afrodyta190 12.01.07, 08:25 jakie mieso najlepiej upiec na kanaki?lopatke ?chce zamiast wedliny kupionej w sklepie sama zrobic Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madzia1708 Re: jakie mieso?? 12.01.07, 11:52 schab, lepiej jednak odparzyć mozesz też zrobic roladę z kurczaka Odpowiedz Link
lena691 Re: jakie mieso?? 12.01.07, 12:05 zgadzam sie schab. Koleżanka zawsze piecze schab, a ja też musze spróbować kiedyś ) Odpowiedz Link
fionizna Re: jakie mieso?? 12.01.07, 12:58 Najłatwiej schab, mozesz w środek śliwkę lub morele włożyć dla atrakcyjności "wędliny". Pamiętaj aby przesmażyć napierw w całosci to nie bedize po upieczeniu taki suchy. równie dobry jest karczek Odpowiedz Link
lena691 Re: jakie mieso?? 12.01.07, 22:00 A ja dziś znalazłam w aktualnym poradniku domowym właśnie ten temat uwialbiam zbiegi okoliczności.I jest łopatka faszerowana, boczek z ziołami, schab w migdałach, szynka królewska. Jak ktoś chciałby jakiś konkretny przepis to mogę napisać. Odpowiedz Link
lena691 Re: przepisy 13.01.07, 16:08 Szynka: surowa szynka ze skórą ok.2,5kg duża cebula, 50g małych cebulek, oregano, marchewka,30goździków, łyzka cukru, sól, pieprz. Szynkę natrzeć oregano,pieprzem isolą, naciąć w kratkę,posmarować olejem. W nacięcia wbić goździki. Szynkę umieścić na ruszcie nad brytfanną. Do brytfanny wlać szklankę wrzątku. Piec 2,5godz. W połowie piecz. dodać pokrojoną marchew, cebulę i trochę wody. Mięso obrócić, polać wytworzonym sosem. Odpowiedz Link
lena691 Re: przepisy 13.01.07, 16:16 schab: 1,5kg schabu bez kości, 1,3szkl.wytrawnego białego wina, 2łyżki margaryny, 3łyżki miodu, 4łyżki płatków migdałowych, 2łyżki soku z cytryny, marynata staropolska do mięs, sól, pieprz. Schab natrzeć marynatą, głęboko ponakłuwaći polać sokiem cytryny i wina włożyć do lodówki na 3godz. Obiązać schab białą nicią, obsmażyć na rozgrzanej margarynie i piec około godz. w180stopni polewając wytworzonym sosem. Płatki migdałowe wrzucić do torebki, pokruszyć i połączyć z miodem i łyżką wina. Wyjąć pieczeń, zdiąć nitkę, pokryć schab pastą migdałową i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15min. Odpowiedz Link
afrodyta190 Re: jakie mieso?? 14.01.07, 09:11 Dzieki na pewno wyprobuje za 2 tygodnie akurat okazja bedzie,a szynke jeszcze mozna tak;obsmazyc na patelni,natrzec sola i pieprzem,zwiazac nitka a pod nic liscie szalwi czy tymianku,zawinac w pergamin i do piekarnika na godzine. Odpowiedz Link