scand 11.10.07, 11:23 Ciekawa stronka www.scientificpsychic.com/graphics/index.html z iluzjami graficznymi, które jasno pokazują że świat przez nas widziany jest tyleż odczuwany co konstruowany Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
okimita Re: Iluzje 13.10.07, 07:09 Gwiazda świeci, choc zdechła kilka milionów lat temu, astronomowie podają coraz to nowe fakty z jej "życia" Odpowiedz Link
kamfora Re: Iluzje 13.10.07, 16:19 www.news.com.au/dailytelegraph/story/0,22049,22535838-5012895,00.html Mnie się "naturalnie" obraca zgodnie z ruchem wskazówek zegara, ale już potrafię ją "zmusić" do obrotów w drugą stronę Odpowiedz Link
scand Re: Iluzje 15.10.07, 09:29 Fantastyczny test Dla mnie także od początku naturalnym ruchem był ruch zegarowy - próbowałem powtórzyć twój eksperyment i zmusić się do widzenia w drugą stronę - nie udawało mi się dopóki .. nie skoncentrowałem się na nogach zasłaniając górę sylwetki ręką W takim wypadku udawało mi się widzieć odwrotnie - iluzja jednak znikała jeśli odsłoniłem sobie resztę figury .... muszę jeszcze chyba potrenować Odpowiedz Link
witekjs Re: Iluzje 15.10.07, 12:32 Moja tancerka tańczy zgodnie z ruchem zegara i nie chce w drugą stronę. Czyli przewaga prawej półkuli i to w dużym stopniu się zgadza z opisem. Nie zdawałem sobie sprawy jak dużo jest obecnie w internecie programów dotyczących iluzji. Zobaczcie w google - visual optical illusions... Trzeba będzie to postudiować Pierwszy przykład: www.michaelbach.de/ot/ Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link
zettrzy Re: Iluzje 16.10.07, 01:53 bo przeciez tak naprawde nawet nie wiemy ze widzimy dopoki nie wda sie w to kora... iluz to ludzi ma swietny wzrok, ale widzi gorzej niz astygmatyk, tylko dlatego ze ich osrodki wyzsze nie daja sobie rady z materialem wizualnym w koncu, czym jest "dyslekcja" jesli nie wada w przetwarzaniu obrazu? Odpowiedz Link
scand Re: Iluzje 16.10.07, 09:33 Jesteśmy zatem współautorami tego programu, który nam się wyświetla jakoby niezależnie.. Odpowiedz Link
zettrzy Re: Iluzje 18.10.07, 01:31 no wlasnie... oko odbiera sobie, a mozg to potem przetwarza - czesto sie zdarza, paradoksalnie, ze krotkowidz widzi lepiej niz osoba o sokolim wzroku, po prostu dlatego ze jego osrodki korowe sa lepsze w odbiorze szczegolow, ruchu, koloru itp. Odpowiedz Link
iza42 Re: Iluzje 20.10.07, 06:58 Niesamowite , u mnie obracala sie zgodnie z ruchem wskazowek zegara , nastepnie jak ruszylam mysza nagle na pare sekund ruszyla w kierunku odwrotnym , po czym powrocila do poprzedniego kierunku. Czy to znaczy ,ze zmienia mi sie dominacja polkul z przewaga prawej? Odpowiedz Link
iza42 Re: Iluzje 21.10.07, 05:34 Poogladalam te tancerke troche dluzej - sama z siebie zmienia kierunki bez mojego udzialu , bez wzgledu na to czy sie koncentruje czy nie , czasem trzeba na to czekac dluzej , czasem zmienia je co chwile, zaczynam sie bac ze z tym moim mozgiem cos nie w porzadku ... Ale z drugiej strony moze swiadczy to o tym,ze u mnie pracuja jednakowo obie polkule bo jestem z natury leworeczna ale przyuczona do poslugiwania sie prawa reka. Korzystne w razie udaru mozgu ale poza tym nie wiem jakie inne skutki tego stanu rzeczy moga byc. Odpowiedz Link
kamfora Re: Iluzje 21.10.07, 11:47 iza42 napisała: > zaczynam sie bac ze z tym > moim mozgiem cos nie w porzadku ... Ja to sobie wytłumaczyłam, że moja prawa półkula jest ciągle "włączona", a lewa ustawiona na "stand by" A jak się coś zaczyna dziać - to po chwili lewa się uaktywnia i... się nawzajem wspierają . Jak takie dwa komputerki połączone kabelkiem sieciowym Odpowiedz Link
zettrzy Re: Iluzje 21.10.07, 19:05 a mnie sie krecila twardo w lewo, chociaz gapilam sie przez dobrych pare minut - no niby sie zgadza, zarabiam na zycie robiac pattern detection i podobne Odpowiedz Link
kamfora "okiem zwykłego człowieka" 16.10.07, 08:49 Przed chwilą usłyszałam takie sformułowanie w trójkowym komentarzu na temat debat przedwyborczych: "starałam się oglądać te debaty okiem zwykłego człowieka". Niedawno w jakiejś dyskusji na pytanie, czy film podobał się padła odpowiedź: "co taki zwykły człowiek może zrozumieć z tego filmu?". (odpowiadający siebie nie uważał za "zwykłego człowieka") Na ile nasze sądy są "nasze", a w jakim stopniu patrzymy "okiem innego człowieka". Na ile to, co słyszymy od innych jest "ich" a w jakim stopniu obliczone na to, co innym się wydaje, że chcemy (albo, co gorsze: powinniśmy!) usłyszeć... Odpowiedz Link
scand Re: "okiem zwykłego człowieka" 16.10.07, 09:32 > Na ile nasze sądy są "nasze", a w jakim stopniu patrzymy "okiem innego > człowieka". Patrzymy w istocie zawsze osobiście, a to że nasza osoba jest czasami bardziej zależna od jednego czy drugiego to kwestia wpływów. Są poza tym osobowości łatwo poddające się wpływow i te bardziej samodzielne. Odpowiedz Link
jul.s Re: "okiem zwykłego człowieka" 18.10.07, 20:42 ..na szczęście każda z tych graficznych "oczomylonek" da się przeanalizować i rozszyfrować za pomocą prostych zabiegów z geometrii - ..tak jak każde "jasnowidzenie" zostanie naukowo wyjaśnione i okaże się zabawnie proste i zrozumiałe . ..przepraszam za prostackie jednoznaczne stwierdzenia - taki mam dzien --julek Odpowiedz Link
iza42 Re: iluzje 20.10.07, 07:05 Tutaj jeszcze jeden test sluzacy do wczesnego wykrywania zwyrodnienia siatkowki . Kazde oko powinno byc testowane osobno. www.stlukeseye.com/eyeq/AmslerPrint.htm Odpowiedz Link