Dodaj do ulubionych

Kurde... PRĄD :/

24.10.14, 17:27
Dostałam prognozę i chyba strasznie dużo wydajemy na prąd: 258 co 2 miesiące (niby prognoza). Mam żarówki energooszczędne (ale rzeczywiście mieszkanie rzęsiście oświetlone), piorę 3 pralki tygodniowo w 60 stopniach, zmywarka pół godziny dziennie, mało prasuję, jeden komputer i jeden tv. Czajnik na gaz i w ogóle kuchenka gazowa. Mikrofali nie mam. Mieszkanie 3-pokojowe.

Czy będę bardzo niedyskretna pytając, jak wysokie macie rachunki? Chciałabym sobie porównać.
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 17:40
      123 pln/ msc. Mieszkanie 52 mkw, 1 osoba dorosła, 2 dzieci. Zmywarka co 2 dni, gotowanie codziennie, pralka co 2-3 dni, komputer 9h dziennie min. ( z wyjątkiem weekendów), Tv może 3h dziennie uzbieramy, radio prawie cały czas, odkurzam co 2 dni, prasuję 2 razy w mcu ( ale wtedy po 5-6 h mi schodzi). Nie mamy gazu. Żarówki energooszczędne + led + klasyczne halogeny.

Iza
      • kremofka Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 17:50
        obecnie zużywamy ok 120kwh/msc mieszka 2 pokojowe2 dorosle+dziecko mmale, zarowki energooszczedne, płyta indukcyjna, 1 komp chodzi non stop, dużo TV, zelazko , piekarniki inne przedmioty standartowo, pralka co 2-3 dn, zmywarka co 2 dzień. radze sprawdzić jaki bylo zuzycie faktyczne( faktura rozliczajaca) i jesli prognoza jest sporo wyzsza to poprosic o korekte do poziomy faktury rozliczajace, jesli jednak zuzycie jest tak duze to prosze sie zastanowic jak duzo tego oswielenia swiecicie: jak często i długo?
        • liliawodna222 Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 17:54
          Ja nie podważam tej faktury ani prognozy. Świecimy dużo, bo nie znoszę siedzieć w półmroku, ale gasimy światła, jeśli nie jesteśmy w danym pomieszczeniu. Chyba strasznie zdrożał prąd... Ale... znam domy, gdzie są po 3 laptopy i telewizory, a rachunki porównywalne lub niewiele wyższe. Albo gdzie się pierze dzień w dzień, czego ja nie robię..
          • anula36 Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 18:00
            ale moze w tych domach ludzie sa malo w domu i glownei spia?
            • kremofka Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 18:08
              nie ma co porownywac do kogos, bo moze malo swieca, sa rzadko w domu, lub inne czynniki wplywaja na zyzycie, skoro nie podwazasz pprognozy to w czym problem? moze warto sprawdzic faktury z porzednich okresow i porownac?
          • araceli Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 19:11
            liliawodna222 napisał(a):
            > Chyba strasznie zdrożał prąd...

Cenę masz na rachunku, jest ona regulowana, wszystko jest w 200% jawne, nie ma problemu żeby sprawdzić. Gdzie tu miejsce na 'chyba'?
    • guderianka Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 18:22
      160-170 zł/ 2 m-ce
      63 m2, 5 os
      1 tv, 2 laptopy, 2 tablety, żarówki energo- sprzęt agd nowy a-a+, czajnik na gaz, bez mikrofali
      • liliawodna222 Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 18:40
        No właśnie o tym mówię... Wiele osób, dużo sprzętów, a rachunki o wiele niższe niż u nas.. Nie pojmuję..
        • guderianka Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 19:57
          279kWh - 166,81 zł
        • fraaumiaau Re: Kurde... PRĄD :/ 26.10.14, 22:42
          To u mnie też płaci się za prąd tyle ok 250zł na miesiąc. Rodzina 5 osobowa, 2 telewizory (jeden chodzi prawie cały dzień bo ojciec na rencie i całymi dniami w domu i od rana jest telewizor włączony aż do godziny około 22. Nasz telewizor włączany codziennie na około 4-5h. 3 komputery włączane po połuniu jak wrócimy z pracy około 16-17. do wieczora. Wszystkie urządzenia energooszczędne. Ale mieszkamy na wsi i latem zużywa się więcej prądu, bo chodzi piła (tniemy drewno na zimę) i dlatego trzeba było zaliczki podwyższyć na prąd.
    • aurinko Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 18:24
      Nie ma co porównywać kwot rachunków, porównuje się zużyte kW.
    • leanne_paul_piper Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 18:34
      Ja płacę sporo, 120-130 zł miesięcznie.
      Uśredniając to mieszkają: 1,5 osoby i 2,5 kota.
      Dwa telewizory, trzy laptopy, zmywarka co drugi dzień, 3-5 pralek tygodniowo, piekarnik prawie codziennie.
      Nie mam możliwości niestety używać żarówek energooszczędnych - mam zainstalowane jakieś wymyślne ustrojstwa świetlnewink.
      • zuzanna56 Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 18:56
        No to ja płacę najwięcej z was. Chyba około 300 czy 350 zł za 2 miesiące a może tyle w okresie zimowym, nie pamiętam. Światło gasimy, żarówki energooszczędne. Dom, 4 osoby. Bywa że wieczorem siedzimy w 4 pomieszczeniach. Dużo piorę. 3 laptopy, płyta elektryczna, piekarnik i czajnik na prąd. Trudno, nic nie zrobię.
        • kremofka Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 19:05
          ciezko tez porownywac mieszkanie do domu
          • zuzanna56 Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 19:29
            Na pewno. Chociaż to mały dom.
            • zuzanna56 Re: Kurde... PRĄD :/ 08.11.14, 09:22
              Ostatnio przyszło rozliczenie za 2 miesiące kończące się na początku października czyli za 2 miesiące można powiedzieć letnie. I jest 205 zł 😊. Tylko. Zimą bywa więcej.
      • kora711 Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 19:11
        o własnie I u nas tez to temat bieżacy
        do tej pory było 240 zł co 2 mies.teraz 280 zł!
        no ludzie!!
        mieszkanie niecałe 50 m.i standard pralka zmywarki i komp
        uwaga-kuchnia gazowa
        skąd takie rachunki ???!!!!
        TAURON
        nie wiem albo zmienię dostawce albo coś. noz kuźwa nie będę chyba przy świeczce siedzieć
        zaś dowalili zeby ludzie płacili krocie bo ci na odpowiednich stołkach musza mieć konkretne sumki na kontach
        • liliawodna222 Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 19:34
          kora711 napisała:

> o własnie I u nas tez to temat bieżacy
          > do tej pory było 240 zł co 2 mies.teraz 280 zł!
          >

Otóż to: my też mieliśmy 230, a teraz praktycznie 260. Czyli tak jak u Ciebie: mamy 30-40zł więcej niż do tej pory, a nie uważam, by zużycie wzrosło, wręcz przeciwnie: staram się wyłączać ładowarki itp.
          • krewetka Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 19:54
            ale w czym problem zeby sprawdzic poprzednie rachunki? tam jest podane zużycie, wziasc poprawke na pory roku i przeliczyc ile kosztowal kwh wczesniej a ile teraz, albo zapisywac raz w miesiacu stan licznika i zobaczyc jakie jest zuzycie, ja od 2 lat zuzywam na mniej wiecej jednym poziomie i nie zauwazylam jakis drastycznych zmian
            • araceli Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 19:56
              Dokładnie! Ciągle słyszę jak ktoś narzeka a na rachunek spojrzeć poza łączną kwotą to już problem?
    • noowaak Re: Kurde... PRĄD :/ 24.10.14, 23:27
      Chciałabym tyle płacić. U mnie 250 zł co miesiąc, domek 120 metrów, 5 osób, pralka codziennie, zmywarka, piekarnik... ale najwięcej zjada bojler na wodę, niestety nie mamy innej opcji.
    • maciejka_73 Re: Kurde... PRĄD :/ 25.10.14, 07:18
      A jaka lodówka/zamrażarka? Czy nie jest nieenergooszczędna? Czy nie chowacie do niej nie do końca wystudzonych rzeczy? Czy zawsze jest domknięta? To jest sprzęt który generuje w domu największe przeciekanie prądu.
      Druga sprawa - bez sensu prać kolor w 60 stopniach - podgrzanie wody dużo kosztuje, a ciuchy się niszczą.
      Woda jak rozumiem jest podgrzana centralnie - warto zmywarkę podłączyć pod ciepłą wodę - zapłacisz więcej za wodę ale dopłata będzie mniejsza niż cena prądu gdybyś miała tą wodę podgrzać.
      W czasach młodości zimą wyłączaliśmy lodówkę i trzymaliśmy rzeczy na balkonie - ale rozumiem, że dla wielu osób może to być hardcore, zwłaszcza jeżeli są już dzieci.
    • aga_martusia Re: Kurde... PRĄD :/ 25.10.14, 10:02
      Mieszkanie 94m - 2 x TV, 1x laptop, sprzęt min.kl A+, oświetlenie Led + kilka żarówek energooszczednych, pralka 3xtyg, zmywarka mała codziennie, zamrażarka mała. Prad 100zł/mc Energa.
    • ladyroot Re: Kurde... PRĄD :/ 25.10.14, 10:45
      1 osoba dorosła, kawalerka 38m., brak gazu (wszystko na prąd)
      Było: 250PLN/2 mies.
      po wymianie żarówek na LED: 160 PLN/2 mies.

Zakupiłam mierniki pobierania energii i niestety prawie 100zł z tego to lodówka, nieenergooszczędna.
      • anula36 Re: Kurde... PRĄD :/ 25.10.14, 16:55
        bardzo podobny metraz, zasiedlenie, tez wszystko na prad ( w tym bojler), rachunki po 130 zl.
        • anula36 LADYROOT, pytanko 26.10.14, 11:37
          jak podgrzewsz wode, masz centralna ciepla czy tez bojler elektryczny?
          • ladyroot Re: LADYROOT, pytanko 26.10.14, 11:47
            Płynie już ciepła w rurach, to nowe budownictwo.

Mam płytę elektryczną, czajnik elektryczny, robot kuchenny (prawie codziennie robię soki lub surówki), maleńki piekarnik elektryczny, lodówkę, tv (ok 1-2godz. dziennie), dekoder tv, dysk sieciowy, router, modem kablowy, laptop plus dodatkowy monitor (minimum 6h dziennie). Pralka 1x tydzień. Plus wszelkiej maści ładowarki do telefonów, tabletów itd.
            Nie posiadam zmywarki.

Prąd dostarcza RWE (Stoen, Warszawa).
            • anula36 Re: LADYROOT, pytanko 26.10.14, 12:05
              to u mnie troche inny przekroj sprzetowy, choc rachunki zblizonesmile

Czajnik, ekspreess do kawy, plyta 2 palnikowa, lodowka, toster ( pradozerca,ale nie moge jakos sie wyleczycsmile.
              TV sporadycznie, 1 laptop, ladowarki do 2 tel, radiobudzik,Zelazko sporadycznie, za to pralka co 2 dzien ( taka praca), no i ten nieszczesny bojler. No i szczoteka el do zebowwink
    • hermenegilda_zenia Re: Kurde... PRĄD :/ 25.10.14, 11:24
      350 miesięcznie za duży dom, chociaż wydaje mi się, że wcale nie mamy wielu sprzętów, żarówki energooszczędne, ogólnie mało jesteśmy w domu. Większość prądu zżera boiler, tak jak u któregoś poprzednika z wątku. Największe rachunki za prąd opiewały na 450 miesięcznie, w zimie, po włączeniu dodatkowo pieca centralnego ogrzewania.
    • rozwiane_marzenie Re: Kurde... PRĄD :/ 25.10.14, 12:44
      Ja mam 290zł na 2 miesiące. Też mieszkanie 3-pokojowe, żarówki energooszczędne, codziennie zmywarka, pralka powiedzmy co drugi dzień, czajnik elektryczny, prasuję bardzo mało. Komputer można powiedzieć, że stale włączony, telewizor również często, bo prawie zawsze ktoś jest w domu. Oświetlenie zwykle wieczorem jest włączone w 3 pomieszczeniach jednocześnie. Jak dla mnie te 258 to takie normalne użytkowanie, nie za mało, nie za dużo, niestety takie wysokie są koszty w porównaniu do zarobków (oczywiście nie zakładam, że tak jest u Ciebie - piszę raczej ogólnie)
      • azja001 Re: Kurde... PRĄD :/ 25.10.14, 14:30
        Widze że kwota którą płacę to standard: 140 / m-c
        Mieszkanie 50 m, pralka 4-5 x w tygodniu, zmywarka codziennie, telewizor wieczorem + 2 komputery, piekarnik tylko na prąd i czajnik elektryczny.
        • b-b1 Re: Kurde... PRĄD :/ 26.10.14, 08:40
          azja001 napisała:

> Widze że kwota którą płacę to standard: 140 / m-c
          > Mieszkanie 50 m, pralka 4-5 x w tygodniu, zmywarka codziennie, telewizor wieczo
          > rem + 2 komputery, piekarnik tylko na prąd i czajnik elektryczny.

U mnie 360 kW miesięcznie-201zł/miesiąc-dom duży i dodatkowo oprócz zwykłych urządzeń prądowych-mikrofala/ pralka/ suszarka/zmywarka, piekarnik/maszyna do szycia również wszelkie "domowe" sprzęty, typu, brama, garaż, kosiarki, odkurzacz do liści, pompa rozprowadzająca ciepło itp.
    • zottarella Re: Kurde... PRĄD :/ 26.10.14, 10:41
      liliawodna222 napisał(a):

> Dostałam prognozę i chyba strasznie dużo wydajemy na prąd: 258 co 2 miesiące (n
      > iby prognoza). Mam żarówki energooszczędne (ale rzeczywiście mieszkanie rzęsiśc
      > ie oświetlone), piorę 3 pralki tygodniowo w 60 stopniach, zmywarka pół godziny
      > dziennie, mało prasuję, jeden komputer i jeden tv. Czajnik na gaz i w ogóle kuc
      > henka gazowa. Mikrofali nie mam. Mieszkanie 3-pokojowe.

To podobnie jak u nas, mieszkanie 3-pokojowe, tylko ja nie mam zmywarki, ale za to czajnik elektryczny - rachunki 150-160 za 2 miesiące
    • yaga7 Re: Kurde... PRĄD :/ 26.10.14, 17:17
      My płacimy 300 co miesiąc.
      Ale: jeden komp włączony non stop (pracuję z domu), laptop przez parę godzin dziennie, komp męża wieczorami. Stara lodówka, więc pewnie żre, z kolei pralka i zmywarka w miarę nowe, więc powinny być oszczędne. Czajnik elektryczny, idzie kilka-kilkanaście razy dziennie. Żarówki energooszczędne, no ale w całym mieszkaniu się raczej świeci, jeżeli w nim jestem. Kilka pralek w tygodniu, zmywarka idzie prawie codziennie, mikrofala codziennie.
      Kiedyś próbowaliśmy przyoszczędzić, zeszło do 270 chyba.
      • yaga7 Re: Kurde... PRĄD :/ 26.10.14, 17:18
        A, zapomniałam, bojler elektryczny na wodę w kuchni, ale kuchenka gazowa.
        • johana75 Re: Kurde... PRĄD :/ 26.10.14, 23:45
          U mnie mieszkanie ponad 80 m2. Pralka, zmywarka, laptop, tablet, lodowka, piekarnik, rutery i dekodery,bojler 80l. Prąd w taryfie G 12 W ( łikendowa)
          Nie mam czajnika elektr. i mikrofali
          Zuzycie :
          I - 88 kWh
          II - 280 kWh
          Kwota 176 zl.
          Wszystko jest jako zużycie realne na 2 miesiące - dostawca Enea
          • nioma Re: Kurde... PRĄD :/ 27.10.14, 10:16
            301zł na dwa miesiące
            trzy pokoje, 75 metrów
            zmywarka 4-5 razy w tygodniu
            pralka 3 razy w tygodniu (stara więc może dużo ciągnie)
            prasujemy
            kuchenka gazowa
            czajnik elektryczny
            dwa komputery
            router
            lodówka energooszczędna

RWE Stoen
            • ksiezniczkaa Re: Kurde... PRĄD :/ 27.10.14, 10:54
              ok 130 kWh/msc Mieszkanie 38m2, lodowka, zmywarka ( codziennie lub co 2 dzien), pralka co 2 dzień, 2 komputery ( w tym jeden ok 15h na dobe), czajnik, płyta indukcyjna, piekarnik 2-3 razy w tygodniu, żarówki energooszczędne, staramy sie duzo nie świecić
              • martini-7 Re: Kurde... PRĄD :/ 27.10.14, 12:07
                my mamy prognozę 100 euro/m-c, ale faktyczne zużycie z tego co udało się dowiedzieć to jakieś 80 euro/m-c
                Żarówki energooszczędne (poza kuchnią bo tam trzeba małą przeróbkę zrobić), zmywarka raz na dwa dni, czasem co dnia nastawiana w nocy (2 taryfa) czasem na program 60 min, ale zwykle eco. Kuchenka mikrofalowa jest, ale rzadko używana, gotuję na prądzie, czajnik na prąd, woda grzana na prąd, jeden komputer, mieszkanie 85 m2, dwoje dorosłych plus dwoje dzieci, jedno prawie 3 lata drugie prawie 3 miesiące.
                Niestety nie ma u mnie opcji kuchenki na gaz, wody z ciepłowni, i takie tam. Myślę, że aż tak dużo nie masz, może po prostu zmniejsz oświetlenie domu tam gdzie to możliwe.
                • franula Re: Kurde... PRĄD :/ 27.10.14, 12:23
                  a jakie znaczenie ma prognoza?
                  ważne czy potem dopłacasz czy masz nadwyżkę. Czyli realne zużycie.

co z tego że ktoś ma prognozę 200 zł/msc na pól roku na przód ale potem ma zwrot 500 zł (realnie zapłacił 1200-500 czyli 700)

a ktoś inny tylko 100/msc ale musi dopłacić 100 zł po pół roku - realnie wychodzi na to samo, może poza tym ze ktoś przetrzymał tego pierwszego pieniądzewink

to samo jest z rozliczaniem czynszu wraz zaliczkami. jedne spółdzielnie maja niskie zaliczki a potem trzeba dopłacać za rozliczenie wody mediów etc inne wysokie ale potem są zwroty.... a na forum dyskutujemy cały czas o wartościach prognozowanych a nie realnych...
    • joanna_poz Re: Kurde... PRĄD :/ 27.10.14, 12:03
      ja mam podobnie jak Ty czyli ok 250 - max 290 zł za 2 miesiące (wg zuzycia) - ale:

za dom 130 metrowy, gdzie tez zuzywamy prąd "na zewnątrz" domu (oświetlenie, kosiarka, karcher, u Ciebie to odpada)
      gotowanie na płycie, piekarnik na prąd
      piorę więcej
      2 TV
    • tonik777 Re: Kurde... PRĄD :/ 27.10.14, 13:35
      A wcześniej ile płaciliście? Moim zdaniem ta kwota jest duża. U mnie wychodzi jakieś 100 zł miesięcznie, ale mamy kuchenkę i piekarnik na prąd. Żona cały czas siedzi w domu i ani myśli oszczędzać. Na przykład w łazience z rana świeci światło przez kilka godzin (tam nie mamy żarówek energooszczędnych) bo przyjdzie umyć ręce, potem wychodzi to nie gasi. Za 15 minut idzie znów na chwilę do łazienki, potem coś zjeść. I tak schodzi ze 2-3 godziny. Jak jestem w weekend to jej gaszę co chwile to światło, ale w tygodniu pracuję i nie mam jak przypilnować. Ona nie chce albo nie potrafi zrozumieć, że to strata pieniędzy.
      • i.jarzab Re: Kurde... PRĄD :/ 27.10.14, 14:17
        Mieszkanie 3 pokojowe 63 m2 rodzina 2+2
        Żarówki zwykłe, palimy bardzo wcześnie bo nie lubię pół mroku.
        Pranie 4x w tygodniu, prasowanie 2
        Czajnik, piekarnik elektryczny, mikrofala, 2 komputery, XBox, router, zmywarka co drugi dzień.
        Płacimy 190-210 zł za 2 mc-e.
    • asfo Re: Kurde... PRĄD :/ 28.10.14, 14:31
      Jeśli masz kablówkę albo dekoder tv to pamiętaj o wyłączaniu wszelkich urządzeń około- telewizorowych, kiedy ich nie używasz - potrafią pochłaniać dużo prądu w trybie czuwania. Poza tym twoje rachunki za prąd są całkowicie przeciętne. Moje wyglądają podobnie.
    • asia_i_p Re: Kurde... PRĄD :/ 28.10.14, 18:12
      U nas wychodzi 100-120 na miesiąc (wcześniej zawsze było 100, podskoczyło po lecie z klimatyzatorem). Też trzypokojowe mieszkanie, piekarnik elektryczny, mikrofala, dwa komputery, jeden telewizor, pralka codziennie, brak zmywarki, dziecko nałogowe niegaszące świateł.
      • kora711 kto Wam dostarcza prad ? 29.10.14, 11:33
        jakoś z telewizją czy komórkami czlowiek nie ma problemu by przejść do konkurencji
        jesli chodzi o dostawce prądu to prawda jest taka ze nie wiem z której strony mam ugryźć to ew.przejście
        mam i miałam Taurona
        nawet nie wiem gdzie się zwrócić
    • aga.kotek Re: Kurde... PRĄD :/ 30.10.14, 09:21
      ja do dzis nie wiem jak jest z tym prądem. Mam dom 200 m powierzchni uzytkowej i codziennie 2 telewizory właczone..komputer..codziennie pralka, zmywarka, prasuje tylko w weekend..mam wielka lodówke i wielką zamrażarke która jest cały czas na chodzie,nie siedzimy po ciemku bo dzieciaki lataja z góry na dół i nie gasza za sobą..mąz w garażu czesto zostawia i płace ok 300zł za 2 miesiące. Koszt ten sam co w bloku mieszkałam na 2 pokojach. Nie rozumiem tego.
      • mlodyniedowziecia Re: Kurde... PRĄD :/ 31.10.14, 10:26
        U nas w domu (5 osób, 5 pok, piwnica) wychodzi ok. 280 zł/2 miesiące (140 zł miesięcznie z abonamentem), ale:
        - żarówki wszystkie LED-y (spadek zużycia o 90proc),
        - lodówka, pralka, zmywarka, zamrażarka energooszczędne (za to zmywarka chodzi co najmniej 2 razy dziennie, pralka codziennie),
        - nastolatki kompy włączone non stop (nie można im wytłumaczyć, żeby wyłączali wychodząc z pokoju), młody lubi muzykę więc 5 godzin telewizor z eską, żeby mu grała, światła też nie gaszą (przy ledach to nie problem),
        - kuchnia, podgrzanie wody na gaz (za to czajnik, mikrofala elektryczne).
        Wcześniej mieszkaliśmy w mieszkaniu z wszystkim (gotowanie, woda) na prąd (za to taryfa tzw. weekendowa), dzieciaki były mniejsze (kompy) i zużycie miesięczne wynosiło ok. 300 zł czyli 2 razy drożej.
    • alba27 Re: Kurde... PRĄD :/ 31.10.14, 09:16
      My dostaliśmy 255/2 miesiące, dom, 4 osoby, piorę codziennie, żarówki energooszczędne, 2 bramy na prąd, zmywarka chodzi codziennie, 1 komputer, 1 telewizor(tylko wieczorami), czajnik na prąd, prasuję raz w tyg 1h...
      • alba27 Re: Kurde... PRĄD :/ 31.10.14, 09:18
        zapomniałam o kosiarce raz w tygodniusmile
    • jk_k Re: Kurde... PRĄD :/ 09.11.14, 00:17
      My płacimy średnio 140pln/m-c. Mieszkanie 60m2, dwoje dorosłych, dwoje dzieci przedszkolno-żłobkowych. Pralka niemal codziennie, zmywarka codziennie, indukcja, czajnik elektryczny, dużo światła, bo lubimy, jak jest widno - głownie świetlówki. Sprzęty raczej nowe A/A+.

Sprawdź jaką masz ustawioną temperaturę w lodówce. Naszą można ustawić nawet na 1st, robimy to ze dwa razy w roku jak mamy coś bardzo nietrwałego. Zazwyczaj ustawiona na 7st.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka