscu samochód. W ten sposób sporo zwiedziliśmy , nie wspominajac o pysznej tureckiej kuchni. Turcja jest ciekawym krajem i sporo jest zwiedzania. Zdecydowanie skorzystałabym z okazji.
    • volta2 Re:hugo:) 13.04.12, 17:33
      fajnie, że się odezwałyście tak licznie i to wszystkie na taksmile

do planowania się nie zabieram, bo już to robię od paru dni, odkąd dowiedziałam się że bilety mam z opcją stopusmile - niestety koszt będzie pewnie wyższy, bo nie znam daty wyjazdu, nie wiem, czy pojadę sama z dziećmi czy z mężem, a to przy wyborze pokoju i wcześniejszej rezerwacji kluczowa wiedza.

dylemat był tylko taki, czy stambuł+ wybrzeże czy tylko stambuł.

mąż jest za tym, by tylko stambuł, bo on dusigroszsmile
      a tak na poważnie, to on nawet do stambułu nie chce bo spędzał tam wigilię samotnie i ma uraz do tego miasta, poza tym miał czas, by zwiedzić je dogłębnie

a na dodatek ciepłe morze to dla nas raczej normalka, mieszkamy obecnie 40 minut jazdy od plaży, każdy słoneczny łikend tam spędzamy, więc jakby to powiedzieć - nie mamy niedosytusmile
      i dla męża to po prostu zamiana darmowych warunków domowych na hotelowe płatne i jeszcze tłuc się gdzieś trzeba, zamiast wsiąść w samochód.

no, ale mnie to wybrzeże tureckie kusi...

co do cen - to hotele tanie nie są, te bardziej wypasione, do których dotarłam - raczej nie na naszą kieszeń.
      rozważam więc apartamenty - i tu do hugo pytań bym parę miała, można na priva?
      ja oczywiście mogę na forum, ale nie wiem, czy moje szczegóły by jeszcze kogoś zainteresowały?

a do bywalców tamtych rejonów - może nazwy tych hoteli w których byliście mi podacie? oczywiście jeśli hotel godny polecenia.

• hugo43 Re:hugo:) 13.04.12, 18:01
        jak chcesz to pisz na gazetowego.jak czegos nie bede wiedziala,to sie moge podpytac kolezanki,co ostatnie lata rezydowala w alanyi a teraz jest akurat w pl.
        • volta2 Re:hugo:) 13.04.12, 19:31
          dzięki, zatem na do zobaczenia na priva, ale jutro, bo mam różnicę czasową i już prawie zasypiamsmile
          a pytania raczej z tych prostychsmile

nie chcę pisać na forum turystycznym dla turcji, bo tam ludzie głównie o hotelach, a mnie apartament głównie interesuje, stąd ciebie zahaczamsmile
          • akacjax Re: 13.04.12, 20:16
            Wg mnie podstawą są wakacje, odpoczynek...potem wszystko jest prostsze...inaczej...na wszystko jest więcej siły. A wspomnienia? Tego nikt nie zabierze.
            • bo76 Re: 13.04.12, 22:16
              Jedź koniecznie, sam Stambuł przecudny, potem na zachód - Wybrzeże Egejskie masz blisko, nawet tanimi, komfortowymi autobusami dojedziesz. Ta część ma tez przewagę w klimacie - nie jest tak gorąco i parno, jak na południu.
              Turcja jest tania, jak poszperasz, znajdziesz tanie lokum i już na miejscu znajdziesz mnóstwo knajp, gdzie jedzą miejscowi - za małą kasę pyszne żarełko.
              Cudny kraj, super ludzie - tylko korzytstać! Nad Bałtykiem taniej nie będzie - chyba, że do kwatery - pokoju się wybierzesz.
    • virgaaurea Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 22:29
      volta, co to w ogole za dylematwink
      jedz konieczniesmile)) swietny kraj; finansowo sie ogarniecie spokojnie;
      istambul jest piekny absolutnie, moze twoj m. sie przekona jakos, zwiedzcie koniecznie; nie jestem wprawdzie specjalistka od zwiedzania z dziecmi, ale znajomy wlasnie niedawno wrocil - byl z dwojka dzieci w wieku podstawowka/gimnazjum - wlasnie w istambule, nie na wybrzezu, wrocili, pelen zachwyt; dzieci tez;
      cudna jest kapadocja - ja bym jako drugie miejsce wybrala wlasnie ja; chociaz ze 3 dni - tak zeby jedna porzadna wycieczke zrobic i krajobrazow sie naogladac;
      wybrzeze (mi osobiscie) podobalo sie najmniej, jest mocno kurortowo-turystyczne i musze przyznac, ze dosc szybko stamtad ucieklamwink ale rozumiem, ze z dziecmi moga byc inne priorytety;
      • volta2 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 13.04.12, 23:18
        no i nie śpięsmile

sam stambuł i zwiedzanie - byłoby dla dzieci do przejścia, ale to będzie czerwiec może lipiec, zatem pobyt w mieście bez możliwości ciągłego schłodzenia może być ponad siły, mimo iż będziemy do takiej temperatury przygotowani(ponoć u nas gorsze upały niż w stambule, tam bardziej śródziemnomorsko jest)

stąd pomysł wyjazdu również na wybrzeże.
        przyznam, że z zainteresowaniem nasłuchuję o tych autobusach, do 5-6 godzin byśmy dali radę, mamy za sobą iran autobusami stosunkowo niedawno, no ale nie w czerwcusmile

o kapadocji sporo słyszałam, ale bez męża(a tak to może docelowo wypaść) się nie odważę
        • trypel Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 14.04.12, 12:37
          Kapadocję koniecznie, obowiazkowo! i to najlepiej indywidualnie.
          Pammukkale sobie podaruj - najlepiej wyglada na pocztówkach (i to roionych w latach 90tych) teraz to nędzne popłuczyny tego co było.
          Jak jestes indywidualnie to osikaj Alanye ale z Kapadocji wybierz sie na poludniowe wybrzeże. Zero turystów, piekne puste plaże, zamki, góry. Cuda smile
          jak starczy czasu to polecam rejon Hatay i dawną Antiochię, jest co zobaczyc.
          Jest tez opcja wynajecia auta w Stambule ale pamiętaj że Turcja ma paliwo w paskudnych cenach -teraz chyba coś koło 8 pln/litr -autobusy są niezłą alternatywą.

I nie bój sie samotnej podróży - poza kołchozami turystycznymi jest to najbardziej przyjazny kraj dla gosci w tej czesci Europy, jak zwiedzalas Iran to wiesz czym jest gość w domu dla tubylca.
        • virgaaurea Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 14.04.12, 14:52
          no to potwierdzam dla zachety, ze autobusy tanie i fajne;
          ze zasadniczo bezpiecznie, a juz w kapadocji to w ogole spokojnie;
          pomijajac argumenty typu "dzieci kochaja piasek i morze" (bo jesli tak jest i to glowny argument, to zamykam usta i nie dyskutuje), to kapadocja jest pod kazdym wzgledem bardziej atrakcyjna (cenowo, krajobrazowo, kulinarnie, atmosfera, mozesz latwo znalezc i miejsca pelne ludzi i bardziej puste, zrobic wycieczke sama lub znalezc na 1 dzien na trekking przewodnika, latwo znalezc tez grupe, takze taka bardziej "lajtowa", ktora nie bedzie bila rekordow predkosci itd., pod koniec najlepsze zakupy zrobisz wlasnie tam) niz wybrzeze;
          co do upalow - w istambule potrafi byc jednoczesnie i cieplo i wilgotno, stad moze byc ciezko z temperatura; ale bez przesady - chyba, ze ktos, nie wiem, ma z sercem problemy czy cos takiego;
          potwierdzam tez, ze pamukkale to niekoniecznie, chyba, ze objazd byscie robili po calym kraju szczegolowy bardziej to mozna, ladnie to tam bylo 15 lat temu; teraz to jest tak sobie niestety; jesli bys sie wybierala - to koniecznie poszukaj niepodrasowanych aktualnych zdjec, zeby uniknac rozczarowan;
          i czy pamukkale, czy kapadocja odradzam wybieranie sie tam z wybrzeza na jednodniowy wypad - bedziesz wszystko ogladac w tlumie jedniodniowych turystow (a w zasadzie nie wszystko, a te miejsca, gdzie sie tych jednodniowych turystow prowadzi);

btw - czy wasze wspominki/fotki z iranu sa gdzies do obejzrenia?
          • volta2 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 15.04.12, 08:57
            virga, fotki są na fejsie, jak masz konto na gazecie, to podeślę ci link na priva(przy założeniu że masz konto na fejsiesmile)

myślę, że bardziej niż iran, zainteresowałyby cię fotki z nart, niedawno wróciliśmy i nawet miałam się na forum pochwalić jak oszczędnie mi wyszło, ale w końcu nie chciałam się podkładaćsmile

co do kapadocji, to myślałam, by zobaczyć "małą kapadocję" w iranie, ale że nie pojechaliśmy tam autem, to nie bylo po drodze, i się nie udało. teraz są kłopoty z wizami ze względu na groźbę wojny, więc się raczej nie wybierzemy, zostaje więc tylko ta truecka kapadocja. ale ona mi też nie podrodze, szczególnie, że ta turcja przypaść mi może bez męża w udziale.

zatem tylko stambuł + wybrzeże wchodz w grę, pytanie gdzie konkretnie i za ilesmile
            ewentualnie sam stambuł + plaża w stambule(czy taka jest?) + aquapark na 1 dzień, za to pobyt w stambule na parę dni, nie na jeden czy dwa.
            czy ci twoi znajomi plażowali gdzieś niedaleko? mogłabyś dopytać?(choć jak piszesz, że wrócili niedawno, to pewnie zima(stulecia) była i ich plaże nie interesowały...

ale do tej turcji zachęcacie...im się bardziej wgryzam w temat, to wychodzi, że powinnam tam przynajmniej 3 tygodnie zaplanować, 14 dni objazdu i parę dni na plażysmile
            • virgaaurea Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 15.04.12, 10:08
              masz konto gazetowe?
              to nie bede robic OT tu i napisze na priv, bo i iran i narty mnie interesuja baaardzo;
              • volta2 Re: Dylemat wakacyjny/kasa - długie 15.04.12, 10:28
                tak, mam gazetowego, pisz śmiało

tylko już na wylocie jestem, to linka podeślę po południu, muszę się upewnić jeszcze czy fejs jest zablokowany czy może tam zajrzeć każdy, bo szczerze, nie wiem.
    • volta2 do hugo43 15.04.12, 09:40
      hej,
      hugo, chciałam wysłać ci pytania na priva, ale masz nieaktywną pocztę, zaglądasz do wątku, to podpytam cię na forum, albo podrzuć jakiś adres z którego korzystasz, ok?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka