Dodaj do ulubionych

Marina k. Trogiru

IP: *.play-internet.pl 24.01.13, 22:35
Jedziemy w sierpniu z 3 latkiem. 2 pary i dziecie. W zasadzie jedziemy z polecenia. POlecała kolezanka która tez była z maluszkiem. Czy macie jakies zastrzeżenia co do tego miejsca? To bedzie nasz pierwszy raz w Chorwacji. Co godnego i co warto zobaczyc, dokąd pojechać bedąc w Marinie?
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: Marina k. Trogiru IP: *.tvkstella.pl 25.01.13, 18:20
      Dość kiepski wybór moim zdaniem. Niezbyt czysto, dość tłoczno, blisko Jadranki, plaże takie sobie. Do tego w większości dość ciasna i usytuowana na pochyłości zabudowa, trudno o jakieś kameralne, spokojne miejsce. Znacznie sympatyczniej jest doslownie o rzut beretem, w wioseczce Vinisce, do której dojechać można będąc w Marinie i kierując się w poprzek wzgorza leżącego po stronie przeciwleglej w stosunku do Magistrali Adriatyckiej (jest taka maleńka tabliczka z drogowskazem, ale mapy już tę drogę mają, zbudowano ją w latach 70.). Dosłownie 3-5 km od Mariny jest zupełnie inny świat. Spędzilismy tam jeden z najbardziej sympatycznych chorwackich urlopów. Co zwiedzić w okolicy ? Trogir (widać go z niketórych miejsc w Vinisce doskonale), Split, Salonę, Kastele - to na początek...

Nie wiem, jakie koleżanka ma chorwackie doświadczenia i kryteria oceny. Jej się akurat marina podobać mogła...
      Ja wyrażam tylko własną opinię, subiektywną, rzecz jasna...;-))

• Gość: Agnieszka Re: Marina k. Trogiru IP: *.litnet.osi.pl 25.01.13, 21:54
        Masz jakąś sprawdzoną kwatere?
        • Gość: tom Re: Marina k. Trogiru IP: *.tvkstella.pl 26.01.13, 12:40
          Mam, ale obawiam się, że nie dla Ciebie, sorry. Wy wybieracie się z dzieckiem, więc - jak sądzę - dla Was kapitalnie ważna jest łagodna plaża z płytkim morzem przy brzegu. Takie są w środkowej części miejscowości, gdzie rozlewa się płytka i spokojna zatoka. My nie mieliśmy takiego ograniczenia, więc z pełna premedytacją wybraliśmy dom blisko pełnego morza, przy ujściu zatoki. Fenomenalny spokój, widoki na Soltę i Trogir, czyściuteńkie morze, nawet możliwość... pozyskiwania małży tuż przy domu, na niewielkiej głębokości, ale... Właśnie. Nieomal wprost spod domu wchodziło się do morza z 2-3-metrową głębią. Dla osób pływających to żaden problem, ale dla kogoś z małym dzieckiem - juz tak.
          Myślę, że można poprzez googlowanie znaleźć jakieś miejsce bliżej centrum. Albo ryzykować jazdę z ciemno. W centrum wioski jest biuro turystyczno-informacyjne, uprzejmie i skutecznie pomogą znaleźć mieszkanie w razie czego. My skorzystaliśmy z ich pomocy. Wcześniej planowaliśmy zatrzymać się w Marinie, ale jak sobie obejrzeliśmy tę miejscowość dokładniej, to nas odeszło. Przypadkiem, już opuszczając Marinę, znaleźliśmy wjazd w dróżkę wiodącą przez górki grzbiet do Vinisce, i to było dla nas odkrycie!

• pantich Re: Marina k. Trogiru 01.02.13, 19:05
      W Marinie byłam już 2 razy, i jak dla mnie idealne miejsce, cisza spokój. W Marinie wznosi się forteca, dawna wakacyjna rezydencja biskupów trogirskich z XV wieku, dzisiaj odrestaurowana i przekształcona w atrakcyjny hotel.
    • Gość: 45piotr Re: Marina k. Trogiru IP: *.quest-net.pl 04.03.13, 08:49
      Rad nigdy zbyt wiele. Marina to dobre miejsce wypadowe ale osobiście nie dla mnie. Zbyt blisko głównej nadmorskiej drogi. Przychylam się, że Winisce czy Ljubljewa są bardziej romantyczne. Ja spędziłem trzy ostatnie urlopy w tej ostatniej. Plus - Cisza, spokój tylko 50 domów i mała ale urokliwie położona piaszczysta plaża. Minus- brak sklepu bo najbliższy w Marinie (codziennie dojeżdża sklep samochodowy ze świeżym pieczywem i nabiałem), dojście do plaży po stopniach. Na plaże idzie się fajnie ale odwrotnie już mniej. Ale w tym roku znów tam jadę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka