Dodaj do ulubionych

pierwszy fotelik samochodowy

18.09.12, 18:48
Pisałam na innym forum niestety nie doczekalam sie odpowiedzi.. czy do takiej tylniej kanapy w aucie bedzie pasowac fotelik samochodowy maxi cosi cabrio lub cybex (bez bazy)?

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c0ec1160db722c7a.html
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: pierwszy fotelik samochodowy 18.09.12, 20:04
      Nie da się tak sprawdzić, ewentualnie możesz podać markę samochodu i jeśli ktoś ma takie auto i taki fotelik to potwierdzi, że pasuje. Najlepiej podjechać autem do sklepu z fotelikami i poprosić o przymierzenie konkretnego modelu fotelika.
    • magdalenca78 Re: pierwszy fotelik samochodowy 18.09.12, 20:19
      Na fotelikowym zalóż osobny wątek smile to odpowiedzą smile
    • alinalen Re: pierwszy fotelik samochodowy 18.09.12, 20:27
      taki fotelik wejdzie wszędzie gdzie są pasy bezwładnościowe. Problem pojawia się dopiero chyba przy trzecim foteliku bo kanapa może nie pomieścić. a tu nie widze zadnego problemu
    • mama-tymona Re: pierwszy fotelik samochodowy 18.09.12, 21:00
      Ja przy moim starszym mialam maxi cosi cabrio bez bazy. Zapinalam na tylniej kanapie w hondzie civic. Nie bylo to zbyt wygodne, ale zapiac sie da. Dla mlodszej ten sam fotelik, ale mialam juz baze i bez porownania wygodniej...
    • alki_80 Re: pierwszy fotelik samochodowy 18.09.12, 21:01
      fotelik powinno się przymierzyć do kanapy w aucie. kiedyś, gdzieś czytałam, że lepiej kupić fotelik słabiej wypadający w testach, a dobrze spasowany do kanapy, niż super bezpieczny fotelik, który "lata" po kanapie.
      Drugi problem to pasy w aucie. Moja bratowa miała toyotę avensis z 2004 i nie mogłam u niej dobrze fotelika zamontować, bo pas był za krótki i fotelik stał prawie pionowo uncertain
    • sabina_online Re: pierwszy fotelik samochodowy 18.09.12, 21:37
      Napisz osobny wątek.Masz długie zamki pasów jak u mnie.Ja mam be safe izi sleep potrzebuje najkrótszy pas krótki też izi go, cybex świetnie wypadł w testsch.Bierzesz pod uwagę inną markę jak maxi cosi?
      Pozdrawiam
      • madziulka1982 Re: pierwszy fotelik samochodowy 19.09.12, 09:25
        w pytaniu pytam o maxi cosi i cybex wiec biore pod uwage big_grin
        • qsko Re: pierwszy fotelik samochodowy 19.09.12, 14:38
          po fotelik najlepiej pojechać do dobrego sklepu, tam sprzedawca powinien go dobrać do samochodu, przypiąć pasami i sprawdzić czy odpowiednio dobrze się mocuje. Dziecko też dobrze przymierzyć do fotelika, nie w każdym będzie maluchowi wygodnie. Ja swój fotelik kupiłam na wale miedzeszyńskim w Warszawie, wydaje mi się że powiedzieli, że jak dziecko wyrośnie i przyjadę po następny to pierwszy wezmą w rozliczeniu. Ale młoda jeszcze nie wyrosła więc nie potwierdziłam tej informacji. Moje kryteria: liczba punktów w testach, dopasowanie fotelika do auta, dopasowanie dziecka do fotelika. To prawda że nawet najlepszy fotelik, ale źle dopasowany do kanapy, nie chroni dziecka jak powinien. Wydaje mi się że pan który nas obsługiwał nie wypowiadał się pochlebnie o osobnych bazach do fotelików, ale ja szukałam fotelika 9-18 mocowanego na isoFix.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka