Dodaj do ulubionych

Kapusta biała

05.12.16, 16:43
Przegladnelam F, ale nie znalazlam, a potrzebuje... wszelkich pomysłow na potrawy z białej kapusty. Stalam sie szczesliwa posiadaczka 20-25 glowek kapusty, czesc i tak rozdalam.....
Bigos, kapusniak ze slodkiej, kapusta zasmazana, golabki, lazanki, surowka.
Co jeszcze mozna zrobic z bialej kapusty?????
Obserwuj wątek
    • gingers73 Re: Kapusta biała 05.12.16, 18:08
      Moja Mama kiedys sama zakisila. Trzymała w duzym glinianym garze na balkonie i miała na surówki
      • czekolada72 Re: Kapusta biała 05.12.16, 18:12
        Nie, nie, kiszenie odpada
        • damdalen Re: Kapusta biała 05.12.16, 18:44
          Główka kapusty faszerowana, "tort" z kapusty czyli liście kapusty poprzekładane farszem i zapieczone, niby-gołąbki, zupa gołąbkowa, krokiety/naleśniki. Zup i dań jednogarnkowych z dodatkiem kapusty jest wiele (z pomidorami, papryką, ziemniakami, fasolą, kiełbasą), tak samo jak surówek np. z suszonymi śliwkami, sezamem, ostra w azjatyckim stylu. Można też zrobić sałatki np. gyros zastępując pekińską zwykłą kapustą (nierzadko z korzyścią dla smaku). Jeszcze jako dodatek do domowego kebabu.
          Jeżeli nie kiszona, to może kimczi.
          • czekolada72 Re: Kapusta biała 05.12.16, 18:51
            Co to jest zupa gołąbkowa?????
          • damdalen Re: Kapusta biała 05.12.16, 19:02
            Kulebiak lub paszteciki z farszem kapuścianym (i z mięsem, grzybami, jest też wersja z jajkiem na twardo),
            plastry gotowanej kapusty podane ze zrumienioną bułką,
            sałatka gado-gado z sosem satay,
            wytrawne racuchy z kapustą, kotlety z gotowanej kapusty chyba też da się zrobić.
            • damdalen Re: Kapusta biała 05.12.16, 19:08
              Zupa gołąbkowa:
              podsmażyć mielone mięso i cebulę. Zalać wodą/bulionem, dodać pokrojone jarzyny, liść i ziele, potem poszatkowaną kapustę i opłukamy ryż, na końcu przecier pomidorowy. Można dać odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawić.
              • czekolada72 Re: Kapusta biała 05.12.16, 19:24
                Niezła smile)
                Dzięki za menu!
                • damdalen Re: Kapusta biała 05.12.16, 20:00
                  Robiłam jeszcze inną zupę inspirowaną szlagierowym daniem polskim. Zupa "łazankowa" - wywar grzybowy, kapusta słodka, makaron łazanki, niewiele jarzyn, cebula podsmażona na boczku, można dokwasić odrobiną soku z kiszonej kapusty, z przypraw obowiązkowe dla mnie ziarno kolendry.

A kapustę można wykorzystać jeszcze w irlandzkim colcannon, mówiąc w skrócie to purée z ziemniaków z dodatkiem kapusty. Świetny dodatek do wieprzowiny. W Niemczech chyba też coś podobnego się robi do kiełbasek.
                  • czekolada72 Re: Kapusta biała 05.12.16, 20:04
                    No jakos toto zuzyc musze smile)
                    • doral2 Re: Kapusta biała 05.12.16, 20:22
                      kapusta może długo poleżeć, zwłaszcza w chłodnym i ciemnym miejscu.
                      więc nie trzeba na raz wszystkiego zużyć.
                      i naprawdę warto chociaż jedną główkę ukisić, smak własnej domowej kapusty kiszonej jest niezrównany, a robi się bardzo prosto. będziesz miała akurat na święta do kapusty wigilijnej, do bigosu, pierogów.
                      • miwusia1977 Re: Kapusta biała 05.12.16, 21:53
                        ciapkapusta!!
                      • czekolada72 Re: Kapusta biała 06.12.16, 07:06
                        Ja wiem jak sie kisi kapuste,ale nie bede kisic nastepnych sloi. wiem tez ze mozna ja przechowac, i tak robie od jakiegos czasu, ale jednak w koncu zuzyc ja trzeeba, a potrawy, ktore wymienilam w pierwszym poscie - totalnie sie przejadly. Dlatego zadalam pytanie o inne potrawy z bialej NIEKISZONEJ kapusty i za te pomysly jestem wdzieczna.
                        • martini-7 Re: Kapusta biała 06.12.16, 12:43
                          Może kotlety mielone z kapustą? Robisz jak zwykłe kotlety tylko do dajesz jeszcze do nich posiekaną białą kapustę. Formujesz kotlety, podsmażasz, a potem dusisz w sosie pomidorowym na przykład. Może być jako samodzielne danie jak ktoś lubi, albo jako dodatek do kasz, ziemniaków, ryżu czy nawet makaronu. Co kto lubi.
                          Jak byłam jeszcze młoda, mięsożerna i mieszkałam w domu rodzinnym to mama podawała to z ryżem.
                          Smacznego smile
          • mmagi Re: Kapusta biała 12.12.16, 14:35
            Kimczi to jest z kapusty tylko i wyłacznie pekińskiej
    • solejrolia Re: Kapusta biała 06.12.16, 21:35
      Colesława zjadałabym co drugi dzień wink
      Kapusta, tarte jabłko, cebula, marchewka, doprawiam majonez 2-3łyżki, musztarda łyżeczka, ocet jabłkowy, sól, pieprz, cukier.

Kapusta posiekana,4-5 jajek ugotowanych na twardo, majonez, i ze 2 ząbki czosnku. natka pietruszki. (wspaniała surówka zimowa, i w okresie przeziębieńwink)

Kapusta duszona na słodko-kwaśno, z kminkiem (tylko, żeby wyszła wyraźna w smaku trzeba sporo octu wlać, i dość mocno posłodzić)

I jest jeszcze surówka, którą robi się do słoików, i bez wekowania trzyma w chłodzie nawet kilka tygodni. I bardzo polecam, bo jest świetna!
      Kapusta ok 2kg poszatkować, marchewka tarta 2-3 szt, cebula w drobną kostkę 2-3 sztuki. Wymieszać, popieprzyć.
      Zalewa: 1 szkl. cukru+1 szkl. octu+ 2łyż. soli Zagotować. Po zagotowaniu dodać 1 szkl. oleju. Gorącą zalewą zalać kapustę i odstawić na co najmniej 24godziny. Po tym czasie można włożyć w słoiki, odstawić do chłodu (np. na dół lodówki) i po trochu wyjadać do obiadu. Polecam, naprawdę to jest super surówka.

Gołąbki, lub prościej robi się "fałszywe gołąbki"- czyli mięso mielone miesza się z posiekaną kapustą, i takie kotlety dusi się w sosie pomidorowym.
      No i oczywiście wszystko to, co już wymieniono, czyli kapuśniaki, bigos, czy łazanki.
    • roseanne Re: Kapusta biała 07.12.16, 03:03
      calcanon - czy jak to sie pisze , ziemniaki ugotowane, ubite z poduszona kapusta i zielona cebulka,
      krokiety z ziemniakow i kapusty
      mielone z dodatkiem sparzonej kapusty
      • damdalen Re: Kapusta biała 07.12.16, 07:30
        Gołąbki bezmięsne, danie wigilijne w rodzinie męża:
        z kaszą gryczaną, grzybami suszonymi, z cebulką oczywiście, starty surowy ziemniak jako lepiszcze.

Są jeszcze gołąbki z ziemniakami na Podlasiu. Jadłam, ale nie robiłam.

Przyrządzałam kiedyś malutkie gołąbki z jakiegoś włoskiego przepisu: mięso mielone, parmezan, czosnek, może była też tam marchewka/nać selera w farszu, długo duszone w sosie pomidorowym.

• czekolada72 Re: Kapusta biała 07.12.16, 08:14
          damdalen napisała:

> Gołąbki bezmięsne, danie wigilijne w rodzinie męża:
          > z kaszą gryczaną, grzybami suszonymi, z cebulką oczywiście,

W naszej btakże smile
        • martini-7 Re: Kapusta biała 07.12.16, 09:03
          o gołąbki z kaszą gryczaną mniam mniam tongue_out
        • matylda1001 Re: Kapusta biała 11.12.16, 23:27
          damdalen napisała:

>> Gołąbki bezmięsne, danie wigilijne<

A czy te wigilijne gołąbki nie powinny być z kiszonych liści?
          • damdalen Re: Kapusta biała 12.12.16, 08:03
            Znam takie ze świeżą kapustą. Może ktoś zmienił przepis z konieczności. Kiszone liście to rarytas, mało kto kisi główkę w całości. A kupić chyba nie sposób. Zresztą tradycyjne mięsne gołąbki też są lepsze z kiszonymi liśćmi. Substytutem może być dołożenie zwykłej kiszonej kapusty do duszących się gołąbków lub podlanie sokiem z kiszonki. Spotkałam się też z dokładaniem niewielkiej ilości posiekanej kiszonej kapusty do farszu mięsno-ryżowego, zawinięte w sparzone liście białej kapusty. Przyznam, że ja nie jestem wielbicielem polskich kwaśnych smaków, a gołąbki to mi najbardziej smakują z włoskiej kapusty. Ale może kiedyś ukiszę liście kapusty. Kisiłam już liście winogron do greckich gołąbków.
            • damdalen Re: Kapusta biała 12.12.16, 08:10
              A w święta dopytam babci męża, czy zna gołąbki z kiszonymi liśćmi. Bo w sumie chyba duże pojedyncze liście można ukisić pomiędzy poszatkowaną kapustą, przekładając warstwami w beczce.... Byłoby to wykonalne nawet w miejskiej kuchni w bloku.
              • linn_linn Re: Kapusta biała 12.12.16, 08:35
                Moze tak?
                prl-kuchniadanusi.blogspot.it/2015/02/jak-ukisic-liscie-kapusty-na-goabki.html
                • czekolada72 Re: Kapusta biała 12.12.16, 08:45
                  Gołabki w kiszonych lisciach sa znane, takoz w lisciach winorosli. Ale to nie o TO chodzi.
                  W mojej rodzinie na Wigilie podaje sie golabki w zwyklyych lisciach bialej kapusty - zgodnie z lwowska tradycja.
                  Kiedy indziej - mozna przyrzadzac wszelakie warianty.
                  Całe kiszone główki kapusty to zaden rarytas - spokojnie mozna je kupic lub... zakisic samemu.
    • mama_dorota Re: Kapusta biała 07.12.16, 08:39
      Podobno bardzo zdrowy jest sok z kapusty, tylko naprawdę ostry w smaku.
      • czekolada72 Re: Kapusta biała 07.12.16, 08:44
        znam, pijam smile
    • mjermak Re: Kapusta biała 09.12.16, 16:13
      w kuchni indyjskiej jest sporo roznych potraw z kapusta z dodatkiem curry, garam masala, kminu rzymskiego, tu ejst trche przepisow z obrazkami jak gotowac, jak nie znasz angielskiego z adobrze
      indianhealthyrecipes.com/cabbage-recipes-patta-gobhi-recipes/
      Ja robilam tylko klasyczne curry i polaczenie smakow mi bardzo odpowiada.
      • czekolada72 Re: Kapusta biała 09.12.16, 16:27
        Angielskiego w ogole nie znam, ale foto-inspiracje - extra smile
      • roseanne Re: Kapusta biała 09.12.16, 17:09
        musze sprobowac pakore, z kapusty jeszcze nie robilam
    • kuba576 Re: Kapusta biała 11.12.16, 22:57
      Nic nie rób. Znajdź w nich dziecko, albo chociaż poszukaj. haha.
    • hens Re: Kapusta biała 12.12.16, 14:50
      Dziesięć główek kapusty poszatkować a z pozostałych ocalałych piętnastu również usunąć głąby.
      Do beczki włożyć na dno liście kapusty podsypać poszatkowana kapustą i ściśle ułożyć na dnie główki.
      Następnie wszystkie zasypać pozostałością uszatkowanej kapusty. posypać kminkiem i zalać solanką.
      Za trzy miesiące masz pyszną kapustę kwaszoną w główkach do gołąbków i cudowną kwaszoną kapustę do surówek............SMACZNEGO
    • hens Re: Kapusta biała 12.12.16, 14:58
      Jednak nie wiem czy wiesz jak kisić kapustę ?
      Kapustę trzeba ubić w beczce, (kiedyś dziewczyny ją deptały) następnie przykryć kawałkiem białego lnu lub bawełny, i co dwa tygodnie spłukiwać tkaninę z pleśni która może się pojawić na wierzchu wink)
      • czekolada72 Re: Kapusta biała 12.12.16, 16:01
        Ja nie chce kisic, o czym napisalam w pierwszym poscie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka