Dodaj do ulubionych

Oszczędna budowa domu

17.05.12, 10:15
Witam
Chętnie dowiem się jak można zbudować dom ,,na lata" w miarę oszczędnie, nie biorąc kredytu. Czekam na Wasze opinie.
Na czym lepiej zaoszczędzić, a na co nie żałować?
Dodam, że mamy działkę na której jest prąd i woda, projekt budowlany,stal, bloczki fundamentowe na fundament, białe bloczki YTONG na cały dom, własną koparkę, drewno na dach (krokwie), deski, piasek, narzędzia oraz betoniarkę
chęci i siły do pracy (rodzice, bracia, szwagrowie), darmową pomoc hydraulika, elektryka, malarza i szwagra do układania terakoty i glazury.
Wykop pod dom już mamy, zalane fundamenty też.
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 14:01
      Polecam forum muratora. Ze swojego doswiadczenia - nie warto oszczędzac na projekcie (ale to już macie); bateriach; ociepleniu domu, zainwastowalabym raz jeszcze w skorzane kanapy i dobre materace, natmioast na wszystkim co "wykancza" to myslę, ze warto. Rowniez z doswiadczenia: na dzien dzisiejszy zaoszczędzilabym na kostce (mniej), ogrodzeniu (tansze byloby), wydzwiania na elewacji (prosta, jednobarwna- roznica jakies 5- 10 zł na metrze). Płytki też moglyby byc tansze, teraz zostal nam wiatrołap i już nie wydam 150 zł za metr a poszukam za max 50smile. Generalnie my budowalismy tani dom- mala patrerowka, bez okien dachowych, a.... choc teraz wolalabym okna balkonowe nie otwierane a suwane (nie wiem, czy dobrze tlumaczę). Najbardziej żalujemy brak dwustanowiskowego garażu (naiwnie myslelismy, ze da się zyc z jedym autem... pewnie sie da, ale wygodni już jestesmy i ... coraz starsicrying) i zbyt malej kotlowni (dorobic musielismy taką drewniae cos, ale koszty dodatkowe, że....).
      • dorota_11 Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 14:09
        Jako stara inwestorka podpowiem, że bardzo dużo mozna oszczędzić na materiałach - szukając dobrych cen, np, zmiana kolekcji, wyprzedaz ekspozycji, czyjeś nietrafione zakupy itp.
        Warto określić budżet, znależć materiały z np 3 różnych półek i szukać dobrych cen.
        Bardzo dużo mozna oszczędzić na przemyślanych na 100% instalacjach - wod-kan. elektryczna, co
      • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 14:26
        Dziękuję za rady.
        Projekt mamy indywidualny - znajomy nam zaprojektował dom, po znajomości oczywiście taniej. Jak czytam, że projekt indywidualny zaczyna się od 7000 tys. wzwyż to się włosy na głowie ,,stają". U nas projekt wyszedł taniej niż z internetu.
        Garaż mamy podwójny (nie będziemy mieli na działce innych budynków i szopek) a przyda się w przyszłości na kosiarkę, rowery itp.
        U nas też nie ma okien dachowych nie licząc strychu.
        Alfa36 A dlaczego suwane okna lepiej?
        Kotłownia u nas ma 12m za duża czy za mała?
        • nostress.ka21 Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 14:51
          A kotłownia do czego w całości ma służyć? Co tam będzie? 12 mkw to dość konkretna powierzchnia jak na to pomieszczenie. Jednak zależy co będzie w niej składowane, jaki duży piec zostanie zamontowany i czy to będzie wszystko czy też może chcesz tam jeszcze umieścić coś innego.
          Garaż na dwa samochody i jeszcze kosiarka i rowery, czy ma odpowiednią powierzchnię?
          Rozumiem, że nie jest podpiwniczony?
          Ja na pewno bym nie oszczędzała i zrobiła przynajmniej częściowo podpiwniczony, to zawsze dodatkowa powierzchnia, bo już po kilku latach mieszkania może się okazać, że z powierzchnią do przechowywania jest kiepsko smile

Na pewno nie warto oszczędzać na ociepleniu, oszczędność na wełnie mineralnej czy styropianie to kilkaset złotych, które zostaną wydane na ogrzewanie przez dwa sezony.
          Oczywiście, że najlepiej jest znaleźć złoty środek, jednak w tym przypadku lepszy jest umiar w przesadzie niż przesada w umiarze.

Mogąc decydować w chwili obecnej o domu, w ktorym mieszkałam przez dekade na pewno inaczej bym rozwiązała uklad pomieszczeń na piętrze. Niepotrzebny holl, ktory zabiera bardzo dużo miejsca, tak samo schody... z parteru prezentują się nieźle, ale na górze ta klatka schodowa zabiera prawie 10 mkw powierzchni.
          Okna - zainwestowałabym w te z wbudowaną roletą zewnętrzną, na pewno w dachowych oknach to na 100 %.
          Zabudowa pod skosami - w pokojach na poddaszu odrazu zrobilabym szafy. Nie jest to drogie rozwiązanie, a oszczędza się na meblach i nie ma zagraconych pomieszczeń.

Stolarka cała bylaby na pewno inna - już nie chodzi o modę, ale nawet drogie panele strasznie się niszczą. Po 12 latach nadają się do wymiany, z drewnem nie ma takiego problemu.

Rzeczy zewnętrzne to na pewno jak już wcześniej napisano: ogrodzenie... ja bym zrobila tylko od frontu wyględne czyli droższe, a resztę zwykłe słupki i siatka i już teraz żywopłot.
          Umiejscowienie domu, my przesuneliśmy w głąb działki i dojście do domu oraz zjazd do garażu kosztowały baaaaardzo dużo, można było ten wydatek zmniejszyć o kilkadziesiąt procent.

A co do okien balkonowych suwanych - są wygodniejsze w eksploatacji, szczególnie te służące do wyjścia do ogrodu czy na taras. Nie zamykają się pod wpływem "przewiewu", są mniej narażone na uszkodzenia mechaniczne i chcąc czy nie lepiej się prezentują smile

Na pewno budowa domu, a w szczególności jego wykończenie to gigantyczne kwoty. Wiem jedno: nie warto robić tego etapami - nie znam osobiście nikogo, kto zdecydował się na taki przebieg i postąpił zgodnie z planem. Dom zostaje niewykonczony przez wiele lat. Tak samo kładzenie tymczasowych rozwiązań czy wstawianie okien na kilka sezonów by odłożyć i później wymienić. Razem z nami budowę rozpoczęly dwie inne rodziny. my wprowadziliśmy się ostatni i od tego czasu nie było żadnego generalnego remontu. Sąsiedzi przeprowadzali już dwa, łącznie z wymianą okien, kładzeniem dachówki zamiast blachodachówki, ocieplaniem strychu i skuwaniem łazienki - początkowo wybrali najtańsze i mało estetyczne płytki - by po 4 latach je zmienić - całkowicie niezrozumiałe i nieopłacalne.
          • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 15:26
            Kotłownia ma służyć jako miejsce na piec i spiżarkę (słoiki) ewentualnie na inne ,,drobiazgi"
            Jeszcze nie wiemy na co piec. A co polecacie? Myślałam o piecu na ekogroszek. Ale nie wiem czy jest wydajny. Może jakieś rady?
            Dom nie będzie podpiwniczony. Ewentualnie podpiwniczenie pod kotłownią, ale raczej nie. W projekcie jest piec na olej opałowy i podpiwniczenie pod niego. Jednak w dobie tak wysokich cen oleju napędowego raczej wybiorę inną opcję.
            U mnie holl ma 6m na górze.
            A te rolety są przydatne? Bo jakoś nie wiem jakie mają zastosowanie? Jaki jest ich cel?
            Nad oknami suwanymi pomyśle (mam 3 na górze) i 5 okien dachowych na strychu.
            Dom znajduje się ok 8 m od drogi wewnętrznej.
            No i te etapy Chciałam w tym roku fundamenty, w następnym ściany i dach (bez pokrycia), w następnym blachodachówka i okna,drzwi
            • nostress.ka21 Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 16:09
              My mamy 6 okien dachowych, w tym 4 od południa - rolety mamy wewnętrzne na prowadnicach, kosztowały dość sporo, jak na tamte czasu smile jednak na dzień dzisiejszy na pewno bym zainwestowała w te w wbudowaną roletą zewnętrzną. Można nawet zaszaleć i użyć kolektora baterii słonecznych w rolecie okna dachowego - ale to już inna bajka.
              Rolety zewnętrzne na oknach normalnych nie są niezbędne, ale mi akurat by się przydały. W salonie na niskim parterze byłby idealnym zabezpieczeniem przed słoncem, chłodem i włamaniem, no i wygląda to o wiele bardziej estetycznie niż założenie rolet po wstawieniu okien. Nie wiem w jakim stopniu chcesz ubezpieczać dom, ale rolety antywłamaniowe są wymagane przy wyższych pakietach. My na przykład nie mogliśmy ubezpieczyć domu na kwotę wyższą niż 400 000 zł ponieważ nie mieliśmy krat, rolet antywłamaniowych ani zamykanych na klucz drzwi balkonowych...

Co do kotłowni: nasza ma 9 mkw i jest w niej piec C.O na węgiel/drzewo, "kojec" na 2 tony węgla i stelaż na około metr sześcienny drzewa i zostaje naprawdę niewiele miejsca sad Spiżarnię mamy w osobnym pomieszczeniu. Dom jest właśnie częściowo podpiwniczony i w piwnicy jest garaż na 1 samochód kotłownia i spiżarnio rupieciarnia - brakuje na przykład pralni/suszarni...

Holl 6 mkw smile zazdroszczę smile

Hmmm a względem etapów: fundamenty tylko na ten rok, a nie dacie rady fundamentów i ścian parteru do stropu? Nawet robiąc to własnymi siłami i tylko w weekendy dacie radę smile

Acha względem bardziej profesjonalnych porad to polecam KLIK ja się z tego wiele rzeczy cały czas dowiaduję smile
              • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 17:05
                nostress.ka21 Raczej rolet nie będziemy montować. U nas okolica dość bezpieczna, a na dodatek sąsiedzi to funkcjonariusze publiczni policjanci, strażak-ochroniarz, klawisz. Co prawda wolę dmuchać na zimne, ale póki co nic nie znika z budowy, a nie mamy nawet garażu/szopki.
                Jak już pisałam okna dachowe są nad garażem tzw. strychu, więc tam raczej nikt nie będzie mieszkał i salon od strony nienasłonecznionej więc rolety uważam za zbędne. Ale dobrze wiedzieć, że jak ubezpieczać na wyższą kwotę to są niezbędne, bo tego nie wiedziałam.
                Ale okna suwane to chyba zamontujesmile
                Jeżeli chodzi o roboty to na razie mamy tylko fundamenty, chciałabym ściany i strop - ale te koszty. Jesteśmy bardzo młodzi i nie mamy zbyt dużo pieniążków. Chcieliśmy na początku kupić mieszkanie, ale ceny nas powaliły - minimum 200 tys za małą 2 pokojową klitkę. Co prawda dom to tez bardzo duża skarbonka bez dna, ale przynajmniej nie będzie trzeba płacić czynszu co miesiąc, ma się własny ogród itp. Za domem przemawiał fakt, że mieliśmy już działkę. A jak wiadomo to już coś. Na razie wszystko robimy sami wykop i zalewaliśmy fundamenty. Może zrobimy coś więcej, ale wolę zakładać mniej niż więcej i się zadłużać. Póki co nam się nie spieszy - mamy gdzie mieszkać.

• gk102 Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 20:53
              Jeśli do kotłowni wsadzisz piec na ekogroszek, raczej nie licz, że będziesz tam miała spiżarkę i przechowywała inne rzeczy. Zaplanuj od razu inne pomieszczenie na spiżarkę. Przy ekogroszku po prostu się kurzy i jakoś nie wyobrażam sobie tam słoików.
              Z osobistych doświadczeń:
              - warto zainwestować w piec (mamy na ekogroszek) ze sterowaniem, i z podajnikiem
              - bardzooooo chwalę ogrzewanie podłogowe i żałujemy że nie mamy w całym domu
              - warto zainwestować w osobną cyrkulację ciepła na kaloryfery, na podłogówkę, na grzejniki "na ręczniki" - jest to wielka wygoda,
              - warto zainwestować w automatykę do bramy garażowej i bramy wjazdowej,
              - warto dołożyć gniazdek elektrycznych

nie warto:
              - stawiać drogiego płotu,
              - inwestować w ekstrawagancję typu: czerwone meble kuchenne, kafelki w jakieś sezonowo modne wzory itp - moda mija i za 2 lata znienawidzisz te zakupy,
              - wprowadzać się do częściowo wykończonego domu, bo mieszkanie ciągle na budowie wyjdzie wam nosem,

• joana.mz Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 10:24
              Jeśli ogrzewanie ma być na ekogroszek to kotłownia 12m2 będzie w sam raz. My mamy ok 8m2 i jest ciasnawo. W takiej kotłowni powinien znaleźć się piec (najlepiej z podajnikiem a on jest wcale nie mały) do pieca musi być dobry dostęp od strony podajnika, dalej zbiornik na wodę no i jakiś zapas ekogorszku. U nas jeszcze będzie odkamieniacz wody (gabarytowo wygląda mniej więcej jak pralka). W kotłowni na ekogroszek nie polecałabym trzymać przetworów, jednak jest tam dużo kurzu i brudu.
              • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 14:32
                Joana.mz mocno się kurzy? a ścianka pomiędzy kotłem a resztą pomieszczenia wystarczy? na podajnik zostawię 10 m, a 2m2 na spiżarkę chcę przeznaczyć (bo w kuchni nie mam spiżarki).
                Proszę również o info jak się sprawuje taki piec na ekogroszek czy warto? A może lepiej zastosować inną formę ogrzewania? Nadmieniam,że w salonie będzie kominek.
                • joana.mz Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 17:46
                  ja wprawdzie nie mam (wykańczamy dom i piec będziemy wstawiać za jakieś 2 miesiące), ale z obserwacji znajomych, którzy mają piec na ekogroszek (w naszej miejscowości nie ma gazu "z rury" więc praktycznie tylko takie ogrzewanie się zakłada, starsze domy mają zwykłe piece węglowe) ludzie są zadowoleni jeśli chodzi o koszty eksploatacji, najlepiej jeśli piec ma funkcję palenie również innymi rzeczami tj drewnem, wtedy można też papierowe i kartonowe śmieci tam wrzucać. Takie ogrzewanie jest tańsze niż ogrzewanie gazem.
                  Jeśli chodzi o problemy to słyszałam o problemach z wyregulowaniem pieca w początkowym okresie użytkowania, potem jak się go "wyczuje" to już jest ok.
                  Co do brudu - widziałam kotłownię pon 2 latach użytkowania - na ścianach jest czarny nalot... pewnie można i przechowywać tam słoiki... I jeszcze jedno - warto w kotłowni mieć wyjście bezpośrednio na zewnątrz, jednak przy wnoszeniu opału czy wynoszeniu popiołu przydaje się, jedni znajomi mają wejście tylko przez wiatrołap i uważają to za błąd.

Co do kominka - my również mamy kominek, myslę, że warto choćby dla klimatu choć też słyszałam, że niektórzy grzeją tym dom. My zastanawiamy się jeszcze nad możliwością grzania kominkiem wody, jeszcze decyzji nie podjęliśmy.
                  • joana.mz Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 17:48
                    no i nie dokończyłam zdania - pewnie można przechowywać słoiki, ale ja bym tam nie urządzała typowej spiżarki.
                    • joana.mz Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 17:49
                      aaa i jeszcze - jeśli chodzi o komin to tutaj nie warto oszczędzać - my zdecydowaliśmy się na Shiedla komin systemowy.
          • natalek79 Re: Oszczędna budowa domu 11.06.12, 09:38
            Piszesz, że drewniane podłogi lepiej niż panele - hmmm, chyba co osoba to inne zdanie w temacie. U teściów są podłogi drewniane od 7 lat i w ubiegłym roku część wymagała już obsługi, tzn. cyklinowanie (czy jak to tam sie nazywa) i świeże lakiery. Syf jaki był w całym domu po tym czyszczeniu nie do opisania, zresztą też kosztowne. Teściowa zapowiedziała, że jak polecą w kolejnych pokojach to zmiana na panele. Brat ma panele, jedne z najtańszych, od 3 lat i juz mówi, że za 2 lata wymieni na nowe, też tanie i nie będzie się wysilał. My jesteśmy na etapie tynków wewnątrz, ale też stwierdziliśmy, że nie warto pchać kasy w dreniane podłogi i później martwić się o czyszczenie. Panele w pokoju 20m2 mąż położy w ciągu dnia i po kłopocie. A przede wszystkim czysta robota.
        • zosia711 Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 14:52
          Mam okna suwane, ale bez półautomatu przy otwieraniu. A mogłyby "chodzić" lżej, niestety nie wiedziałam o takiej opcji... Być może teraz są już inne metody usprawniające suwanie drzwi, ale warto sie tym zainteresować.
          polecam montaz okien tarasowych na specjalnych podporach, jak gdyby podwójnych ramach okiennych. To sa cięzkie okna i bywa ze monterzy podpierają cegłami... a one sie wyginaja
          polecam zdecydowanie forum muratora i czytanie wpisów, wielu blędow unikniesz...
          ale niestety nie ma co liczyć na to,że swoich nie popełnisz wink
          • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 15:29
            Czytam różne fora i blogi. Ale od oszczędnych też chcę się czegoś nowego dowiedziećsmile
            W sumie nie ma ludzi nieomylnych.
        • alfa36 Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 22:21
          Ona suwane zajmują mniej miejsca, nie opuszczają się (niby w przeciągu prawie 2 lat tylko raz poprawiane, ale jednak). Zdecydowanie wolałabym doplacic, bo uważam, ze i wygodniejsze i ładniejsze. 12 metrowa kotłownia wydaje się chyba wystarczająca, ale nie wiem, czym będziecie palic. My mamy piec na ekogroszek (warto dobry piec wybrac, nasz jest praktycznie bezobsługowy), ale ekogroszek kupujemy workowany, nie da rady inaczej. Nasza kotłownia plus dobudowane cos ma jakies 15 m, ale stoją tam też dwa rowery.
          • olinininka Do alfa36 i osób posiadających piec na ekogroszek 19.05.12, 07:45
            Mam pytanko napisz coś więcej o tym piecu na ekogroszek. Ile wynosi miesięczny koszt -zimą palenia ekogroszkiem? Ile wynosi rocznie koszt tego ogrzewania(tylko napisz mi jeśli możesz swoją powierzchnię domu, bo to pewnie też ważne oraz z czego zrobiony jest budynek drewno czy ,,pustak"). Ile kosztuje worek 25 kg ekogroszku? I na ile starcza? Jak często się wrzuca ten worek? Co ile godzin,dni? Czy piec ten trzeba czyścić?
            Przepraszam za te pytania, ale w tym temacie jestem niedoświadczona.
            Ps. Kotłownię mam za garażem z tyłu domu. Drzwi od kotłowni mam bezpośrednio na zewnątrz. Mam również w kotłowni drugie drzwi do garażu, a z garażu do domu
    • solejrolia Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 16:56
      nie oszczędzałabym na rzeczach, które robi się raz- fundamenty,i porządne ocieplenie, porządny komin systemowy, strop- systemowy, nie lany (bo to pozorna oszczędność)
      komin z cegły klinkierowej PEŁNEJ- inaczej może ci cieknąć po kominie deszczówka, i nie będzie to wina murarza. i dach- dachówka.
      (mieszkam pod blachą- ile bym dała, żeby to była dachówka, jakakolwiek, zresztą jesli dach prosty, to metr dachówki może kosztować podobnie jak metr blachy, tylko więźba droższa i robocizna)
      i okna- porządne.
      duży taras z wyjściem na ogródek- z drewna, a nie obłożony płytkami, bo płytki w naszym klimacie nie sprawdzają się, ewentualnie, jak naziemny to z kostki.
      i na twoim miejscu już teraz wsadziłabym jakieś ze 2-3 duże drzewa, żebyście potem, po wprowadzeniu się, mieli chociaż kawałeczek cienia, i nie wprowadzali się na plac budowy.

zaoszczędziłabym na takich rzeczach jak np. elewacja- nie musi być tynk silikonowy, może być silikat. nawet tańsza firma. żadne bonie czy inne ozdobniki- jak jest prosta elewacja, to potem (jak będą pieniądze) zawsze można zrobić okładzinę z drewna- super to wygląda.
      klinkier, czy inne elementy nie muszą być z najlepszych firm, może być spokojnie średnia półka (najtańsze też nie, bo potem cegły krzywe, czy kruche, bo źle wypalone).

ogólnie, to musisz pojeździć do 2-3punktów i pytać o cenę, rabaty, dowóz (niektórzy doliczają niektórzy nie), czy jesli ci zostanie, to możesz oddać, itp
      • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 17:13
        Solejrolia a możesz mi napisać coś o tym stropie dlaczego nie lany? i czym się różni ten systemowy od lanego? Ja jestem laikiem w tej dziedzinie, ale z tego co wiem to chyba większość zalewa strop betonem.
        I dlaczego płytki się nie sprawdzają na tarasie? drewniany taras u nas raczej odpada, bo tereny wilgotne.
        • agni71 Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 19:15
          > I dlaczego płytki się nie sprawdzają na tarasie? drewniany taras u nas raczej o
          > dpada, bo tereny wilgotne.

Płytki często pękają i są jednak mniej estetyczne (i mniej przyjemne w dotyku) od płytek. Mielismy taras wypłytkowany, zmienilismy na drewniany i duzo przyjemniej sie tam teraz przebywa smile U nas tez jest wysoki poziom wód gruntowych - to chyba niczemu nie przeszkadza, na taras wybiera się gatunki drewna przeznaczone do takich warunków np. bangkirai. Zobacz jak fajnie to wygląda:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ag/ab/lkp0/MMjZ5SfqgBsmAyHsYB.jpg
          • joana.mz Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 19:45
            piękny taras. mogę spytać co to za drewno? I jak trzeba o nie dbać?
            • agni71 Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 08:46
              Dziękuję smile To jest chyba własnie bangkirai, o którym pisałam. Kupione w specjalistycznym sklepie dlh w Warszawie (kładzione samodzielnie przez męża - duża oszczędność).
              www.dlh-poland.com/Oferta/Deski+tarasowe.aspx
              Pielegnacja polega na zaolejowaniu przynajmniej 2 x w roku - jesienią i wiosną.
              • solejrolia Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 12:47
                nie wiem, jakie ceny są w Warszawie, u nas robocizna od 70zł/m2 położenia tarasu.
        • solejrolia Re: Oszczędna budowa domu 17.05.12, 22:06
          strop systemowy, czyli teriva, są gotowe belki i pustaki, wylicza się co do metra belki, pustaki co do sztuki, układa, i zalewa betonem, szybko i bezproblemowo
          co do tarasu, najpierw i tak robi się podbudowę, albo chociaż stopy betonowe, na których kładzie się legary. więc to, czy teren jest wilgotny, czy suchy, nie ma znaczenia.
          nie trzeba koniecznie kłaść drewna egzotycznego, jest drogie.
          sosna jest wprawdzie miękka (ja mam- nie narzekam, nawet bardzo chwalę), ale już modrzew syberyjski jest super.
          płytki na balkonie, tarasie wytrzymują, hm, 3lata? odpadają aż miło, moje odstrzeliły po roku, potem trzymały się tylko fugi, jak chciałam jedną wymienić, to się okazało, że na całym balkonie tylko 4sztuki trzymało się podłoża- masakra. a kłądliśmy na dobry elastyczny klej.
          drewno konserwowane, tj. olejowane corocznie (zabieg nie jest pracochłonny) mają trwałość 15-20 lat. rachunek jest prosty.
          że nie wspomnę o tym, że na płytki na tarasie od południa w upał gołą stopą nie stanie się, a na drewno-bez problemu.
          • joanna_poz Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 14:45
            > drewno konserwowane, tj. olejowane corocznie (zabieg nie jest pracochłonny) ma
            > ją trwałość 15-20 lat.

nie jest - aby napewno?
            nas co roku olejowanie mebli ogrodowych przyprawia o ciarki (w szczegolnosci zabieg czyszczenia/ ścieranie starej wartstwy).

znajomej co roku olejowanie tarasu zajmuje ponad tydzien i klnie na czym swiat stoi.
            • solejrolia Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 15:37
              jestem w szoku! a po kiego grzyba ściera się starą warstwę.na tarasie? i jaką starą warstwę, chyba razem z ryflowaniem.
              <ojaciepierdzielę>
              dobrze, ze nie opala, kiedyś dziadek męża okna opalał, żeby zachować trwałość....przed malowaniem farbą, nie olejowaniem.

mam średniej wielkości balkon z sosny.
              w zeszłym roku olejowałam raz, zajęło mi to, uwaga: 15minut. wcierałam szmatką olej Altaxin, i potem poczekałam 1 dzień i nie wchodziłam tam, tak, żeby dobrze olej wsiąknął i zebym sobie na kapciach tegoż oleju nie przeniosła na parkiet w mieszkaniu.
              zużywam około 0,5litra Altaxinu na olejowanie.
              w tym roku już olejowałam i guzdrałam się, bo zajęło mi to, uwaga: 25minut. tym razem nie szmatką wcierałam, ale użyłam dużego pędzla. zabieg zamierzam powtórzyć, albowiem te 25minut jakoś wygospodaruję.
              • agni71 Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 16:28
                Tez jestem ciekawa skąd pomysł, żeby ścierac starą warstwę oleju. Farbe - rozumiem, ale olej? U mnie mąz olejuje taras, zajmuje mu to z godzinę, meble max. drugie tyle.
                • joanna_poz Re: Oszczędna budowa domu 21.05.12, 09:52
                  w kwestii tarasu się nie wypowiadam.

w kwestii mebli - w instrukcji oleju ktorego uzywamy do mebli jest napisane, ze stara wartswa powinna byc usunięta.
              • iberka deski na taras 11.06.12, 00:15
                polecam zdecydowanie kompozytowe. Wydatek na początek większy niż drewnianych ale po ułożeniu zapomina się,że są czyli zero olejowania etc etc smile

iza
    • seidthe Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 10:14
      Na pewno sporo można oszczędzić na materiałach wykończeniowych, polując na promocję, końcówki, likwidacje i wyprzedaże. O tyle fajnie, że do momentu wykończenia jest sporo czasu, więc jeśli tylko jest gdzie te rzeczy składować, to można zacząć się rozglądać już.
      • chwalipieta Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 13:20
        sporo czytania ale warto:
        forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87
        powodzenia smile
        • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 14:26
          Dziękuję ale ten artykuł czytałamsmile
          • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 14:27
            sorki nie artykuł tylko post i jego wątki
    • guderianka Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 18:26
      To jesteś w sytuacji komfortowej smile Masz prawie wszystko, jeden z lepszych materialów murowych. Nie wiem jaki typ Ytonga posiadacie (klasa gęstości, dokładna nazwa?) ale jest to materiał o niskim współczynniku przenikania ciepła a to z kolei może wyeliminowac konieczność docieplenia budynku.
      Pamiętaj, że największą oszczędnością jest stosowanie dobrych jakościowo materiałów -nie najtańszych , niestety na rynku zwłaszcza jesli chodzi o np.chemię budowlaną sporo jest produktow tanich i gorszych. Efektem mogą być problemy w uzytkowaniu, konieczność poprawek itp. W przypadku elewacji-tynk silikonowy-jest bardziej odporny na zabrudzenia niż silikatowy. Nie oszczędzaj na instalacji hydraulicznej oraz na bateriach (warto wydać więcej kasy i kupić baterie grohe/hans grohe za np.500zł niż polski badziew z castoramy za 30zł)-są to baterie na lata, łatwe w utrzymaniu czytstosci, estetyczne. Nie oszczędzaj też na chemii budowalnej o której wspomniałam wyżej- nie kupuj byle jakiego kleju ale dobry, z odpowiednimi właściwościami, naprawdę jest róznica (głównie w pracy, ale też.np. w starciu pozostałości, gęstości itp), Czytałam, że macie prace zaplanowane na kilka okresów-a nie od razu-i bardzo dobrze. Jak juz wymurujecie ściany dom musi troche postac w stanie surowym, żeby mógł "odgazowac". Ludzie często popełniają błąd śpiesząc sie i wprowadzajac, tynkując wnetrza, kładac glazurę. Efektem sa mikropęknięcia i powstające na ścianach (nawet na płytkach)rysy.
      Balchodachówka na dach będzie faktycznie tańszą opcją ale jesli więźba wytrzyma może warto zainwestowac w dachówkę ? To kolejna inwestycja na dziesiątki lat, będziesz spokojna że nic nie musisz wymieniać.
      generalnie jestem zdania-że jesli budowac dom-to bez oszczędności- można ewentualnie poszukac wsród znajomych kogoś pracującego w hurtowni materiałów budowlanych i wynegocjować dobre rabaty . Ja tym sposobem (moja branża) zrobiłam remont łazienki ponad 50% niż gdybym zrobiła to bez moich możliwości upustowych.
      • seidthe Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 18:50
        Również polecam hansgrohe, są zdecydowanie z kategorii "biednych nie stać na kupowanie badziewia" - jedna hansgrohe przetrwa ze trzy-cztery marketówki. Co do rzeczy takich jak np kafle - tutaj oczywiscie mozna wydawac niebotyczne sumy, ale czesto okauje sie ze polskie lub nawet chinczyki nieszczesne są duzo lepsze w uzytkowaniu niz np osławieni Włosi - na Włochów jestem wściekła, własnie jestem w trakcie reklamacji kafli dla Klientki, cena okolo 200 m2, co z tego że ładne na wystawce, jak w rzeczywistosci krzywe jak diabli i rownice w odcieniu jednej serii znacznei wykraczajace poza przyjete normy... za to u innej Klientki chinskie za 49 zl/m2 leżą jak marzenie, jedzsze gdzie indziej Lerojowe z Polskich fabryk za 50 zł tez pieknie - nie dać sie zwodzic metce, kupować ładne, ale naprawde mozna wyhaczyc dobre ceny. To samo z oswietleniem - mozna wydac grube tysiace na design (pewnie ze to fajnie, jak sie ma, i traktuje jak dzieła sztuki), mozna tez dobrze i ładnie doświetlic castoramówką - grunt żeby to mądrze zaprojektować i rozplanować.
        Ludzie czesto myslą ze usługa np projektanta wnetrz to zbedny wydatek, a tak naprawde czesto oszczedza - czas, nerwy oraz grube pieniadze. Nie trzeba od razu brac projektwanta, mozna wejsc na houzz.com, poprzeglądac zdjecia wnetrz i poswiecic troche czasu zeby przemyslec dokładnie dom, bo to zaprocentuje przez lata.
        • guderianka Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 22:02
          Polskie płytki są super i mają korzystną cenę. Ja postawiłam na Opoczno
      • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 20:41
        Co do Ytonga - to zdaniem m najlepszy (doradzał nam znajomy, który pracuje w branży budowlanej). Ale takich info jak klasa gęstość Ci nie podam bo niestety nie wiemsad
        Jak już pisałam nam się nie śpieszy. A co dachu to chcemy dachówkę ceramiczną, ale jak będzie to zobaczymy.
        I dziękuję za radysmile

ps. dzisiaj nosiliśmy bloczki więc praca wre..
        • guderianka Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 22:04
          To trzymajcie tę znajomość wink-bo jeśli oszczędzić to tylko na zasadzie rabatu/upustu a nie wybrania tańszego materiału
          • alfa36 Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 22:26
            Ktos wspomnial o dachowce. Tak sie sklada, ze mielismy miec blachę, ale mąż tak negocjowal ceny -dwoch znajomych też budowalo i wszyscy wzięlismy jakby hurtem. Wyszla dachowka prawie w cenie blachy.
            • alfa36 Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 22:33
              Zdecydowanie odradzam spiżarkę w kotłowni na ekogroszek. Nie da się. Mieszkamy prawie 2 lata, w kotłowni czarne sciany. Mamy wejscie do kotłowni z zewnątrz. Tyle, ze mielismy takie samo rozwiązanie w poprzednim domu, aleteg jestesmy przyzwyczajeni i jednak cal czas uważamy, ze to dobre wyjscie. Zimą mąż chodzi do kotlowni raz , gora dwa razy w tygodniu. I jeszcze, my mamy ten piec na wszystko i pazdziernik, nawet listopad palilismy drewnem (nie mamy kominka)
            • joana.mz Re: Oszczędna budowa domu 18.05.12, 23:19
              dachówkę w cenie blachy mozna znaleźć bez problemu. Największa różnica w cenie jest na konstrukcji dachowej - pod dachówkę konstrukcja musi być mocniejsza a więc droższa. W dachu drogie też są wszelkie "końcówki" tj wykończenia narożników, opierzenie komina, okien dachowych...
              • guderianka Re: Oszczędna budowa domu 19.05.12, 08:43
                W m2 owszem.(i to betonową, ceremiczną raczej nie)-ale przy dachówce droższe są akcesoria wykończeniowe-dachówki krawędziowe, wentylacyjne, kominki wentylacyjne,szczytowe, gąsiory,itp. Plus to o czym pisze wyżej joaana-to są elementy opierzenia , wszelkie obróbki, taśmy które warto dokupić u innego producenta niż ten od dachówki (wyjdzie sporo taniej a tak samo dobrze)
    • black_halo Re: Oszczędna budowa domu 19.05.12, 09:50
      Nie wiem jaki masz projekt ale pomyslalalbym nad domem pasywnym i zrezygnowalabym ze spadzistego dachu. Mozna znalezc projekty domow z plaskim dachem i to obniza koszty bo nie trzeba krokwi itd.

Zanim zaczelabym budowac dom to pomyslalabym o szerokich i wygodnych schodach. Dzisiaj jestes mloda ale za kilkadziesiat lat mozesz nie miec jak zamontowac windy i nie bedzie fajnie. Jesli masz jak to zbudowalabym dom bez poddasz czy drugiego pietra, to zawsze obniza koszty.
      • solejrolia Re: Oszczędna budowa domu 19.05.12, 11:07
        u nas domy pasywne są zbyt drogie,
        domy ze stropodachem, nie każdemu podobają się, trzeba amatora jednak.
        ale ogólnie, jeszcze na etapie projektu przemyślałabym przede wszystkim bryłę domu, żeby była jak najbardziej zwarta, oraz dach, jeśli ze spadkiem to żeby był dwuspadowy, najprostszy z możliwych- to obniża budowę domu !
        koszt dachu, jak już wspomniano, podrażają elementy wykańczające- gąsiory, skrajne, obróbki, tu załamanie, tam facjatka, tu okno, tam okno, czy orynnowanie- przy połamanym dachu ceny powalą, ile trzeba dodatkowo zakończeń, spustów itp.
        że nie wspomnę o dekarzu, jak zobaczy prosty projekt -inaczej policzy, jak trudny i połamany dach- zapewne cena robocizny będzie inna
        piwnica?- a kto teraz buduje dom podpiwniczony? w życiu, to dopiero jest podrażanie budowy.
        szeroka klatka schodowa- tak, ważna uwaga. mój dom ma klatkę schodową wewnętrzną i wąską na dodatek- jest ciemno i klaustrofobicznie przez to, że ciasno. minąć się na schodach ciężko, raz nam się kanapa zaklinowałauncertain
      • guderianka Re: Oszczędna budowa domu 19.05.12, 11:08
        Nie wiem jaki masz projekt ale pomyslalalbym nad domem pasywnym i zrezygnowalab
        > ym ze spadzistego dachu. Mozna znalezc projekty domow z plaskim dachem i to obn
        > iza koszty bo nie trzeba krokwi itd.

Autorka ma już krokwie. Poza tym płaski dach ogranicza możliwości pokrycia-blacha płaska, gont bitumiczny, papa-wszystko to po jakimś czasie wymaga konserwacji lub położenia na nowo. Poza tym-dach spadzisty-to poddasze i możliwość jego zaadoptowania, możliwość wydajniejszego korzystania z solarów itp
      • milionwminute Re: Oszczędna budowa domu 19.05.12, 17:06
        Projekt już mam i już go nie zmienię bo fundamenty sąsmile Dom jest z użytkowym poddaszem. A na starość mam jak coś dół (oprócz salonu,kuchni,jadalni,kotłowni,garażu i łazienki) jest jeszcze pokoiksmile wystarczy.
        Na górze są trzy pokoje i łazienka oraz strych nad garażem.
        Martwi mnie dach mojego domu, bo jest dość skomplikowany, ale zawsze chciałam aby z zewnątrz mój dom tak wyglądał.
    • bigmama647 Re: Oszczędna budowa domu 20.05.12, 00:50
      ale Ci kochaniutka zazdroszczę ja marze o domku marze i żadną wróżka nie chce tego marzenia spełnić sad
    • bk.s Re: Oszczędna budowa domu 10.06.12, 23:31
      Czytam kolejny wątek na forum: jak tanio budować i później równie tanio egzystować w tym co się wybudowało?!
      Moje trzy grosze. Dom wybudowałem w 1999r. z gazobetonu 36cm ( w tamtym czasie to wystarczało, ja dodatkowo go ociepliłem 8cm styropianem. Dom ma ponad 200mkw. z czego ok. 150 mieszkalnej (ogrzewanej). Budowałem go dla rodziny 2 plus 2. W tym samym czasie na tym samym osiedlu budował dom kuzyn o podobnym metrażu i dla równie licznej rodziny. Obydwaj mieliśmy rozbieżne podejście do stylu budowy. Moje , krótko ujmę szukać ekonomicznych i okazyjnych materiałów, ale wartościowych nie najtańszych, kuzyn natomiast wyszedł z założenia, że dom jest jeden na całe życie i każdy użyty materiał to musi być "mercedes" w swojej klasie lub prawie. Kilkanaście lat eksploatacji daje pewien (może subiektywny) pogląd na pytanie zadane w początkowym wątku. Koszty utrzymania mojego są porównywalne a nawet niższe, oba starzeją się mniej więcej jednakowo. Przykład:ogrzewanie mojego domu (Junkers 2-funkcyjny gaz ziemny + koza ) sumarycznie zima to ok. 600 zł/miesiąc, u kuzyna (porządny Buderus w tamtym czasie trzy razy droższy od mojego pieca) i rachunki na poziomie 800-1000 zł/miesiąc, I tak na każdym kroku koszty porównywalne, tylko mój dom kosztował ok. 80% ceny tego drugiego. Mój piec "zająknął się" wiosną tego roku,
      przyjechał serwisant i zaproponował wymianę na nowszy kondensacyjny. Przeliczałem zysk z mniejszego zużycia gazu ( przy moim zużyciu), porównałem do wzrostu ceny względem tradycyjnego pieca i wyszło mi, że zwróci mi się po ok. 6-8 latach . Usterka okazała się niewielka i piec pracuje dalej.
      Kończąc chciałem jako podsumowanie troszeczkę z innej beczki: Prawdopodobnie będę budował drugi dom (na pewno metodą podobną jak pierwszy, ale nie dlatego, że ten pierwszy jest zły!!! Mój dom jest ( a właściwie zrobił się) za duży!!! Od jakiegoś czasu mieszkamy w domu w trójkę a po wakacjach zostajemy w dwójkę i ten dom jest zdecydowanie za duży!!! Już w tej chwili jest kilka pomieszczeń w których ktoś się pojawia kilka razy w roku. Dzieci straszą , że nie wracają do małego miasta. Może to jest droga do oszczędnego budowania i eksploatowania - dom na miarę jego użytkowników ( i oczywiście ich portfeli) pozdrawiam, i przepraszam , że przydługo
      • natalek79 Re: Oszczędna budowa domu 11.06.12, 09:52
        Nie dziwi mnie takie podejście - teściowie obecnie zostali w jeszcze większym domu z najmłodszą córką i zięciem. Oni mają już dom na wykończeniu, bo chcieli mieszkać sami, planują przeprowadzkę na zimę 2013. Z czwórki dzieci każdo ma własny dom, lub prawie ma smile, bo każdy woli na swoim, nowszym, bliżej miejsca pracy itd. Utrzymanie dużego domu sporo kosztuje, zwłaszcza gdy co chwilę wypada coś wymienić, zmienić, unowocześnić (dom teściów ma 28 lat). Teść jest inspektorem budowlanym i mówi, że ostatnio starsi ludzie zostający sami budują sobie małe, ekonomiczne, drewniane !!! domki. Sami taki rozważają, bo działkę mają, a dom w którym mieszkają jest co prawda w dogodnej okolicy (centrum miasteczka), ale z kolei teren jest "wilgotny", w sąsiedztwie jest mleczarnia, itd. powoli zaczynają im pewne rzeczy przeszkadzać. Do emerytury jeszcze mają chwilę, stać ich na taką budowę, a zapewne stary dom sprzedaliby bez problemu w takiej lokalizacji. Nie widzę chęci u dzieci mieszkających na miejscu, by rodziców brać do siebie, a dalej nie zechcą, bo mają tam "swój świat", więc ja np. jestem za takimi rozwiązaniami. A i kiedys taki domek po dziadkach na dzień dobry po ślubie któryś wnuk/wnuczka może odziedziczyć i mieć swój kąt zanim dorobi się czegoś swojego.
      • ada16 Re: Oszczędna budowa domu 11.06.12, 10:45
        "Junkers 2-funkcyjny gaz ziemny + koza " - + praca własna przy obsłudze kozy .
        • bk.s Re: Oszczędna budowa domu 11.06.12, 12:45
          Nie twierdzę, że w kominku pali się "samo", ale mi akurat to nie przeszkadza, natomiast chciałem zasygnalizować temat, że pęd do: naj(nowsze), naj(ekologiczniejsze) czytaj najmodniejsze w danym czasie rozwiązania nie musi przekładać się na najekonomiczniejsze w dalszej eksploatacji. Piszę to na podstawie obserwacji kilku moich znajomych mieszkających w domach o różnym stopniu zaawansowania nowych technologii budowy. Późniejsze koszty utrzymania domu są porównywalne(energia , woda , gaz) oczywiście odpowiednio do metrażu i ilości domowników.
          Mogę oczywiście sypnąć konkretami, ale chyba nie o to chodzi. Każda teoria ma swoich zatwardziałych zwolenników i przeciwników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka