Dodaj do ulubionych

fotelik dla dziecka

IP: 135.245.72.* 28.05.07, 10:50
Czy ktoś się może orientuje ile wzrostu musi mieć dziecko żeby za granica ,
zwałaszcza w Chorwacji jeżdzić bez fotelik lub bez podstawki. W Polsce chyba
jest 1,30? Ale też nie jest pewna? Porszę o podpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kierowca Re: fotelik dla dziecka IP: *.acn.waw.pl 28.05.07, 12:10
      Przepraszam, że zadam takie pytanie:
      a ile rozumu muszą mieć rodzice żeby usiłować wozić dziecko bez fotelika
      (podstawki) niezależnie od kraju?

Czy naprawdę myślisz, że przepisy o wożeniu dzieci w fotelikach ustanowiono
      komuś na złość, żeby komuś utrudnić życie?
      NIE! PO TO ABY DZIECKO W RAZIE WYPADKU MIAŁO WIĘKSZE SZANSE PRZEŻYCIA!
      • Gość: mama Re: fotelik dla dziecka IP: 135.245.72.* 28.05.07, 13:04
        Wiem oczywiście o tym, ale moje dziecko ma juz 10 lat i nie chce jeżdzić w
        foteliku. Natomiast w samochodzie sa z tyłu pasy dopasowane specialnie dla
        niego. Ja nie mówie o 5-latku, tylko o chłopcu w miare duzym.
        • Gość: Kierowca Re: fotelik dla dziecka IP: *.acn.waw.pl 28.05.07, 14:23
          fotelik.info/prawo.html
          www.maluchy.pl/porada/228
          www.pzm.pl/Bezpieczenstwo_Ruchu_Drogowego/Dziecko_w_foteliku
          Pozdrawiam,
          • Gość: mama Re: fotelik dla dziecka IP: 135.245.72.* 28.05.07, 14:51
            Dziękuje bardzo teraz mam jasność sytuacji.
      • Gość: JI Re: fotelik dla dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 11:24
        Ja bym sie wcale nie dziwiła takim pytaniom ,wystarczy popatrzec na nasze drogi
        jak dzieci "wisza" na przednich siedzeniach miedzy rodzicami , wystarczy nawet
        niewielkie nagle hamowanie i dziecko ma zero szns przezycia.A tlumaczenie ze
        dziecko nie chce jezdzic w foteliku jest conajmniej bezmyslne
        Pozdrawiam
        • Gość: Madzik Re: fotelik dla dziecka IP: 135.245.72.* 29.05.07, 13:33
          Takie myślenie wcale nie jest bezmyslne, skoro dziecko mówi ze jest mu
          nieygodnie w foteliku to oczywiste jest ze mama chce mu tej niewygody
          zaoszczędzic, jeżeli jest taka mozliwość, tym bardziej jesli chodzi o
          kilkunasto godzinną jazde.
          • Gość: Kierowca Re: fotelik dla dziecka IP: *.acn.waw.pl 29.05.07, 20:14
            Mhmmm
            jak jest chore to też mu nie podawać lekarstw skoro mówi, że mu nie smakują?
            Czasem trzeba zrobić coś wbrew czyjejś woli dla dobra tej osoby. Dzieci są tu
            doskonałym przykładem ponieważ nie są w stanie wyobrazić sobie konsekwencji.

Trzeba tak dobrać fotelik żeby był wygodny i zapewniał maksimum bezpieczeństwa.
            Przecież właśnie bezpieczeństwo jest kluczowym zagadnieniem.
            • Gość: Madzik Re: fotelik dla dziecka IP: 135.245.72.* 30.05.07, 13:23
              Porównanie jak kulą w płot...
              To nie jest maleństwo, tylko 10-letni chlopiec, i nie wiadomo jak wygodny
              fotelik, jest to jednak kilkanascie godzin jazdy a siedzenie w sztywnym
              foteliku jest o wiele bardziej niewygodne niz na siedzeniu samochodowym.
              Może dorosli tez sobie zafunduja foteliki, wszak bezpieczenstwo jest
              najwazniejsze...
    • an1000 Re: fotelik dla dziecka 30.05.07, 10:11
      Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Članak 163.
      (2) Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja
      je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina niti na stražnjem
      sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima
      pričvršćenu dječju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano.
      (3) Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba
      koja postupi suprotno odredbama ovoga članka.
    • an1000 Re: fotelik dla dziecka 30.05.07, 10:14
      A TERAZ TLUMACZENIE - W SKROCIE:-)

Kierowca samochodu osobowego nie moze na przednim siedzeniu wozic osoby pod
      wplywem alkoholu lub narkotykow, dziecka mlodszego od 12 lat, ani na tylnim
      siedzeniu dziecka mlodszego od 5 lat, jedynie w przypadku kiedy na tylnim
      siedzeniu ma zamocowany fotelik samochodowy, w ktorym dziecko powinno byc zapiete.
      Kara za lamanie tego przepisu - 500 kn
      • Gość: mama Re: fotelik dla dziecka IP: 135.245.72.* 30.05.07, 11:13
        Poprostu zapytałam, po kilkunastu godzinach jazdy nie wiem nawet z jak wygodną
        podstawka dziecko ma go serdecznie dość, a ponieważ ma pasy dostosowane do
        swojego wzrostu więc kilka godzin bez podstawki to zawsze jakaś ulga dla niego.
        Podkreślam że on ma 10 lat nie jest maleństwem. Porównanie tego z niechęcią do
        lekarstw jest troche ma niewiele wspólnego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka