Dodaj do ulubionych

Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek

16.02.17, 13:03
Mój syn ma 17 lat i chciałby wyjechać na kilka tygodni. Od kilku lat pracuje w wakacje na miejscu, komunikuje się po angielsku sprawnie.

Czy ktoś tutaj ma w tym doświadczenia z ostatnich lat? A może jakie pomysły, podpowiedzi?

Mam siostrę w Newcastle i ona by go chętnie przygarnęła na ten czas, ale mówi, że z pracą na kilka tygodni jest ciężko. Łatwiej na dłużej.
Obserwuj wątek
    • agniesia331 Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 18.02.17, 14:07
      A moze postaw na zwiedzanie w Anglii I prace w Polsce? Newcastle to rozrywkowe miasto I zyje moca,17 lat I ostatnie pobicia Polakow w Anglii srednio fajnie to wyglada. Po co kusic los?
      • mama_dorota Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 20.02.17, 08:39
        Ja byłam gotowa wysłać młodego na kurs językowy na tamtejszym uniwersytecie. Mają takie kursy, które zaczynają się zawsze w poniedziałek z elastycznym podejściem do liczby godzin i czasu trwania. Wyjazd i zwiedzanie, szczególnie że rodziny trochę tam mamy w różnych miejscach i tak jest w planie dla całej rodziny, odkładaliśmy go od lat z uwagi na budowę domu, a teraz wreszcie możemy sobie na niego pozwolić.

Pewnie tak to się własnie skończy, szczególnie że jemu zależy głównie na pieniądzach. Ma jeszcze kilka lat na taki wyjazd. Mimo wszystko byłam ciekawa, czy ktoś ma jakiś ciekawy pomysł.
        • goodlokacja Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 20.02.17, 08:49
          mama_dorota > Możesz polecić link do tych kursów? To są kursy dla dorosłych?
          Moja córka baaaardzo chce jechać na dłużej do Londynu - najchętniej na wymianę. Ale dopiero skończyła 14 lat. Wg mnie powinna poczekać jeszcze. Ale nie zaszkodzie zorientować się. Niestety, teraz nie mam tam już rodziny tak jak Ty.
          • mama_dorota Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 12:16
            Zawsze mam problem z odszukaniem tego.
            Zacznij tutaj i uzbrój się w cierpliwość:
            www.ncl-coll.ac.uk/english

Była w jednym miejscu taka rozpiska, ile godzin tygodniowo i jaka cena. O ile dobrze kojarzę, to można zacząć w każdy poniedziałek, ale trzeba wcześniej zapisać się na jakiś termin przez formularz, a oni się skontaktują.
            • goodlokacja Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 16:26
              Dzięki!
    • jacues Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 20.02.17, 23:13
      z mojego punktu widzenia to wszedzie jest tak samo - znajomosci. jak kogos znasz to moze Ci syna wcisnie na kilka tygodni. O tyle latwiej, ze ma gdzie spac a i pewnie cos do jedzenia od rodziny dostanie. albo poniesie ryzyko i na miejscu sie przekona jak jest z praca ( zaczepi sie gdzies albo i nie ) albo zostanie i wezmie ta pewna prace wakacyjna w Pl. Jesli nic nie znajdzie w Anglii to może bedzie miał okazję pocwiczyc jezyk z native speaker jesli na takowych trafi, co jest niestety dosc utrudnione, przy tak duzym naplywie imigrantow do Anglii. Niestety nawet taki wyjazd o ktorym piszesz wiaze sie z wydatkami i ryzykiem ze sie nie zwroci. No, ale co chlopak zobaczy i przezyje to jego. I tu dochodzimy do kwesti kasy, jak możesz sobie pozwolić zeby nie pracował w Pl i nie zarobił może małych, ale pewnych pieniedzy to ja bym go wysyła do Anglii , bo ma do kogo jechac.
    • kanna Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 20.02.17, 23:36
      > Od kilku lat pracuje w wakacje na miejscu

Co robi?
      • chocolate_cake Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 09:49
        To nie do mnie ale mój syn tez pracuje miesiąc latem np w kuchni restauracji/sanatorium w Sopocie (mamy blisko).
        Pracował tez w sklepie.
      • mama_dorota Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 12:29
        Mój mąż ma własną działalność, więc na kilka tygodni w wakacje, a także czasem w ferie i soboty zatrudnia syna do pomocy. Jego kolega z klasy pracował w te wakacje w McDonald's.
        • mama_dorota Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 12:29
          A 2 lata temu młody pomagał na naszej budowie.
          • kanna Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 12:33
            Czyli to raczej płatna pomoc, nie praca jako taka.

A McD nie ma w Anglii?
            • mama_dorota Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 13:04
              > Czyli to raczej płatna pomoc, nie praca jako taka.

No wiesz, jak zwał, tak zwał, ale pomagając w ten sposób wstaje o 6:45, wychodzi do pracy o 7:30 i wraca o 17:00.

> A McD nie ma w Anglii?

A jak myślisz?
              • kanna Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 17:25
                McD to dobry trop na prace w Anglii smile

Chodzi mi o to, ze jak się pracuje "u rodziny" to można nie przyjść, zwolnic się itp. Inny układ, niż w realnej pracy. Dlatego byłam ciekawa, czy dziecka ma doświadczenia w pracy "nie u rodziny".
    • goodlokacja Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 16:22
      Bardzo rzuciło mi się w oczy to, jak różni się podejście Polaków do wyjazdów zagranicznych w zależności od wieku.
      Niedawno poznaliśmy młodziutką dziewczynę z okolic Wenecji, która przyjechała, a właściwie przypłynęła ze swoim psem, na jedna z wysp kaanaryjskich do pracy w pizzerii. Mąż mówi mojej córce, że to fajny pomysł i też mogłaby tak zrobić. A moja 14-latka na to, "tata, ale co mi da praca w pizzerii, już lepiej w hotelu w recepcji".
      Byłam mega zdziwiona skąd u niej taki pragmatyzm i z mojego punktu widzenia brak pokory i czy ja wiem... pycha, nadmierna pewnośc siebie... Dopytuję, a ona mi tłumaczy, że ogląda takiego youtubera, który na to zwrócił jej uwagę.
    • goodlokacja Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 16:33
      Pytałaś tu jeszcze o podpowiedzi. Na czym synowi zależy najbardziej? Nauka czy żeby zarobić? Może warto się rozejrzeć np. za Erazmusem lub innym programem. Poznałam dziewczynę, która pojechała na rok do pracy w UK - nauczyła się języka, potem 3 lata studiowała w UK (ale mówiła, że drogo) i załatwiła sobie na 2 lata stypendium i kontynuację studiów w Belgii. Właśnie pisze pracę magisterską na podstawie badań, które robiła na koszt uczelni w kubańskiej wiosce. Bardzo mnie zainspirowała jej historia. Pokazała, że jak się chce, to sposób się znajdzie.
      • mama_dorota Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 21.02.17, 23:15
        Po różnych rozmowach wyszło na to, że jednak najbardziej zależy mu na pieniądzach.

Na pewno praca u rodziny to co innego, niż u kogoś obcego, ale nie robił dotąd takich numerów, że mu się nagle nie chce ani w pracy, ani w szkole, ani w wolontariacie (od kilku lat sam się zgłasza na kilka dni na ferie zimowe i zrezygnował tylko raz, bo był chory). Jak już się czegoś podejmuje, to pracuje do końca.

Pewnie w tym roku będziemy mieli tylko rodzinny wyjazd. Prawdopodobnie kilka wakacji ma przed sobą i niech wtedy sam szuka sposobu. Wolałabym, żeby nie wyjechał na cały rok, bo już mojej siostrze za bardzo się tam spodobało. Na tyle, że namówiła też drugą.
        • goodlokacja Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 22.02.17, 08:13
          Witaj w klubie. Też obie siostry mam tak daleko, że dalej się nie da smile
          • mama_dorota Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 22.02.17, 08:32
            W Australii? Tam ma swoją siostrę mój mąż. Drugą też w Anglii. Ale on ma dużo rodzeństwa smile Ja tylko te 2 siostry.
            • chocolate_cake Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 22.02.17, 09:35
              Moja siostra od 20 lat w Anglii a siostra męża od prawie 30 lat w Niemczech. Jedyne nasze rodzeństwo.
            • goodlokacja Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 22.02.17, 11:29
              Tak. Ja mam 3. Jeszcze jedna w PL.
        • peonka Re: Wakacyjna praca w Anglii - nastolatek 01.03.17, 14:55
          Jeśli zależy mu na pieniądzach, to zwróć uwagę, że osoby poniżej 18 roku życia zarabiają w UK 4.05 funta, to niewiele.
          Oczywiście, to stawka minimalna, może trafić mu się więcej, ale moim zdaniem to mało prawdopodobne. No chyba że macie kogoś znajomego, kto go zatrudni, albo jeśli syn ma jakieś konkretne umiejętności...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka