Dodaj do ulubionych

zakup winiet, Słowacja, Węgry, Chorwacja

IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.12, 08:22
Witam,
Proszę o poradę. Wyjeżdzamy za kilka dni do Pakostane (rejon Zadaru) i będziemy przejeżdżac przez Słowację, Węgry.
Czy:
1) we wszystkich tych krajach (Słowacja, Węgry, Chorwacja) można płacić kartą za winiety,
2) jeżeli w którymś trzeba płacic gotówką to czy wystarczy Euro?
Dzięki bardzo Rafał
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: zakup winiet, Słowacja, Węgry, Chorwacja 08.07.12, 10:07
      Na Słowacji walutą jest euro.Na Wegrzech forinty.W Chorwacji nie ma winiet tylko płatność na bramkach.Mozna również euro,choć edrobine bedzie sie do tyłu,bo kurs raczej gorszy niz bankowy.
      Wegierską e-matricę można kupić za pomoca telefonu komórkowego i smsa,bez wysiadania z auta ale to juz osobna opowieść.
      • hepik1 Re: zakup winiet, Słowacja, Węgry, Chorwacja 08.07.12, 10:09
        A kartą oczywiście,że tak.Chyba,że akurat napotkamy sprzedawców temu niechętnym,na jakiejś małej stacyjce benzynowej.To się zdarza.Podobnie na pierwszym krótkim odcinku autostrad w CRO prowadzących do Zagrzebia.
      • Gość: miśek Re: zakup winiet, Słowacja, Węgry, Chorwacja IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.14, 10:11
        Jak jedziesz do chorwacji to jedz tak jak ci pisze a winiete kupujesz tylko na Słoawcji.Ja jade tak na Cieszyn z cieszyna na Żiline w Słowacji po jechaniu do Bratysławy kierowac sie na Gyor.Po przejechaniu granicy w Rajce wjeżdżamy na autostrade bez matrycy i kierujemy sie na Szombathely po ok 10 km.zjeżdżamy z autostrady w prawo.Od Szombathley kieruj sie na przejście graniczne w Redics.po wjechaniu na Słowenie na pierwszym rondzie skreć w lewo na Lendave droga nr 109.Z Lendavy kierujemy sie na znaki Ćakovec ,Zagreb.Za Zagrebem jadąc autostradã kieruj sie na Split, Zadar .To jest cała trasa muj meil.to zieba_26@op.pl ja jade 29-6-2014
        :-)
    • Gość: monika Re: zakup winiet, Słowacja, Węgry, Chorwacja IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.07.12, 13:52
      Winietę na Węgry kupiliśmy on-line (www.tolltickets.com/country/hungary/vignette.aspx?lang=pl-PL&mnu=c)

na Słowację na stacji benzynowej, ale po polskiej stronie (zapłaciliśmy 92 zł! - masakra), drożej niż na - i tak drogiej - stronie PZMotu.

Za autostrady płaciliśmy na bramkach Visą PKO BP, z tym, że w drodze powrotnej jedna "ściana" jej nie przyjęła, posiłkowaliśmy się Visą Inteligo.
    • Gość: ????? Re: zakup winiet, Słowacja, Węgry, Chorwacja IP: *.xdsl.centertel.pl 17.07.12, 15:13
      6 lipca kupowałam winietę na węgry 14 E na pierwszej stacji juz na węgrzech
      na słowację winietę też na pierwszej stacji słowackiej 10E ( w zeszłym roku kopowałam winietę na słowację na ostatniej stacji w polsce Zwardoń i płaciłam 76 zł)
      chorwacja wszystko na bramkach
      Wszystko można płacic kartą lecz............... jak wracaliśmy to był problem z karta na bramce w zagrzebiu chociaż w tamtą stronę mogliśmy......
      ogólnie nie ma za dużo miejsc do płacenia kartą w marketach i większych sklepach tam a reszta to różnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka