Dodaj do ulubionych

fundusz remontowy

05.02.09, 13:43
Ile płacicie na tzw: fundusz remontowy i na co Wasze spółdzielnie, wspólnoty
je przeznaczają? Czy macie wpływ na przeznaczanie tych środków pieniężnych ze
wspólnej puli mieszkańców? Napiszę jak to u mnie wygląda.Płacę obecnie
niecałe 30 zł miesiecznie i sa to bardzo dobrze wykorzystywane i lokowane
pieniądze.Wszelka nadwyżka finasowa jest zgłaszana mieszkańcom , zwołuje się
potem ich zebranie, na którym to zapada wspólna decyzja na co zostanie ona
przeznaczona. Bloki są całkowicie(wybudowane pod koniec lat 70-tych)
wyremontowane, ocieplone ,a wszystkie instalacje w nich zostały wymienione. Są
nowe windy, okna korytarzowe oraz drzwi na klatkach wejsciowych zostały
wymienione we wszystkich blokach.Klatki są regularnie malowane, nowa jest
kostka brukowa,(nawet na scieżkach spacerowych w lesie, który jest
obok)domofony wymienione zostały ostatnio na te nowszego typu.Panią prezes
mieszkancy uwielbiająwink Moi znajomi twierdzą,ze to rzadkosc, dlatego tworząc
ten wątek chciałabym się dowiedziec, czy oby napewno smile
Obserwuj wątek
    • majka.da Re: fundusz remontowy 05.02.09, 14:38
      U mnie jest Wspólnota Mieszkaniowa i to tylko mojego bloku, wiec to trochę inaczej.Cała kasa na fundusz remontowy wpłacona przez mieszkańców mojego bloku idzie rzeczywiscie dokładnie na remonty w moim bloku-podejmowane uchwały wiekszością głosów, na co w danym roku.Potem jest rozliczana (gospodarz z zarządem ma wgląd do faktur,przelewów itp.),a nadwyzka przechodzi na rok następny. Minusem tego rozwiązania jest fakt, że tych pieniedzy nie jest dużo(stawka 1 zł/m2), bo blok mały i np. na likwidację piecyków gazowych musimy zbierać ze 3 lata, bo większosć nie chce sie zgodzić na podwyższenie stawki.O ociepleniu bez kredytu to już nawet chyba mowy nie ma.
      Ale:wymieniono dach, drzwi na klatkę, domofony, instalację elektryczną w piwnicach i na klatkach, zrobiono chodniczek i schody z kostki przed blokiem i chyba malowanie klatek też było-nie za mojej kadencji,bo mieszkam dopiero 3rok, ale jest czyściutko.
      • woman-in-the-city Re: fundusz remontowy 05.02.09, 14:46
        Majka, jak na tak małą ilosc mieszkanców bardzo dobrze sobie radzi Wasza
        wspólnota, moi znajomi mieszkaja w 11 letnim, niedużym bloku, płacą więcej(tam
        jest chyba 30 mieszkan )a skarzą się,że nie jest tak jak byc powinno...
        • majka.da Re: fundusz remontowy 05.02.09, 15:10
          Woman nie narzekam.Dodam jeszcze tylko,że u mnie jest mało młodych,a wiecej staruszków. Wcale sie im nie dziwie,że nie chcą wiecej płacic np. na likwidację piecyków,zrobienie parkingu itp.Teraz po co im? Mieszkania na wnuczków przepisane, wnuczkowie się nie intersują, bo jeszcze nie mieszkają i tak koło się zamyka. Pocieszam się,że coraz więcej młodych zamieszkuje mój bloksmile.
      • sorbek Re: fundusz remontowy 05.02.09, 14:46
        kurcze ale wy jesteście zorientowane powiem wam ze ja w ogóle nigdy się tym nie
        interesowałam - właścicielami jesteśmy od półtora roku - ale jakoś mi nie
        przyszło do głowy może czas sie zainteresować uncertain
      • majka.da Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 05.02.09, 15:02
        A teraz moje poprzenie mieszkanie w wieżowcu spóldzielnianym:
        Przez lata mimo wpłat na fundusz ok. 40 zł/m-c nic w nim nie zrobiono. Ostatnio wymienili okna na klatkach i drzwi wejściowe. O umalowaniu klatki nie ma mowy, chyba że na własny koszt, a taki syf,że szkoda gadać-malowane ze 20 lat temu.Z windą podobnie-rozsypuje się. Niebawem mają ocieplać uwaga!!! 1 stronę bloku i to nie wiedzieć czemu akurat wschodnią.Jest to dziwne, bo 44 mieszkania z oknami tylko na zachód, w tym moich rodziców, nic z tego nie będzie miało.Dodam tylko że na zachód okna mają wszystkie mieszkania, wiec jak już tylko 1 str. to może by zach.?ale po co.
        Jedyny plus to taki,że zwracaja połowe za wymiane okien w mieszkaniach i ok.500 zł za wymiane drzwi wejściowych do mieszkania
        • alina.walkowiak Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 05.02.09, 15:45
          Ja płacę 200zł miesięcznie, bo trzeba wymienić dach. Po prostu miodzio! Ostatnio
          każdy lokator musiał zapłacić 2 tysiące złotych za wystawienie liczników z
          mieszkań na korytarz. Fajnie jak ktoś miał dużo uzbierane na funduszu, ja
          musiałam dopłacać grubo ponad 1000 zł. A czy to kurcze są moje liczniki czy
          należą do gazowni / elektryki? Na dodatek po tym remoncie nie starczyło kasy na
          wymalowanie korytarza i wygląda tak, że strach wyjść z domu uncertain
          Poza tym firmy, które robią remonty wygrywają fikcyjne przetargi i zawyżają
          ceny, że aż ho,ho,ho! Wiem dokładnie ze źródeł. Niestety.

• marzeka1 Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 05.02.09, 18:05
            Płacę 0k.70 zł, ale kasa została dobrze wydana: ocieplono blok, wymieniono okna
            na klatce, wymieniono rynny, dach- blok wygląda "jak nowy".
            • sorbek Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 05.02.09, 20:08
              przypomniało mi się ze musiałam niedawno płacić za nowe wodomierze ok 250 zł co
              do okien mamy na klatce nowe fakt drzwi też nam wymienili wejściowe do klatki -
              za okna nie zwracają sad a za drzwi pewnie też nie ale zapytam co mi szkodzi
              Dobrze ze mam już liczniki na klatce uncertain
              • alina.walkowiak Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 05.02.09, 21:34
                Plastikowe okna, wodomierz, piec gazowy, instalacja, kaloryfery --> wszystko we
                WŁASNYM ZAKRESIE uncertain
                • atama Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 05.02.09, 21:55
                  nowy blok (oddany w 2007); fundusz remontowy 0,50zł
                  • atama Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 05.02.09, 21:56
                    oczywiście na m.kw.
                  • woman-in-the-city Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 05.02.09, 21:59
                    Ha, mam nadzieję,że trochę Was jako mieszkanców jest i te 0,5 razy x starczy dla
                    "ekipy" sprzatającejwink
                    • jolunia01 Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 06.02.09, 12:00
                      To nie do mnie było, ale wyjaśnię - sprzątanie wchodzi w zakres
                      bieżącej eksploatacji nieruchomości, fundusz remontowy (jak sama
                      nazwa wskazuje) jest przeznaczony na remonty. W zasadzie powinien
                      być wyodrębniony jako subkonto na rachunku bankowym
                      • woman-in-the-city Re: fundusz remontowy-spółdzielnia 06.02.09, 12:10
                        powinien byc uwzgledniany, ale nie zawsze tak jest.A w poprzedniej wypowiedzi
                        zamieściłm emotikon,przeciez to był żart.
                        • majka.da A propo's sprzątania 06.02.09, 13:09
                          U mnie sprzątają klatkę raz w tyg. i rzeczywiscie czysciutko i ładnie pachnie jak umyjąsmile.Ale nie wiem jak z oknami.Czekałam cała wiosnę i lato,ale się nie doczekłam i w końcu sama umyłam, bo juz nie mogłam na nie patrzeć.To pewnie zależy od umowy z firmą sprzątajacą, muszę sie dowiedzieć w adm.Jak to jest u Was z tymi oknami?
    • serendepity Re: fundusz remontowy 06.02.09, 15:49
      W moim ostatnim mieszkaniu fundusz remontowy wynosil 80gr/1m2. Administratorem
      budynku jest w tej chwili jeden z mieszkancow, wczesniej byl czlonkiem zarzadu
      wspolnoty. Prowadzi on strone ze wszystkimi informacjami, rozpiskami
      platnosciami i planem gospodarczym. Raz w roku jest zwolywane zebranie mieszkancow.

Budynek z 2000r, wiec na remonty jako takie duzo nie poszlo, raczej na rozne
      udoskonalnia i lekkie poprawki, ponizej podsumowanie poprzedniego roku:

modernizacja monitoringu 15 000 zł
      zagospodarowanie zieleni 15 000 zł
      obróbki blacharskie, uszczelnienia dylatacji 5 000 zł
      malowanie parterów i podestów wind poziomów -1 25 000 zł
      konserwacja zewnętrznych balustrad balkonów 35 000 zł
    • snowlove Re: fundusz remontowy 07.02.09, 12:18
      U nas jest stawka 1,2/m2. Niestety nie widac jak narazie
      spektakularnych remontów. Odmalowana klatka i wymienione okna na
      klatce. Osiedle to 3 bloki 4 pietrowe problem jest niestety ze
      sciagalnoscia czynszów w skutek czego fundusz remontowy tez maly.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka