Dodaj do ulubionych

Odkładanie 500plus

02.02.20, 13:52
Odkłada ktoś 500+ na przyszłość dziecka? Zdziwiło mnie, że banki nie mają przygotowanej specjalnej oferty. A może jednak jest jakaś super lokata? Myśleliśmy, żeby wpłacać tam też pieniądze, które dziecko dostanie z okazji chrztu, urodzin, itd.
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: Odkładanie 500plus 02.02.20, 14:43
      Ja lata temu odkładałam tak wszystkie gotówkowe prezent mojego dziecka, sama znalaam jakieś lokum w banku. O t09+ nikomu się wtedy nie śniło.
      • mysz1978 Re: Odkładanie 500plus 02.02.20, 16:14
        no niestety 500+ u nas nie jest odkladane, a jesli chodzi o dodatkowe pieniadze, to synowie maja subkonta pod moim kontem i tam odkladaja sobie
    • aurinko Re: Odkładanie 500plus 05.02.20, 21:53
      Odkładam, od początku. Najpierw dla jednego dziecka, potem zaczęłam dla dwójki. Przelewam na zwykły rachunek oszczędnościowy, nie mam głowy do szukania korzystniejszych opcji.
    • mama_dorota Re: Odkładanie 500plus 05.02.20, 22:01
      My mie odkładamy, tylko inwestujemy w dzieci i robiliśmy też przed 500+. Teraz już oboje są dorośli, ale się uczą. Córka, która jest mlodsza, skończyła 18 lat w styczniu i 500+ też się skończyło.
      • aurinko Re: Odkładanie 500plus 05.02.20, 22:10
        Dla mnie inwestycja w dzieci to norma, niezależnie od 500+.
        • czekolada72 Re: Odkładanie 500plus 06.02.20, 06:47
          Dokladnie!
          Nie mialam 500+ a inwestowalam mnogo a mnogo.
          Kieszonkowe i tak dostawalo, a pieniadze, ktore dostalo jako male dziecko, odlozone na jakies tam oprocentowane konto - byly jak znalazl po latach smile
          • mama_dorota Re: Odkładanie 500plus 06.02.20, 08:11
            A jak inwestujecie? W co?

U nas z tego, co teraz sobie przypominam:
            - były (i są jeszcze w przypadku córki) obozy językowe, sportowe lub artystyczne, ostatnio komiksowy, naprawdę bardzo dobry,
            - prywatne lekcje angielskiego przez wiele lat,
            - szkoła muzyczna - państwowa, ale instrumenty kosztowały łącznie około 8.000 zł,
            - lekcje japońskiego w szkole językowej,
            - warsztaty plastyczne,
            - jakieś korepetycje przygodnie, w razie potrzeby.

Syn studiuje bezpłatnie na miejscu, ale córka zapowiada wyjazd do innego miasta, więc największe inwestycje dopiero przed nami.
            • czekolada72 Re: Odkładanie 500plus 06.02.20, 10:49
              U nas to juz sprawa nieco zamierzchla, ale...:
              - zdrowie - jeżeli potrzebny był najlepszy specjalista, płatny, nie wachałam sie ani moment
              - jedzenie - nabiał prosto od tzw krowy, jarzyny i owoce od hodowcy, mięso najlepsz jakie można było dostać, acz w ilosciach bez przesady, miód od znajomego
              - wyjazdy za miasto - więcej dziecko tam było niż w domu , i tak przez prawie 10 lat smile
              - lekcje angielskiego od 3 roku życia
              - lekcje narciarskie u najlepszego trenera jakiego można sobie wymyslić, a potem najbezpieczniejszy sprzęt, wyjazdy na narty
              - łyzwiarstwo + sprzet - jw
              - lekcje pływania - jw
              - treningi karate - jw ; cały sport od 3 roku
              - balet , w tym stroje
              - lekcje muzyki, od prywatnego ogniska przedszkolnego, skończyło się w podstawówce
              - lekcje rysunku/malowania + materiały - do gimnazjum
              - obozy, zgrupowania, prywatne wakacje
              - prawo jazdy
              - komputer, lamptop, potrzebne oprogramowania
              - wszystko co było niezbędne do bezpłatnych smile)))) studiów
              - jak trzeba było to i korepetycje, tyle, ze za nie to własciwie płaciło samo kasą uzyskana za uczenie innych np
              - muzea, kina, teatry, filharmonia, wystawy; książki, płyty, kasety....
              - zwiedzanie Polski i Europy

Pewnie coś pominęłam
              • mama_dorota Re: Odkładanie 500plus 06.02.20, 12:50
                O tak, pływanie, żagle też, narty u nas nie. I prawo jazdy, podróże. I leczenie prywatne + badania.

Komputer w domu zawsze był, a na własne każde musiało sobie sporą część uzbierać samodzielnie, na smartfony podobnie. My dokładaliśmy ustaloną część.
              • aurinko Re: Odkładanie 500plus 06.02.20, 16:20
                Dobrej jakości jedzenie, ewentualni lekarze, wyjazdy,, sport, hobby, komputer - tego nie traktuję jako "specjalnej" inwestycji ale podstawy egzystencji nie tylko jeśli o dzieci chodzi. Inwestycja to na pewno wykształcenie, języki ( z córką mam wygodnie bo z łatwością się uczy czterech języków i to uwielbia), prawo jazdy (to akurat jeszcze parę lat wink ).
                • czekolada72 Re: Odkładanie 500plus 07.02.20, 08:33
                  Dla mnie to norma, ale okazuje sie, ze podstawy egzystencji to bardzo czesto cos zupelnie innego. w koncu zamiast wyslac dziecko na wakacje mozna sobie kupic 5 par kolejnych szpilek, nieprawdaz?
                  Ja wolalam chodzic w tenisowkach, ale dziecko musialo z niasta wyjechac.
                  rozne sa podejscia.
                  • ma_dorota Re: Odkładanie 500plus 07.02.20, 11:25
                    czekolada72 napisała:

> Dla mnie to norma, ale okazuje sie, ze podstawy egzystencji to bardzo czesto co
                    > s zupelnie innego. w koncu zamiast wyslac dziecko na wakacje mozna sobie kupic
                    > 5 par kolejnych szpilek, nieprawdaz?
                    > Ja wolalam chodzic w tenisowkach, ale dziecko musialo z niasta wyjechac.
                    > rozne sa podejscia.

Zgadzam się z tobą Czekolado. Też to obserwuję wśród kolegów moich dzieci. Nieraz moi komentują, że u koleżanki zawsze się znajdzie kasa na super-ciuchy, a na warsztaty plastyczne jej nie ma. Albo na drogie podróże
                    zamiast na inne zajęcia dodatkowe. Są różne podejścia. Nie warto przeginać w żadną stronę, ale my kierujemy się zasadami:
                    - umiejętności są więcej warte niż dobrobyt
                    - jeśli możesz taniej osiągnąć podobną korzyść, to zrób to taniej
                    to ostatnie w odniesieniu do podróży, wypoczynku i wielu innych spraw.
                    • martini-7 Re: Odkładanie 500plus 23.02.20, 17:43
                      Ciekawie piszecie. My w Polsce nie mieszkamy, ale nasza inwestycja, jeśli tak to można nazwać, to zapoznanie dzieci z krajem pochodzenia i rodziną. Dużo nas to pieniędzy kosztowało i nadal kosztuje. Naturalnie z czasem, tj od września dojdą obiecane zajęcia wg hobby każdego z dzieci.
                      Mamy znajomych, też Polacy, kontrakt z krajem praktycznie zerwany, kraju w którym mieszkają też siedzą i nic dzieciom nie oferują. Dzieci w pewnym stopniu zaniedbane wychowawczo bo, nawet książek im nie czytali, ogarnęli się jak im instytucje o tym przypomniały, choć nadal nie wiele robią, ale kasa na wygląd ich matki zawsze jest.
                  • kaszub-ska Re: Odkładanie 500plus 24.02.20, 22:19
                    Czekolada Twoje podejście dla mnie wcale nie jest godne pochwały. Co to znaczy, że Ty możesz chodzić w tenisówkach, ale pieniądze w inwestowanie w dzieci muszą się znaleźć. Czego w ten sposób uczymy dzieci? Że są świętymi krowami i zawsze na pierwszym miejscu choćby nie wiem co? Sorry, dzieci są częścią rodziny, oprócz nich w domu są też rodzice i rodzice też potrzebują ubrać się, obuć w dobre i wygodne buty, pójść do fryzjera a nawet kosmetyczki, a nawet więcej, korzystać z przyjemności i rozrywek. Na równi z dziećmi. Jestem przeciwniczką postawy, że dla dzieci wszystko, a ja się obejdę. Można tak postępować czasowo, w wyjątkowych sytuacjach, ale odmawianie sobie podstawowych dóbr, komfortu, żeby dzieciom opłacić drogie przyjemności, zajęcia, wakacje jest niewychowawcze i po prostu niesprawiedliwe.
                    Odp na pytanie w wątku: nie odkładam dla dzieci, odkładam tyle, ile mogę z myślą o różnych przeciwnościach losu i niespodziewanych sytuacjach i wcześniejszą spłatę kredytu. Wolę pozbyć się swojego długu niż wyposażać dzieci w gotówkę, one mają swoje życie żeby dorobić się swojego i jeśli pomogę im w starcie w dorosłe życie, to wtedy, gdy będę miała w tym momencie wolne środki na to.
                    • czekolada72 Re: Odkładanie 500plus 25.02.20, 06:55
                      Ja nie oczekuje pochwaly, ja mam swietne efekty.
                      Drogie przyjemnosci, z naciskiem na PRZYJEMNOSCI - rozumiem, ze to u ciebie panuje...
                      Milego!
                      • nastka1979 Re: Odkładanie 500plus 25.02.20, 12:36
                        Też jestem zdania, że lepiej zainwestować w rozwój dziecka i wspólnie spędzone miło chwile, aby później wspominać je wspólnie, niż pakować pieniądze na konto w dodatku przy obecnej inflacji. Ale nie potępiam za to innych. Każdy robi jak uważa.
                        • martini-7 Re: Odkładanie 500plus 26.02.20, 09:17
                          Myślę, że wpis Czekolady został odebrany zbyt radykalnie. Trochę już na forum jestem i z tego co Czekolada pisze tu wnioskuje, że dzieci ma bardzo ogarnięte i nie są egoistami.
                    • ma_dorota Re: Odkładanie 500plus 27.02.20, 12:44
                      500+ to z definicje świadczenie wychowawcze. Dla mnie to oznacza wsparcie rodziny, która wychowuje dziecko(ci). Przegięcie w żadną stronę nie jest wskazane, ale kojarząc wpisy każdej z was myślę, że żadna z was nie przegina.
                      Oczywiście masz rację, że stawianie potrzeb dziecka ponad swoimi może być potrzebne okresowo, ale nie powinno być standardem. Będąc na forum od lat wiem, że Czekolada nie tylko wysyłała na wakacje dziecko, ale sama dużo podróżuje, ale z tego, co zrozumiałam, w sytuacji, gdy musiała(by) wybrać, wybrała(by) tak, jak napisała.
                      • ana119 Re: Odkładanie 500plus 28.02.20, 18:13
                        Przecież mozna z tu zrobić to co się chce. Nie ma co ruzkminiac czy wyjazdy są lepsza czy gorsza firma spędzania czasu wolnego. Co kto preferuje. Autorka posta tyt. pyta o możliwości lokowania.
    • 098qwerty Re: Odkładanie 500plus 07.02.20, 18:09
      Starszak swoje 500+ na siebie wydaje tzn. na wszelkie zajęcia dodatkowe tj: piłka nożna - na treningi chodziłby nawet bez tego 500+, gra na gitarze (według mnie talentu tu nie ma ale chce chodzić więc chodzi- gdyby tego 500+ nie było to bym go nie zapisała bo lekcje są drogie), język angielski w bardzo dobrej szkole - tu gdybym nie miała 500+ to szukałabym tańszych lekcji.
      • 098qwerty Re: Odkładanie 500plus 07.02.20, 18:30
        Młodszy jeszcze na siebie nie wydaje tzn. kupna pieluch i tak nie liczę bo gdyby nie było tego 500+ to i tak musiałabym je kupić.
    • hubek73 Re: Odkładanie 500plus 11.02.20, 16:21
      damdalen napisała:

> Odkłada ktoś 500+ na przyszłość dziecka? Zdziwiło mnie, że banki nie mają przyg
      > otowanej specjalnej oferty. A może jednak jest jakaś super lokata? Myśleliśmy,
      > żeby wpłacać tam też pieniądze, które dziecko dostanie z okazji chrztu, urodzin
      > , itd.

Nie ma sensu. Inflacja zje te środki, inwestujcie w akcje, waluty, złoto. Nie w lokaty bankowe. Do pełnotelności z 500 plus zostanie 300plus.
      • okruchlodu Re: Odkładanie 500plus 30.10.20, 03:11
        Na akcjach i kruszcach trzeba się znać, inaczej duża szansa, że z 500+ zostanie znacznie mniej niż 300+.
        Waluty to też pieniądze i też podlegają inflacji. Inwestycja w walutę bez oprocentowania ma taki sam sens jak trzymanie złotówek w skarpecie.
    • martini-7 Re: Odkładanie 500plus 23.02.20, 17:45
      My 500+ nie mamy ale dzieci mają konta w PKO i tam idą pieniążki jakie dostają w Polsce. Tu gdzie mieszkamy też mają konta.
      • memphis90 Re: Odkładanie 500plus 13.07.20, 20:37
        Moje dzieci nie dostają "pieniążków" . W rodzinie nie ma zwyczaju obdarowywania maluchów gotówką.
    • ana119 Re: Odkładanie 500plus 26.02.20, 18:12
      Tak, dokładamy swoje i robię lokaty bankowe. W Excel mam rozpisane gdzie i na jaki okres ulokowane. Kiedy kończy się okres zakładam nowe
    • kitty4 Re: Odkładanie 500plus 14.04.20, 15:58
      Niestety, nie odkładam. Z tych pieniędzy opłacam mlodemu prywatnego trenera na siłowni. Bez nich nie było by mnie na to stać.
    • qwerty_89 Re: Odkładanie 500plus 18.04.20, 21:49
      Zgadzam się, że warto inwestować w rozwój dziecka, ale rozsądnie jest też zatroszczyć się o jego materialną przyszłość. Wejście w dorosłe życie wymaga niemałych środków, więc inwestowanie środków z 500+ jak najbardziej rozumiem i każdemu polecam (przynajmniej w części).

Rzeczywiście banki nie mają dedykowanych ofert, jednak chyba każdy oferuje systemy regularnego oszczędzania. Warunki niestety nie zawsze są zachęcające, dlatego korzystniejszą opcją jest założenie rachunku oszczędnościowego lub lokaty. Najkorzystniejsze warunki banki oferują w promocjach, więc nimi warto się zainteresować w pierwszej kolejności. Przykładowo 3% na koncie oszczędnościowym oferuje chociażby Alior Bank oraz Credit Agricole. Ciekawą opcję długoterminowego oszczędzania oferuje również Nest Bank - Rodzinne Oszczędzanie. Alternatywę stanowią też obligacje rodzinne, także każdy znajdzie coś dla siebie.
    • anulkachrapek Re: Odkładanie 500plus 19.05.20, 16:33
      Jasne że odkładam .Syn ma dopiero 16 miesięcy więc jako nastolatek będzie miał np na samochód jak zda prawo jazdy. Mamuśki zamiast wydawać te 500+ może powinny sobie jakąś pracę w domu zorganizować jeśli nie chca zostawiać dziecka babciom czy w żłobkach. ja mam to szczęście że sobie działam w domu w takim projekcie online że ma się dużo czasu i można spokojnie dom ogarnąć, spędzić czas z dzieckiem
    • tol8 Re: Odkładanie 500plus 26.05.20, 19:34
      My odkładamy. Do dziś dostaliśmy 48000zl, z czego prawie 20000 poszło w remont pokoi w domu. Reszta odłożona i czeka. Jako że starsze dostanie mniej, bo krócej będzie pobierać, to chcemy wyrównać dzieciom te kwoty. Dostaną po 12000 na start po 18 urodzinach. Na auto i OC w sam raz.
      • nastka1979 Re: Odkładanie 500plus 27.05.20, 12:23
        W sumie źle powiedziałam że nie odkładam 500. Na bieżąco całe 500+ wydaję na rozwój, ale zainwestowałam też w kupno mieszkania dla córki. W tej chwili je wynajmuję i spłacam kredyt. Jak córka będzie mieć potrzebę, to może się tam w przyszłości przeprowadzić lub je sprzedać, żeby mieć gotówkę na start.
    • katjav Re: Odkładanie 500plus 07.07.20, 09:33
      Ja odkładam. Razem z mężem byliśmy u doradcy ale zwykłe konto wydawało nam się niekorzystne. Znajomy nam polecił ubezpieczenie posagowe. Jest to połączenie lokaty i ubezpieczenia. Deklaruje się jaką kwotę ma otrzymać dziecko i w jakim wieku. My wybraliśmy opcję 40 tys. W przypadku naszej śmierci towarzystwo ubezpieczeniowe przejmuje na siebie opłacanie składki tak aby dziecko otrzymało całą kwotę. Można tam było dobrać jeszcze jakieś inne warianty i rozszerzenia tego ubezpieczenia, ale my zdecydowaliśmy się na formę podstawową. W sumie to, to do nas przemówiło bo jednak przy zwykłej lokacie w banku to dziecko otrzyma tylko odłożoną kwote i to jeszcze po spełnieniu wielu formalności.
      Możecie zerknąć sobie na stronę internetową www.multifinanse.com.pl albo na facebooku.
      Na ten moment ja mogę polecić i obsługę i samą lokatę.
      • ana119 Re: Odkładanie 500plus 07.07.20, 10:03
        Za to towarzystwo ubezpieczeniowe weźmie prowizję za prowadzenie produktu. Żeby spełnić warunek kiedy towarzystwo przejmuje na się wpłaty składki to rodzice muszą umrzeć w odpowiednim momencie trwania umowy
        • katjav Re: Odkładanie 500plus 07.07.20, 12:57
          Czytaliśmy warunki umowy ... nie ma czegoś takiego jak śmierć w odpowiednim momencie trwania umowy.
          • ana119 Re: Odkładanie 500plus 07.07.20, 16:08
            O jeżu... wiesz jakie to prawdopodobieństwo dla TU?
            Skoro zrobili kalkulację to ile musisz wpłacić przez lata a ile dostanie dziecko?
    • allegropajew Re: Odkładanie 500plus 29.10.20, 18:18
      PKO BP (wiem, kooorwy) ma od ZAWSZE konto Junior. Od kiedy dają na pierwsze dziecko, tam to wpływa i nikt nie dotyka.
      Niby córka chciała z tego laptopa, ale tatuś kupił ze swoich....
      Gościula
      • okruchlodu Re: Odkładanie 500plus 30.10.20, 02:53
        Tak, ale dobre oprocentowanie jest tylko do kwoty 2500 zł (przynajmniej przed koronawirusem tak było). Powyzej tej kwoty procent był bliski 0. Konto jest tylko dzieci poniżej 13 roku życia.

Polecam inwestowanie w obligacje, szczególnie te 500+. Oprocentowanie wyższe niż na lokacie- dla 6 letnich obligacji 1,5% w pierwszym roku a po pierwszym roku indeksowane infllacją + 1,25%, dla 12 letnich analogicznie 2% i 1,5%+inflacja. Plusem jest wygoda. Można kupować przez internet, mieć wgląd do konta, w razie potrzeby sprzedać wcześniej, najniższa kwota inwestycji już od 100 zł. Jedyny minus to to, że miesięcznie można kupić tylko 5 sztuk (dotyczy obligacji 500+) czyli właśnie za 500 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka