Dodaj do ulubionych

PIerścionek zaręczynowy oszczędniej..

27.04.12, 10:11
Obiecałam pomoc koledze, który chce sie oswiadczyc.
Chce, by to była niespodzianka i porposił kolezanke narzeczonej, by wybadała sprawe pierścionka. Narzeczonej podoba sie takie oto
www.apart.pl/pl/diamenty,c,1,,3736
KOsztuje 700 zł .To dla niego troszke za duzo. Moze wiecie, gdzie mozna znależć cos podobnego nieco taniej?
Obserwuj wątek
    • taba18 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 10:40
      Hm, jeśli ma być z brylantami to chyba trudno będzie taniejwink
      Ja też lubię białe złoto i proste wzory i taki sobie zażyczyłam pierścionek zaręczynowy. I mam z białego złota z szafirem właśnie, parę lat temu kosztował jakieś 250zł, no ale bez brylantówsmile
      Tak sobie myślę, że fajnie byłoby jednak, żeby się "szarpnął" i kupił ten wymarzonysmile
      • kreoka Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 07.03.17, 12:50
        gdzie mozna kupic taki pierscionek za taka kasę- nawet poare lat temu? Co patrze na szafiry to są ceny od 1000 w gore.
    • iwoniaw Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 10:44
      Kolega niech się przespaceruje do jakichś lokalnych niesieciowych jubilerów i szuka czegoś podobnego taniej. Aczkolwiek szczerze mówiąc, jeśli kolegę przerastają koszty pierścionka zaręczynowego, który się podoba, to co będzie z kolejnymi kosztami - ślubnymi i małżeńskimi?
    • misiakasiakonfacela Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 11:02
      jak patrze na ten pierscionek i jego cene, to juz mam wrazenie, ze ona go wybrala celowo z 'dolnej' polki cenowej /analogicznie jak idac na proszona kolacja z niezbyt zamoznym znajomym nie zamawiamy kawioru i obiadu z 3 dan, tylko cos mniej kosztownego../
      • pilka87 Bardzo prosze :) 27.04.12, 11:29
        www.wec.com.pl/Pierscionki/Pierscionek-z-brylantami-i-szafirem-LP-98B-0-015ct-H-Si-p2831.html
        Prosze bardzo smile)
        mam podobny, tylko 3 lata temu byl jeszcze tanszy tongue_out

fajny ten jubiler, dostaje sie pierscionek w ladnym pudelku, wszystko jak nalezy smile
        • jop Re: Bardzo prosze :) 27.04.12, 13:39
          Też polecam Węca, solidna rodzinna firma, bez ściemy.
      • ada16 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 11:33
        Bez brylantów zaręczyny nie zostaną przyjęte?
        Co za materialistki, trzeba było szukać chłopaka z majątkeim,a nie biedaka.
        A moze koszty wesela pokryją , jak kiedyś, rodzice?
    • bagietka4 najpierw praca 27.04.12, 11:29
      echh
      młodzi
      chlopak prace ma, by utrzymać siebie i dziewczynę?
      • ada16 Re: najpierw praca 27.04.12, 11:33
        A dziewczyna rąk nie ma , zeby na siebie pracować?
        • misiakasiakonfacela Re: najpierw praca 27.04.12, 11:50
          pewnie masmile ja tam jestem zdania, ze pierscionek w ogole nie jest potrzebny. inna sprawa, ze jednak jak ktos chce kupic i nie stac go na 700zl na prezent na cale zycie, to smutne. smutne, bo to relatywnie bardzo malo kwota i zakladam, ze nie chodzi o skapstwo, tylko o prawdziwy brak funduszy.
          • friarielli Re: najpierw praca 12.04.16, 23:03
            bez przesady, nie muszą się zaraz hajtać, można w narzeczeństwie dłuugo sobie randkować. Ludzie się po studencku zaręczają, a ślub biorą po studiach. Ja dostałam pierścionek za 250 zł kupiony za pieniądze z weekendowego dorabiania do studiów, moja koleżanka od chłopaka studenta dostała srebrny. znam i przypadek licealnych zaręczyn!
        • bagietka4 Re: najpierw praca 28.04.12, 18:10
          To on chce sie żenić. Facetem jest. Zarobkowac będzie, powinno go byc stać zarobić na cała rodzinę.

ada16 napisała:

> A dziewczyna rąk nie ma , zeby na siebie pracować?
          • ada16 bagietka 29.04.12, 10:40
            i pisze to osoba , którą wraz z mężem i dzieckiem utrzymują rodzice.

Ale siłą ją do oltarza nie poprowadzi?
            Zawsze może odmówić jeżeli za biedny.

• chlonny Re: bagietka 01.04.16, 13:09
              bo wie, ze popełniła błąd wychodząc za niezaradnego człowieka.
    • szafrannowa Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 12:09
      Jesli to ten wymarzony i ta wymarzony narzeczona i pierscionek ma sluzyc kilkadziesiat lat - to kupilabym dokladnie taki jak wybrala, Zaoszczedzic moze na kwiatach, moze cos sprzedac na allegro, i sie znajda fundusze albo kupilabym na raty
      700 zlotych podzielone np na 45 lat to daje 15 rocznie a tyle na pewno przez lata uzbiera wink
      • ada16 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 12:25
        Być może za 45 lat będzie mógł kupić brylant wielkości grochu.
        W zaręczynach nie brylant powinien być najważniejszy.
        • iwoniaw Jejku, a kto pisze, że brylant najważniejszy? 27.04.12, 13:20
          I jeszcze to wymyślanie od materialistek... Facet CHCE się oświadczać tradycyjnie - z pierścionkiem, ZAPYTAŁ przyjaciółkę narzeczonej in spe o gusta, odpowiedź dostał faktycznie w stylu "skoro niezbyt zamożny znajomy zaprasza na kolację, to nie wybieram najdroższych dań z karty" - no ale idąc dalej analogią kolacji, poprosić o samą herbatę, gdy się jest zaproszonym do restauracji celem świętowania to też niegrzecznie, co miała dziewczyna (i to przez przyjaciółkę) odpowiedzieć? "Och, może być taki z odpustu za 5 zł, wszak wiem, że nie masz nawet tych paru stówek na tak specjalny wydatek"?

I też uważam jak ktoś wyżej, że to smutne, że dorosły człowiek chcący założyć rodzinę nie ma tych 700 zł oszczędności. Albo jest bardzo ubogi, albo krańcowo niegospodarny - już w sumie druga opcja byłaby lepsza...
          • aniaoam Re: Jejku, a kto pisze, że brylant najważniejszy? 27.04.12, 14:30
            Mój mąż kiedy mi się oświadczał nie miał żadnych oszczędności, wszystko co zarabiał inwestował w swoją firmę. Pierścionek kupił z żółtego złota z cyrkoniami - paskudstwo, ale jestem do niego przywiązana..... Kosztował pewnie z 200 zł ? Mój facet uważa że tylko żółte złoto jest ładne, ja przeciwnie - wolę białe.
            Kilka lat później, kiedy braliśmy ślub, stać nas było na obrączki z białego i żółtego złota ( taki kompromis). Za obie zapłaciliśmy trochę mniej niż kosztuje pierścionek o który mowa w tym wątku.
            Kolejne kilka lat później, kiedy urodziłam dziecko, dostałam pierścionek z brylantem, (niestety z żółtego złota ) za 1500 zł.
            To że ktoś teraz nie ma 700 zł. na biżuterię nie znaczy że jest bardzo ubogi lub krańcowo niegospodarny.
    • asfo Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 13:13
      Bardzo skromy sobie wybrała ten pierścionek.

Pytanie tylko, czy wybrała taki, bo jej się podoba, czy dlatego, że nie chce aby narzeczony wydawał za dużo pieniędzy na pierścionek, bo wolałaby żeby więcej zostało na AGD, a może po prosu wie, że wybranek nie ma funduszy.

Bo jeśli to drugie lub trzecie, to najlepiej poszukać u niesieciowych jubilerów, można znaleźć ładniejsze i bardziej oryginalne wzory, niekoniecznie drogo.

Z trzeciej strony, szukanie taniego pierścionka zaręczynowego, w przypadku gdy PW jednak ma jakieś dochody niezbędne człowiekowi zakładającemu rodzinę, może zostać potraktowane jako gruby nietakt. Lepiej z tym uważać, bo panna może się obrazić.
      • listopad2009 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 13:32
        Niech ten przyszły narzeczony nie wymyśla, tylko niech kupi pierścionek i tyle, a nie szuka tańszego. 700 zl to nie jest majątek. Ja rozumiem, że jakby dziewczyna wybrała za 5000 zł ale za 700....
      • malwina.113 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 13:35
        tak sie zastanawiam, z jakiego przedziału cenowego ma ten potencjalny narzeczony swój telefon komórkowy...

znam facetów co szkoda im na dobrą nianią dla dziecka ale na drogie gadżety nie żałują pieniędzy
        • zooba Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 13:43
          Ciekawy test, hmmm..

Mój chłop na gadżety nie skąpi bo uważa, że płaci za 'myśl techniczną' ale np. ta sama kwota na odzież jest nie do przejścia (brak myśli technicznej i podzespołów, procesorów itp.).
      • kobieta_z_saturnem Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.03.16, 14:43
        > Z trzeciej strony, szukanie taniego pierścionka zaręczynowego, w przypadku gdy
        > PW jednak ma jakieś dochody niezbędne człowiekowi zakładającemu rodzinę, może z
        > ostać potraktowane jako gruby nietakt.

A jakie są dochody niezbędne do założenia rodziny? W Polsce mediana i dominanta zarobków to jakieś 2 tysiące z kawałkiem, a jakoś ludzie mają rodziny. Gdyby tylko ludzie z wysokimi zarobkami zakładali rodziny to mielibyśmy przyrost naturalny jeszcze mniejszy niż mamy, a mamy i tak niewielki.
    • acid_rain88 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 14:27
      Osobiście nie wyobrażam sobie dostać pierścionka zaręczynowego za 700 zł - nie przywiązuję wagi do błyskotek, często gubię biżuterię (więc strach dawać mi coś cennego) i wolałabym za te same pieniądze spędzić fajny "weekend zaręczynowy" wink
      Natomiast, jeśli ktoś jest zdecydowany na tradycyjne zaręczyny, to wydaje mi się, że najlepiej byłoby kupić ten właśnie pierścionek (ewentualnie przejść się po lokalnych jubilerach i znaleźć coś podobnego - ale to będzie pewnie oszczędność 50-100 zł) - to nie jest najwyższa półka cenowa, żadna fanaberia.
      Ewentualnie, dla ludzi, którzy nie mają nic przeciwko takim rozwiązaniom - pierścionek z komisu. Ale to już delikatna kwestia.
    • helufpi Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 14:53
      Zalinkowany pierścionek ma kiepski stosunek jakość/cena. Na miejscu kolegi weszłabym na allegro, wpisała parametr do ilu ma kosztować i wybrała jakiś w sprawdzonej firmie jubilerskiej. Za 500-600 zł można już naprawdę coś lepszego znaleźć. Ale jest jedno ALE: stylistyka musi być taka sama. Koniecznie białe złoto, koniecznie bez udziwnień i zakrętasów, to nie takie proste, jeśli ktoś niewyrobiony w temacie. Czy szafir jest obowiązkowy to rzecz do wybadania. Dziewczyna się jednak na pewno nie obrazi, jeśli brylanty będą większe/lepsze, a jest to jak najbardziej możliwe. No i trzeba koledze koniecznie powiedzieć, żeby w ferworze oświadczyn nie wyrzucił certyfikatu.
      • harrison_bergeron Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 15:56
        A tak z ciekawości - po cóż ten certyfikat?
        • helufpi Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 17:33
          Z certyfikatem w razie czego łatwiej opylić za przyzwoitą cenę. Wiem, mało romantycznewink
          • houseofdiamonds Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 15.03.16, 12:22
            Plus certyfikat powie wszystko o kamieniach, które kupiliśmy - kolor, barwę ewentualne inkluzje a nawet średnice - przy okazji gdyby pierścionek był oddawany do naprawy warto wiedzieć co się oddaje wink
    • matysia_k Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 16:50
      Dzieki za odpowiedzi i juz pisze cos od niegosmile.
      Przyszła narzeczona nie wie o tym, ze on sie chce oswiadczyc. Zarabiają oboje skromnie, mieszkanie wynajmują. Nie sadze, by oczekiwała pierscionka za 5 tys, ten jej sie podoba, bo jest z szafirem i nie takiej cieniutkiej obraczki. NIe musza byc diamenty, moga byc cyrkonie ale podoba jej sie białe złoto i szafir na szerszej obraczce- takiej jak w aparcie.
      Co do wspolnej przyszłosci- wiele sie moze wydarzyc.
      Była wspominana miedzy nimi kwestia slubu i wesela.. Slub zapewne bedzie, wesela nie, bo nie stac ich , zapewne bedzie sam obiad dla rodziny w domu u rodziców. To takie wstepne plany , gdzies kiedys przy winku snutesmile
      Oboje maja prace, pracuje, są młodzismile
    • sylwiam_m Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 17:05
      Proszę bardzo, cud jakiś czy cuś?

allegro.pl/pierscionek-apart-szafir-z-brylantami-wzor-100-193-i2291734230.html
      A swoją drogą dywagacje w sprawie stosunku ceny pierścionka do zalet narzeczonego ŻENADA!!!!
      • nostress.ka21 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 19:38
        Nie cud po prostu to względna cena takiego pierścionka. Ja mam na przykład na zbyciu pierścionek, który kosztował 1249 zł po rabacie! masakra, już nie chodzi o cenę, ale jest po prostu hmmm nie no nie trafia w moją estetykę. Chciałam go sprzedać, pochodziłam po kilku lokalnych jubilerach i doznałam szoku bo wycena przy skupie była w granicach 185 - 230 zł, ponieważ liczy się tylko wartość złomowa złota, a nie kamienie, tak mi powiedziano w każdym, a odwiedziłam ich chyba 5, więc uznaję to za prawdę, a nie kłamstewko skupujących. Najlepsze jest to, że jubilerem jest również mój przyjaciel z czasów podstawówki, pokazał mi identyczny! pierścionek zrobiony przez jego ojca, te same kamienie, taka sama próba i gramatura złota, cena 729 zł! różnica była taka, że "mój" ma wygrawerowany napis APART... i co ja teraz mam zrobić? sprzedać za 200 zł jako złom albo wystawić na allegro za rozsądniejszą cenę... stąd właśnie biorą się na allegro takie cuda za grosze w porównaniu ze sklepem smile
        • misiald Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.12, 23:45
          Ja raczej nie jestem materialistką, przy zaręczynach wartość pierścionka nie miała dla mnie znaczenia, poza tym nigdy nie nosiłam biżuteri innej niż plastikowe kolczyki wkrętki wink Szczerze to nie chciałabym pierścionka za 5 tysi, chodźby niewiadomo jak piękny był, bo to po prostu zbyt dużo, wolałabym tą kwotę przeznaczyć np. na romantyczne wakacje. Jednak łatwo się mówi, a kiedy już dostałam piękny pierścionek z brylantem, który jak sądze kosztował nie mniej niż 1000 zł (narzeczony bogaczem nie był) to poczułam się jakoś tak wyjątkowo, kobieco, wartościowo. Trochę to próżne, ale tak właśnie było. Myślę, że każdy zasługuje na odrobinę luksusu, a skoro całe życie się oszczędza, to czy zaręczyny nie są właśnie okazją do takiego rozpieszczenia?
          • ada16 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 28.04.12, 07:02
            a skoro całe życie się oszczędza, to czy zaręczyny nie są wł
            > aśnie okazją do takiego rozpieszczenia?

smile

całe życie to chyba dopiero PRZED nimi?
            Smutne to by było , gdyby facet na 25 rocznicę nie był w stanie kupić pierscionka za 700 zł.
            To ze tetaz może go być nie stać jestem w stanei zrozumieć.

Nie rozumiem natomiast wypowiedzi,ze skoro nie ma tych 700zł to nie powinien się oświadczać.
            Znaczy ze jak biedny to nie może chcieć się żeniić?
            Wolałabym za 200 zł od chłopaka niż za 1000 dany przez jego rodziców
            • misiald Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 28.04.12, 07:50
              A mnie się wydaje, że to właśnie młody człowiek ma większą możliwość odłożenia takiej sumy. Np. jeżeli mieszka jeszcze z rodzicami, nie ma dzieci i innych zobowiązań finansowych. Ale wiadomo, to indywidualna sprawa. Każdy ma inną sytuację.
            • i_jeszcze_jeden Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 01.05.12, 01:47
              Na 25 rocznicę to się już zazwyczaj małżonkowie tylko kłócą, żadnych pierścionków sobie nie kupują, co najwyżej pralkę, jak się stara zepsuła.
              • ada16 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 01.05.12, 08:40
                tym milej byłoby , gdyby na 25 kupił pierścionek z brylantem wielkości grochu niż pralkę , choćby najdroższą wink
    • alinalen u jubilera, który sam ręcznie robi takie cacka 28.04.12, 18:07
      Ja tak zrobiłam swoje obrączki, miałam stare złoto które przetopił, a wzór wg życzeń z każdego katalogu. Cena 2 dużych i grubych obraczek to 350zł...w sklepie kilka kilkanaście razy drożej!!!!!!!!!!czas wykonania tydzień.Miasto Kraków...wiec generalnie wszystko drogo
    • milamala Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 01.05.12, 00:39
      Wiem, ze dla niektorych to bardzo duzo, ale z doswiadczenia wiem ,ze nie warto oszczedzac na czyms co jest na cale zycie.
    • asia_i_p Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 01.05.12, 11:25
      Byłam zaręczona srebrnym pierścionkiem, który pewnie kosztował z 50 zł. Moi rodzice wymienili zaręczynowe obrączki, też ze srebra.
      Szukałabym srebra w podobnym stylu zamiast białego złota - różnica w cenie może być znaczna.

www.violette.pl/search.php?node=106&counter=21
      cyrkon.pl/kat/pierscionki/
      bizuteria-gc.pl/pierscionki_srebrne
      www.yes.pl/bizuteria#pierscionki/srebro-strona3
      Z tych ostatnich ja bym się nie mogła oprzeć pierścionkowi z ważką, ale zdaję sobie sprawę, że to prywatna obsesja.
      • szafrannowa Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 01.05.12, 21:59
        byl kiedys watek o rzeczach, na ktorych nie warto oszczedzac
        i wg mnie pierscionek zareczynowy nalezy do tej kategorii
        pisze na podstawie wlasnego doswiadczenia

tez zareczalam sie srebrnym pierscionkiem, nie z pwodu finansow, ale dlatego, ze kiedys nie nosilam wcale zlota, wszytsko mialam w srebrze, wiec po co mi zloty pierscionek wink

moj srebrny pierscionek po kilku latach zmienil kolor, jak to czasem ze srebrem bywa wink, ostatnio sie poluzowalo oczko i teraz juz tylko lezy w pudelku

nie pomyslalam kiedys, ze jesli ten zareczynowy bede nosic dlugo i codziennie to lepiej byloby wziac ze zlota (poprzednie moje pierscionki nosilam na zmiane i nigdy tak dlugo i nigdy codziennie tego samego pierscionka nie zakladalam) ze srebrem sie balam i sciagalam do mycia, gotowania, pracy, przypuszczam ze zloty wygodniejszy i zniesie wiecej i nie trzeba by go wcale sciagac tak czesto

jesli to ma byc taki pierscionek ktory chce sie nosic codziennie przez kilkadziesiat lat, to warto zainwestowac i kupic ze zlota jednak wink

• ada16 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 01.05.12, 22:07
          a to pierścionek zaręczynowy nosi się zawsze?
          Hm, ja swój noszę czasami , po ślubie nosisię chyba obrączkę?
          • szafrannowa Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 01.05.12, 22:52

> a to pierścionek zaręczynowy nosi się zawsze?

zalezy wink
            nie wiem jakim typem jest przyszla narzeczona

zmieniam kolczyki, lancuszki,
            jesli chodzi o rece - nosze od paru lat tylko obraczke i wlasnie nosilabym jeszcze pierscionek i wybralabym pewnie mniej udziwniony z malym oczkiem wink

bylo sie singlem to sie nosilo pierscionki i to kilka sztuk wink - potem jak doszlo pranie, , krecenie scierki do podlogi, przyrzadzanie posilkow i inne takie zajecia, to pierscionki okazaly sie niepraktyczne, bo co chwile musialam sciagac, a jak sie pojawilo dziecko to juz zrezygnowalam z tej czesci bizuterii bo sie przekrecaly zahaczaly wink

no i od razu wybieralam pierscionek na srodkowy palec, nie bawilam sie w zadne przekladanie, ze najpierw na tym, potem na innym wink

• dama-z-wachlarzem Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 21.03.16, 07:53
      Może coś takiego, większy kamień: www.geselle.pl/product-pol-4015-Doskonaly-pierscionek-zareczynowy-z-kolekcji-GESELLE-Jubiler-biale-zloto-i-brylant-0-06-ct.html
      • czekolada72 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 21.03.16, 13:02
        Przez rok to chyba zdazyl sie juz oswiadczyc?
        • franula Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 21.03.16, 15:33
          przez cztery latasmile
          • czekolada72 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 29.03.16, 09:56
            smile)
    • indigoblue Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 28.03.16, 10:50
      wybaczcie, ale 700 zł na pierścionek zaręczynowy to bardzo mało...jak Gościa nie stać na taki tani to wstyd!!!
      • angazetka Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 01.04.16, 16:52
        Tia tongue_out
      • lucyjkama Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 16.04.16, 13:11
        Też tak myślę. Mój mąż jak się oświadczał a było to lat temu 18 - wydał ok. 2 razy więcej na pierścionek. Białe złoto z małym brylantem.
      • za_mszowe Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 17.04.16, 17:49
        Watek sprzed 4 lat. Btw apart sztucznie zawyza ceny.
    • za_mszowe Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 27.04.16, 12:07
      Ludzie sie czasem zareczaja np na drugim roku studiow,kiedy to jeszcze nie zaklada się rodziny (=nie posiada sie gromadki dzieci plus dozywotnio niepracujacej żony).
    • cmoncava Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 06.03.17, 13:43
      aclari.pl/pierscionki/pierscionek-zareczynowy-z-brylantem--ventego-0%2C05ct-p0032bs,45.html 100zł taniej niż w aparcie, wzór identyczny i nawet odrobinę większe diamenty wink warto szukać poza sieciówkami bo to jest jednak zawsze będzie różnica w cenie. a w aclari mają też pierścionki od 500-600zł więc może coś się znaleźć jeszcze taniej
    • raszko1985 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 20.04.17, 10:51
      Naszukałem się w internecie pierścionka. Z pewnością jest dużo taniej niż w sieciowych salonach. Ostatecznie wybrałem pierścionek od impressimo, ale przyznam, że też mocno się zastanawiałem nad firmą arenart. Finalnie jestem zadowolony z dokonanego wyboru. Powodzenia!
      • raszko1985 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 20.04.17, 10:52
        wybrałem klasyczny wzór, więc jako pomoc, mogę go śmiało polecić: impressimo.pl/pierscionki-z-brylantami/84-pierscionek-impressimo-z-szafirem-oraz-brylantami-klasyczny.html
        • kaga9 SPAMER 20.04.17, 15:23
          Tu mamy model 519s (nawiasem mówiąc, rzekomo naszukać się i wybrać coś tak oklepanego...), a tymczasem w styczniu...
          raszko1985 12.01.17, 11:31
          Ja kupiłem przez internet. Dostawa kurierem. Polecam i(...) salon online. Mi szczególnie wpadł w oko model 141, ale oczywiście każdy ma inny gust.

A one wiedzą o sobie nawzajem? big_grin
    • allegropajew Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 21.04.17, 20:31
      To ma problem, bowiem gdyż w sumie najbardziej "dziadowskie" obrączki to 1500 za parę. I to tylko wówczas, gdy się znajdzie gdzieś taniej, bo na nowożeńcach wszyscy chcą zarobić jak na zbożu.

Nam się udało za parę dać 1600 (a próba 583 (14ct), drzewiej coś takiego jak obecnie wszechobecna próba 385 (10ct) nie było objęte ŻADNĄ polską normą) a oboje mamy raczej niezbyt tłuste paluchy. I to była jedyna oferta poniżej 2000, jaką znaleźlismy u małego lokalnego jubilerka (bo i jubilerów u nas w powiecie kilku mamy). APART to cenowa porażka! Po roku nadal wyglądają dobrze, momo iż z powodów zabobonokształtnych nie są ściągane ani do zmywania, ani do grzebania przy aucie.

Gościula
      • allegropajew Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 24.04.17, 18:15
        I uprzedzę protestujących
    • kaga9 SPAMER, szkoda czasu 17.05.17, 15:36
      Ileż to rzeczy można przez miesiąc zrobić... I płeć zmienić, i narzeczonego znaleźć...

Re: Malowanie mebli
      nina1530 18.04.17, 14:46
      Cześć znalazłem świetne meble

A ogólnie spamer straszliwy: forum.gazeta.pl/forumSearch.do?pageNumber=1&query=&author=nina1530+&title=&forum=
    • kamil4324 Re: PIerścionek zaręczynowy oszczędniej.. 23.05.17, 12:45
      Widziałeś tę ofertę już? 79diamenty.pl/ Jak dla mnie bezkonkurencyjna, a szukałem miesiąc sklepu dla siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka