Dodaj do ulubionych

Podlewanie ogrodu deszczówką ile kosztuje?

13.05.08, 11:37
Poradźcie kochani jak przeliczyć czy opłaca podlewać ogródek deszczówka. Woda
co prawda za darmo ale trzeba kupić pompę do wody, ona też na prąd . A może
per saldo wychodzi tak samo jak podlewanie kranówką. Jak to przeliczyć bo może
szkoda kasy na te instalacje.
Obserwuj wątek
    • dominikjandomin Re: Podlewanie ogrodu deszczówką ile kosztuje? 13.05.08, 13:51
      dariamax napisała:

> Poradźcie kochani jak przeliczyć czy opłaca podlewać ogródek deszczówka. Woda
      > co prawda za darmo ale trzeba kupić pompę do wody, ona też na prąd . A może
      > per saldo wychodzi tak samo jak podlewanie kranówką. Jak to przeliczyć bo może
      > szkoda kasy na te instalacje.

Znajdź cenę instalacji. Podziel przez lata uzytkowania. PLUS Koszty obsługi rocznej.

To po jednej stronie.

Po drugiej - koszt wody kranówki, której nie wylejesz. Ewentualnie niepłącenie
      podatku deszczowego, jesli w twej okolicy jest takowy zbierany.
      • b-b1 Re: Podlewanie ogrodu deszczówką ile kosztuje? 13.05.08, 23:15
        Pojemnik na deszczówkę 1000litrowy kosztuje ok 1000zł.Dośc dobra pompa-jakies 150zł.
        Kubik wody to u mnie 3,8+3,8(ścieki)=7,6-czyli w pojemniku na deszczówke jest
        7,6zł i aby je wydobyć trzeba jeszcze włączyc pompę...

Woda z kranu umiejscowiona na zewnątrz domu-czyli liczona bez scieków to u mnie
        3,8zł za kubik( 200zł za podłączenie)i abonament miesieczny przez jeden rok 4,9
        miesięcznie. Nie zuzywam pradu, cisnienie normalne(bo z pojemnika z pompą duzo,
        dużo mniejsze, co jakis czas trzeba pojemnik czyścić, bo mimo, siateczek wpadaja
        liscie..

Mam pojemnik na deszczówke,(kupiłam wraz z domem) ale rzadko z niego korzystam,
        od kiedy załozyłam kran na zewnątrz. Do podlewania musze przekładac dłuższy wąż,
        bo ciśnienie jest tak małe, że trzeba stac nad każdą roślinką-nie mozna
        podlewac z odległości, i zajmuje to o wiele więcej czasu..
        • dariamax dzęki b-b1 14.05.08, 11:50
          o takie wyliczenie mi chodziło. U mnie wyjdzie taniej ponieważ mam szambo czyli
          płacę tylko za wodę. A kranik mam w garażu przy wejściu bo tak do tej pory
          podlewałam. W tym roku mąż wymyślił że to będą oszczędności z tą deszczówką ale
          tak mi się wydawało , że gra nie jest warta świeczki.
    • panda3000 A czy opłaca się pompa... 14.05.08, 20:18
      A jak uważacie czy opłaca się pompować wode z głebin, które są około 8-12
      mietrów pod ziemią? Oczywiście woda do podlewania ma służyc.
      • b-b1 Re: A czy opłaca się pompa... 14.05.08, 23:24
        Na pewno będzie potrzebna specjalna pompa, aby wode wydobyc pod odpowiednim
        ciśnieniem i spodziewam się, że bedzie musiała miec dużo wieksza moc, niż np
        moja(mam pojemnik 1/2 metra pod ziemią..
        Wieksza moc przekłada sie na wieksze zuzycie energii..i oczywiście koszt takiej
        pompy..
        Ja juz przestaje wierzyc, że mozna miec wode za "darmo" do podlewania-zawsze cos
        jeszcze dochodzi....chyba, że sama ją nabiore wiaderkiem z jeziorka i osobiście
        rozniose po ogrodzie..-smile

Może to komus pomoże w obliczeniach.
        Jako, ze mam nowy drugi licznik załozony wiosna tamtego roku moge dokładnie
        napisac-do września zużyłam 30 kubików wody do podlewania-mam ok 8 arów
        ogrodowych..Podlewam często, latem codziennie..Mnożąc razy 3,2(taka była cena w
        tamtym roku wychodzi 96zł-znaczy nawet pompa się nie zwróci, nie licząc pradu..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka