Dodaj do ulubionych

do mieszkających w domkach z piecem na ekogroszek

06.01.13, 16:20
Mam 2 pytania.

kiedy kończy się sezon grzewczy tj kiedy wyłączanie piece? Przy jakich temperaturach dziennych/nocnych można sobie na to pozwolić? U nas w domu jest podłogówka, która fajnie grzeje i trzyma temperaturę, ale dużo czasu potrzeba na "rozruch". Mamy też kominek, który ogrzeje sferę dzienną - nie ma płaszcza wodnego ani rozprowadzenia do innych pokoi.

I jeszcze pytanie o zużycie prądu. mamy zużycie 450kw na 2 miesiące. Czy to jest dużo? Nie mogę tego przełożyć na finanse bo do tej pory mieliśmy droższy, budowlany prąd.
Jakie macie zużycie? A może ktoś wie ile wyniesie "normalny" rachunek przy takim zużyciu?
Obserwuj wątek
    • joana.mz Re: do mieszkających w domkach z piecem na ekogro 06.01.13, 16:21
      pytam o ogrzewanie gdyż mieszkamy od niedawna. Piec był odpalony w październiku, mimo, że jeszcze było ciepło, no ale musiał być.
    • szafa_zebry Re: do mieszkających w domkach z piecem na ekogro 06.01.13, 17:18
      Ja mam piec na ekogroszek i pelet, grzejemy peletem. Ale to ten sam rodzaj pieca.
      Piec sie wylacza wtedy, kiedy juz jest cieplo, w zeszlym roku grzalismy chyba do konca kwietnia, w innym roku np. do 15 maja. Tez mamy podlogowke na dole i w lazienkach.

Z tymi piecami to jest tak, ze jak jest cieplej to nie tak latwo go wylaczyc smile to nie to co gaz, ze przykrecasz kurek wink. No i czasem jest za cieplo.

Zuzycie pradu na caly dom mamy na poziomie 800 kWh na 2 miesiace, ale mamy jeszcze stacje uzdatniania wody i ona bierze duzo pradu. W kazdym badz razie teraz wode ciepla mamy z pieca, a w miesiacach, gdy nie grzejemy podgrzewamy pradem 130 litrow, wlaczone non stop i wtedy rachunki mamy mniejsze o 50-70 zl (teraz ok. 600-660).

Czyli podgrzewanie wody pradem jest mniej pradozerne niz dzialanie pieca (i pomp rozprowadzajacyh wode). Nie mam wlaczonej pompy, dzieki ktorej po otworzeniu kurka od razu jest ciepla woda, musimy na nia poczekac. 4 lata temu, jak pompa taka byla non stop wlaczona po wylaczeniu pieca to przyszedl rachunek na ponad 1000 zl za prad (na 2 miesiace). Trzeba uwazac wink.

Tak swoja droga to musze kiedys podlaczyc licznik pradu do pieca....

Wiem dokladnie jakie sa roznice w praniu w 30 a 40 stopniach, wiem, ile kWh potrzebuje suszarka do ubram, ale jakos do pieca nie podlaczalismy jeszcze - pewnie dlatego, ze dostep jest trudny.
      • szafa_zebry Re: do mieszkających w domkach z piecem na ekogro 06.01.13, 17:19
        Dodam, ze domek ponad 190 metrow z garazem, rodzina 2+2, zarowki w wiekszosci energooszczedne.
        • alfa36 szafa zebry 07.01.13, 23:07
          Duże te roznice w praniu? Dopiera sie przy 30? Ja piorę w minimum 40 stopniach, a często i w 60 (wtedy krotki cykl). Przy 3 osobach, włączonym piecu, jednym tv, dwoch kompach (w weekendy często wlączone wiele godzin), zmywarce (wlaczan co drugi dzien) czasem piekarnik płacimy 210-250 zł/na dwa miesiące. Mam wrażenie, ze to dużo. Latem piec wyłączony ale z kolei poma od wody podlewającej tawę wlączona i rachunki się nawet zwiększają. A, latem woda też z pieca (drewno). Tak sie zastanawiam nad oszczędnością prądu. Moze by od pralki zacząć?

A do autorki wątku: w tym roku opalalismy drewnem gdzies do polowy pazdziernika (palone bylo po poludniu, czasem co drugi dzien). Miałam komfort, bo jak jest cieplo na dworze to w moim domu jest za gorąco i takie palenie jest dla mnie optymalne. W przyszłym roku kupimy więcej drewna. Teoria mojego M jest taka, ze piec musi mieć min (chyba) 40 czy 50 stopni, wtedy cos tam się nie skrapla i piec nie psuje się/nie rdzewieje (czy jakos tak). W każdym razie teraz w salonie mam 23 stopnie (w sypalniach zakręcone grzejniki). Palimy roznie, do konca kwietnia/ polowy maja. Kominka nie mam.
    • b-b1 Re: do mieszkających w domkach z piecem na ekogro 06.01.13, 20:11
      U mnie sezon grzewczy pieca kończy się przy temperaturze ok 10-15 stopni na zewnątrz, wtedy przechodzę na ogrzewanie gazowe. Gdyby gazowego nie było-podejrzewam, że w lipcu wygasiłabym piecbig_grin
      Zużycie prądu średnio 441 kw na miesiąc za tamten rok-kwota 229,5zł.
    • gk102 Re: do mieszkających w domkach z piecem na ekogro 06.01.13, 21:47
      Pieca nie wyłączamy wcale latem grzeje wodę.Zużycie prądu to 350 kw na miesiąc tj. ok. 220 zł na m-c.
      • b-b1 Re: do mieszkających w domkach z piecem na ekogro 06.01.13, 23:05
        gk102 napisała:

> Pieca nie wyłączamy wcale latem grzeje wodę.Zużycie prądu to 350 kw na miesiąc
        > tj. ok. 220 zł na m-c.
        Jak to możliwe, że u mnie za 9,5zł więcej wychodzi dokładnie 441,33 kw miesięcznie? Chodzi o dostarczyciela energii(u mnie tauron), czy jeszcze o coś innego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka