Dodaj do ulubionych

mrożonki + przepisy

04.02.05, 13:35
Na jesieni było sporo owoców i warzyw. Uwielbiam na przykład cukinię i
pomidory, a zimą te są drogie lub niedostępne. Cukinie pokrojone w cząstki
lub plastry pomroziłam, podobnie śliwki i paprykę. Pomidory ugotowałam i
przelałam do słoików - dzięki temu niedawno mąż zjadł - jak mówi - najlepszą
pomidorówę na świecie!
To pracochłonne, ale jaka oszczędność!
Na przykład taka papryka - nawet nie patrzę teraz w jej stronę na straganie,
no chyba, ze na surówkę mnie najdzie. Moją zamrożoną (część) wykorzystałam
ostatnio do leczo:
2 pęta kiełbasy, 2,3 duże cebule, papryka... nie wiem ile, cała zamrożona
torebka, ze 3 tam były na pewno. Pokrojone cebule i kiełbasę podsmażyć,
wsypać do 1l wrzątku z dwoma kostkami rosołowymi, dodać paprykę, 2 duże
przeciery i gotować. Plus przyprawy - pieprz, 3 liśie laurowe, 3 ziarna ziela
ang, oregano, zioła prowansalskie i co kto lubi, maggi. Niech sie pogotuje,
spróbować, dorzucić przypraw, jak brakuje i zajadać ze smakiem z chlebkiem!
Pycha!
--
_____________________
no i mam sygnaturkę!
czas ją jakoś wykorzystać...
_____________________
Obserwuj wątek
    • kalina_p Kopytka 04.02.05, 16:06
      A ja robie kopytka w domu i mroze. Duuuuuzo lepsze od sklepowych a wychodza
      bardzo tanio. Z 3 -5 kg ziemniakow (a co, jak szalec to szalec!) wychodzi mi
      jakies 20-30 porcjo na obiad. Wsadzam do zamrazalnika a potem w 3 minutko
      gotowy pyszny obiadek. Fakt, jednego dnia sie czlowiek namorduje ale robimy
      wspolnie z meze, kupa zabawy przy tym jest. Za taka porcyjke w sklepie wychodzi
      jakies 3-5zl, zalezy gdzie a nas kosztuje kolo 10-13 zl. wszystko. Super
      pomysl, polecam. Ilez mozna jest ziemniaki czy ryz...jak ktos lubi kopytka,
      oczywiscie...
      --
      nauka jedzenia chrupkowsmile))))))
    • ar30wroclaw Re: mrożonki + przepisy 04.02.05, 22:50
      A ja mam proste ale sprawdzone sposoby na to by w zimie niedrogim kosztem
      zasmakowac troche lata.
      Polecam
      Truskawki mrozone i w słoiczku z cukrem-pyszny deserek na zimowy okres
      Zamrozona fasolka szparagowa,kalafior,pietruszka zielona i seler zielona-do
      zupy w sam raz
      W słoiczkach ogórki,buraczki tarte ,przeciery pomidorowe ,papryka marynowana i
      sałatka szwecka.Poprostu rewleacja.
      Acha jeszcze dzemy z wisni,truskawek i porzeczek oraz soki owocowe.Do tego
      mnustwo warzyw z ekologicznych upraw mojej teściowej ,które obecnie idealnie
      nadaja sie do zupek dla mojego 5 miesiecznego synka.Nieielkim kosztem mnustwo
      smakołyków i witamin na zime.
      polecam ania
    • weronikarb Re: mrożonki + przepisy 07.02.05, 12:43
      Ja czesto mroze kluski śląskie, kopytka, rozne zupy (gotuje wieksze ilosci),
      bigos, fasolka po bertonsku, leczo, golabki, flaki, nalesniki z roznymi
      nadzieniami.
      Jak gotuje te potrawy to zawsze w wiekszej ilosci - wychodzi taniej jesli
      chodzi o gaz, ta sama prawie praca, a pozniej jak znalazl gdy przed pierwszym
      jest cieniej w portfelu smile
      --
      Dominik ma 13 m-cy smile

      img105.exs.cx/img105/859/Im003660.jpg
    • ankaj46 Re: mrożonki + przepisy 17.02.05, 15:37
      witam.jestem na tym forum po raz pierwszy.choc mam 24 letni staz wprowadzeniu
      domu to tez musze b.oszczedzac[stracilam prace]ciesze sie ze jest takie
      forum,poczytalam izawsze cos nowego sie naucze.A codo mrozenia warzyw
      iowocow,to mam doswiadczenie i chetnie cos podpowiem.w latach 80 kupilam
      zamrazarke iod tamtej pory jesienia jest pelna[juz druga].Zaczynam od
      truskawek ,potem fasolka szparagowa.wisnie.mloda fasola luskana[swietna na zupe]
      brokuly,kalafiory pomidory cale,sliwki,a najwazniejsze to warzywa na
      zupe.Poswiecamjedna sobote.w duzych ilosciach
      marchew ,pietruszkie,pory ,obieram i ucieram w maszynce dowarzyw,potem wszystko
      razem mieszam iporcjuje na raz do zupy.Wierzcie mi to jest najlepszy sposob na
      szybkie gotowanie odpada czas obierania warzyw.To samo robie z warzywami do
      rosolu,tylko nie rozdrabniam.warzywa rozdrobnione sa tez dobre do ryby pogrecku
      do pulpetow z warzywamii innych .moja zamrazarka jest 300litrowa ido wiosny
      pusta[4 osoby].chetnie jeszcze cos podpowiem.pozdrawiam Janka.
      • ankaj46 Re: mrożonki + przepisy 18.02.05, 14:41
        pomidory mroze w calosci najlepsza odmiana na przetwory takie
        dlugie,jajowate.poumyciu iwytarciu do sucha wkladam do torebek np.po ok.kg.i
        zamrazam.pewnie ze sa z woda bo z natury sa soczyste ale i tak trzeba dusic
        dozupy lub innych potraw.ta odmiana jest malo soczysta i do jedzenia nie sa
        dobre .ale mrozonki doskonale.co do cukini to uzywam w sezonie czesto,jako
        danietzw.ratatuja.tzn.cukinia,ogorki ,pomidory,cebula,czosnek wszystko
        pokrojone i uduszone na oliwie krotko.mozna smazyc placki tak jak ziemiaczane
        tylko ziemniaki zastepujemy cukinia starta na tarce jarzynowej.cukinia
        nadziewana miesem mielonym izapieczona .
        • aleksandrynka szpinak 28.02.05, 23:47
          ja niedawno w jakiejś knajpie jadłam kawałki kurczaka z liśćmi szpinaku z
          czosnkiem. Jeszcze nie próbowałam robić, ale smakuje fajnie...
          --
          _____________________
          po-daruj mi
          coś cze-go nie
          zdobędę sama...
      • margonik SZPINAK 24.03.05, 03:45
        Och, szpinak to moje ulubione warzywko!

        A więc tak:

        1) SZPINAK JAKO DODATEK DO II DANIA:
        Paczkę mrożonego szpinaku wrzucam na patelnię z odrobinką oliwy z oliwek lub
        zwykłego oleju. Solę, lekko pieprzę, wrzucam ze dwa, trzy ząbki czosnku i
        wbijam dwa jaja. Merdam na patelni, aż konsystencja przestanie być wodnista
        (jajka sprawiają, że staje się bardziej stała), ostatecznie, jesli trzeba,
        odlewam z patelni nadmiar wody. Nic nadzwyczajnego, ale pycha! Ale może nie
        jestem obiektywna, bo w szpinaku jestem po prostu zakochana smile

        2) ZUPA - KREM ZE SZPINAKU
        Do wywaru z rosołu (albo woda + kostki rosołowe) wrzucam paczkę mrożonego
        szpinaku. W szklance z gorącym rosołem rozbełtuję nieco 2 kostki serka
        topionego i wrzucam do zupy (potem trzeba jeszcze nieco pomieszać, bo serki nie
        rozpuszczają sie zbyt szybko). Zaprawiam zupę gęstą śmietaną i czosnkiem. Na
        czosnku nigdy nie oszczędzam, bo to moja druga miłość po szpinaku, a ze
        szpinakiem się świetnie komponuje smile Gdy zupa jest już gotowa, wylewam ją na
        talerze i posypuję tartym żółtym serem. Lubię takie pływające serowe, ciągnące
        się glutki smile Jeśli ktoś nie przepada, to niech nie sypie. W każdym razie
        zupka jest świetna!

        3) NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
        Przygotowuję szpinak jak w przepisie pierwszym. Zawijam w naleśniki, wkładam do
        naczynia żaroodpornego, przesypuję żółtym serem i zapiekam w piekarniku.

        • margonik Re: SZPINAK 24.03.05, 03:48
          A propos zupy, z tymi serkami topionymi chodzi o to, żeby sie całkiem w zupie
          rozpuściły. Zaznaczam to, bo może nie napisałam zbyt jasno. Trochę to trwa, ale
          ogólnie cała zupa nie jest zbyt pracochłonna.
    • puniaa Re: mrożonki + przepisy 07.05.05, 00:09
      A ja polecam mój patent na truskawki i czarna porzeczkę.Mianowicie po umyciu i odszypułkowaniu miksuję z cukrem(ilość na oko), zamrazam w pudełeczkach.Zajmuje to mniej miejsca w zamrażarce niż całe owoce a można to później jeść łyżeczką jak lody, nie trzeba roznmrażać - moja córka uwielbia. W ub. roku zrobiłam tak nawet winogrona.
      To forum jest rewelacyjne
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka