Dodaj do ulubionych

Nowa praca a urlop bezpłatny

17.11.13, 19:32
Kochani czy istnieje możliwość rozpoczęcia nowej pracy jeśli się jest na bezpłatnym urlopie w pierwszej pracy na pełen etat? Czy ta nowa druga praca może być od razu na umowe na okres próbny ? Czy pracodawca pierwszej pracy musi wiedzieć o tym, że zaczynamy pracować w pracy drugiej?

Oczywiscie teoretycznie jesli druga wypali to pozostanie tą jedyną. Jak wtedy ewentualnie się zwolnic z pierwszej pracy z umową na czas nieokreslony?
Obserwuj wątek
    • jagoda_pl Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 17.11.13, 19:41
      Bardzo możliwe, że ten wątek zostanie usunięty, bo nie pasuje do tematyki forum - swoją drogą nie pierwszy raz to robisz...

OCZYWIŚCIE, że najpierw rozwiązujesz umowę z jednym pracodawcą, a potem związujesz się z drugim - to byłoby naprawdę chyba podejrzane, gdybyśmy mogli podczas urlopu w jednej pracy pracować dla kogoś innego (np. u konkurencji).
      • xxxtabxxx Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 17.11.13, 20:39
        Na chorobowym to pracować u innego pracodawcy nie można, no ale na urlopie to chyba nikt nie zabroni. Przecież nie ma obowiązku posiadania tylko jednego etatu, znam sporo osób pracujących w kilku miejscach na raz.
        • jagoda_pl Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 17.11.13, 22:16
          No tak, tu kwestia tego czy nowa praca będzie na pełen etat nie została doprecyzowana.
      • anielka5 Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 17.11.13, 22:20
        Oczywiście, że można pracować u dwóch pracodawców jednocześnie i nie trzeba zwalniać się u pierwszego, żeby pracować u drugiego. Pozostaje tylko kwestia zgrania tego w czasie, aby i tu i tu być obecnym w godzinach pracy- a czy to wykonalne to już inna sprawa.
    • trypel Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 18.11.13, 08:28
      np na wychowawczym w jednej firmie można pracować gdzie indziej.
      Tylko problem ze świadectwem pracy - poprzedni pracodawca nie da przed ukonczeniem pracy u niego a u nowego może sie przydać. Np do naliczenia urlopu.
    • emila.dudek Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 18.11.13, 08:53
      Oczywiście, że możesz tak pracować, wielu ludzi bierze urlop bezpłatny i jedzie na truskawki do Hiszpanii. A to jak rozwiążesz umowę o pracę z obecnym pracodawcą to już inna sprawa. Na jak długo masz podpisany urlop bezpłatny i do kiedy masz umowę z tym pracodawcą?
    • cornerek Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 18.11.13, 11:40
      Ja mam w umowie o pracę zakaz pracy na drugim etacie bez zgody pracodawcy. Więc warto też przejrzeć swoją umowę o pracę.
      • trypel Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 18.11.13, 11:52
        warto przejrzeć, chocby pod kątem niezgodnosci z prawem na co dajesz przykład.

Pracodawca może nie zgodzić sie na pracę u konkurencji, ale (często spotykany) zakaz podejmowania innej pracy jest bezprawny i do wygrania w kazdym procesie (w Polsce)
        • cornerek Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 18.11.13, 11:55
          O, a to jest ciekawe. Ale póki co mnie nie przeszkadza ten mój zakaz.
        • madziulka1982 Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 18.11.13, 16:35
          Pierwsza prace mam na czas nieokreslony, teoretycznie chcialabym znależć inną w innej branzy. Prawdopodobnie musiałoby minąć kilka miesięcy, zeby nowy pracodawca chciał mnie zatrudnic na dłużej. Pytanie jaką wówczas umowę mogłabym podpisać będąc na urlopie bezpłatnym (teraz jestem na wychowawczym, nie wziełam jeszcze bezpłatnego, narazie chcę się dowiedzieć jakie mam mozliwoscismile.

Czy umowa o dzieło czy tez umowa zlecenie wchodzi w gre w przypadku pracy na pełen etat 8h dziennie ?
          • gat_t_a Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 18.11.13, 20:59
            Na zlecenie spokojnie możesz normalnie pracować 8h dziennie (po prostu jak na zwykłym etacie). Pisząc możesz mam na myśli mnóstwo ludzi tak pracuje i to funkcjonuje chociaż nie jest zgodne z prawem.
          • trawaa Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 20.11.13, 06:25
            Umowę o pracę na pełen etat.
            Będąc na wychowawczym musiałabyś jednak powiadomić o nowej pracy starego pracodawcę.
    • iskierka96 Re: Nowa praca a urlop bezpłatny 29.01.14, 11:35
      Proponuję najpierw przeczytać ten artykuł : e-prawnik.pl/artykuly/prawo-pracy/urlopy-bezplatne.html , ja znalazłam tutaj interesujące mnie informacje na temat urlopu bezpłatnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka