13.06.13, 05:46
tak jak sie go czyta i rozwaza, musial miec zaplecze myslicieli znajacych swoje narodowe przedkoranowe religie, w tym chrzescijanstwo. Np sadze ze arabscy przedkoranowi mysliciele znali chrzescijanstwo.

Sa jakies opracowania na temat jak powstal Koran? Na pewno sa, i to niejedno, i na pewno maja te sama wade co wszystkie dawne opracowania, ze sa szczegolowe i nie segreguja materialu tak, aby szybko znalezc w nich to, czego sie szuka.

Ale burza wlasnie przechodzi nad nami!(Polnocne Illinois). Dobrze ze mam na uspokojenie lampke wina!.
Obserwuj wątek
    • abmiros Szybko znalezc czego sie szuka! 13.06.13, 05:51
      Mysle, ze pomysl ze znakiem # to dobry pomysl, zda egzamin. Juz teraz przeszedlby moja pierwsza probe nt. Koranu. Wyprobuje go przy najblizszej okazji.
      • witekjs Re: Szybko znalezc czego sie szuka! - KORAN 13.06.13, 17:09

Tu są podstawy:

pl.wikipedia.org/wiki/Koran
        www.literaturaperska.com/kaszfalasrar/okaszfalasrar.html
        • abmiros Re: Szybko znalezc czego sie szuka! - KORAN 14.06.13, 00:14
          Dziekuje. Bedzie co czytac i rozmyslac.
    • illmatar Wyniosę się stąd, Scand! 14.06.13, 10:52
      Ambiros, wQr... mnie ta twoja nadaktywność. Przestań do cholery mnożyć durnowate wątki, stawiać te idiotycznie dziecinne pytania, przestań niszczyć to forum. Wiedzę sobie poszerzaj prywatnie, nie zanudzaj wszystkich dokoła.
      Albo Ty się uspokoisz, albo ja stąd odchodzę. Mam cię dość!!!!!!

Scand, musisz wybierać.
      Moje nerwy też coś znaczą, nie tylko warcholstwo Ambirosa!!!
      • abmiros Re: Wyniosę się stąd, Scand! 16.06.13, 01:57
        Illmatar.

Co mnie w tej chwili interesuje, to dwie sprawy, wypowiedz prof Daviesa i Koran. W Koranie szukam zachety do wzajemnego zabijania sie ludzi przez ludzi. Przy okazji mam nadzieje na wyjasnienie powodow tego zabijania, ale zadna szansa zebym to znalazl w Koranie. Tak przyjazne jak i wrogie uklady miedzy ludzmi sa glebiej wpisane w ludzka nature niz rekigie. Ani psychologia ani socjologia jeszcze na te glebokosc nie dotarly.

W wyniku Twojego postu na ktory wlasnie odpowiadam - wylaczam sie z forum Kawiarenka Filozoficzna.. Wszystkich ktorrych moje pozdrowienia nie wQrwiaja - pozdrawiam
      • scand Re: Wyniosę się stąd, Scand! 16.06.13, 12:39
        Droga Ilmatar,
        bardzo cię proszę abyś pozostała.
        Nie pozwól aby jeden Abmiros abmierził ci nasze forum.
        Cóż, muszę się przyznać że mnie on też denerwuje, jestem jednak w rozterce bowiem z drugiej strony nie wiem jak pogodzić jego ewentualną blokadę z wolnością słowa, która przecież jest podstawą dyskusji ? Drugim współgospodarzem jest tu Witek, nie wiem jaki jest jego pogląd. Możemy zrobić głosowanie. A może chcesz dołączyć do grona moderatorów ?
        Ja zrezygnowałem już z dyskusji z Abmirosem i raczej nie angażuję się w jego wątki.
        Może to jest wystarczająca strategia ?
        W każdym razie gdybym miał wybierać między Twoją tu obecnością a monologami Abmirosa wybiorę rzecz jasna to pierwsze, choć wątpliwości mam z przyczyn zachowania wolności słowa.

Zatroskany Scand

P.S. Uczestniczyłem kiedyś w pewnej liście poświęconej sztucznej inteligencji. Wydawałoby się tematyka na tyle naukowa że odstraszy skutecznie trolli. A jednak... było ich tam kilka o tak dużej aktywności, że niektórzy uczestniczy zastanawiali się czy czasem nie są to programy napisane przez złośliwych twórców ... sztucznej inteligencji smile
        U nas w stosunku do tego jest całkiem otwarta przestrzeń..

• witekjs Re: Wyniosę się stąd, Scand! 16.06.13, 14:38
          Dzień Dobry Scandzie.
          Jak napisałeś, Abmiros prowadził tu monologi, właściwie nie włączając się do "nieswoich" wątków.
          Pożegnał się z nami po liście Illmatar.
          Miejmy nadzieję, że będziemy spotykać się tutaj częściej.

Pozdrawiam. Witek
        • illmatar Re: Wyniosę się stąd, Scand! 16.06.13, 19:42
          Dziękuję.
          Trudno mi pisać z tel I ze wsi, łatwiej czytac.
          Nie mylmy wolności słowa z anarchią.
          Z ulgą żegnam Ambirosa, niech mu się wiedzie tam gdzie pòjdzie, a my tu wròcimy do siebie.
          Na razie
          • scand Re: Wyniosę się stąd, Scand! 17.06.13, 18:42
            A więc problem rozwiązał się przez samokrytyczne samoodejście Abmirosa smile
            • illmatar Re: Wyniosę się stąd, Scand! 19.06.13, 17:18
              Honorowe wyjścia są zawsze najlepsze
              • oldpiernik Re: Wyniosę się stąd, Scand! 24.06.13, 09:59
                Musze powściągnąć komentarz.
                To irytujące.
                • illmatar Re: Wyniosę się stąd, Scand! 25.06.13, 09:47
                  Jeśli masz na myśli przepędzenie przeze mnie Ambirosa, to masz rację.
                  Ryzyko uwiera.
                  • scand Re: Wyniosę się stąd, Scand! 21.08.13, 17:47
                    Walczyłem o to abyś została Ilmatar a Ty i tak nas opuściłaś, choć jak piszesz nie z naszego powodu. Trochę ( pewnie więcej niż trochę) jestem zawiedziony....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka