Dodaj do ulubionych

opłaty drogowe w drodze-gdzie?

IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.12, 04:43
witam. Jadę do Chorwacj po raz pierwszy, (przez Czechy w kierunku Wiednia)i martwi mnie fakt opłat drogowych..gdzie je nabyć?czy mozna jeszcze na terenie polski, czy w drodze?czy są jakies "bramki"jak u nas, czy należy się w nie zaopatrzyć wcześniej np na stacjach paliw? licze na wyrozumiałość i pomoc:)
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? 06.06.12, 06:21
      Najprosciej-albo idziesz do oddziału PZMoT w swoim miescie i nabywasz drogą kupna winiety na te kraje ,przez które bedziesz przejeżdzać.
      Albo kupujesz na ich stronie internetowej:
      www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/oplaty,drogowe-winiety,czechy,252.html
      Potem naklejasz na szybę(ważne choc nie dla wszystkich oczywiste-jest taki tekst europosła Czarneckiego,który strasznie sie oburzał,ze Austriacy prześladują Polaków za nienaklejanie winiet,zapowiadał nawet interwencję w Strasburgu) i jedziesz na spokojnie az do celu.
      Trzeba dodać ,ze PZM do nominalnych cen winiet dodaje swoja marżę ale coś za cos.
      Albo kupujesz winiety na stacjach benzynowych,kantorach w poszczególnych krajach,czasami przed przekroczeniem granicy,czasami już po ale zawsze przed wjazdem na płatne autostrady.
      W Chorwacji opłata za poszczególne odcinki na bramkach.
      Przy wjeździe pobierasz bilet,przy zjeździe płacisz.
    • Gość: Mirosław Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.06.12, 07:45
      Na tej stronie www.tolltickets.com/default.aspx?lang=pl-PL&mnu=c możesz kupić winiety dużo taniej niż w PZM na niektóre kraje po drodze do Chorwacji , w samej Chorwacji bramki
    • Gość: e-tam Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 11:48
      Inka napisał(a):
      Jadę do Chorwacj po raz pierwszy, (przez Czechy w kierunku Wiednia)i martwi mnie fakt opłat drogowych..gdzie je nabyć?czy mozna jeszcze na terenie polski, czy w drodze?czy są jakies "bramki"jak u nas, czy należy się w nie zaopatrzyć wcześniej np na stacjach paliw? licze na wyrozumiałość i pomoc:)

opłaty drogowe w drodze-gdzie? < tylko w drodze

Z całym szacunkiem do wypowiedzi poprzedników.
      PZM = nie, przepłacasz i musisz do nich pielgrzymować
      internet = nie, a jak wyjazd odwołasz,(choroba, wypadek itd, itp...)

Odcinek drogi przez CZ bez winiety, dalej jak niżej.
      Zachęcam i polecam kupowanie winiet na < kliknij i przybliż, GPS:N49,49253, E18,77834
      ...jak oddalisz znajdziesz więcej

Pozdrawiam,
      • wislok1 Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? 06.06.12, 18:23
        e-tam, nie pokazuj miejsca w Słowacji,
        jak ktoś planuje jechać do Austrii PRZEZ CZECHY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Winietki w takiej opcji kupuje się w Cieszynie-Boguszowicach lub wcześniej
      • Gość: e-tam Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 19:29
        uzupełnienie:
        Od wielu lat oraz ostatnio w tym roku jak jachałem TYLKO autem za Wiedeń przez CZ prywatnie=służbowo zawsze kupuję winietę na tej stacji paliw < polecam, punkt B na mapie

Początkujących zachęcam do przybliżenia puntu B żeby poznać szczegóły dojazdu.
        Kaganek światła oświeconym GPS: N49,67206, E18,42655

Pozdrawiam,
        • Gość: Inka Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.12, 19:44
          Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc:) faktycznie sprawdziłam winiety sa dostępne w internecie, jeszce sprawe przemysle, bo w necie marza dla PZM, a w drodze różnice kursowe, ale pewnie mniejsze niz nasza marża:) ale dzieki wam wiem wiecej:) Jadę z Bolesławca (woj dolnośląskie)więc mam dwie opcje: przez czechy, albo niemcy nadkładając drogi. Chyba zdecyduje się na Czechy, chociaż tam straszą ograniczeniem prędkości i mandatami..
          • wislok1 Cóż 06.06.12, 23:00
            Z Bolesławca to chyba jednak najlepiej autostradą do Drezna przez Zgorzelec, potem autostradą na Pragę i potem na Brno, Wiedeń.

Ja mieszkam koło Cieszyna, więc winietki kupuję spokojnie kilka dni przed podróżą w Cieszynie-Boguszowicach, są czasem spore różnice w cenie, wybór duży, w zaszłym roku mieli nawet słoweńskie w jednej budce, płaci się złotymi,koronami, jak komu pasuje, tylko przeliczyć kurs, nie dać się naciąć.
        • hepik1 Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? 06.06.12, 20:00
          >> Początkujących zachęcam do przybliżenia puntu B żeby poznać szczegóły d
          > ojazdu.

Tak się zaczynam zastanawiać czy nie kasować tych Twoich info,bo wsadzasz ludzi na minę .
          Jadąc ta trasą jedziesz drogą szybkiego ruchu (droga 48) na której tuz za zjazdem na Żylinę obowiazuje winieta i kupowanie na tej stacji jest o dobre kilkanaście km za późno.
          • Gość: e-tam Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 20:16
            Najlepiej jest zacząć kasować od własnego GOŁEGO linku < punkt 6 regulaminu
            • hepik1 Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? 06.06.12, 20:52
              > Najlepiej jest zacząć kasować od własnego GOŁEGO linku < p
              > unkt 6 regulaminu

Poskarż się na forum@gazeta.pl albo na forum Moderacja

Piszesz (czasami)pierdoły,narazając ludzi na grubą kasę,gdyby ktos wziął na poważnie te Twoje rady albo nieprzyjemnosci(tak było w wypadku twoich opowieści,że na w CRO mozna spokojnie płacic złotówkami za przejazd autostradami)

• Gość: e-tam nie kąsajmy się IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 21:35
                hepik1 napisał:
                Piszesz (czasami)pierdoły,narazając ludzi na grubą kasę,gdyby ktos wziął na poważnie te Twoje rady albo nieprzyjemnosci(tak było w wypadku twoich opowieści,żemna w CRO mozna spokojnie płacic złotówkami za przejazd autostradami)

W/w wypowiedż jest smutna i żałosna nie mnie ją oceniać. Niech to ocenią inni.

Terminal Sestanovac < wkleiłem PL tłumaczenie

Jest mi niezmiernie przykro ale nie ma Pan racji.
                Ja tego cytatu z załączonego linku nie wymyśliłem,
                TYLKO przytoczyłem i przetłumaczyłem z pogańskiego na nasze.

NO COMMENTS, Amen

Pozdrawiam,
                • hepik1 Re: nie kąsajmy się 06.06.12, 22:29
                  A moze do meritum...ta rychlosti czesta nr 48 wymaga winiety czy nie?
                  Wprowadzasz w bład czy nie swoja mapką ?

• wislok1 Jesteś N I E N O R M A L N Y 06.06.12, 23:10
                  Rozumiem, że dziecku neostrady się nudzi, ale to przekroczyło już wszystkie dopuszczalne granice
                  • wislok1 Po co to robisz ???????????????? 06.06.12, 23:14
                    Po co rysujesz swoje kretyńskie mapki i wprowadzasz ludzi w błąd, bo nie masz zielonego pojęcia, jak jest naprawdę, na 99% nigdy nie byłeś w miejscach, które opisujesz ???
          • wislok1 e-tam naraża was na 15 000 koron mandatu !!!!!!!!! 06.06.12, 23:08
            Myślę, że nigdy w życiu nie jechał tą trasą, bo tam na obwodnicy Czeskiego Cieszyna jest wyraźnie napisane, że droga do Frydka-Mistka jest OBOWIĄZKOWO Z WINIETĄ

Tylko samobójca jedzie bez, 15 000 koron mandatu, tyle was może kosztować posłuchanie się
            e-tama !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • wislok1 Re: e-tam naraża was na 15 000 koron mandatu !!!! 06.06.12, 23:20
              Brak winietki karany jest mandatem w wysokości 15.000 CZK płatnym gotówką u policjanta.

R48 Frýdek-Místek – Žukov - czyli ekspresówka z Frydka do Czeskiego Cieszyna jest płatna !!!
              Bezpłatna jest tylko obwodnica Czeskiego Cieszyna, na całej długości od granicy do końca, czyli zjazdu na Zylinę

przewodnik.onet.pl/abc-podroznika/czechy-oplaty-za-autostrady,1,3243241,artykul.html
    • mateoj Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? 06.06.12, 19:59
      witam.
      a jakie są ceny winiet w czechach i austri?
      • Gość: gość Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 20:32
        A czy prawda jest, że już na granicy w Czechach można kupić winiety na Austrię? Znajomy tak mi gadał, ale nie wiem, czy mnie nie bajerował. Dzięki. A jaką trasę polecacie z Śląska? Przez Czechy czy Słowację, którędy szybciej, lepiej i sprawniej ?
        • hepik1 Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? 06.06.12, 20:58
          > A jaką trasę polecacie z Śląska? Przez Czechy czy Słowację, którędy szybciej, lepiej i sprawniej ?

To sie kształtuje 50/50 ;)
          Każda z nich ma swoje plusy dodatnie i ujemne.Kazda swoich zwolenników i przeciwników.
          To tak jak z droga 86 na Wegrzech.Jedni piszą "nigdy więcej" ,inni "żadna inna" ;)
          • Gość: Zbyszek Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? IP: *.sileman.net.pl 06.06.12, 21:32
            Doradzam mimo ze trochę drożej wychodzi około +/- 15 zł na winecie kupić w PZM ponieważ unika się zatrzymywania w każdym kraju,osobiście miałem problem a to raz z kupnem winet na dany okres (brakło tych najtańszych),lub kolejka (granica SK,H) po odstaniu dowiedziałem się że kartą nie można zapłacić...
            Ciekawostka jest to że w Austrii na stacji można kupić winety na SLO bez dodatkowej marży...
            • Gość: Zbyszek Re: opłaty drogowe w drodze-gdzie? IP: *.sileman.net.pl 07.06.12, 08:48
              Nowy cennik opłat za autostrady w Chorwacji:www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka