Dodaj do ulubionych

jazda autem z wybitą szybą

17.08.11, 22:13
Miałem pecha i uszkodziłem tylną klapę w samochodzie. Lekkie wgniecenie i wybita szyba. Okleiłem mocą folią i taśmą. Czy myślicie, że tak mogę jeździć jeszcze tydzień po Istrii a potem wracać do Polski? Czy policja może się przyczepić a jeśli tak, to co mi grozi?

Liczę na pomocne wpisy. PozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: jazda autem z wybitą szybą 17.08.11, 22:32
      Przyczepić się zawsze może przyczepić, a nawet więcej, jak to zauważy, to na 100% się przyczepi.
      Skoro nie było wypadku ani kolizji, to trudno o ukaranie mandatem.
      Mogą się dopie..., że tak się nie da jechać.
      Trudno mi wyrokować, jak to się wtedy skończy. Mogą machnąć ręką, mogą nie machnąć.
      W takiej sytuacji powinno się to zgłosić firmie ubezpieczeniowej.
      Jak będziesz wracał przez Austrię, to może byc jazz. Z polizei nie nie ma dyskusji.
      • margala Re: jazda autem z wybitą szybą 19.08.11, 07:05
        Zatem raczej pojadę przez Węgry i Słowację. Dzięki.
        • wislok1 Re: jazda autem z wybitą szybą 19.08.11, 18:00
          Jeszcze nie dziękuj. Policja na Słowacji uchodzi za dość wredną.
          Musicie sobie przygotować dobre wytłumaczenie, dlaczego brak szyby
          • Gość: Foxer Re: jazda autem z wybitą szybą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 23:41
            Trzeba powiedzieć, że do zdarzenia doszło czasie powrotu do domu, poprzedniego dnia
            i że jedziemy prosto do warsztatu w Polsce
          • margala dojechałem 02.09.11, 21:28
            wislok1 napisał:

> Jeszcze nie dziękuj. Policja na Słowacji uchodzi za dość wredną.
            > Musicie sobie przygotować dobre wytłumaczenie, dlaczego brak szyby

Przejechałem przez Słowenię, Węgry, Słowację i Czechy do Polski bez żadnych problemów. Nie tylko nikt się nie czepiał, nikt mnie nie zatrzymywał, ale nawet nie widziałem żadnego samochodu czy patrolu policyjnego.

Co do komfortu jazdy z szybą tylną zalepioną folią i taśmą, to muszę powiedzieć, że jest OK. W czasie jazdy nie ma w kabinie hałasu większego niż przy jeździe z szybą.

PozdrawiaM.

• wislok1 Gratulacje 02.09.11, 21:47
              No, skoro nie było policji po dordze, nie ma się co dziwić, że nikt się nie czepiał.
              Pomijając Słowaków, raczej nic by ci nie zrobili. A ze Słowakami zapewne dobrze by się skończyło.
              Ale wiesz, jak to jest, nie nie ma co kusić losu. W Austrii przepis to przepis
    • hepik1 Re: jazda autem z wybitą szybą 18.08.11, 12:32
      W kabrioletach w ogóle nie ma tylnej szyby i nikt się czepia ;)
      Dopóki nie leje w czym przeszkadza brak tylnej szyby?
      • wislok1 Re: jazda autem z wybitą szybą 18.08.11, 16:41
        Według przepisów ma być i koniec.
        Zawsze można powiedzieć policjantom, ze właśnie się jedzie do warsztatu.
        Chorwaccy powinni machnąć ręką.
        Ale takie tłumaczenie w Austrii będzie trochę niewiarygodne
        • hepik1 Re: jazda autem z wybitą szybą 18.08.11, 21:36
          Jesteś pewien,że gdzieś w kodeksie drogowym jest zapisany obowiazek posiadanie tylnej szyby w samochodzie?
          • wislok1 Re: jazda autem z wybitą szybą 18.08.11, 22:09
            W polskim kodeksie drogowym jest zapisany obowiązek posiadania przedniej szyby i za jej brak na 100% jest mandat.
            Co do szyb bocznych i tylniej nie ma takiego obowiązku, ale samochód powinien być wyposażony fabrycznie, czyli szyba tylna powinna być, tak samo jak boczne, tak samo jak lusterka, migacze, zderzaki, itp.
            Wyposażenie kabrioleta nic tu nie pomoże, bo liczy się wyposażenie fabryczne danego modelu.
            W polskich warunkach zwykle nie ma problemu z przekonaniem policjnata, że akurat teraz nam się stało nieszczęście i że jedziemy do warsztatu.
            Podejrzewam, że Chorwat tez człowiek i nie będzie gnębił turysty. Na pewno sprawdzi, czy auto nie brało udziału w kolizji czy wypadku, czy kierowca nie ucieka z miejsca zdarzenia.
            Według austriackich przepisów auto ma być ABSOLUTNIE sprawne. I są w stanie zabrać dowód rejestracyjny za zbyt małą głębokość bieżnika, a co dopiero za brak szyby. Brak szyby podczas jazdy na autostradzie może być rzeczywiście zagrożeniem.
            Każą pojechac do warsztatu, założyć nową szybę i oddadzą dowód rejestracyjny.
            Co do mandatu nie wiem, czy dadzą. Ale auto bez tylniej szyby w drogę nie puszczą.
            • wislok1 Re: jazda autem z wybitą szybą 18.08.11, 22:16
              W przypadku jazdy z wybitą szybą boczną, czy tylną, czyli hartowaną, która, jak wcześniej zostało wspomniane, rozpryskuje się na drobne kawałki tworząc „dziurę”,

przy większej prędkości powstaje bardzo duży hałas i zawirowania powietrza wewnątrz auta. Uniemożliwia to prawidłową koncentrację kierowcy.

W takich przypadkach szybkość jazdy należy dostosować do sytuacji na drodze i osobistych umiejętności przy jeździe w zmienionych warunkach, do których zaliczyć można właśnie hałas, deszcz, kurz, czy małe kamyki na drogach szutrowych. Kierowca powinien, w miarę możliwości, postarać się zabezpieczyć miejsce po wybitej szybie. Zabezpieczenie takie najlepiej wykonać z przeźroczystej folii i taśmy klejącej, zakładając je od zewnątrz auta. W przypadku braku tych materiałów w samochodowych „zapasach”, nabyć je można choćby na stacji benzynowej.

Jest to jednak rozwiązanie tymczasowe, które, chociażby ze względu na ograniczenie widoczności, powinno posłużyć jedynie przemieszczeniu się do najbliższego punktu pomocy.
              www.expert-roczniak.pl/aktualnosci/uszkodzona-szyba-i-co-dalej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka