15.05.06, 00:09
Witam serdecznie!
Pomóżcie mi podjąć decyzję. Czy warto zainwestować w Thermomix?
Już dawno słyszałam o tej "cudownej" maszynie. Zalet ma sporo,
przedewszystkim, to że przygotowywane jedzenie jest zdrowe i tanie, więc
oszczędzam pieniądze i czas. Kupuje mleko i sama robię masło,
śmietanę,jogurt, lody i serki homogenizowane. Z ziana - swój chleb, z owoców
i warzyw - "kubusie", soki, konfitury itd. Mieli mięso, więc robię pasztet.
gotuje na parze... itd. I to wszystko w parę minut.
Minusem jest oczywiście koszt urządzenia ok. 4 000 zł. Istnieje możliwość
wzięcia na raty i wtedy spłacam co miesiąc 200zł.
www.zyj-zdrowo.pl/

Co o tym myślicie?
Przyznam, że jestem skłonna kupić, ale przeraża mnie wysokość raty.
Dziękuję za wszystki opinie i pozdrawiam oszczędzających.
Aldona
Obserwuj wątek
    • grey-pippin Re: Thermomix 15.05.06, 07:21
      a jak z rozkrecaniem tego urzadzenia do mycia ?
      moim zdaniem to cudowna maszyna ale dla gospodyni domowej pelnej zapalu do
      tworzenia zdrowej kuchni, choc nie wiem czy dla kogos kto nie ma wlasnego
      gospodarstwa rolnego w ogole niektore propozycje maja sens np. robienie masla
      lodow majonezu itd. czy to jest sprawa oplacalna ? Nawet jesli ktos chce robic
      sam wszystko to musi miec samochod zeby zaladowac tony produktow i czas na
      przygotowanie wszystkiego, bo to ze maszyna ukreci i podgotuje nie zmienia
      faktu ze trzeba wszystkie produkty umyc i przygotowac, poszatkowac itd., soki
      dzemy trzeba tez zakonserwowac i miec miejsce na przechowywanie sloikow i butli
      itd.
      Ja podchodze sceptycznie do takich super maszyn poniewaz mam przyjaciolki ktore
      skusily sie na inny ale rownie cudowny super mikser, krajalnice, sokowirowke i
      25 czynnosci w jednym, ale po polroku fascynacji zapal dziwnie minal i jedna
      wyniosla maszyne do piwnicy a druga uzywa 2 razy do roku jak szaleje z
      przygotowaniem uczt swiatecznych wink
      • roxanna1336 Re: Thermomix 15.05.06, 08:16
        polecam forum o tym temacie , może poczytaj co piszą o tym urzadzeniu osoby ,które go juz zakupiły forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26236
        • grey-pippin Re: Thermomix 16.05.06, 04:00
          dzieki za linka smile
          moze to rzeczywiscie cud maszyna ?!
    • atrakcyjna2 Re: Thermomix-do aldonki 15.05.06, 11:09
      Moja mama bardzo sobie chwali ten termomix-można prawdopodobnie w nim wszystko
      zrobić i też w krótkim czasie. Chciała kupić mojej siostrze drugi i żebym ja
      sobie też kupiła do domu-jednak ja mało siedzę w kuchni, nawet bardzo mało i
      raczej kiedyś (ostatnio ) nie piekłam ciast-a wiem że extra i szybko z tego
      wychodzą (szybko się przyrządza). Krótko mówiąc moja mam uwielbia jedzonko,
      kuchnie, piec ,ale też ma mało czasu- dlatego dla niej to rewelacja.
      Może kiedyś się skuszę , na razie za mało jemy z mężem i są to raczej gotowce.
      Może jak będę miała dzieci i pracę i będę miała mniej czasu-to wtedy pewnie
      rewelacja- choć moja mama bardzo długo mnie nakłaniała żebym sobie kupiła- ale
      ja dopiero od niedawna lubię gotować ,a do tej pory jedzonko robił mąż ,a On
      bał się że kupię za swoje pieniądze a ON popsuje-choć moja mama twierdzi że tam
      nic nie można popsuć. Ciężko mi powiedzieć ile ma lat, ale już na pewno bardzo
      długo, kupowała w taki sposób że przywieźli jej do domu- a Ty jak kupujesz?
      (tylko że to było dobrych kilka lat temu i cały czas chyba z coraz większym
      entuzjazmem jest zadowolona- że wszystko można zrobić , obsługa bardzo prosta-
      no może fakt może rewelacja. Ja dopiero zaczynam sama gotować ,a więc najpierw
      muszę zacząć częściej zaglądać do kuchni i polubić jedzenie, bo na razie
      jedzenie dla mnie to konieczność nielubiana.(dla mojej mamy odwrotnie uwielbia
      jedzonko robić i jeść).
    • atrakcyjna2 Re: Thermomix 15.05.06, 11:33
      Właśnie zobaczyłam ten wygląd termomixu(z tej stronki co podałaś)- mojej mamy
      ma troszkę inny wygląd- (moim zdaniem ładniejszy), ale to kupowany z dobrych
      kilka lat temu i wtedy kosztował 4000 tys. to może ten mamy jest trochę
      lepszy,choć niewiem.
      A piszesz że robisz np. "masło; mieli mięso ,więc ROBIĘ pasztet" ,a nie zrobię-
      piszesz w czasie tak jakbyś już go miała ? -nie rozumiem.
      • aldonka28 Re: Thermomix 15.05.06, 11:55
        Hej dziewczynki, po pierwsze dzięki za linka, poczytam jak będę miała czas.
        dzięki za porady i proszę o więcej. Nie mam jeszcze tego urządzenia, tylko tak
        napisałam, że "robię" w sensie, że będę w stanie sama zrobić smile Ogólnie rzecz
        biorąc bardzo zależy mi zdrowym jedzeniu, bo to nasze paliwo i powinno być
        najwyszej jakości. U nas się nie przelewa, i częst kupuję np. pasztet, jogurty
        w takich sklepach jak bieronka. Tylko nie mogę przeboleć ile chemii jest w
        środku, i że daje to mojemu dziecku.
        Pozdrawiam Aldona
        • ada16 Re: Thermomix 15.05.06, 12:37
          A produkty masz swojskie czy też ze sklepu=chemia?
    • martina.15 Thermomix-REWELACJA!!! 15.05.06, 17:08
      Mamy już ósmy rok- i powiem szczerze, fantastyczna sprawa!
      NIe dość, że jemu surówki, częściej robimy ciasta, to robimy cukier puder,
      przetwory (powidła też), bułkę tartą, chleb(tak z kupnej mąki jak i samemu
      zmielonej pszenicy czy żyta), soki (przecierówki, ale za to jakie- z burakiem,
      marchewką, pietruszką!!!!), pampuchy (bułki drożdżowe na parze- łącznie z samym
      ciastem), ajerkoniak...

Bez niego na pewno nie jedlibyśmy tak zdrowo-nikomu by się nie chciało. Na pewno
      nam się opłacił ten zakup
      Bardzo łatwo go rozkręcić- jednym ruchem smile Myje się właściwie sam, wlewasz
      wodę, ew. z płynem do mycia i włączasz smile
      No a teraz jak mam maleńką córeczkę to już jest hicior na maksa- wszystkie
      "gerberki" na thermomixie smile
      • marica29 Re: Thermomix-REWELACJA!!! 16.05.06, 11:32
        Popieram!!!!
        Ja TM mam już drugi rok i nie wyobrażam sobie życia bez niego. Wydaje mi się jak
        bym miała go od zawsze. Teraz chyba nie umiałabym zagnieść ciasta na pizzę,
        kruchego(w Tm robie się je 50sekund), powideł śliwkowych, sosów truskawkowych do
        lodów, dżemów truskawkowych, jogurtu( który robię co drugi dzień dla męża i
        dwóch synków), majonezu, bitej śmietany, masła, ciasta na naleśniki, na placki
        ziemniaczane, pyszną kawę kapucino, mrożoną, lody itp, itd....
        Jeżeli jesteś taką gospodynią, która lubi siedzieć w kuchni i eksperymentować, a
        rodzina twoja lubi nowości to polecam. U mnie tylko czekają kiedy podam im
        ciągle coś nowego. Natomiast moja koleżanka też ma TM i już z niego nie
        korzysta. A ja cały czas, z myciem nie ma problemu, z zepsuciem też nie. Jezeli
        chodzi o soki to nam z mężem bardzo smakują, ale chłopcom już nie. Chyba brakuje
        im tych wszystkich konserwantów, hi,hi.
        A zapomniałabym o pierogach. Ciasto jest rewelacyjne
        • martina.15 Re: Thermomix-REWELACJA!!! 16.05.06, 13:53
          a farsz jeszcze lepszy smile

ja jednak uwazam ze wlasnie thermomix jest dla tych ktorzy chca miec jedzenie
          robione w domu i sie nie nameczyc, bez jakis eksperymentow

jest glowna ksiazka kucharska, sa i "poboczne" dodatkowe- a najczesciej wrzucasz
          wszystkie skladniki na raz i za kilka sekund (plaski ziemniaczane) czy minut
          (jakakolwiek zupa) masz gotowe danie.
          nie zawsze musisz wymyslec- masz przeciez pomysly przed soba smile
          • grey-pippin widzialam na e-bayu w cenie od 300 do 500 euro 16.05.06, 14:24
            poczytalam o tej maszynie i odszczekuje co wyzej napisalam, to urzadzenie
            prawdopodobnie moze wszystko, moze nawet sprawi ze polubie gotowanie, ale na
            wszelki wypadek wole nie inwestowac zbyt wiele i jesli sie zdecyduje to moze
            kupie za jakis czas na e-bayu smile
      • agunek1 Re: Thermomix-REWELACJA!!! 25.06.06, 12:01
        Ajerkoniak jest boski własnej roboty. Moja mama ma juz termomix ok 8 lat i jest
        bardzo zadowlona (ona uwielbia gotować i piec). Bardzo przydatny jest również
        na wyjazdy na działkę, kemping i wczasy z własnym gotowaniem (jeden gar do
        mycia).
    • tabaluga0 Re: Thermomix 16.05.06, 22:14
      Jadlam taki chleb, okropnosc!Jeszcze worek ziarna stoi w piwnicy u tesciowej.
      A tak w ogole to sam thermomix tez stoi w piwnicy , uzywany czasmi do zrobienia
      bułki tartej.
      • grey-pippin Re: Thermomix 17.05.06, 02:44
        ale to nie swiadczy o urzadzeniu tylko o uzytkowniku !
        moze wiecej konkretnych argumentow, dlaczego chleb byl ochydny i dlaczego nic
        innego oprocz bulki tartej nie mozna w tym zrobic ?
        • martina.15 Re: Thermomix 18.05.06, 21:22
          grey-pippin, trafiłas w sedno smile
    • d_o_o_r Re: Thermomix 19.05.06, 17:17
      Moja kolezanka kupila sobie jakis czas temu to cudo i twierdzi, ze jest
      zadowolona (ale malo kto po wydaniu takiej kasy przyzna sie, ze wyrzucil
      pieniadze w bloto). Gotuje glownie zupy i piecze ciasta. Mialam okazje sprobowac
      kilka razy i stwierdzam, ze zadna rewelacja i moj zupki robione w zwyklym garnku
      sa duzo lepsze (np. brokulowa...mniam). Dla mnie to tylko szpan i strata kasy.
      • martina.15 Re: Thermomix 19.05.06, 18:10
        taaa, niezly szpan- chodze z tym po ulicy i wolam- patrzecie, mam thermomix!
        a brokulowa, dam sobie glowe obciac, mozna i w thermomixie zrobic i sie nie
        narobic.inna sprawa, przyznasz, że w garnku nie zrobisz tylu rzeczy co w tym
        "garnku"
    • oladidi Re: Thermomix 25.05.06, 18:41
      JA również jestem bardzo zadowolona odkąd urodziła nam się córka zaczełam
      wszystko gotować co możliwe. Pozdrawiam
    • kasiulek70 Re: Thermomix 22.06.06, 14:52
      Wow ten wygląda jak włąsnośc UFO winkJa mam Termomix od około 7 lat i mój przy
      tym wygląda mizernie acz jeszcze i tak zwraca uwagę. A tak na poważnie to
      korzystam ciągle tzn może nie bawię się w jakies tam experymentalne jego
      używanie a raczej ułatwiam bądź przyspieszam sobie robienie niektórych potraw
      np.nigdy / okres bez urządzenia/ nie piekłam ciast drożdżowych -nie znoszę
      zagniatania ciast / trzba mieć siłę/ teraz to żaden problem i szybkość z
      ciastem na pierogi to ta sama historia teraz jestem w stanie w pół godziny je
      zrobić. Generalnie uważam że urządzenie się przydaje nie będę tu wymieniac
      wszyskiich potraw które robię przy użyciu Termomixa ale polecam .
      Ps. szkoda że teraz kosztuje tak dużo ja za swój dałam wtedy 2400zł i zawsze
      chciałam dokupić sobie dodatkowy garnek bo czasem by się przydał ale jeśli
      wygląda on teraz tak jak wygląda i tyle kosztuje to chyba nie mam juz szanssad
      • martina.15 Re: Thermomix 22.06.06, 18:22
        kasiulek, szukaj po allegro

ten "nowy" wszedl w tym roku, ale w innych krajach wciaz sprzedaja stary typ

mi sie tylko jedna rzecz podoba bardziej w tym starym (poza wygdladem, bo chyba
        stary bardziej mi pasuje-kwestia przyzwyczajenia)- latwiej go zamknac. chociaz
        mysle ze to tez kwestia przyzwyczajenia ;P
        • rena.ndg Re: Thermomix 22.06.06, 23:08
          No właśnie.forum o oszczędzaniu i termomixie.mam termomix i dzięki temu
          urządzeniu oszczędzam nie tylko czas ale i pieniądze.
          Np.dzisiaj zostało trochę truskawek i w parę minut usmażyłam w nim dżemek.W
          garnku by się przypaliło bo było ich zbyt mało.
          Nie kupuje makaronów ,ciast,bułek i bardzi rzadko chleb.W parę minut robię te
          produkty maszyną.Nie kupuję serków homogenizowanych, soków,surówek, jogurtów
          itd. Robię sama masę produktów wykorzystując sezon na poszczególne warzywa i
          owoce.
          Uważam ,że mam trzy podstawowe urządzenia w domu bez których byłoby dużo
          trudniej-pralkę automatyczną,lodówkę i termomix.
          Przed zakupem tego urządzenia miałam dużo różnego sprzętu i mało go uzywałąm.
          Jak kupiłam termomix wszystko wyniosłam z domu i używam tylko ten sprzęt.
          Praktycznie wszystko można w nim zrobić a mycia tyle co nic.
          Fakt,że jest drogi ale biorąc pod uwagę to co oszczędzam dzieki niemu koszt
          zakupu dosyć szybko się zwraca.No i podreślam raz jeszcze oszczędnośc czasu.
          Faktem jest jednak,że jeśli ktoś ma termomix i go nie używa to nie jest z niego
          zadowolony.To tak jakby miał automat a prał w ręku i mówił przy tym,"ten
          automat jest do niczego ,bo wcale nie pierze" lub miał lodówkę a przechowywał
          jedzenie w szafce i narzekał przy tym ,że lodówka do niczego bo jedzenie się
          psuje.

• moi_81 Re: Thermomix 06.08.15, 09:48
      JA OSOBIŚCIE ODRADZAM
      sprzęt bardzo zawodny, mam od 2010 r., w tym czasie trzy razy musiałam już kupić nowe noże. "Zrywały" się przy zwykłych czynnościach. Gwarancja na noże 12 m-cy, a mi nawalały po 14 miesiącach. W zeszłym roku musiałam zmienić silnik, bo przy częstym wyłączaniu prądu (mimo, że był wyłączony) silnik po 4 latach odmówił posłuszeństwa. Na nowy dostałam 12 m-cy gwarancji. Podłączyłam do listwy przepięciowej, i działał dokładnie 12 m-cy i 2 tygodnie. BADZIEW za ogromne pieniądze. A firma nabija tylko kasę na nowych akcesoriach. Lepiej kupić chyba coś polskiego - bo i sam sprzęt tańszy i akcesoria
      • alpepe Re: Thermomix 09.08.15, 11:51
        Bardzo ciekawe, co piszesz, ja również mam tm5 od 2010 roku, wymieniałam łopatkę, bo się niszczyła o noże i musiałam wymienić dekielek, bo w przypływie zaćmienia umysłowego dałam na kuchenkę, a akurat piekłam ciasto i dekielek stopniał. Noże działają i działały, z silnikiem nigdy nie miałam problemu, jak nie potrzebuję termomixa, to po prostu wyłączam go z sieci.
        • alpepe Re: Thermomix 09.08.15, 11:51
          się stopił, nie stopniał.
    • babka.pracujaca Re: Thermomix 09.08.15, 17:32
      Ja używam zwykłego miksera, blender, robota kuchennego i garnka korzystając z przepisów thwemomix.
      • babka.pracujaca Re: Thermomix 09.08.15, 17:34
        Thermomix oczywiście. Sama robie jogurty, serki, pasty, chleb itd.
        • hellusia Re: Thermomix 23.08.15, 07:58
          jak dla mnie rewelacja, jedzenie szybko zrobione a przedewszystkim zdrowe. żałuje ze wczesniej nie kupilam tm, owszem drogi ale luksus kosztuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka