Dodaj do ulubionych

Zima w Chorwacji

IP: *.adsl.net.t-com.hr 08.02.06, 11:01
Mam dosc chorwackiej zimy, z reszta to nie zadna zima, jest mroz, nie ma
sniegu, spadnie snieg, topnieje w przeciagu kilku godzin. Przez 9 lat nie
wiem jak wygladaja biale Swieta Bozego Narodzenia. Tak bardzo brakuje mi
polskiej zimy. Moje dzieci o balwanku moga tylko pomarzyć, sanek nie mamy, bo
i po co.
Lato owszem mamy piekne, pogoda gwarantowana,.......ale urokow prawdziwej
zimy nie znamy.
Pozdrawiam wszystkich zakochanych w Chorwacji i taka mi sie nasuwa mysl:
"cudze chwalicie, swego nie znacie"
Obserwuj wątek
    • Gość: dzik Re: Zima w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:42
      Nasza polska zima--odcinek 700 m jechalem 45 min, czas dojazdu do pracy zamiast
      ok 30 min ponad 2 godz, takie są uroki zimy śnieżnej w miastach. Tak, narty,
      saneczki, bałwanki to coś cudownego, ale np w górach, lasach, nie w mieście,
      Nasze służby drogowe nadal nie zdają egzaminu. Ja i zdecydowana większość moich
      znajomych chcemy lata, ciepła i słoneczka. Pozdrawiam
    • emes-nju Re: Zima w Chorwacji 08.02.06, 12:07
      Jakos tak sie sklada, ze od dluzszego czasu zimy w Polsce sa dla mnie tylko zrodlem wiekszych wydatkow, stania w korkach i podobnych przyjemnosci. Jak chce korzystac z zimy i pojezdzic na nartach - wyjezdzam w Alpy.

PS Biale Boze Narodzenie tez nie jest takie oczywiste w Polsce... Za to lato z 70% dni deszczowych nie jest ewenementem :-)
      • Gość: ma.mo.st.ka Re: Zima w Chorwacji IP: *.adsl.net.t-com.hr 08.02.06, 13:12
        Zgadzam sie z Wami, to prawda, ze wieksze koszty, sluzbe drogowa zima jak
        zwykle zaskoczyla, taka niestety u nas rzeczywistosc.
        Nie wiem, czy mi wolno na tym forum to powiedziec, ale ja tak bardzo (oprocz
        Chorwacji) KOCHAM POLSKE.
        Nie powiedzcie mi tylko: to po co wyjezdzalas?
        Dobrze mi tu, ale zlapala mnie pewnie jakas faza nostalgii za krajem.
        Wybaczcie, musialam sie wygadac!
        • emes-nju Re: Zima w Chorwacji 08.02.06, 13:23
          :-)

No to z twojego punktu widzenia nadreprezentacja Polakow w Chorwacji nie jest taka zla? Czy tez na odwrot - za bardzo przypominaja Polske?

pzdr
        • Gość: ddb2 Re: Zima w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:23
          Przeciez mozesz przyjezdzac do Polski, to niedaleko.
          Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale ja, w okolice Dubrownika lub Orebicia
          przenioslabym sie od zaraz, bez tesknoty za polska zima.
          • Gość: ma.mo.st.ka Re: Zima w Chorwacji IP: *.adsl.net.t-com.hr 08.02.06, 15:04
            Oczywiscie, ze przyjezdzam do Polski, wlasnie uciekam stad latem, bo mi za
            goraco jest:), a jak pisalm wczesniej wole chlodniejsze klimaty, (zartuje!), w
            Polsce spedzam 2 tygodniowy urlop, reszte czasu w Chorwacji poniewaz obowiazki
            nie pozwalaja, by bylo inaczej.
            • beata118 Re: Zima w Chorwacji 15.02.06, 09:52
              Nie tęsknij tak za śniegiem. W ubiegłym tygodniu w Szczyrku i Korbielowie bo
              tam byliśmy były 2 metrowe zaspy śniegu a śnieg padał codziennie. Wiesz co
              będzie się działo jak to wszystko zacznie topnieć brr. Pozdrawiam ze śnieżnej
              Warszawy.
            • Gość: ellam Re: Zima w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 13:44
              Pewnie naszła Cię nostalgia. Rozumiem Cię. Ale, jak mówią: trawa jest bardziej
              zielona tam, gdzie nas nie ma. Wiesz... Polska jest szara, smutna i biedna.
              Tęsknię za Chorwacją. Pewnie dlatego, że spędzam w niej tylko 2 tygodnie w
              roku.Życzę powodzenia i uśmiechu.
    • Gość: Karlovcanka Re: Zima w Chorwacji IP: *.net.t-com.hr 15.02.06, 20:47
      A ja sie ciesze, ze zimy sa lagodniejsze niz w Polsce, a sniegu zazwyczaj
      wiecej. Ciekawam gdzie Pan/i ma.mo.st.ka. mieszka? W Karlovcu jesli spadnie
      snieg jest go duzo i dlugo lezy. Ta zima jest jednak "malosniezna", ale jakie
      byly poprzednie! I wielkie balwany mozna bylo lepic. Pozdrawiam.
      • Gość: ma.mo.st.ka Re: Zima w Chorwacji IP: *.adsl.net.t-com.hr 16.02.06, 11:47
        Witaj Karlovčanka!
        Milo mi, ze nie jestem tu sama. Pewnie masz racje z tym sniegiem w Karlovcu,
        ale tu w Slavoniji dzis na przyklad pada od rana obfity deszcz i jest bardzo
        ponuro. Dla mnie Karlovac to juz inna bajka, bylam tam kilka razy i coz, podoba
        mi sie bardziej niz nasza monotonna "ravnica".

Pozdrawiam goraco!
        • romcula11 Re: Zima w Chorwacji 18.02.06, 01:50
          hej, a ja mieszkam w splicie, na dzikim bałkanie.
          też mnie łapie nostalgia za Polską, teraz jestem w moim Krakowie
          i będę tu jeszcze tydzień (jakoś o splicie do tej pory nie
          mogę powiedzieć "mój").
          Ludzie wcale nie są tak przyjaźni jak się wydaje na pierwszy rzut oka,
          jest tu multum ksenofobów, nacjonalistów, którzy uważają, że chorwaci to naród
          wybrany, niedawno widziałem rejestrację auta, z napisem "Bog i hrvati" hahaha.
          Pozdrav
          • Gość: ma.mo.st.ka. Re: Zima w Chorwacji IP: *.adsl.net.t-com.hr 21.02.06, 10:52
            Drogi romcula11, pod tym, co napisles o chorwatach podpisuje sie obiema rekami.
            Bardzo trafne spostrzezenia!!!
            Takie postawy sa wedlug mnie mniej zauwazalne wsrod kobiet, ale wsrod mezczyzn,
            to niestety jest wlasnie tak, jak napisales, no moze z malutkimi wyjatkmi (moj
            maz) :-)
            Pozdrawiam Ciebie i nasz cudowny Krakow!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka