Dodaj do ulubionych

co robicie z lekko czerstwym chlebem?

02.01.07, 14:40
Zawsze zostaje mi taki 2,3 dniowy, nikt nie chce go zjeść, a szkoda wyrzucić.
Zwykle robię takie tosty tzn. maczam w jajku i smaże ale już nam się przejadło
może macie jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • nisar Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 02.01.07, 15:23
      U mnie zawsze z entuzjazmem jest witany taki chlebek, posmarowany masłem
      czosnkowym, posypany żółtym serem i zapieczony w piekarniku.
      Moje dziecko uwielbia czosnek.
      • lena691 Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 02.01.07, 15:40
        Pycha takie tosty. Można by zrobić bułkę tartą.
        • luzka13 Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 02.01.07, 16:43
          Kroję w kostkę (bez skórki) i suszę grzanki w piekarniku.
          Świetnie się przechowują w plastikowych pudełkach i nadają się jako dodatek do zupy.
    • alpepe Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 02.01.07, 18:18
      normalnie jem, kupuję tzw. chleb firmowy, który jest robiony z mlekiem i przez
      to ma przedłużoną świeżość. Poza tym kupuję mały chleb, który zawsze dzielę na
      pół i połówkę wkładam do zamrażarki. Wyjmuję, jak zjemy tę pierwszą połówkę,
      tobie radzę też tak zrobić, rozmrożenie trwa w sumie może godzinę, więc nie ma
      problemu.
    • maja8549 Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 02.01.07, 19:38
      mam toster (hmm nie wiem czy tak to dokladnie sie nazywa; budowy takiej jak
      gofrownice tylko z inna wkladka w srodku,) wkladam chleb i wychodza pysznosci.
    • ewajer Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 02.01.07, 21:30
      ja robię też tosty, a jak mam więcej takiego chleba to moczę go w mleku,
      wyciskam, dodaję jajko,przyprawiam i robię klasyczne kotlety "mielone" . Jako
      dodatek do obiadu zamiast ziemniaków są super
    • cotti Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 02.01.07, 22:31
      mama mojego znajomego ściera na tarce taki chlebek/bułki - ma bułkę tartą
    • chceoszczedzac Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 02.01.07, 22:45
      jak do tej pory - wyrzucałam ptaszkom, ale postram się to zmienić i spróbowac
      choćby z tostami moczpnymi w jajkusmile Widziałam też gdzies tutaj na forum przepis
      na taki pyszny chlebek z boczkiem robiony własnie z czerstwego chleba -też
      chętnie wypróbuję smile
      • fionizna Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 03.01.07, 12:28
        dzięki za podpowiedzi
        na poczatek opcja z masełkiem czosnkowym i żółtym serem mniam
        smile
        • piedor Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 04.01.07, 18:55

A ja robie grzanki: w jajku sol, pieprz i oregano, smarze, i dodaje kawalek
          boczku i serek zolty. Pycha
    • edelka Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 05.01.07, 13:54
      a ja znalazłam przepis na chlebowiec. Podaję linka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20012&w=34277166&a=34289485
      • a_gneskka Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 06.01.07, 22:42
        U mnie nie istnieje coś takiego jak czerstwy chleb: świeży mrożę i co
        wieczór/rano wyjmuję porcję na 1 dzień. To działa też "prodietetycznie": mój
        chlebożerny TŻ zaczął się ograniczać do tej wydzielonej porcji i bez specjalnych
        wyrzeczeń waga powolutku idzie w dół smile
        • grzanka23 Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 06.01.07, 23:07
          najlepszy z maselkiem i czosnkiem i zoltym serem-opieczony w piekarniku.
    • gad_forumowy Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 06.01.07, 23:50
      fionizna napisała:
      > Zawsze zostaje mi taki 2,3 dniowy, nikt nie chce go zjeść, a szkoda wyrzucić.
      > Zwykle robię takie tosty tzn. maczam w jajku i smaże ale już nam się przejadło
      > może macie jakieś propozycje?

Rano zwykle gotujemy wodę na herbatę. Jeżeli kromka jest czerstwa wystarczy ją przesunąć kilka razy nad parą unoszącą się z czajnika. Chlebek jest świeżutki i można zjeść.
      • nocna-zmiana Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 15.05.07, 12:59
        Mój dziadek robił chleb odświeżany, kładąc starszawe kromki na sitko, sitko
        wstawiając do garnka, na którego dnie gotowała się woda. Przykrywał całość
        pokrywką na minutę czy dwie, a potem szybko podawał. Uwielbiałam taki chleb
        posmarowany masłem i miodem. Dziś rzadko korzystam z tego pomysłu.
        Wydaje mi się jednak, że odrobina pary z czajnika to trochę za mało, żeby
        odświeżyć chleb.
        Czytałam gdzieś, że można cały bochenek czerstwego chleba polać wodą i włożyć na
        jakiś (jaki?) czas do piekarnika. Ale tego nie testowałam, więc nie wiem.
        Zresztą rzadko zostaje nam cały bochenek starego chleba.
        • kate.skipton Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 20.05.07, 20:08
          Moj dziadek wlasnie w taki sposob odswiezal chleb w piekarniku. Naprawde chleb
          smakowal wtedy jak swiezy
          • mamaemmy Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 20.07.14, 12:43
            Tylko,że wtedy chleb..był inny !
            Próbowałam ten sposób na chlebie z marketu czy z piekarni..i ..nie udało się
    • okruszek100 śląski przysmak- (za wcześnie nacisnęłam) 18.05.07, 12:28
      chleb kroimy w kostkę , jeśli są to juz suche kromki trudne do krojenia-
      łamiemy w kawałki.Wrzucamy do głębokiego talerza.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy
      pokrojony ząbek czosnku, troche masła, soli , magi ewentualnie pieprz.Pychotka,
      ze też jeszcz nikt o tym nie napisałsmileTo bardzo popularne na Śląsku, gdzie"
      kruszynę chleba podnosza z ziemi przez uszanowanie"smile
      Czasem jest to coś fajnego w chwilach, gdy samemu się nie wie co by się zjadłosmile
      Może być tez druga wersja- zamiast soli itd. dajemy cukier.
      Ja tego nie polecam,ale znam osoby które wolą taki sposób.
      • hindi2 Re: nie mam z tym problemu 28.05.07, 21:55
        Kupiony chleb wkładam do pojemnika próżniowego, a ten z kolei do lodówki. W ten
        oto sposób nie mam problemów z suchym chlebem.
    • saczek1 Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 19.07.14, 21:08
      Ja taki chleb też robię tylko do tego jajka dodaję różne przypawy i smaże tak żeby był chrupki. Uwielbiam go smile Swoją drogą polecam zamrażanie chleba. Jeśli zamrozimy chleb świeży to po rozmrożeniu będzie chrupiący i pachnący.
    • black_halo Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 20.07.14, 15:44
      Tosty francuskie czyli chleb mocze w jajku z mlekiem, pieprzem i sola. Smazy sie na masle z dwoch stron, przy przewracaniu mozna jedna strone oblozyc serem. Ale rzadko mi sie zdarza miec czerstwy chleb.

Przewaznie jak widze, ze mam za duzo to wrzucam do zamrazarki i mam na weekendy kiedy nie chce mi sie wstawac rano po bulki. Bulki tez mroze. Czerstwe zas (nie calkiem suche) mozna faktycznie zwilzyc pod woda (nie rozmoczyc) i na jakies 7-8 minut do piekarnika. Swieze jak prosto z pierkani. Podobnie robie z mrozonymi.
    • iwonapa Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 21.07.14, 21:41
      bruschetta

Podpiekam kromki chleba w piekarniku, nacieram czosnkiem ( nie masłem czosnkowym), na to pokrojone pomidory (plasterki), żółty ser i z powrotem do piekarnika
      Pyszna kolacja
      • iwonapa Re: co robicie z lekko czerstwym chlebem? 21.07.14, 21:43
        albo kroje chleb w kostkę, smażę na patelni na oliwie z dodatkiem suszonych ziół, np. oregano, albo prowansalskie, albo bazylia, tak długo az sie zrumieni i bedzie chrupiace

u mnie wciągną wszystko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka