Dodaj do ulubionych

ceny w knajpkach

IP: *.magma-net.pl 05.08.06, 22:49
Hmm... interesuje mnie, ile trzeba wydac na obiad / kolacje w przecietnej
knajpce w Dalmacji. Jaka jest cena np. pizzy, frytek z rybka, piwa, lampki
wina?
Obserwuj wątek
    • Gość: barbo Re: ceny w knajpkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 08:57
      Wróciłem w weekend więc ceny mam na świeżo. Płaciłem w sklepach kartą, gotówkę
      wymieniłem z euro. Kurs wychodzi około 55 groszy za jedną kunę.
      Ceny w sklepie morzem lub w markecie Studenac (Omisz) :
      chleb 0,5 kg - chyba 5-6 kun
      masło 250 g - około 8-9 kun
      ser (b.dobry - twardy owczo-kozi) 70-80 kun za kg ale był też Paśki ser za 180
      kun
      wędliny drogie
      jogurt - kubek ok 2-3 kuny
      mleko karton 1 litr 4-5 kun
      piwo - 0,5 litra puszka 7-8 kun, butelka 4-5i pół kuny, litrowa butelka
      plastikowa 10-12 kun
      wino od 15 do 40 kun za litr z napisem "kvalitetno", Istra Bitter (takie
      chorwackie Campari) - za 1 litr 56 kun
      czekolada Milka - 10 kun
      makarony włoskie - 4-8 kun za pół kilo
      TARG OWOCOWO-WARZYWNY : arbuz ok 4 kun za 1 kg (ale smak inny, słodszy niż u
      nas), pomidor 8 kun za kg, brzoskwinie 10 kun, nektaryny 15 kun, winogrna
      25kun, ziemniaki droższe niż u nas, rakija, orzechówka i inne wynalazki ok. 40
      kun za litr
      RESTAURACJA : pizza 30-45 kun, Makrele z grilla 40 kun, żabie udka w cieście 70
      kun, duże frytki 15 kun, skampi (ni to olbrzymia krewetka ni to langusta 90 kun
      za porcję - ok. 300 gramów), zupa rybna 20 kun, inne zupy 12 kun, szaszłyk,
      kotlet 45-50 kun, porcja lodów (duża gałka - 4 lub 5 kun), kawa expresso 5-6
      kun, kawa większa 6-8 kun, piwo w knajpie (o,5 litra) 10-12 kun, litr wina
      stołowego 60 kun
      PALIWO - Benzyna bezołowiowa 95 okt. - 7.8-7.9 kun za litr
      INNE ATRAKCJE : rejs statkiem na wyspe Brac, zwiedzanie miasteczek, kapiel na
      plazach, ryby smazone i wino białe do woli - ok. 250 kun za 2 dorosłych i 1
      dziecko, spływ tratwą po górskiej rzece Cetinii (2 dor + 1 dziecko) 350 kun
      CENY KWATER - b. różne - my płaciliśmy w miejscowości PISAK za apartament
      (pokój 3 osobowy, z TV sat ale bez klimy, kuchnia,balkon w widokiem na morze
      oddalone o 50 metrów w linii prostej, ok 150 - 200 metrów pieszo, łazienka)40
      euro za dobę.
      Chyba temat wyczerpałem ...
      Ale nie wszystko do się przeliczyć na pieniądze, widok gór opadających do morza
      w Dalmacji, godziny spędzone w wodzie bez wychodzenia na brzeg - bezcenne ...

• Gość: janka Re: ceny w knajpkach IP: *.magma-net.pl 06.08.06, 12:49
        Bardzo dziekuje za info. Eh, teraz musze sie jedynie naglowic z
        przelicznikiem... a to wakacje mialy byc :-) Pozdrawiam
        • iontichy Re: ceny w knajpkach 07.08.06, 09:05
          Jestem matematykiem wyśmienitym, więc Ci pomogę. Cenę w kunach dzielisz na pół
          i dodajesz 10%. Proste, prawda?
    • Gość: przemek Re: ceny w knajpkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 16:05
      Jedziemy 18-08 do Omisz Nemira. Twoje info jest dla nas bardzo przydatne, dzięki.
      Czy w Omisz można kupić świeże krewetki,ryby, małże, itp np. od rybaków czy na
      targu rybnym ?
      Pozdrawiam Przemek
      • Gość: barbo Re: ceny w knajpkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 16:35
        Mysle, że tak, ale osobiście nie kupowałem takich rzeczy w Omiszu, gdyz byłem w
        Pisaku (20 km od Omisza). W Splicie jest wielki targ rybny, ale słyszałem że w
        Omiszu przy porcie też, ale trzeba wstać wcześnie ...
    • Gość: przemek Re: ceny w knajpkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 17:15
      Dzięki, Barbo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka