Dodaj do ulubionych

maj 2015 ! - zaczynamy

01.05.15, 11:28
W kwietniu wydaliśmy całe dochody + podebraliśmy 300 zł ze zwrotu podatku. Ale jedne kolonie już opłacone, OC samochodu za nami, opłacone wszelkie podatki i ubezpieczenie mieszkania.

W maju czeka mnie ostatnia rata za zieloną szkołe (200 zł ) i prawdopodobnie oplata za obóz sportowy (1600 zł - zaboli....). I już muszę kupić żelazko.

Muszę narzucić dyscyplinę na zakupy jedzeniowe i dyscyplinę w ich rozpisywaniu. Zmusić się do kosmetycznej akcji "denko" i nie kupować (poza tuszem!!!!) nic innego.

A jak u Was po kwietniu i jakie plany na maj?
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 01.05.15, 14:50
      No coz - marzec i kwiecien to byly glownie wydatki, wydatki, wydayki...
      Maj - przeglad autka - to podstawa!
      Ogrodek - tu na pewno pofrune w srodkach antyslimakowych wrrrrrrrrr
      Podatek za dom wyrowna sie z mniejszym rachunkiem za prad.
      Staram sie zuzywac zapasy zywieniowe.
      Z kosmetykow raczej wszystko jest, z chemiii - musze nabyc vanisch, kostki do wc, i chyba tyle...
      Aaa, olejki do opalania!!
      Mam nadzieje, ze bedzie lepsz od 2 minionych....
      • re_ni73 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 01.05.15, 15:13
        Maj ciężko się zapowiada. Podatek od nieruchomości(rata) ,ubezpieczenie domu, jakieś naprawy auta ,za miesiąc przegląd. Liczę na prace dodatkowe i sprzedaż ,że dzięki temu załatam wyskakujące dziury w budżecie.
        • martini-7 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 01.05.15, 19:00
          Po ciężkim początku roku, maj zapowiada się lżej, co prawda wydatków trochę będzie, dochodzi kolejny stały w postaci opłaty za przedszkole starszej córki, ale przyszły wszystkie zwroty i wyrównania więc powinno być OK. Wygląda na to, że powinniśmy na luzie dopinać miesiąc po opłaceniu wszystkich rat i rachunków oraz zakupach. Oby. Boję się cieszyć za bardzo, że będzie ciut lżej żeby losu nie kusić wink
          • mysz1978 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 01.05.15, 19:42
            ja tez wole nie zapeszac, bo jednak jakies niespodziewane wydatki zdaraja sie praktycznie w kazdym miesiacu... No, ale jesli chodzi o te zaplanowane to powinno byc niezle...
      • czekolada72 Re: maj 2015 ! - kończymy 29.05.15, 12:36
        Niestety - poległam, prawie na całej linii uncertain
        Przede wszystkim jedzeniowo - owszem - co nieco wygrzebane z zapasow i zuzyte, zeszlo troche przetworow, nawet poludzilam sie co do zamrazarki, ale w JAKIS sposob - zamrazarka znow pelna uncertain a na jedzenie - wydane prawie drugie tyle co w planach, i to nawet pomijajac jedna spora impreze.... a mialo byc taaaak pieknie wink
        Po drugie - ogrodek "skosil" spora sumke, smiem twierdzic ze najwiekszy procent to preparaty na slimaki....
        Inna rzecz, ze w ogole na wydatki zwiazane z domem, chemie, cmentarze poszlo o wiele, wiel, za duzo - musze to bardzo mocno przewertowac i poczynic jakies odpowiednie kroki wink
        Generalnie byl taki jak poprzednie 2 miesiace czyli na styk, a nie tak mialo byc uncertain
        Czyli - trzeba sobie narzucic na czerwiec bardzo mocny rezim, zwlaszcza, ze tylko w czerwcu 2 imprezy prezentowe sa w planach. Nie wiem jak to osiagne, bo rysuje sie jeszcze jeden kilkuset zlotowy wydatek, do ktorego sie kiedys zobowiazalam i slowa zamierzam dotrzymac, no ale jednak...
    • linn_linn Re: maj 2015 ! - zaczynamy 02.05.15, 08:40
      Ja zaczynam od dyscypliny polaczonej z optymizmem. Mam niestety do odzyskania minusowy wynik pierwszych tzrech miesiecy. Ostatecznie moge potraktowac go jako siegniecie do plusa z poprzedniego roku, ale ja lubie nawet nadzwyczajne zakupy pokrywac w ramach jednego roku. Nie zawsze sie da.
    • liliawodna222 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 02.05.15, 09:38
      U mnie średnio ze względu na rozpoczynającą się dwuletnią "przygodę" z aparatem ortodontycznym i związanymi z tym comiesięcznymi wydatkami na wizyty i ewentualne zdjęcia rtg... Na początek poleci 4500 uncertain Sprawa dotyczy córki i od lat wiedziałam, że aparat ją czeka, czekałam tylko na sygnał od ortodonty, kiedy nadejdzie godzina 0 wink Oczywiście aparat stały nie jest refundowany. Dziki kraj. Ale warto było oszczędzać, bo przynajmniej nie muszę się zapożyczać na ten cel.
      Mąż właśnie wyjechał na 2 tygodnie, więc na pewno mniej wydam na jedzenie.
      Dziś siadam przed kompem i szukam intensywnie kwatery na wakacje, czyli REZERWACJA.
      • madziulka1982 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 04.05.15, 17:38
        wydaje mi sie ze do 12 rż jest ale moge sie mylic
    • ana119 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 04.05.15, 16:46
      Temat kosmetyków na wakacje się pojawił. Zwroccie proszę uwagę ze wszelkie balsamy olejki mają długi termin ważności. Nie trzeba co roku kupować nowych a jedynie uzupełnić zapas. Balsam do opalaniu jesienią zużywam do ciała. Maj to raczej termin zakupów na lato dla dziecka bo noga i ciało rośnie a oboz czeka. Ze spodniami za krótkimi robię tak ze ucinam nogawki i są krótkie spodenki. Babcia któreś obszyje bo ma maszynę a jak nie to i tak jest dobrze. cena obszycia u krawcowej jest zaporowa. Tak więc szukam tanich tenisowek bo sandały są drogie. syn ma jeszcze crocsy z ub roku i te na szczęście są nadal dobre
      • linn_linn Re: maj 2015 ! - zaczynamy 04.05.15, 17:43
        Ja kosmetyki do opalania kupowalam pod koniec sierpnia. Resztki "przezimowaly" w lodowce / dokladnie zapakowane /. Nie musze ich kupowac teraz, kiedy sprzedawcy utrzymuja wysokie ceny. Moge poczekac. Okazalo sie takze, ze niektore tansze nie sa wcale gorsze od drogich.
        • ana119 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 04.05.15, 18:21
          Pewnie. Byle posiadały filtr. Zapachy przyspieszacze czy inne bajery są zbędne w tego typu kosmetykach. To samo dotyczy model pod prysznic i kupuje tanie bo balsam i zapach nakładam po kąpieli☺

Jeszcze jedno - sandałki oddałam do szewca żeby mi wymienił nadciagniety gumowy pasek schowany za kamerka, podkleil podeszwę. Buty uzywane beda 4 rok a wygladaja jak nowe. Pasek do takiej małej kopertowki doszły bo wyrwał mi się kiedy szperalam w torebce siedząc przypieta pasem w samochodzie. Całość kosztowała 30 pln
        • chocolate_cake Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 11:57
          Mam dwa fajne olejki do opalania z filtrem 20 otwarte w lipcu 2014. Myślicie że będą jeszcze skuteczne? Trzymałam je na półce, szkoda wyrzucać bo sporo zostało.
          • linn_linn Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 12:27
            Ocen konsystencje i zapach: jesli uznasz za dobre ne czekaj do urlopu, a wykorzystaj juz w czasie weekendow.
            www.poradnikzdrowie.pl/uroda/cialo-higiena/Data-waznosci-dlaczego-nie-wolno-stosowac-przeterminowanych-kosmetykow_35337.html
            www.zurnalistka.pl/2013/09/najlepiej-zuzyc-przed-koncem-czyli-czego-nie-wiesz-o-terminie-waznosci-kosmetykow.html
            • linn_linn Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 12:28
              www.dolce.pl/dataprodukcji/
            • chocolate_cake Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 16:06
              Dziękuję za linki, poczytam
              Na razie u mnie brak słońca i 12 stopni
              a zrobi się letnio i słonecznie pewnie pod koniec czerwca albo i nie wink
              wyjeżdżam po słońce wink w lipcu i w sierpniu
              • linn_linn Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 17:33
                U mnie sie ochlodzilo: jutro 25°C. Moze to i dobrze: ja jeszcze sie nie przestawilam na wysokie temperatury. Nie bylo kiedy.
                • chocolate_cake Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 18:49
                  zazdroszczę smile
                  mieszkam nad Bałtykiem
                  i czasem całe lato jest 18-23 stopnie
                  • czekolada72 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 19:24
                    Za to jesienia bywa ok 30 stopni smile)
                    • chocolate_cake Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 19:39
                      oj chyba nie
                      mieszkam w okolicy Trójmiasta
                      w Trójmieście od urodzenia
                      pewnie że bywa tu 25-30 stopni
                      ale bardzo rzadko sad

ale latem mam 3 fajne wyjazdy smile w ciepłe rejony
                      i krem z filtrem się przyda
                      • aurinko Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 21:10
                        Oj, ale zeszłego lata mieliśmy w Trójmieście full wypas jeśli o słońce i upał chodzi smile
                        • chocolate_cake Re: maj 2015 ! - zaczynamy 10.05.15, 08:04
                          No zgadzam się wink
                          Co trzeci rok mamy naprawdę ładną pogodę. Ale czasem cały lipiec jest 20 stopni. Chyba nie mogę doczekać się lata wink
                          • czekolada72 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 10.05.15, 09:52
                            Dlatego bardzo sie ciesze, ze wakacji nie musze miec w ... wakacje smile)
                            • chocolate_cake Re: maj 2015 ! - zaczynamy 10.05.15, 20:46
                              Ja niestety muszę. To znaczy absolutnie nie narzekam bo mam aż dwa miesiące wolnego ale faktycznie pogoda bywa ładniejsza nawet w czerwcu albo we wrześniu.
                              • czekolada72 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 10.05.15, 21:07
                                Tak, uwazam, ze mam w koncu duzy plus - moge miec wakacje kiedy chce smile Pamietam tez wakacje sprzed 4 lat - w maju smile wrocilysmy z okolic Wysowej niczym mlode Murzynki smile
                      • czekolada72 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 21:40
                        Od lt jezdze na Pomorze Zachodnie we wrzesniu, a nieraz od polowy IX do polowy X, morsem nie jestem, ale upaly mam ufotodokumentowane smile
                        • aurinko Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 21:51
                          Ja mam zdjęcia dzieciaków z plaży w Brzeźnie, w połowie września kąpały się w morzu, był upał wink
                  • kraina_lesnych_ludkow Re: maj 2015 ! - zaczynamy 11.05.15, 18:50
                    > mieszkam nad Bałtykiem
                    > i czasem całe lato jest 18-23 stopnie

Ile ja bym dała by u mnie całe lato było 18-23 stopnie... W takiej temperaturze można normalnie żyć, pracować, jeździć na rowerze i w ogóle odpoczywaćsad
                    • chocolate_cake Re: maj 2015 ! - zaczynamy 11.05.15, 20:40
                      Ja bym wolała 25 smile
                      Dlatego wyjeżdżamy na 2 tygodnie tam gdzie jest ciepło. A od czasu do czasu i u nas nad morzem jest pięknie smile
                    • pani.mysz Re: maj 2015 ! - zaczynamy 13.05.15, 23:16
                      Oj tak, też bym tak chciała, a nie te potworne upały, które były w zeszłym roku.
    • wiatro-dmorza Re: maj 2015 ! - zaczynamy 09.05.15, 09:54
      opłaty popłacone, auto zatankowane, tylko budżet jedzeniowy nieco przekroczony szparagi!!! smile - w okolicach 15 (teraz brak czasu) powystawiam trochę rzeczy na all, może coś skapnie - wszystko dzięki akcji odgruzowania chałupy z niepotrzebnych klamotów
    • cala_w_kwiatkach Re: maj 2015 ! - zaczynamy 11.05.15, 21:43
      W maju wydatki imprezowo-prezentowe, bo urodziny moje, imieniny mamy, babci, dzien matki... W ogrodniczym wydalam jak co roku dużo za dużo, ale rosliny będą cieszyć oko długo. Odpadło ubezpieczenie auta, bo sprzedaliśmy samochód. Dziś zrobiłam przelew za rezerwację kwatery urlopowej. Ładna pogoda majowa sprzyja wychodzeniu z domu - a tu obiad na miescie, lody, teatr, szkolenie... obiecałam sobie ze nie wydam wiele na zakupy przedwyjazdowe - tylko kosmetyki, bo stroje kąpielowe mam, sandałki, klapki, kapelusz,, torby plażowe, walizki, ręczniki plażowe... Oby smile
      • katarzynka791 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 13.05.15, 09:48
        U mnie podobnie jak u Ciebie. Imieniny męża, szwagierki, urodziny siostrzenicy brata -roczek, moje urodziny, moje imieniny, dzień matki (czyli znów moje święto). To tyle w maju z imprez, ale na prezenty jednak dużo wyjdzie. Choć już mąż mi w kwietniu kupił główny prezent, teraz dokupi coś tylko do niego.
        Mąż w końcu kupił monitor, żeby sobie pograć. smile
        Auto idzie w końcu na przegląd plus klimatyzacja ok.450 - w autoryzowanym warsztacie najtaniej wyszło. Potem zawieszenie w nieautoryzywanym już warsztacie.
        To tyle z większych wydatków.
        Muszę wybrac się na jakieś zakupy ubraniowe, potrzebuje czegoś ekstra na czerwcowy weekend ze znajomymi. A znajomych dawno nie widziałam, więc chciałabym przyzwoicie wyglądać. Oczywiście zacznę od przejrzenia szafy, ale raczej skłaniam się ku czemus nowemu.

Tak poza tym to akcja denko tylna ścianka i pusty zamrażalnik. Planowanie troszkę leży u mnie ostatnio, więc muszę się poprawić.
        • j_rutka Re: maj 2015 ! - zaczynamy 13.05.15, 12:19
          U nas 2 komunie - dwoje dzieci szwagra- na szczęście prezenty mają być "religijne" i niedrogie- jedzie mąż z synem, bo ja wyjeżdżam służbowo na cały tydzień, czyli jeszcze koszt dojazdu -benzynka dla męża i mojego syna, a ja przez tydzień na utrzymaniu pracodawcy wink plus zwiedzane popołudniami smile Awarię samochodu udało się bezkosztowo załatwić- małżonek za słabo śruby przykręcił i serwis dokręcił w gratisie smile. Generalnie lubię maj - u nas też "plaga" imienin i urodzin, ale u nas nie ma zwyczaju obdarowywania wszystkich, poza rodzicami i współmałżonkami. Sama mam imieniny zresztą, wiec cosik mi się dostanie od rodziców i teściowej - mąż jest pragmatyczny i zazwyczaj sama wybieram sobie prezent, a dzieć ma 7 lat, wiec dostanę laurkę i kwiatki łąkowe smile W czerwcu mamy ślub znajomych i kolejny raz wystąpię w mojej kreacji, o której pisałam w wątku o ubraniach na wesela- tam mnie jeszcze w sukience nie widzielismile i nie widzę powodu, dla którego miałabym kupować nową sukienkę. No i zakładamy ogród - sami , ale na początek wydamy około 2 tys- odłożone. No i pierwszy raz od 4 miesięcy będą oszczędności. Oby tak dalej
          • czekolada72 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 13.05.15, 12:24
            U nas tez trwa sezon majowych uroczystosci, konczacy sie Dniem Dziecka. Potem jedne imieniny w koncu czerwca i dopiero od konca lipca do polowy wrzesnia kolejna seria.
            • lynyang Re: maj 2015 ! - zaczynamy 13.05.15, 12:44
              Ja się skłaniałam ku temu, ze może nie będzie tak tragicznie - niestety... sad ubezpieczenie auta, oplata za garaż i słony mandat. Do tego szczepienie młodszej i juz czekamy na czerwcową wypłatę smile akcja denko, tylna ścianka i wykorzystywanie zapasów do tego stopnia, ze 1.06 powinnam pokazać się światu z pustą zamrażarką i pustymi szafkami smile
              • moleslaw Re: maj 2015 ! - zaczynamy 16.05.15, 17:11
                Dwa zęby syna , leczenie kanałowe przyprawiają mnie o zawrót głowy. Do tego jeszcze u córki w szkole należy dopłacić do składkowego 40 zł , bo nie starczy , bo nie wszyscy zapłacili itp. Rozumiem potrzebę , mamy niedługo wycieczkę ale moja córka na nią nie jedzie. Usłyszałam na to że w takim razie pieniądze po wycieczce będą zwrócone. Ja pytam po kiego mam płacić w tej sytuacji ? Jestem zła .... Jak już znajdę kasę i zapłacę to w nosie będę miała ten zwrot.
                • dama-z-wachlarzem Re: maj 2015 ! - zaczynamy 16.05.15, 17:31
                  Ja w fazie oszczędzania - odpukać, żadnych niespodziewanych wydatków. Mam nadzieję, że do wypłaty wytrzymam wink
                • mojaradocha Re: maj 2015 ! - zaczynamy 18.05.15, 17:25
                  Jezzzu witaj w klubie sad też się okazało, że moj starszak ma polowe zebów do leczenia sad i to na szybko, bo próchnica jest w dość zaawansowanym stadium sad już jest zapisany na kolejne wizyty ;/ wraz z przeswietleniem calej szczeki. booshe nie pytajacie ile to kosztuje. na fundusz nie mam co liczyc. To co dostane ze skarbowego pojdzie na leczenie. Do tego mam podejrzenie o zapalenie woreczka zol. i musze na cito robic usg 100 zł taka przyjemnosc. Poza tym wczoraj komunia w rodzinie, zaraz kolejna impreza rodzinna sad czas zaczac zbierac na jakies skromne wakacje lecz syn ma urodziny. Marzy mu sie skuter lecz jest w gimnazjum i za nic w swiecie sie nie zgodze. Tam chlopaki maja mase glupich pomyslow. Ale mam plan ratujacy budzet. Zabrałam sie za porzadkowanie strychu. po wielu latach odkladania, nazbieralo mi się sporo ciuchow i gadzetow dla dzieciakow. Znalazłam taki serwis dzieciociuszek.pl i tam zaczelam sprzedawac to wszystko. na olx mi nie szło, bo pewnie jest masa takich rzeczy a tam juz sprzedałam rowerek i hustawke. mam kolejne zapytania o kurtki wiec sprzedam je w wiekszych paczkach. jest nadzieja. Choć cieżko jest momentami sad jak macie jeszcze jakies pomysly jak mozna podreperować budzet dajcie znac. milego dnia
    • liliawodna222 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 30.05.15, 09:01
      Dawno już nie było tak, bym była na miesięcznym minusie... Odzwyczaiłam się od takiego stanu rzeczy, więc czuję ogromny dyskomfort z tego powodu. Może uzależniłam się od oszczędzania wink

Ten miesiąc to założenie córce aparatu ortodontycznego (na razie jeden łuk), co pochłonęło 2000, ale to nie wszystko oczywiście, bo do tego doszły wizyty, zdjęcia rtg i inne dyrdymały, jakby podliczyć, to i z 800 się uzbiera.

Ja też polatałam trochę po lekarzach, we wtorek dentysta (ale to już z pensji czerwcowej). Z przyjemności - jedynie książki. Ciuchów i kosmetyków żadnych, więc jestem w sumie wkurzona, że tak dużo poszło...
      • chocolate_cake Re: maj 2015 ! - zaczynamy 30.05.15, 15:19
        U mnie też bardzo dużo poszło sad
        Patrzę na konto i się dziwię
        Wiem na co ale kurcze no sad
        • katarzynka791 Re: maj 2015 ! - zaczynamy 31.05.15, 16:05
          Dopisuję się do klubu.
          Ja też miałam "rozpasany" miesiąc.
          W czerwcu wyrównam z wydatkami. Może.
          Chyba, że nie zawrócę na właściwą ścieżkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka