aga415 05.08.11, 23:22 szukam info o Medjugorie, czy ktoś był? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nuova Re: medjugorie- ktoś był? 05.08.11, 23:23 ale czego konkretnie? rozkładu mszy czy czego? Odpowiedz Link Zgłoś
aga415 Re: medjugorie- ktoś był? 05.08.11, 23:47 no tak jak tam wogóle trafić, tak na własną rękę Jesteśmy dość blisko, chcemy w niedzielę wybrać się na mszę, mamy dwójkę małych dzieci dlatego dobrze trzeba wszystko zaplanować. czy góra objawień jest blisko kościoła? czy latem jest dużo pielgrzymek? co jeszcze można zobaczyć? źródełko? dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 06.08.11, 05:11 Zanim zawleczesz tam dzieciaki : Ani Kościół miejscowy, ani Stolica Apostolska nie uznała tamtejszych objawień Matki Boskiej - Gospy. Na dodatek franciszkanin ks. Tomislav Vlašić, opiekun sześciorga "widzących" (chodzi o dzieci, którym w 1981 r. miała objawić się Gospa), został decyzją Benedykta XVI zwolniony ze ślubów zakonnych i pod groźbą ekskomuniki przeniesiony do stanu świeckiego. Powód? Szerzenie herezji, manipulacje, nieposłuszeństwo i dziecko z zakonnicą. Watykan nigdy nie uznał tych trwających 28 lat nadprzyrodzonych zdarzeń. Ks. Tomislav Vlašić, jeden z największych orędowników domniemanych objawień maryjnych w Medjugorie, opiekował się przez lata "widzącymi". Teraz ma kłopoty. Benedykt XVI w marcu 2009 przeniósł Vlašicia do stanu świeckiego. Papież zakazał mu sprawowania wszelkich form apostolatu, np. nauczania o doktrynie Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 06.08.11, 05:16 Ale jak juz musisz,to można prześledzić rozkład jazdy autobusów: www.autobusni-kolodvor.com/kolodvor.aspx?k=167&d=070 Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: medjugorie- ktoś był? 06.08.11, 12:19 Hepik antychryście jeden - Ty uważaj bo za herezje to niedługo cała ta twoja Silesia wraz z RAS-iem zapadnie sie pod ziemię o czym już piszą w gazetach i pokazują w TV. No co nasz JP hołubił to Benetykt niestety nie bardzo ale pominąwszy merytoryke twego wpisu o wątpliwościach odnośnie wizjonerów co jest typowe dla tego typu wydarzeń , że hierarchowie Kościoła za bardzo w nie nie wierzyli . Nie wierzyli w wizję dzieci w Fatimie , nie wierzyli w Bernadettę w Luwrze ale ulegli i jak zawsze gdy ludu nie da się zakrzyczeć to stawia się Krzyż i kościół . I tak jest w Medjugorie ... Jest kościół są pamiątki , są relację wizjonerów i jest Góra objawień niedaleko kościoła na którą trzeba się wspiąć a przy zejściu stragany tak jak wszędzie . I można kupić pamiątki i dewocjonalia i Matke Boską z Medjugorie - akurat bardzo ładna i mam ją oczywiscie do dzisiaj tak jak i tą z Fatimy czy Lourdes.. a .. są oczywiście jakieś msze z procesjami itp. Czy warto - nie wiem - ja byłem tylko parę ładnych lat temu ale ja to zawsze jadę tam gdzie jest cos ciekawego a przynajmniej znanego do obejrzenia - taka mam już filozofię Jedzie się najprościej Doliną Neretwy to gdzieś w okolicy Makarskiej i drogowskazy prowadzą do Medjugorie - to oczywiście teraz Bośnia i Hercegowina ale jakby część katolicka chorwacka - tak juz po wojnie podzielili Jugosławię . To jest niedaleko od Chorwacji . Ta droga to jest zupełnie łagodna i jedzie się spoko - ja akurat jechałem skręcają na taka drogę w górę gdzieś koło Omisia - nie polecam bo jedzie się nad urwiskiem i to wysoko sie wspina i po lewej skały a po prawej przepaśc i morze ... ale widok piękny .. moja wtedy Siena 1200 jakos wjechała . Tak czy siak przekraczałem granicę i wtedy były potrzebne paszporty i tzw zielona karta na ubezpieczenie samochodu - teraz to nie wiem jak jest - do Chorwacji jeżdzi się na dowód mimo , że nie jest w Unii a do BiH jak się jedzie autobusem to napisał hepik ale reasumując - chocby z tych powodów , że jak pisze hepik moga Medjugorie wyrzucić niedługo z listy miejsc świętych to ja będąc blisko bym pojechał . pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 06.08.11, 13:00 W 1996 czy 98 to zdajsie JPII jeszcze żył? "Jak dowiaduje się KAI, nadal obowiązująca wykładnia Stolicy Apostolskiej zawarta jest w dwóch listach ówczesnego sekretarza Kongregacji Nauki Wiary, abp Tarcisio Bertone (obecnie kardynała i watykańskiego Sekretarza Stanu). W pierwszym, wystosowanym 23 marca 1996 do bpa Léona Taverdet z Langres podkreślono, że na podstawie dotychczasowych badań nie można stwierdzić nadprzyrodzonego charakteru objawień czy zjawisk zachodzących w Medjugorie. Mimo to wielu przybywających tam wiernych wymaga opieki duszpasterskiej biskupa i diecezji, a także innych biskupów, aby w Medjugorie rozwijano pobożność maryjną, zgodną z nauką Kościoła. Zachodzące tam zjawiska ma badać specjalna komisja. Kard. Bertone podkreśla, że do Medjugorie, jako że nie jest pewne, czy jest to miejsce autentycznych objawień Matki Bożej, nie można organizować pielgrzymek oficjalnych na poziomie diecezjalnym ani też parafialnym. Było by to bowiem sprzeczne ze stanowiskiem miejscowego episkopatu. W drugim liście, z 26 maja 1998 r. ówczesny sekretarz Kongregacji Nauki Wiary zaznacza, że pierwszą instancją badającą autentyczność objawień jest ordynariusz miejsca, następnie episkopat, w tym wypadku Bośni i Hercegowiny. Podkreśla, że wolno organizować pielgrzymki prywatne, pod warunkiem, by ich nie uważać za uwiarygodnienie aktualnie zachodzących w Medjugorie wydarzeń. " Zamiast się włóczyć gdzieś po Bośni,można w drodze powrotnej do ks.Natanka pod Maków Podhalański wstąpić ;) A po pamiątki z MB pod Jasną G albo do Lichenia albo na jakiś odpust...gustem i tak o niebo ,przewyższają te z Medjugorjre ;) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: medjugorie- ktoś był? 06.08.11, 16:56 Ja nie neguje merytoryczności twoich przypisów hepik i ich prawdziwości choc rzeczywiście myślałem , ze JP przywiązany do kultu maryjnego popierał objawienie w Medjugorie ale widać z tego , że był krytyczny . I Benedicto niewinny . W kazdym razie Kościół stoi , Góra też , krzyż też - tak jak wszędzie a droga w Dolinie Neretwy piękna - tam kiedyś bitwę toczyli partyzanci Tity - a przynajmniej był taki film gdzie pokazywano Dolinę Neretwy . Ja tam jestem za Medjugorie w przerwie oglądania pięknych acz podobnych widoków w całej Chorwacji i zabytków rzymskich . Ale nikomu do Medjugorie jechać przecie nie każę . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 07.08.11, 10:48 Ależ tak tak uważam...kto chce niech jedzie .Dałem rozkład autobusów dałem? Dałem!! Z biznesem bywa różnie,raz się udaje(Medjugorje) innym razem upada ,raz wcześniej ,innym razem później. Powinieneś ,z racji wieku ,pamiętać objawienie MB na ogródkach działkowych w Oławie. Kilka lat to tam hulało,pielgrzymi walili drzwiami i oknami,pociągi w polu stawały,by ludzie mieli bliżej. Altanę działową przekształcili w kaplicę,ludzie na wózkach w podskokach wracali z powrotem do domów...sie działo wtedy,oj działo. A potem skisło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 07.08.11, 10:52 Dla młodszych(od deosia i mnie) czytelników-objawienia i cudy w Oławie: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: medjugorie- ktoś był? 07.08.11, 11:12 E..no jak jak byłem w Medjugorie ładnych parę lat temu to wtedy Medjugorie kwitło - przyjeżdżały pielgrzymki tabunami i indywidualni tez a teraz regres ... trudno ... ale kościół pewno jest i góra też jak sądzę ... sam jestem ciekaw co napiszą ci co byli albo będą obecnie . To nie jest daleko od granicy z Chorwacją to za dużo się nie wyda - taka sobie wycieczka jako przerywnik opalania się w Chorwacji - można jechać do Mostaru - tam chyba się nieźle bili nie tak dawno .. choć z drugiej strony kto to teraz wie gdzie wtedy była prawda i kto kogo bił słusznie a kto nie ... W polskie cuda to nikt nie uwierzy bo tu za dużo pijaków a że alkohole coraz gorsze to ciągle ktoś tam widzi jak nie diabły to właśnie Matki Boskie .... Kiedyś w jakimś kościele widzieli w szybie Matkę Boska czy może Jezusa i tłumy waliły do kościoła ale niestety nie trafili na księdza biznesmena co by kasę trzepał na cudzie tylko na jakiegoś lenia bo się ów proboszcz zdenerwował - zabrał okno , wstawił nowe ... i po cudzie !!! Ja tam czekam na objawienie 6-ciu numerów w Lotto i... NIC !!!! a gdyby to bym następnego dnia do Medjugorie pojechał . Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 07.08.11, 11:49 Z szóstką w totka ,Endju,t o tylko do Santiago_de_Compostela i to koniecznie pieszo by ochłonąć. A po jakiejś kumulacji,to rozdawać tą kasę po drodze.Ogłoszą cię świętym,jakiś ząb jako relikwię wybiją a potem go będą czcić przez wieki...pamiątka po Tobie zostanie ...same zyski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janko Re: medjugorie- ktoś był? IP: *.satkol.pl 07.08.11, 21:47 A ja tam polecam , będąc już w okolicach Medjugorie odwiedzić Mostar i zobaczyć na żywo najnowszą wojenną historię Bałkanów , gdzie z ruinami wojennymi sąsiadują pięknie odremontowane domy na starówce ,stary most, poczuć klimat mieszaniny kultur i religii , zobaczyć w środku miasta muzułmańskie cmentarzyki z ostatniej wojny . Chodząc po tym mieście można poczuć dreszczyk jak sobie uzmysłowić ,że to działo się nie tak dawno... www.youtube.com/watch?v=sFF1v0n6VUg A co do cudów Medjugorie, nie przywiązywałbym czci ponadmiarę , ot mała wioseczka , która została wykreowana być może na ówczesne potrzeby ludzi, niepokoje wojenne. Dziś oprócz normalnego kościółka i ładnego otoczenia , kwitnie tam handel dewocjonaliami , pamiątkami, przewija się tysiące ludzi . Góra rzekomych objawień jest kawał od centrum i zastanów się jeżeli chcesz tam iść z małymi dzieciakami. Potraktowałbym to miejsce jako miejsce kontaktu z Bogiem ,gdzie mogę podziękować za udaną rodzinkę , za udany urlop etc., ale bez bałwochwalstwa. Jeszcze raz polecam ale łacznie z Mostarem. Odpowiedz Link Zgłoś
aga415 Re: medjugorie- ktoś był? 07.08.11, 22:06 Dziękuje wszystkim za wpisy, namawiam Męża na wycieczkę do Medjugorie nieustannie, dzisiaj się nie dało, a po zatym baliśmy się tłumu ludzi w niedzielę . dziasiaj w kościele byliśmy w Tucepi na mszy i mało zrozumiałam, ale liczy się obecnośc duchem. Został nam jeszcze tydzień wakacji i mam nadzieję że wybierzemy się do Medjugorie a może i nawet do Mostaru. Dzięki raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: medjugorie- ktoś był? 08.08.11, 08:03 W/g mnie, nie warto - oprócz religijnego uzasadnienia (czytaj Hepik'a), uważam, że to wyjątkowo mało malownicze miejsce. Polecam za to pobliski wodospad Kravice: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,98516415.html i Mostar: fotoforum.gazeta.pl/uk/mostar,bah-77.html lub Blagaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,98640941.html Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: medjugorie- ktoś był? 08.08.11, 10:54 Aga nie przejmuj się naszymi forumowymi " antychrystami " nawet jeśli merytorycznie mają rację to Medjugorie jest po prostu znane i o nim się słyszało i choćby dla tego oraz samego zobaczenia i pomodlenia się , warto tam pojechać bo to nie jest daleko od chorwackiej granicy - namów męża a potem możecie spokojnie obejrzeć Mostar czy tam coś innego co podał bach . Pracuj nad mężem - pracuj - niech się nie leni . Po to ma się samochód aby jeździć to tu to tam pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 08.08.11, 11:30 Deoś,zdecydowanie polecam Licheń niz Medjugorje! Rozmach samej budowli bazyliki(?) każe klęknąć na kolana a stawy w parku z plastikowymi łabędziami czy kaczkami i tryskającymi aniołkami każe się kłaść krzyżem. Wiem,bo byłem( w towarzystwie Lulli(Joli) czy Lucynki,o własnej żonie nie zapominając ) co podniosło atrakcję o 100% atrakcję miejsca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: medjugorie- ktoś był? 08.08.11, 11:46 Nie neguje , że ogrom Bazyliki w Licheniu poraża - czy ona jest piękna to juz bardzo dyskusyjne ale ludzie mają to do siebie , ze ogladaja rzeczy DUŻE a małe ida w cień ... i tak dawny kościółek gdzie był kiedys Cudowny Obraz - tez mozna dyskutować czy było objawienie czy nie, poszedł prawie w zapomnienie tym bardziej że obraz został przeniesiny do dużej Bazyliki . Ale jak ktoś jest w okolicach Konina czy nawet w Łodzi to warto pojechać choc juz id lipca autostrada do Konina jest płatna . Aga nie przejmuj sie - my tu sobie z hepikiem intelektualno - poznawczy bój toczymy a Ty pracuj nad męzem bo jak nie zobaczysz to będziesz żałowała gdy przyjedziesz do Polski - tak blisko byłam i nie zobaczyłam . pozdrawiam wszystkich i zwolenników Medju i przeciwników tez ! Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 08.08.11, 12:23 Popieram,żeby się nami nie przejmować. My z deosiem tak już od 2004 słownie się pojedynkujemy wirtualnie,o mało w realu by do spotkania nie doszło,panie do spotkania nie dopuściły ;) Będąc w Tucepi,mam nadzieję sanktuarium w Makarskiej już odwiedzone? www.riviera-makarska.eu/pl/txt_makarska-wakacje.html Odpowiedz Link Zgłoś
aga415 Re: medjugorie- ktoś był? 08.08.11, 14:36 o nawet nie wiedziałam o takim miejscu, w Makarskiej byliśmy choć powiem szczerze że jest tam beznadziejnie brudno, masa ludzi, syf ogólny. niemili ludzie i wogóle be, poszliśmy tam do portu pokazać młodemu jak wygląda prom który wiezie na wyspę samochody dla niego to mega atrakcja (choć i tak ciągle pyta gdzie jest czołg- to tak gwoli przypomnienia a mnie jak rozbawiłam tym czołgiem wcześniej) W Makarskiej zobaczyliśmy muzeum muszli - bardzo nam się podobało, muszelki, muszle z całego świata 3 tyś okazów. Dzisiaj mocno wieje, na plaży byliśmy krótko. A to aktualne zdjęcie z Tucepi dla Was: > [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/yd/ui/3zrf/Xl0aHaWJMKWaUKZt3X.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 08.08.11, 16:19 Zdjęcie jako takie nie wejdzie.Bez img jako link da się zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: medjugorie- ktoś był? 08.08.11, 16:21 A co w końcu z tym czołgiem po drodze? Był czy nie był? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaanka Re: medjugorie- ktoś był? IP: 31.42.3.* 08.08.11, 20:26 O Mjedjuorje już wiesz. Jak jesteś w Makarskiej to może wycieczkę zróbcie na Biokovo.Naprawdę warto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Medjugorie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 21:08 polecam,miejscowosc ogolnie pod turystow tylko z pamiątkami ,msza w kosciele ale jesli macie okazje byc w tej miejscowosci idzcie na gore objawienia Matki Bozej,szlismy w ulewie ,miejsce ma cos w sobie,napewno tam wrocimy tylko dlatego zeby posiedziec na gorze i zatopic sie w swoich myslach, Odpowiedz Link Zgłoś
sveiser Re: Medjugorie 05.09.13, 01:23 A byliście na miejscu objawienia czy na tej górze z kamiennym krzyżem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teska Re: medjugorie- ktoś był? IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 12:10 Ja byłam i szczerze polecam - niezwykłe miejsce! Moje wspomnienia opisałam tutaj: www.yougo.pl/miejsce/1512/medziugorje Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: medjugorie- ktoś był? 17.09.13, 18:56 Pięknie piszsesz ale zastanawia mnie, dlaczego podczas wojny domowej, tej najnowszej ci katoliccy Chorwaci nie chwycili za mszalnik udając się do Medjugorie w miejsce karabinów. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: medjugorie- ktoś był? 17.09.13, 19:34 Wojna jest do tego aby strzelac z karabinów a nie chodzic z maszalnikiem do Medjugorie , Lourdes czy Fatimy .Nkt ci nie każe jechac do medjugorie tak samo jak do Jasnej Córy czy chocby LLuc na Majorce . Chcesz to jedziesz i albo doznajesz jakiegoś tam przeżycia duchowego albo i nie i traktujesz Medjugorie jako atrakcje turystyczna jak każdą inna . Odpowiedz Link Zgłoś