gabon32 Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 12.08.05, 16:11 Baza szpinakowa, wykorzystywana do krokietów i sosów: Szpinak rozmrozić, na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, wrzucić szpinak. Jak odparuje dodać 1 łyżkę mąki, 3 łyżki śmietany. Zamieszać i chwilę się pogotuje. Dodać jajko. Do smaku Kucharek, zioła prowansalskie i czosnek. Jak wystygnie, ma być gęsty. I to jest baza szpinakowa. Jak dodam białego sera (w proporcjach 1:1) i zawinę w naleśniki, to mam krokiety. Jeżeli dodam do białego sosu (na patelni rozpuścić łyżkę masła, na niej zeszklić 1 małą cebulę. Dodać do tego - ja daję na oko_ ok. 1 1/2 łyżki mąki pszennej, wymieszać. Dolewać, cały czas mieszając 250 ml słodkiej śmietanki 30%. Jeżeli będzie za gęste, można dolać mleko 3,2%.) - czyli do garnka z sosem dodaję kilka łyżek bazy szpinakowej i energicznie mieszam, żeby się połaczyło, to mam pyszny szpinakowy sosik do kluchów (ta potrawa ma nawet jakąś włoską nazwę, ale w tej chwili nie pamiętam) Odpowiedz Link
czekolada72 ZUPA 14.08.05, 12:47 Zupa z cukinii 3 ziemniaki i 1 marchew ugotować, 1 cukinię i 4 pomidory pokroić i przesmażyć na oleju, dodać z 1 kostka rosołowa i 2 ząbkami czosnku, zmiksować, dodać ½ łyżeczki kminku, żolty ser do posypania, sól. Odpowiedz Link
czekolada72 SOS 20.08.05, 16:28 Sos śmietanowy 100 ml jogurtu zmiksować z 1 łyzka majonezu oraz (do wyboru)szczypiorkiem, rokpolem, jabłkiem, selerem naciowym ; przyprawic. Świetny do jajek, ziemniaczków (i innych jarzyn "z wody"), wedlin i mięsa na zimno. Odpowiedz Link
te-res-ka Ciasto tanie i awaryjne 05.09.05, 21:14 Szklanka maki,szklanka cukru,4 jajka.łyzeczka(z górka) proszku do pieczenia,zapach do ciast według uznania.Wszystko razem mieszamy mikserem jak nie ma miksera pod reką mozna użyć trzepaczki do białe.Ciasto wylewamy do prodziża wysmarowanego margaryna i bułka tarta.Na wierzch układamy (tu duze pole do popisu)platerki jabłek, jagody surowe/mrozone,maliny surowe/mrozone,śliwki wegierki,poziomki,wisnie(połówki)z tym juz wypróbowałam.Piec około 40 minut. Odpowiedz Link
haika Re: Ciasto tanie i awaryjne 06.09.05, 19:32 Coś dla mnie - brzmi łatwo Ale mam pytanko - czy dodaje się jakiś tłuszcz - ile i kiedy i czy stopiony Odpowiedz Link
te-res-ka Re: Ciasto tanie i awaryjne 04.10.05, 15:27 haika napisała: > Coś dla mnie - brzmi łatwo Ale mam pytanko - czy dodaje się jakiś tłuszcz - > ile i kiedy i czy stopiony Tak jak napisałam w przepisie,tyle tłuszczu ile potrzeba do wysmarowania prodziza.Trochę pózno odpowiadam,ale tak wyszło. Odpowiedz Link
portalegre PIERNIK !!! 06.09.05, 11:59 TANI PIERNIK - ale bardzo smaczny! Przepis wielokrotnie przeze mnie wypróbowany: 2 jajka pol kostki margaryny szklanka cukru 2 szklanki maki 3-4 lyzki dzemu lub powidel pol szklanki mleka lyzeczka sody lyzka kakao 2 lyzeczki przyprawy do piernika lub cynamonu Margarne rozpuscic, wystudzic. Jajka zmiksowac z cukrem, dodac margaryne i pozostale skladniki, dokladnie wymieszac, piec ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odpowiedz Link
portalegre BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA 06.09.05, 12:06 BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA 2 torebki budyniu czekoladowego ugotowac, ale - uwaga! - dac o polowe mniej mleka, niz jest podane na opakowaniu. Formę wyłożyć najzwyklejszymi herbatnikami typu "szkolne" czy "petit beurre", wylać gorącą masę budyniową, przykryć herbatnikami i odstawic do wystygnięcia. Można, ale niekoniecznie polać polewą czekoladową. Gdy wystygnie - pokroic na kawałki i podawac. Odpowiedz Link
marchefka27 Re: BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA 06.09.05, 18:19 ja uwielbiam zapiekanki - np z ziemniakow (z celubą, boczkiem, rozbeltanym jajkiem i posypane serem - zapiec) albo z makaronu (rurki, troche kielbasy lub parowka lub co kto lubi, jajko rozbeltane, posypac serem, zapiekac do sciecia jajka). Odpowiedz Link
sylwiq Tortilla 13.09.05, 12:28 Nauczono mnie ja robic w samej Hiszpanii składniki: -surowe ziemniaki - cebula -jajka - tłuszcz do smażenia (najlepiej olej) - sól ziemniaki tniemy w talarki, mogą byc takie grubsze. To samo robimy z cebulą.Smazymy na patelni, solimy w trakcie smazenia. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka. Jak zimniaki sa miekkie przekladamy je z patelni do roztrzepanych jajek, mieszamy wszystko razem i wylewamy spowrotem na patelnie. smazymy jakies 5 minut, przykrywamy talerzem o srednicy takiej jak patelnia. Wywracamy patelnie, przytrzymujac jednoczesnie talerz, tak zeby tortilla znalazla sie na talerzu , usmazonym dnem na wierzchu. W takiej pozycji przekladamy ja spowrotem na patelnie , smazymy kolejne 5 min i gotowe. Do tortilli mozna dodac resztke kielbasy ktora zalega w lodowce, albo jakies warzywa typu kukurydza czy groszek. Mozna zjadac z ketchupem, a mozna tez robic kanapki. Odpowiedz Link
sylwiq Rosół 13.09.05, 12:35 Składniki: -skrzydełka drobiowe (bardzo tanie) -włoszczyzna (marchew,pietruszka,seler,por,) - makaron - sól Skladniki zalewamy wodą i gotujemy.Najlepiej gotować bez przykrycia, wtedy rosołek jest klarowny.Pod koniec gotowania doprawiamy solą (tania wersja), albo jakimś tam "warzywkiem" (droższa wersja).w osobnym naczyniu gotujemy makaron i zajadamy. Rosołku nigdy nie za wiele. Na drugi dzień można zrobić pomidorową dodając koncentrat pomidorowy i mleko, lub w sezonie letnim swieze pomidory, wczesniej lekko rozpuszczone na patelni, i smietanę. (sa rozne szkoly)Ewentulanie doprawic jeszcze kropelka octu, i lyzeczka cukru. Odpowiedz Link
sylwiq Cukiniowe kotleciki 13.09.05, 12:41 Składniki: - cukinia( im grubsza tym lepsza) - mąka pszenna - mleko - 1 jajko - tłuszcz do smażenia - sól Cukinie kroimy na talary, moga byc grubsze.W miseczce przygotowyjemy ciasto. Czyli: rozbijamy jajko i wsypujemy sporo mąki,roztrzebujemy to i pomalu dolewamy mleka, zeby rozpuscic wszystkie maczne grudki,Naljepiej caly czas roztrzepywac ubijaczka do jajek. Ciasto musi byc geste zeby trzymalo sie go jak najwiecej przy cukinni. ciasto na koniec solimy ( bądź doprawiamy "warzywkiem") Bierzemy talary cukini, maczamy w tym ciescie i kładziemy na mocno rozgrzany tluszcz. Smazymy z obu stron. Podawac z ziemnaczkami, albo ryzem, albo czy tam chcecie. Odpowiedz Link
sylwiq Ach i jeszcze jedno! 13.09.05, 12:42 w ten sam sposob mozna zrobic kotleciki z mortaldeli. Jest bardzo tania. Kupujemy ja wtedy w kawalku, w domu kroimy na grube plastry, takie porzadne , i dalej to juz tak jak z cukinia. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Ach i jeszcze jedno! 13.09.05, 14:21 Kotleciki z cukinii można zrobić tez tak jak zwykle, panierujac w jajku rozbełtanym z mlekiem i w bułce tartej lub mące. Odpowiedz Link
sylwiq Wątróbka drobiowa 13.09.05, 12:49 Składniki: - wątróbka drobiowa (bardzo tania) - cebulka - sos pieczeniowy ciemny w proszku Wątróbke smażymy z cebulką, do momentu aż cebulka prawie całkiem sie rozpuści. Dodajemy sos pieczeniowy ciemny, rozrobiony z wodą. Chwilke gotujemy i pychota! Odpowiedz Link
sylwiq Zupa-krem z cukinii 13.09.05, 12:53 Składniki: - cukinia - ziemniak - marchew - cebula - serek topniony śmietankowy - mleko Cukinia (obraną), zimniaka, marchew i cebulę gotujemy w niewielkiej ilośći wody. Jak warzywa są już miekkie dodajemy serek topiony smietankowy i troche mleka. Miksujemy na jednolity krem i jeszcze raz zagotowywujemy. Podajemy z grzankami z czerstwego chleba. Odpowiedz Link
sylwiq Sałatka z kurczaka 13.09.05, 12:57 Składniki: - jedna podwójna pierś kurczaka - puszka kukurydzy - słoiczek cebulki marynowanej perłowej (2.00 PLN) - majonez (najlepszy kielecki, mały słoiczek) Pierś kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygniecia. Nastepnie kroimy na kawałeczki (takie , zeby zmiescily sie w otwory gębowe) dodajemy cebulke, kukurydze i majonez. Mieszamy i wcinamy az nam sie uszy trzesą! Najlepiej przed podaniem troche schlodzic w lodowce. Odpowiedz Link
klara801 mój przepis 20.09.05, 16:34 Polecam placka piernikowo-jabłkowego. Porcja na dużą formę 6 jajek 3 szklanki mąki niecałe 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 8 jabłek ŻÓłtka jaj ucieramy z cukrem. Potem dodajemy olej, mąkę, sodę, cynamon, kakaoo i ubitą pianę z białek. Następnie wszystko mieszamy ( uwaga całość wychodzi dość gęsta)i dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.Pieczemy wszystko w tem.170 stopni. około 40 min. Odpowiedz Link
gosiaczek7772 Re: mój przepis 01.03.06, 21:08 Jak byłam mała ,mój dziadek czesto robil mi "chleb na jajku". pokrojony chleb obtoczyć w roztrzepanym jajku (ja dodaję do jajka troszkę vegety, lub innej przyprawy) i usmażyc na oleju na patelni. najlepiej spożywac gorace Polecam Odpowiedz Link
sandraa1 Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 03.10.05, 15:12 Coz to dzisiaj gotujecie? Ja nie mam pojecia a wczoraj mialam pierogi z grzybami a przedwczoraj placki ziemniaczane. Pracuje do 17.00 i w domu bde dopiero o 17.30 wiec niech to bedzie cos szybkiego bo juz mi w brzuchu burczy. Odpowiedz Link
haika Re: CO Z TYMI PRZEPISAMI???????? 03.10.05, 19:23 No jak to co? Poniedziałek jest, więc pomidorowa z niedzielnego rosołku )) Do tego zapiekanka z makaronu, pieczarek i reszty mięska z rosołu. Ekonomicznie i smacznie Odpowiedz Link
paiha zupa ziemniaczana z awokado 20.01.06, 13:42 Uwielbiam awokado i stale szukam przepisow, co mozna z niego zrobic. Ten przepis znalazlam na www.odkryjmeksyk.pl , wczoraj zrobilam na kolacje, zupa jest pyszna! A zimowa pora, teraz, kiedy takie mrozy za oknem, znakomicie rozgrzewa i syci. I nie jest droga, mnie kosztowala okolo 5 zlotych, a nasycily sie nim 4 osoby, ale mozna jeszcze zmniejszyc jej koszta, jesli trafi sie na tanie awokado i ziemniaki. Ja zaplacilam za awokado 2.99. , ale moja Mama np. trafila na jakas promocje i zaplacila 0,99 zl. Robi sie szybko, po 15-20 minutach masz obiad albo kolacje na stole A teraz po tych wstepach czesc wlasciwa czyli przepis ZIEMNIACZANKA Z AVOCADO Składniki: 5 ziemniaków cebula awokado litr bulionu warzywnego 200ml mleka kostka sera topionego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w rondlu na oleju. 2. Zalej bulionem i mlekiem. Gotuj 15 minut. 3. Wszystko przetrzyj przez sitko, albo zmiksuj. ( uwaga ode mnie: ja zmiksowalam tylko czesc ziemniakow). 4. Ser topiony pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy. Dodaj sól, pieprz i trochę soku z cytryny. 5. Przekrój awokado i wyjmij pestkę. Obierz i pokrój w cienkie paski. Skrop cytryną. 6. Zupę nalej do miseczek i połóż plasterek awokado. ( uwaga ode mnie: awokado pokroilam w kostke i dodalam tuz przed podaniem do garnka) Serdecznie pozdrawiam Paiha Odpowiedz Link
eda79 Re: zupa ziemniaczana z awokado 25.01.06, 14:06 brzmi smakowicie.naniedziele trzeba bedzie wypróbowac Odpowiedz Link