Dodaj do ulubionych

Cała prawda o Chorwacji

IP: 212.33.64.* 03.09.01, 12:27
Właśnie wróciłam z dwutygodniowego pobytu w Chorwacji. Jednym słowem można
powiedzieć że Chorwacja jest piękna. Urokliwe zatoczki, a tuż nad nimi skaliste
góry z których wieje grozą, zachody słońca odbijające się w falach, targi
owocowe, zabytkowe stare miasta...
Koniec romantyzmu. Teraz trochę faktów:
1. W drodze do Chorwacji nocowalismy w polecanym przez internautów motelu w
Pesnicy w Słowenii. Nie polecam tego miejsca. Nie znam innego ale ten motel
jest brudny, śmierdzący i zwyczajnie obrzydliwy, a pokój 2 os. kosztuje 80
marek.
2. W Chorwacji nocowaliśmy w prywatnych kwaterach tzw. apartmani. Tam warunki
są doskonałe. Większość domów na wybrzeżu, całym, oferuje pokoje. W wielu
miasteczkach są dzielnice typowo turystyczne, gdzie każdy dom to mały hotelik.
Do końca sierpnia, apartament (= 2 osobowy pokój + kuchnia + łazienka)
kosztował średnio 50 marek za dobę. Najwięcej jest oferowanych apartamentów na
4 osoby. Mieszkalismy w Petrcane koło Zadaru. Polecam szczególnie.
3. Plaże tylko kamieniste. Proszę nie wierzyć w obietnice piaszczystych plaż.
Najlepsze wydanie plaży to żwir w kolorze buroszarym (tam nazywany piaskiem).
Mi zdecydowanie najbardziej odpowiedały plaże kamieniste ale wybetonowane.
Wygodnie tam leżeć i jest czysto. Na plaży kamienistej nie wybetonowanej jest
ładniej ale bez butów trudno chodzić, a leżeć można tylko na specjalnych matach.
4. Ceny zbliżone do polskich. Niektóre arykuły są droższe inne tańsze. My
mieliśmy troche wędlin i wodę z Polski, wystarczyło nam do końca. Obiad w
knajpce typu: ryba lub mięso z frytkami i surówkami to wydatek ok. 50 kun. na
osobę.
5. Plaże są wąskie, z małą ilością ludzi, ale bardzo spokojne i romantyczne.
Przeważnie przesiadują tam rodziny z dziećmi. Plaże miejskie w miastach sa
troche większe, z knajpkami ale nie oczekujcie czegoś na kształt plaży w Łebie.
Tam wygląda to zupełnie inaczej.
6. Woda w morzu czyściutka, słona, dużo ryb. Jeżowce też są. Wielu ludzi pływa
w specjalnych butach. Ja z nich nie korzystałam, ale przez to troche mnie te
jeżowce stresowały.
7. Byliśmy w Dalmacji. Tam, każde miasto nawet małe ma swoje stare miasto w
centrum, a częściej nad morzem. Jest to coś niesamowitego. Wąkie uliczki,
ciasne kamienice z białych głazów, kawiarenki pod gołym niebem, gwar, sklepy -
takiej atmosfery nie znajdzie się nigdzie.
8. Polecam w drodze do albo z Chorwacji pobyt na strefie bezcłowej na granicy
Czechy - Austria. Znajduje się ona przy mieście Znojmo - Excalibur City. Poza
tym że ceny są niskie, wszystkie sklepy, hotele i kawiarnie są zbudowane w
formie zamków jak w bajce, ozdobione wielkimi smokami i jest to także atrakcja
dla oka, nie tylko dla kieszeni.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem. Polecam wyprawę do Chorwacji jak
najbardziej, jeszcze długo będzie goraco.
Obserwuj wątek
    • Gość: szpak Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 21:18
      O plaże piaszczyste w Chorwacji rzeczywiście ciężko,ale są, Jest piaszczysta na
      wyspie Rab, nazywa się San Marino, jest szeroka, woda bardzo płytka, Jest w
      Mali Lośinj na wyspie Lośinj. Jest piasek na wyspie Korćula w małym miasteczku
      Lumbarda, w centrun łumbardy jest bardzo płytko, 30 m. od brzegu dwuletnie
      dzieci mają wodę do pasa. Koło miasteczka jest jeszcze parę plaż mniej lub
      bardziej piaszczystych.
      Ja i moje dzieci kąpały się w specjalnym obuwiu {jeżowce}. Łatwo też zranić się
      w nogę jeśli są skały.
      Płaciłem za apartament 70 kuna, był nowiutki, z dużym tarasem, z przepięknym
      widokiem na zatokę i dalej na morze.
      • Gość: wurbki Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 212.234.194.* 07.09.01, 09:47
        Też miałem ochotę pojechać na Rab ale w końcu wylądowaliśmy z rodziną na Pagu
        w Starej Nowalji, też bardzo pięknie.
        Odnośnie Rabu gdzie konkretnie byłeś, campig, kwatera etc. i jakie są ceny za
        noclegi Pozdrawiam.
        • Gość: mag Re: do wurbki IP: *.chomiczowka.net.pl 07.09.01, 22:17
          Byłam na Rabie w zeszłym roku i płaciłam za 100 metrowy apartament 65 DM.
          Śliczne zatoczki z łagodnym zejściem do morza. Pzdr
    • Gość: ula Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 198.17.74.* 03.09.01, 23:25
      dlaczego braliście wodę i wędliny.ile tam kosztują?
    • krystynabhoga.pl Re: Cała prawda o Chorwacji 14.01.02, 11:12
      Cześć If!
      Chcemy w tyn roku pojechac do Chorwacji na 3 tygodnie. Interesuje mnie parę
      rzeczy:
      1. Czy rzeczywiściedojazd przez góry jest niebezpieczny , ze względu na
      serpentyny , przepaście itp.
      2.Czy możesz polecic jakis dobry kemping? 3. Czy warto zaberać jedzenie z domu.
      Co roku jeżdzimy gdzies z namiotem, jestesmy dobrze przygotowani, ale coś ta
      Chorwacja nie bardzo mnie ciągnie. Gdzie nocowaliście po drodze? Czy mieliście
      problemy z celnikami w Słowacji?
      Czesc krystyna
      • Gość: Kicur Re: Cała prawda o Chorwacji i do Krystyny IP: *.bielsko.msk.pl 10.02.02, 12:58
        Tańsze bezcłówki są na granicy HR-SLO - o wiele tańsze. A już NAJtańsze na
        granicy chorwacko-Czarnogórskiej. No, ale tam mało kto dociera.
        Do Krystyny: mnie też bardziej ciągnie do Francji czy też Hiszpanii. Standard o
        wiele, wiele, wiele lepszy, a ceny za chwile (na skutek podnoszenia tych HR)
        będą podobne. Jeżdżę od lat do F, ESP, HR, ostatnio byłem w Czarnogórze. Jak
        ktoś chce b. tanio, to najlepiej ta ostatnia - co prawda na campingu nie ma
        gdzie się (przepraszam) wysrać, ale tanio. A gdzieżby tam myśleć o basenie...
        A we F i ESP to standard, tak jak imitacja marmuru w ubikacjach.
        Jak masz pytania - pisz: prze@go2.pl
      • Gość: dude Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.rsk.pl 11.02.02, 19:45
        Witam serdecznie.Mnie osobiscie Chorwacja tak zauroczyła,że zanosi sie na mój 5
        bobyt z rzędu w tym kraju.Byłem w okolicach Splitu, w tym roku chciałbym zobaczyć
        Dubrovnik.Istrii nie widziałem i z etgo co wiem, nie ma czego załować, porównujac
        ją do Dalmacji.

krystynabhoga.pl napisał(a):
        > 1. Czy rzeczywiściedojazd przez góry jest niebezpieczny , ze względu na
        > serpentyny , przepaście itp.
        Bzdura.serpety są to fakt, ale zadnego niebezpieczeństwa nie zauwazyłem.
        > 2.Czy możesz polecic jakis dobry kemping? 3. Czy warto zaberać jedzenie z domu.
        Jesli chcesz zaoszczędzić, proponuje zabrać z Polski wszelkiego rodzaju mieso
        (jest tam troche droższe), ewentualnie makaron, ryż ect,nie ma potrzeby zabierać
        pełnego wyzywienia ze sobą, ceny są podobne (jedne rzeczy tansze inne troche
        drozsze, suma sumarum wychodzi na to samo)
        > Co roku jeżdzimy gdzies z namiotem, jestesmy dobrze przygotowani, ale coś ta
        > Chorwacja nie bardzo mnie ciągnie. Gdzie nocowaliście po drodze? Czy mieliście
        > problemy z celnikami w Słowacji?
        Moim zdaniem nie ma potrzeby nocowac po drodze, chociaż podróz przez góry jest
        potwornie męcząca, zwłaszcza w aucie bez klimy, i potwornie długa.Odcinek 300km
        pokonuje sie w ok 5 nawet do 6 godzin, ruch na drodze jest całkiem spory.

Nie wiem co masz na mysli pisząc o problemach z celnikami na Słowacji.
        Ja stanowczo odradzam podróz przez Słowacje.Droga jest krótsza, ale znacznie
        dłuzsza i bardziej uciązliwa.(biorąc pod uwage ograniczenia predkości na słowacji
        i na Węgrzech, oraz stosunek tamtejszej policji do Polaków, jazda na drodze
        dwupasmowej 60 km/h wymaga olbrzymiego samozaparcia.Polecam droge przez Czechy
        (przejście w Cieszynie,Znojmo-przejscie graniczne z Austrią (strefa bezcłowa!!!!)
        nastepnie Wiedeń, Graz iMaribor na Słoweni.Tam do wyboru:Zagrzeb i Karlovac lub
        Rjeka (jeli chesz jechać na Istrie)Zaraz za karlovacem kończy się autostrada i
        zaczyna niestety droga przez mekke.Jesli dojedzie sie juz do wybrzeża, mozna
        przenocować na pierwszym, lepszym kempingu, są tam ich dziesiątki.Jadąc wybrzezem
        na południe w strone Splitu (niesamowite widoki) mozna natknąć sie na setki
        kempinków i pensjonatów.Problemów z celnikami nie ma zadnych, no chyba ze mowa o
        naszych panach w Cieszynie.tak czy owak, naprawde warto.I jeszcze jedna rzecz,
        byc moze najważniejsza.W życiu nie przypuszczałbym, ze będzie mnie stać na
        wykwintny obiad w naprawde super restauracji w porcie w Splicie...jadłem tam nie
        raz, okazało sie to tańsze niż jakaś fladra z frytkami nad Bałtykiem...
        Pozdrawiam serdecznie;-)

• mimoza Re: Cała prawda o Chorwacji 28.02.02, 14:04
        krystynabhoga.pl napisał(a):

> Cześć If!
        > Chcemy w tyn roku pojechac do Chorwacji na 3 tygodnie. Interesuje mnie parę
        > rzeczy:
        > 1. Czy rzeczywiściedojazd przez góry jest niebezpieczny , ze względu na
        > serpentyny , przepaście itp.

Jest zupełnie bezpiecznie, owszem należy jechac wolno, nie szrżować ale jakiegoś
        szczególnego niebezpieczeństwa nie ma.

> 2.Czy możesz polecic jakis dobry kemping?

Nie mieszkaliśmy na kempingu więc nie wiem jak jest. Znam osławiony kemping
        Zaton, na parę tysięcy ludzi z kasynami i złotnikami, jesli chodzi o komfot to
        chyba super ale nie każdy ma na myśli coś takiego mówiąc kemping. Ale takich
        mniejszych jest tam całe mnóstwo. Z tego co czytałam kiedys na forum na
        internecie na kempingu opłata jest złożona z poszczególnych opłat cząstkowych
        (namiot, podłączenie do gazu itp i to wychodzi częst nawet drożej niż w
        pensjonatach)

3. Czy warto zaberać jedzenie z domu.
        >
        Zabraliśmy jedzenie, z ktorego robiliśmy śniadania i kolacje. Dokupywaliśmy
        pieczywo jogurty jajka. Obiady jedliśmy w knajpkach albo wcale - za gorąco :)

> Co roku jeżdzimy gdzies z namiotem, jestesmy dobrze przygotowani, ale coś ta
        > Chorwacja nie bardzo mnie ciągnie.
        a szkoda... jest piękna
        > Gdzie nocowaliście po drodze? Czy mieliście
        > problemy z celnikami w Słowacji?
        Nocowaliśmy w tym wspomnianym syfiastym motelu. W powrotnej drodze dorliśmy bez
        noclegu do Cieszyna i dopiero tam przenocowaliśmy (tez w motelu ale o niebo
        lepszym, nie pamiętam nazwy).
        Nie mieliśmy żadnych problemów na granicy. Jechaliśmy przez Czechy, Austrię,
        Słowenię (słowację - nie). Pozdrawiam.
    • Gość: mz Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 195.136.122.* 07.02.02, 11:39
      Też byłam z rodziną w Petrcane, bardzo polecam. Miła i bardzo urokliwa mała
      miejscowość. Jedzenie z Poslki warto brać, bo tam jest jednak sporo droższe.
      Ceny owoców (w lipcu) porównywalne z cenami u nas. Kraj piękny i warto go
      odwiedzić.
      • Gość: leszek Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 62.47.74.* 13.02.02, 12:25
        Chcialbym dolaczyc sie do dyskusji i stwierdzic, ze zeczywiscie najlepiej brac
        hotel z pelnym wyzywieniem, bo w sklepach je nawet do 100% drozej jak w
        Austrii, gdzie mieszkam. Jedzenie jest doskonale, a owoce morza to po prostu
        rozkosz. Tanie sa tez i dobre wina w restauracjach. Wlasciwie jedzenie w
        restauracjach jest takie samo jak we Wloszech, francji, czy dalej.
        W tym roku wybieram sie na wyspe Hvar, Dubrownika i do Montenegro. Najlepiej
        jechac przez Karlovac i Split na poludnie. Miejscowi ostrzegaja przed
        zlodziejami samochodow w glebi kraju, o Bosni Hercegowinie nie mowiac.
        W tamtym roku od Polakow wymagali wiz wjazdowych do Bosni.
        Nie zapominajmy o Republice Srbskiej, ktora nalezy formalnie do Serbii.
        Wiz nie potrzebuja natomiast obywatele EU. Montenegro tez wymaga wizy od
        Polakow. Nalezy uwazac przy pordrozy do Medugorie. Austriacki Zwiazek Motorowy
        nie radzi tam jezdzic. Najlepiej rezerwowac hotel przez internet, choc ja
        rezerwuje poprzez firme Billa Reisen ITS w Salzburgu, Tel. 0043-662-880990, lub
        we Wiedniu 00431 58099. Ceny w katalogu "Autoreisen" sa duzo nizsze niz w
        polskich biorach podrozy.
        Jesli chodzi o przejazd przez Czechy, tez policja nastawiona jest na oblawy i
        kasuje, choc mozna ich przegadac i sie wywinac z mandatu. Slowacja jest
        niebezpieczna w Bratyslawie - mafia samochodowa.
        W Austrii lepiej uwazac, bo policja jest nieprzekupna i egzekwuje ostro mandaty.
        Pomiarow szybkosci jest tyle, ze robi sie niedobrze.
        W gruncie rzeczy trzeba skorzystac z Chorwacji, zanim sie znow nie zaludni od
        turystow. Wtedy ceny pojda do gory jak w Slowenii, gospodarze jak dawniej beda
        zlosliwi, opryskliwi i beda starali sie ogolic turyste do gola. Na razie jest
        przyjemnie i milo, tylko jak dlugo.
        Leszek
        • dude_ Re: Cała prawda o Chorwacji 13.02.02, 19:34
          Witam
          Drogi Leszku nie wiem skad taki pomysł

Gość portalu: leszek napisał(a):
          zeczywiscie najlepiej brac
          > hotel z pelnym wyzywieniem, bo w sklepach je nawet do 100% drozej jak w
          > Austrii, gdzie mieszkam.
          Nie wiem jakie są ceny w Austrii, ale przypuszczam ze chleb kosztuje wiecej niż (
          w przeliczeniu 1 kuna=0,5 PLN)2 zł, 1 l soku 5 zł,1,5 l woda mineralna Jamnica
          ok 2zł, piwo 0,5l 3zł...itp
          Za naprawde świetny obiad w porcie w Splicie (zupa:lonacz, drugie danie:prażone
          lignie z żaru, prazony krompir i salata czyli kalmary w cieście oraz prazone
          zimniaki, załatka ,welka kawa se slagom, jakies piwo oraz nieodzowna rakija w
          ilosci ok 200ml...)kosztował nie wiecej niż 45zł...
          Gdzie w Austrii mozna zjeść taniej?
          Jedzenie jest doskonale, a owoce morza to po prostu
          > rozkosz. Tanie sa tez i dobre wina w restauracjach.
          Bezdyskusyjnie.Świeta prawda.
          Wlasciwie jedzenie w
          > restauracjach jest takie samo jak we Wloszech, francji, czy dalej.
          Byłem tydzień temu we Włoszech.Nie wiem jak w kurortach nadmorskich, ale w
          górskich POTWORNA DROZYZNA!!!!

> W tym roku wybieram sie na wyspe Hvar, Dubrownika i do Montenegro. Najlepiej
          > jechac przez Karlovac i Split na poludnie. Miejscowi ostrzegaja przed
          > zlodziejami samochodow w glebi kraju, o Bosni Hercegowinie nie mowiac.
          > W tamtym roku od Polakow wymagali wiz wjazdowych do Bosni.
          > Nie zapominajmy o Republice Srbskiej, ktora nalezy formalnie do Serbii.
          > Wiz nie potrzebuja natomiast obywatele EU. Montenegro tez wymaga wizy od
          > Polakow. Nalezy uwazac przy pordrozy do Medugorie. Austriacki Zwiazek Motorowy
          > nie radzi tam jezdzic. Najlepiej rezerwowac hotel przez internet, choc ja
          > rezerwuje poprzez firme Billa Reisen ITS w Salzburgu, Tel. 0043-662-880990, lub
          > we Wiedniu 00431 58099. Ceny w katalogu "Autoreisen" sa duzo nizsze niz w
          > polskich biorach podrozy.
          > Jesli chodzi o przejazd przez Czechy, tez policja nastawiona jest na oblawy i
          > kasuje, choc mozna ich przegadac i sie wywinac z mandatu. Slowacja jest
          > niebezpieczna w Bratyslawie - mafia samochodowa.
          > W Austrii lepiej uwazac, bo policja jest nieprzekupna i egzekwuje ostro mandaty
          > .
          > Pomiarow szybkosci jest tyle, ze robi sie niedobrze.
          > W gruncie rzeczy trzeba skorzystac z Chorwacji, zanim sie znow nie zaludni od
          > turystow. Wtedy ceny pojda do gory jak w Slowenii, gospodarze jak dawniej beda
          > zlosliwi, opryskliwi i beda starali sie ogolic turyste do gola. Na razie jest
          > przyjemnie i milo, tylko jak dlugo.
          > Leszek

Moim zdaniem Leszku troche przeadziłeś, przedstawiłeś całą eskapade do
          chorawcji,jako podróż niezwykle niebezpieczną, co nie jest zgodne ze stanem
          faktycznym.
          Pozdrawiam
    • f_piotr Re: Cała prawda o Chorwacji 14.02.02, 09:37
      Witam miłośników Chorwacji!
      Leszku jednak mnie nie wystraszyłeś, pojadę w ciemno (bez rezerwacji) pierwszy
      raz do Chorwacji.
      Jak myślicie czy w drugiej połowie sierpnia znajdę kwaterę (4 osobową)w
      okolicach Splitu w cenie do 60 DM?
      A jeśli chodzi o drogę to może lepiej jechać do Splitu przez Rijekę niż
      Plitwickie Jeziora (może szybciej)? Ile czasu potrzeba na przejechanie z
      Karlovacu do Splitu?
      Dzięki za pomoc! Pozdrawiam Piotr!
      • Gość: Leszek Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 62.47.74.* 14.02.02, 11:57
        Kochani Partnerzy do rozmowy,
        naprawde nie chcialem vikogo przestraszyc. Sam w tamtym roku bedac w Chorwacji
        nie wiedzialem co wiem obecnie. Informacje te pochodza od tubylcow u Chorwacji
        i Bosni pracujacych od lat w Auistrii. Po prostu przy okazji ich wypytalem i
        dali mi takie informacje. Inne informacje jak wspomniajem pochodza z
        informatorow obecnie dostepnych w Austriackim Zwiazku mMtorowym
        www.oeamtc.at
        Poniewaz w trzy gwiazdkowym osiedlu willowym w tamtym roku placilem od osoby za
        tydzien z wyzywieniem EURO 76,31, przypuszczam po tym, ze w sklepie jest
        drozej jak w hotelu. W tym roku na wyspie Hvar byl wolny hotel dwugwiazdkowy w
        w Jelsa - Hotel Jardan, za Euro 168 na dwa tygodnie za osobe z wyzywieniem.
        Co do cen w sklepach, na wybrzezu jest podobno nawet o 100% drozej jak w glebi
        kraju. Te informacje pochodza tez od tubylcow.
        Musze przyznac, ze te strachy ktore opisalem sam nie przezylem, ale trzeba
        uwazac, bo roznice w Chorwacji w stopie zyciowej sie poglebiaja i nie bedzie
        lepiej.
        W kazdym razie zwiedzajac miasta zostawialem auto na pastwe losu, czego na
        przyklad w Polsce bym nigdy nie zrobil. Czyli az tak niebezpiecznie nie jest.
        Druga sprawa, to ze jezdze tam przed sezonem
        Pozdrowienia
        Leszek
        • Gość: Leszek Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 62.47.74.* 14.02.02, 13:22
          Wyslalem list za szybko i potem zauwazylem ze zrobilem pare bledow, ktorych nie
          poprawilem, przepraszam.
          Co do pytania o nocleg za 60 DM. Mysle, ze 50 DM wystarczy. Tyle biora od dwoch
          osob w Portoroz w Slowenii. Chorwacja powinna byc tansza. Zauwazylem jednak, ze
          ceny z biura podrozy sa tansze od tych wymaganych na miejscu (i to sporo) !!!
          Co do cen w restauracjach w Austrii, chyba sa tansze jak w Polsce, poniewaz
          konkurencja jest ogromna. Sa natomiast drozsze jak w Czechach nie mowiac o
          Slowacji. Chorwacja jest w cenach restauracji tak jak Czechy. Co do drozyzny we
          Wloszech sie nie zgadzam. Drogo jest w Wenecji, polnocnych miastach, a na
          przyklad w Kalabrii okolo 50% taniej za to samo co na przyklad w Padwie, czy
          Bolonii. Najdrozsza w tej okolicy jest Korsyka, gdzie gola do reszty. W ogole
          we Franci jest duzo kontrastow cenowych, ale to inny temat.
          Inny Partner w rozmowie pyta, czy rzeczywiscie droga przez gory taka trudna?
          Z wlasnego doswiadczenia wiem, bo przerzylem, drogi sa zniszczone, takze
          miejscowosci i trzeba robic objazdy, a tam sa miny, saperzy, pojazdy
          opancerzone. Sam widzialem
          Pozdrowienia Leszek
          Slowenia ma dobry poziom restauracji, bardzo dobre jedzenie, a cany tak jak w
          Austrii, to samo hotele.
          Leszek
        • f_piotr Re: Cała prawda o Chorwacji 14.02.02, 13:35
          Leszku!
          Cena (168 E) jest niesamowita, czy możesz mi napisać ile kosztuja 2 tygodnie w
          drugiej połowie sierpnia. Jak zamówić tę ofertę?
          Pozdrawiam Piotr.
          • Gość: Troy Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.02, 08:34
            Bylem ostatnie wakacje w okolicy Dubrovnika (Cavtat) i musze
            stwierdzic,ze Chorwacja jest wspaniala alternatywa
            do Hiszpanii,lub Grecji. Ceny na miejscu mniej lub bardziej
            do cen w Niemczech. Mieszkalem w hotelu ****,ale tamtejsze
            jedzenie bylo powiedzmy sobie,ok,ale nie najlepsze.
            Niezapomniana frajda byl wypad do Montenegro,ale oprocz
            takich miast jak Budva,Kotor to straszna tam bieda!
            Nie wyobrazam sobie jechac w taka droge autem,w cenie wycieczki
            wliczony byl przelot. To wszystko kupione w berlinskim
            "TUI" kosztowalo ok 800 DM na osobe.
            • Gość: Bela Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 192.168.7.* 15.02.02, 10:20
              Troy mieszkasz w Niemczech, czy załatwiałeś tak tani wyjazd z Polski?
              • Gość: Troy Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.02, 10:33
                Gość portalu: Bela napisał(a):

> Troy mieszkasz w Niemczech, czy załatwiałeś tak tani wyjazd z Polski?

Mieszkam w Berlinie i ten wyjazd zalatwialem
                W tutejszym biurze podrozy.
                • f_piotr Re: Cała prawda o Chorwacji 18.02.02, 01:27
                  Czy to nie był jakiś LAST MINUTE?
                  A może byłeś tylko 7 dni ??
              • Gość: jadran Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.02.02, 22:42
                To, że w Chorwacji można wspaniale wypocząć wiedzą już prawie wszyscy. Za cenę
                pokoju z łazienką nad Bałtykiem tam otrzymasz kilkupokojowy apartament z
                całkowicie urządzoną kuchnią, łazienką i tarasem. Jeśli nie chcesz przepłacać
                pośrednikom, zarezerwój apartament wprost od właściciela.
                Sporo stron z apartamentami na www.travelservice.pl
                Jeśli przywykłęś do klitki z dwoma łóżkami i posiłków na stołówkach, poszukaj
                czegoś w FWP Mewa lub innych komunistycznych molochach.
                • f_piotr Re: Cała prawda o Chorwacji 18.02.02, 01:14
                  Gość portalu: jadran napisał(a):

> zarezerwój apartament wprost od właściciela.
                  A jeśli nie zarezerwuję i pojadę w ciemno to co ???

> Sporo stron z apartamentami na www.travelservice.pl
                  Byłem na tych stronach i uważam, że większość cen jest zawyżona, poza tym nie
                  ufam zdięciom i opisom - na miejscu okazuje się że zamiast 50m do plaży, do
                  prawdziwej plaży jest 500m, a do urwiska skalnego faktycznie 50m , itp.!!!
                  I dlatego wolę jechać w ciemno - bo na miejscu wiem co biorę!!!

• Gość: Kicur Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.bielsko.msk.pl 18.02.02, 10:54
              Gość portalu: Troy napisał(a):

> Bylem ostatnie wakacje w okolicy Dubrovnika (Cavtat) i musze
              > stwierdzic,ze Chorwacja jest wspaniala alternatywa
              > do Hiszpanii,lub Grecji.
              Dla kogos, kto nie interesuje sie za bardzo standardem - owszem. Ale Hiszpania i HR to niebo i ziemia. Ceny w HR zbliżają się co roku coraz bardziej do tych hiszpanskich, a stanard stoi w miejscu. Gdzie - oprocz kilku szt. na Istrii - masz baseny na campingach w HR? Gdzie masz porzadne, czyste toalety, lazienki? Nie stawiaj, prosze, na jednej szali campow w HR i w Hiszpanii. Jesli tak robisz, to jestes w bledzie. Poza tym gdzie w HR masz jakies super- i hipermarkety, gdzie mozna tanio cos kupic, gdzie parki wodne, gdzie nastawienie na turyste? Gdzie autostrady?
              Najwieksza zaleta HR dla nas, Polaków, jest to, ze jest stos. blisko.
              A tak nawiasem mowiac, to zaczyna mnie zastanawiac inna rzecz: w HR jedna z chyba najwiekszych nacji turystycznych sa wlasnie Polacy. Dlaczego nie ma prawie zadnych informacji, napisow po polsku - rzadko sie zdarzaja???
              Nawet - o ironio - w Egipcie (Hurghada) informacji po polsku jest wiecej!!!
              Pozdrawiam!
              Marcin - prze@go2.pl
              • Gość: Troy Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.02, 13:14
                Gość portalu: Kicur napisał(a):

> Gość portalu: Troy napisał(a):
                >
                > > Bylem ostatnie wakacje w okolicy Dubrovnika (Cavtat) i musze
                > > stwierdzic,ze Chorwacja jest wspaniala alternatywa
                > > do Hiszpanii,lub Grecji.
                > Dla kogos, kto nie interesuje sie za bardzo standardem - owszem. Ale Hiszpania
                > i HR to niebo i ziemia. Ceny w HR zbliżają się co roku coraz bardziej do tych h
                > iszpanskich, a stanard stoi w miejscu. Gdzie - oprocz kilku szt. na Istrii - ma
                > sz baseny na campingach w HR? Gdzie masz porzadne, czyste toalety, lazienki? Ni
                > e stawiaj, prosze, na jednej szali campow w HR i w Hiszpanii. Jesli tak robisz,
                > to jestes w bledzie. Poza tym gdzie w HR masz jakies super- i hipermarkety, gd
                > zie mozna tanio cos kupic, gdzie parki wodne, gdzie nastawienie na turyste? Gdz
                > ie autostrady?
                > Najwieksza zaleta HR dla nas, Polaków, jest to, ze jest stos. blisko.
                > A tak nawiasem mowiac, to zaczyna mnie zastanawiac inna rzecz: w HR jedna z chy
                > ba najwiekszych nacji turystycznych sa wlasnie Polacy. Dlaczego nie ma prawie z
                > adnych informacji, napisow po polsku - rzadko sie zdarzaja???
                > Nawet - o ironio - w Egipcie (Hurghada) informacji po polsku jest wiecej!!!
                > Pozdrawiam!
                > Marcin - prze@go2.pl

Oczywiscie,ze cala infrastuktura i zaplecze w HR nie mozna porownac do
                Hiszpanii,bo kiedy oni mnieli to zrobic? Przeciez dopiero sie rozwijaja.
                Natomiast twierdze caly czas,ze to jest alternatywa do Hiszpanii i Grecjii.
                Niestety podejrzewam,ze kiedys i Dalmacja bedzie potwornie zatloczona
                jak np Costa de Sol,albo ze okolice Splitu beda tak syfiaste jak okolice Malagi.
                A co do oznaczen po polsku to masz racje,choc wszystko jest przynajmniej
                po angielsku i niemiecku,a to wystarczy.

• balba Re: Cała prawda o Chorwacji 04.03.02, 13:03
              Gość portalu: Troy napisał(a):

> Bylem ostatnie wakacje w okolicy Dubrovnika (Cavtat)
              > Nie wyobrazam sobie jechac w taka droge autem,w cenie wycieczki
              > wliczony byl przelot. To wszystko kupione w berlinskim
              > "TUI" kosztowalo ok 800 DM na osobe.

Dwa lata temu (II poł. września)w cztery osoby i 1 samochód zw ciągu 3 tygodni
              zjechaliśmy całą Chorwację. Najdłużej byliśmy w Cavtacie właśnie. Cała Chorwacja
              jest po prostu piękna, Cavtat urzekł rozłożył nas swoją niezwykłą dostępnością:
              tanio (apartament: 2 pokoje, 2 łazienki, kuchnia, salon, wspolny taras z widokiem
              na morze dla 4 osób kosztował 50 DM za dobę)czysto, mało ludzi- "plaża" prawie na
              wyłączność, wspaniały widok w nocy na rozświetlony Dubrovnik i 0 insektów (w
              odróżnieniu do Istri np.) Podróż autem też ma duże plusy, o ile jest kilku
              kierowców na zmianę. Całkowity koszt takiego wypadu to ok. 5000,00 zł. Wrócę tam
              na pewno. Pozdrawiam!

• Gość: Troy Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.02, 08:34
                balba napisał(a):

> Gość portalu: Troy napisał(a):
                >
                > > Bylem ostatnie wakacje w okolicy Dubrovnika (Cavtat)
                > > Nie wyobrazam sobie jechac w taka droge autem,w cenie wycieczki
                > > wliczony byl przelot. To wszystko kupione w berlinskim
                > > "TUI" kosztowalo ok 800 DM na osobe.
                >
                > Dwa lata temu (II poł. września)w cztery osoby i 1 samochód zw ciągu 3 tygodni
                > zjechaliśmy całą Chorwację. Najdłużej byliśmy w Cavtacie właśnie. Cała Chorwacj
                > a
                > jest po prostu piękna, Cavtat urzekł rozłożył nas swoją niezwykłą dostępnością:
                >
                > tanio (apartament: 2 pokoje, 2 łazienki, kuchnia, salon, wspolny taras z widoki
                > em
                > na morze dla 4 osób kosztował 50 DM za dobę)czysto, mało ludzi- "plaża" prawie
                > na
                > wyłączność, wspaniały widok w nocy na rozświetlony Dubrovnik i 0 insektów (w
                > odróżnieniu do Istri np.) Podróż autem też ma duże plusy, o ile jest kilku
                > kierowców na zmianę. Całkowity koszt takiego wypadu to ok. 5000,00 zł. Wrócę ta
                > m
                > na pewno. Pozdrawiam!
                >
                Mi sie rowniez Cavtat i okolice baaaaaaaaardzo podobaly.
                Pozatym blisko Montenegro,Mostar i inne interesujace
                rejony. Napewno majac auto istnieje mozliwosc poruszania sie
                niezaleznie od autobusow lub drogiego rent a car,ale ja i tak
                wole latac :-))
                Pozdawiam rowniez!

• Gość: Leszek Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 62.47.74.* 15.02.02, 12:12
            Odpowiadam na pytanie skad mam te tanie urlopy.
            W tamtym roku po drodze gdzies na wsi wsapilem do sklepu BILLA zrobic troche
            zakupow zywnosciowych. Lezaly tam katalogi dotyczace wyjazdow w rejony
            srodziemnomorskie z wlasnym dojazdem. Tenze to sklep zaczal bawic sie w biuro
            podrozy bez zadnych nieruchomosci i obciazen. Podawalem juz w liscie poprzednio
            adres biura i telefony, prosze cofnac sie o pare listow do tylu. Poniewaz biore
            zawsze ze soba psa, wiec interesuja mnie tylko takie katalogi, gdzie to jest
            wyszczegolnione. Poniewaz nie bardzo wierzylem w cey, ktore tam staly, wiec
            zadzwonilem i byla to prawda. Wplacilem 10%, a reszte dwa tygodnie przed
            wyjazdem. To co otrzymalem przeszlo najsmielsze oczekiwania. Polacy chcacy
            przenocowac w tych willach pytali bezposrednio u wlasciciela i on zadal od nich
            za dien tyle ,ile mysmy placilismy za tydzien, za osobe z wyzywieniem.
            Poniewaz nie chcieli mi w te ceny wiezyc, wiec dalem im katalog i wzieli go,
            aby zamowic sobie cos na jesien.
            Mysle, ze ITS Billa Reisen od obcokrajowcow bedzie zadala calej wplaty.
            Trzeba sie jednak porozumiewac przez telefon po niemiecku, poniewaz te telefony
            sa nastawione na Austriakow. Popros, aby przyslali Ci katalog " Autoreisen",
            lub zobacz pod
            www. billa.at /a potem "ITS Billa Reisen" /i pod "Kroatien".
            Zycze dobrego wyboru. Najnizsze ceny sa przy rezerwacji do 30 Marca. Za 14 dni
            placisz jak za 12 dni ze znizka dla wczesnozamawiajacych.
            Pozdrowienia
            Leszek
            • Gość: Kicur Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.bielsko.msk.pl 19.02.02, 16:48
              No jakoś nie dało się tak wejść jak piszesz, ale znalazłem: www.itsbilla.at
              NO i co dalej? BO widze Kanary, a nie widzę HR?
              A poza tym: CO, jak zarezerwuję, a potem, po pzryjeździe będę mówił po polsku?
              • Gość: Leszek Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 62.47.74.* 20.02.02, 11:26
                Przepraszam za falszywa informacje, ale ja dostaje katalogi przez poczte
                automatycznie przysylane do domu. Spojrzalem w internecie na ITS Billa Reisen i
                rzeczywiscie tak schowali informacje o Chorwacji, ze sam musialem szukac.
                Otwierasz skrzynke KONTAKT, nastepnie KATALOGANFRAGE/NEWSLETTER i wypelniasz
                formularz ze wszystkimi Twoimi informacjami i zakreslasz AUTOREISEN SOMMER 2002
                KROATIEN. Za jakis tydzien otrzymasz katalog do domu i mozesz skorzystac z tych
                cen dyskontowych. Ceny dyskontowe/ promocyjne obowiazuja przy zamowieniach
                skladanych do konca marca na caly okres obowiazywania katalogu. Jesli bedziesz
                mial problemy wyslij do mnie fax z wypelnionym formularzem, lub przefaksuj go
                do Salzburga. Moj komorkowy 0043 699 1626 1626. Fax 0043 7242 68334/ Mag.
                GABRJEL.Zycze dobrego urlopu.
                Leszek
                • f_piotr Re: Cała prawda o Chorwacji 20.02.02, 12:07
                  Byłem tam, zapisałem się na katalog.
                  Ale, Leszku jeśli masz ten katalog przed sobą, to rzuć okiem proszę, czy w
                  drugiej połowie sierpnia można tam znaleźć apartament (4 osobowy) za ok. 30
                  euro/dobę bez wyżywienia lub 10 euro/dobę od osoby z wyżywieniem.
                  Dzięki Piotr.
                • f_piotr Re: Cała prawda o Chorwacji 20.02.02, 12:20
                  Byłem tam, zapisałem się na katalog.
                  Ale, Leszku jeśli masz ten katalog przed sobą, to rzuć okiem proszę, czy w
                  drugiej połowie sierpnia można tam znaleźć apartament (4 osobowy) za ok. 30
                  euro/dobę bez wyżywienia lub 15 euro/dobę od osoby z wyżywieniem.
                  Dzięki Piotr.
                  • Gość: Leszek Re: Cała prawda o Chorwacji IP: 62.47.74.* 21.02.02, 09:47
                    f_piotr napisał(a):

> Byłem tam, zapisałem się na katalog.
                    > Ale, Leszku jeśli masz ten katalog przed sobą, to rzuć okiem proszę, czy w
                    > drugiej połowie sierpnia można tam znaleźć apartament (4 osobowy) za ok. 30
                    > euro/dobę bez wyżywienia lub 15 euro/dobę od osoby z wyżywieniem.
                    > Dzięki Piotr.
                    Nie mam katalogu przed soba, ale zadzwonilem do Salzburga i pani w centrali
                    wyszukala ceny w polowie sierpnia za okolo 30 Euro za apartament dla 4 - ech osob
                    za dzien pobytu. W hotelu pokoj dla dwoch osob z wyrzywieniem za osobe od ca. 30
                    Euro. Skad sie rezerwuje nie ma znaczenia. Po prostu oplaca sie calosc od razu,
                    lub z przedplata, jesli tak zadecyduja, jak na rynku wewnetrznym. Nie daj namowic
                    sie na zadne upezpieczenia. Przy tego rodzaju podrozach sie nie oplacaja.
                    pozdrowienia
                    Leszek

• f_piotr Re: Cała prawda o Chorwacji 21.02.02, 12:03
                      Zależy mi coraz bardziej na tym katalogu.
                      Czy jeśli mi go nie przyślą za tydzień (tak jak pisałeś) mogę Cię prosić abyś
                      go zamówił podając moje namiary?
                      Chętnie wyślę do Ciebie meila na osobisty adres lub poślę dane SMS-em.
                      Mój adres: p.fornalski@zgr.kghm.pl
                      Dzięki za dotychczasową pogawędkę.
                      Pozdrawiam Piotr.
                      • Gość: eskimos Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.chello.at 26.02.02, 20:08
                        f_piotr napisał(a):

> Zależy mi coraz bardziej na tym katalogu.
                        > Czy jeśli mi go nie przyślą za tydzień (tak jak pisałeś) mogę Cię prosić abyś
                        > go zamówił podając moje namiary?
                        > Chętnie wyślę do Ciebie meila na osobisty adres lub poślę dane SMS-em.
                        > Mój adres: p.fornalski@zgr.kghm.pl
                        > Dzięki za dotychczasową pogawędkę.
                        > Pozdrawiam Piotr.

Polecam ten katalog choc w tym roku wszystko co tanie i "na oko" fajne
                        jest juz zajete.Probowalem zarezerwowac : Orebic 36€(All.ink.)doba,Podgora
                        27-32€(sniad-kol)i nie wyszlo.W 2001 za wczasy z BILLI 2tyg. 2 doroslych +
                        11-latek zaplacilem 830€! W 2002 jade z NEKERMANA 2tyg.1150€
                        PS:Leszku jezeli jedziesz Hvar Jelsa "Jadran" to napisz po powrocie

pozdro.

• Gość: Joanna Re: Cała prawda o Chorwacji IP: *.tele2.pl 13.03.02, 10:54
      Chcę się wybrać do Chorwacji z mężem i 5-letnim synkiem na ok 14 dni. Czy ktoś
      mógłby mi polecić niedrogą i fajną kwaterę i miejscowość z niedalekim dostępem
      do rozrywek dla dzieci (i dorosłych).
      Byłam już na Chorwacji samochodem (grupą) i zjechałam wybrzeże (półwysep
      Peljacic - Korczula - cos pięknego)aż do Dubrovnika, ale sama jeszcze nie
      jechałam. Jaki byłby najdogodniejszy dojazd z W-wy. Czy zwykłe prawo jazdy
      wystarczy, czy trzeba wyrabiać międzynarodowe? Gdzie najlepiej stawać po drodze
      (Słowenia, Słowacja?)
      Bardzo proszę o pomoc i wszelkie uwagi.Z góry dziękuję.
      Mój e-mail: jarradz@poczta.fm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka