Dodaj do ulubionych

Bielsko Biala- Trogir

07.08.17, 20:12

Jestem pewien, ze ten temat byl juz tu wielokrotnie poruszany ale przyznaje, ze mnogosc watkow oraz odpowiedzi (niekoniecznie na temat) w nich mnie pokonaly.
Pierwszy raz bedziemy jechac ta trasa. Czy moglby ktos zasugerowac czy doradzic.
Nie chodzi mi oczywiscie o porady gdzie najtansze paliwo czy kawa. Raczej cos w stylu:
Bielsko Biala-> Bratyslawa-> Szombathely itd.
Nie wiem czy lepiej przez Slowacje czy Austrie...
W jednym watku nbylo cos o zjezdzaniu na pas dla placacych karta.
Pobyt mamy od poniedzialku. Czy lapiej wyjechac w poniedzialek nad ranem i byc po poludniu, czy moze lepiej wyjechac w niedziele wieczorem i jechac przez noc?
Jesli ktos moglby doradzic zwiezle i konkretnie to bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Lano Re: Bielsko Biala- Trogir IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.17, 22:10
      westlondon
      Jesli ktos moglby doradzic zwiezle i konkretnie to bede bardzo wdzieczny.

www.tinyurl.pl?pxAM9ygA
      Legenda:
      Przybliż zaznaczone punkty na mapie.
      1. Winieta na Słowację
      2. Parking
      3. Winieta na Austrię
      4. Parking
      5. Paliwo AVANTI = samoobsługa polskie menu
      6. Parking
      7. Parking + paliwo
      8. Parking

PS
      Tak jeździmy TYLKO w dzień, nasze ulubione miejsca na trasie...

• wislok1 Re: Bielsko Biala- Trogir 07.08.17, 23:47
      "W jednym watku nbylo cos o zjezdzaniu na pas dla placacych karta."

To akurat było o bramkach koło Zagrzebia w Lucko w drodze POWROTNEJ

"Nie wiem czy lepiej przez Slowacje czy Austrie..."

Ja też nie wiem, zawsze na dwoje babka wróżyła...

Obecna sytuacja na drogach jest taka, że baaardzo realny jest korek na każdej trasie, a trasa bocznymi drogami przed wioski i miasteczka omijająca autostradę to ogromna strata czasu zawsze i do tego o wiele większe zmęczenie kierowcy....
      Po prostu trzeba na coś się zdecydować, Austria, czy Słowacja, a potem śledzić, co się dzieje korzystając z map google,
      opcja natężenie ruchu !!!
      Jak widzisz, że jest spory korek, taki gdzie straci się przeszło pół godziny, to szukasz objazdów
      Niczego lepszego nie da się wymyślić

"Pobyt mamy od poniedzialku. Czy lapiej wyjechac w poniedzialek nad ranem i byc po poludniu, czy moze lepiej wyjechac w niedziele wieczorem i jechac przez noc?"

Jak chcecie być po południu to macie blisko i nawet stanie w kilku korkach wam za bardzo nie zaszkodzi...
      ( czuję Istrię lub Kvarner )

PS: ja bym TERAZ w dzień unikał Wiednia w dni robocze, bo przejazd przez miasto z północy na południe lub odwrotnie staje się bardzo uciążliwy z powodu remontów autostrady
      • wislok1 Re: Bielsko Biala- Trogir 07.08.17, 23:50
        Ale straci się z pół godziny, więcej raczej nie...

Mapa google, wpisujecie punkt wyjazdu i punkt docelowy, wybieracie jeden z wariantów i w drogę...
      • wislok1 Re: Bielsko Biala- Trogir 07.08.17, 23:57
        Zaraz, zaraz, przeoczyłem
        Trogir w tytule wątku....

Moja wina, moja wielka wina...

No, jak chcecie być w Trogirze po południu wyjeżdżając rano z Bielska, to jest to mało realne z 1 kierowcą....
        TO jest 11 godzin czystej jazdy, z postojami z powodu korków i na sikanie minimum 12
        Teraz sobie dodajcie czekanie na granicy, z godzinkę
        No i zjeść coś trzeba, chyba że kierowca jest ćwiczony głodem, kolejna godzinka...

Wyjazd 5 rano + 14 godzin podróży = 19 godzina wieczorem
    • Gość: Lano Re: Nocleg Graz IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.17, 08:30
      westlondon napisała:

.... ale przyznaje, ze mnogosc watkow oraz odpowiedzi (niekoniecznie na temat)
      w nich mnie pokonaly.
      = nie daj się zwieść na pokuszenie...

Aktualne natężenie ruchu : >>> www.tinyurl.pl?JQ6zYB0m

Na dole w ramce [ Szybko (zaznaczone kolorami]) Wolno ]

Zerknij na mapę kilka razy w ciągu dnia, zobaczysz zmiany natężenie ruchu.

...Pobyt mamy od poniedzialku.
      Czy lapiej wyjechac w poniedzialek nad ranem i byc po poludniu,
      czy moze lepiej wyjechac w niedziele wieczorem i jechac przez noc?...

Pierwszy raz bedziemy jechac ta trasa.

Do pokonania masz 1112 km
      My dzielimy taką trasę na 2 dni, sugerujemy nocleg w Graz Austria

Przybliż punkt 1 na mapie = Hotel Daniel tu nocowaliśmy kilka razy, polecamy

www.tinyurl.pl?ZpNzEsuV
      Wyjedź z domu w niedzielę w poniedziałek jesteś na miejscu

• westlondon Re: Bielsko Biala- Trogir 09.08.17, 19:36
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
      Zdecydowalem sie na droge przez Slowacje.
      To okolo 1100 wiec wyjedziemy pewni kolo 2-3 nad ranem. To nie jest tak, ze mamy zamiar pedzic "na leb, na szyje". Postoje na kawe, jedzenie i inne czynnosci jak najbardziej wziete pod uwage. Chcialem byc kolo 16- tej zeby miec chwile na rozejrzenie sie dookola jeszcze w tym samym dniu. Ale jesli bedziemy o 18- tej czy 19- tej lub pozniej, to swiat sie nie zawali.
      Raczej nie dopuszczam mysli jechania bocznymi drogami, bo to faktycznie generalnie strata czasu.
      Jeszcze jedno pytanie: mam jakiegos tomtoma, czy oprocz tego sprawdzac google czy nawigacja powinna wystarczyc?
      • Gość: niro Re: Bielsko Biala- Trogir IP: *.dynamic-ww-12.vectranet.pl 09.08.17, 20:01
        Nawigacja podaje Ci trasę bez aktualnych remontów i korków . Przed samym wyjazdem zawsze sprawdzam trasę na Googlach , tam jest sytuacja z ostatniej godziny . Choć i tu nie ma 100 % pewności : 1 poważny wypadek na trasie i wszystko się zmienia, stoisz np. 3 godziny w korku. Są jeszcze podpowiadacze typu Janosiki, CB -radia, ..... ale niewielu tym się już bawi.
      • hepik1 Re: Bielsko Biala- Trogir 09.08.17, 20:26
        Spokojnie wystarczy patrzeć na drogowskazy.A jeśli juz ktos gdzieś się zgubi to na smartfona można ściągnąć aplikacje Here czy korzystac z nawigacji googla.
        • westlondon Re: Bielsko Biala- Trogir 09.08.17, 20:28
          Chodzilo mi o "korki live" :)
          • kolpik124 Re: Bielsko Biala- Trogir 09.08.17, 21:54
            korki live masz na google albo na aplikacji waze

od zniesienia opłat roamingowych możesz cały czas jechać "online", sprawdż u operatora jaki masz limit przesyłu danych na UE, tak czy owak ci starczy....
          • kolpik124 Re: Bielsko Biala- Trogir 09.08.17, 21:55
            korki live masz na google albo na aplikacji waze

od zniesienia opłat roamingowych możesz cały czas jechać "online", sprawdż u operatora jaki masz limit przesyłu danych na UE, tak czy owak ci starczy....
      • Gość: Lano Re: Bielsko Biala- Trogir > GPS IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.17, 20:30
        westlondon napisała:
        ...mam jakiegos tomtoma, .... czy nawigacja powinna wystarczyc? = TAK !

Nawigacja wystarczy,
        Współrzędne GPS wybranych punktów na Waszej trasie...

1. Winieta na Słowację GPS: N 49.237884, E 18.699668
        2. Parking Zamarovce N 48.913815, E 18.053504
        3. Winieta na Austrię N 48.087552, E 17.097994
        4. Parking Triestngtal N 47.909636, E 16.206893
        5. Paliwo AVANTI (samoobsługa) N 47.806460, E16.206357
        6. Ganica SLO / HR N 46.270747, E 15.867175
        7. Lućko N 45.749784, E 15.884706
        8. Trogir N 43.525744, E 16.269527

PS
        Współrzędne GPS w domu wprowadź / zapisz do swojej nawigacji...
        Startując z domu wybierz w nawigacji punkt 1
        Startując z punktu 1 wybierz w nawigacji punkt 2
        ...itd
        Aż do celu podróży będziesz jechał jak po szynach / sznurku.

• kolpik124 Re: Bielsko Biala- Trogir > GPS 09.08.17, 21:55
          to nie działa, nie wprowadzaj ludzi w błąd....
    • Gość: Lano Re: Bielsko Biala- Trogir IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.17, 09:00
      westlondon napisała:

Pierwszy raz bedziemy jechac ta trasa !!!

Tu rodacy mają problem z wjazdem na autostradę D3 !

Po kupieniu winiety na stacji paliw > Shell

Zerknij na zieloną tablicę AUTOSTRADA po lewej stronie na obrazku !
      Niebieska tablica = droga lokalna !

Trzymaj się PRAWEJ strony na jezdni WJAZD NA AUTOSTRADĘ > D3 = ZIELONA TABLICA

PS
      Podstawowa zasada, nawigacja TYLKO wspomaga jazdę.
      Ty decydujesz jak i którędy jedziesz !
    • westlondon Re: Bielsko Biala- Trogir 16.08.17, 19:10
      Jeszcze jedno pytanie: jadac przez Slowacje i Wegry google pokazuje, ze wjezdza sie na Slowenie. Czy na ten krotki odcinek tez trzeba kupic winiete?
      • Gość: Lano Re: Bielsko Biala- Trogir IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.17, 21:25
        Twoja trasa bez Słowenii...

www.tinyurl.pl?8Lor0Tj5
      • wislok1 Re: Bielsko Biala- Trogir 16.08.17, 21:25
        Jeśli pojedziesz słoweńskimi autostradami choć 100 metrów, to trzeba kupić winietę....
        Nawet 10 metrów...

To nie google ustala trasę, tylko ty !
        Wpisz sobie w google dla odcinka słoweńskiego
        opcję "unikaj dróg płatnych"
        i wydrukuj mapkę
    • westlondon Re: Bielsko Biala- Trogir 17.08.17, 00:00
      Dziekuje Wam bardzo.
      • Gość: Lano Re: Bielsko Biala- Trogir IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.17, 10:30
        Trasa 1 granica H / HR - Trogir wraz z pogodą + inne info w menu po prawej stronie

Trasa 2 granica SLO / HR - Trogir + stacje paliw + info w menu

PS
        Porównaj wyniki opłat w menu z obu tras ...
        WIiniety > info
    • mm_pisze Re: Bielsko Biala- Trogir 29.08.17, 15:23
      W tym roku byłem już we Włoszech na początku lipca, a na koniec sierpnia postanowiłem po wielu latach pojechać na krótki wypad do Chorwacji.
      Jako że co roku w drodze do śpię w Wiedniu to tym razem postanowiłem wybrać Bratysławę.
      Czyli trasa:
      Bielsko Biala-> Bratyslawa-> Szombathely
      Jechaliśmy 18 sierpnia do Bratysławy, w sobotę dalej Szombathely - Letenye (stare przejście - omijając Słowenię), wracaliśmy tydzień później - też w sobotę.
      Trasa nie za szybka, ale krótsza i omijająca największe korki.
      Do Chorwacji nie staliśmy chyba nigdzie, na granicy byliśmy drugim autem, winietki oczywiście w necie. Sygic przed Zagrzebiem zaproponował objazd, więc miasto ominęliśmy jadąc może powoli, ale bez koreczków. Sama autostrada w Chorwacji w sumie dość wolna ze względu na bardzo duży ruch.
      Powrotu się obawiałem, ale jedynie 5 minut stałem do bramek - płatność kartą. Gotówkowcy stali chyba dłużej, bo tak z dwa kilometry korka było.
      Podsumowując wybrałem wariant trasy może nie najszybszy, ale mało stresujący i chyba dość przyjemny.
      Patrząc przy powrocie jak zdecydowana większość kierowców turla się w korku w kierunku Słowenii, doszedłem do wniosku, że wybór trasy Węgry, Słowacja nie był najgorszy.

• wislok1 Re: Bielsko Biala- Trogir 29.08.17, 18:16
        No,bo nie jest

Przez Austrie tez nie jest zly...
        Wieden i brak autostrady po wjezdzie do Austrii oray korki wMacelj to sa minusy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka