Gość: maly IP: *.cust.tele2.pl 08.08.07, 19:21 Czy w Chorwacji np w okolicach Makarskeij sa w ogole dostepne piaszczyste plaze albo np na pobliskich wysepkach? czy te kamieniste i betonowe sa naprawde az tak okropne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vv Re: Piaszczyste plaze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 19:33 Najbliższa piaszczysta plaża koło Makarskiej jest w Omnis-u W okolicach makarskiej i w niej samej sa plaze żwierkowe co czyni dużą róznice, betonowych jest mało a kamienne (skaliste) trzeba szukac poza miejscowościami Plaze zwirkowe w wielu aspektach sa lepsze niż piaszczyste. Betonowe -okropne Skaliste - dla twardzieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: Piaszczyste plaze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:08 Gość portalu: Vv napisał(a): > Plaze zwirkowe w wielu aspektach sa lepsze niż piaszczyste. > Betonowe -okropne > Skaliste - dla twardzieli Urokiem Chorwacji sa plaże niepiaszczyste :))) Czy to żwirkowe czy skaliste - warto mieć karimate. Z opinia o betonowych zgadzam się - nienaturalne. Jeżeli myslisz o dzieciach to - obserwowałem maleńkie dzieci które stąpały po żwirku lekko z gracją. Wyglądało że nie sprawia im to różnicy. Warto mieć obuwie miękkie w których będziemy wchodzić też do wody dzięki czemu spotkanie z jeżowcem www.olczyk.com/mirek/imagepages/image148.html nie będzie bloesne :))) Najciekawsza plaża dla mnie to Bol na Braczu. Kamienista, ale kamienie otoczaki tak zgrabne że jak się po nich stąpa to one się spod stopy :)) (jak to napisać ???) wykuliwają :)))) Proszę nie strofujcie mnie za takie określenie :)))) www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2005/imagepages/image406.html Powodzenia i głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Piaszczyste plaze 09.08.07, 12:49 Gość portalu: Miroslaw napisał(a): > Z opinia o betonowych zgadzam się - nienaturalne. Czesto maja jednak zalete - od razu wchodzi sie do glebszej wody wiec nie trzeba brnac po kamieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
big__mama Re: Piaszczyste plaze 08.08.07, 20:24 Piaszczysta teoretycznie jest w Omisiu ale to tylko teoretycznie. Brudny i ubity piach. Nic specjalnego. IMO żwirek lepszy bo do d... nie wchodzi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dx Re: Piaszczyste plaze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 12:21 Do Chorwacji jedzie się głównie dla wody, a -nie oszukujmy się- swoją krystaliczność zawdzięcza ona właśnie skałkom a nie tonom piachu. coś za coś :) Ja też lubię piaseczek, dzieci również , ale w tym roku postawiliśmy na wodę :) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u_kam Re: Piaszczyste plaze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 13:31 Piaszczystą plażę ma też Orebic . Ale niestety ten piach nic wpólnego nie ma z wyglądem piasku nad Bałtykiem . Ja juz osobiście wolałam te białe kamyki niż żółtą glinę z kolkami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Piaszczyste plaze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 21:47 Zgadzam się, że urokiem chorwackich plaż są żwirkowe i skaliste plaże, a dzieci bardzo zadowolone z zabawy kamyczkami i nie przeszkadza im to wogóle. A i woda dzięki temu jest krystaliczna ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Piaszczyste plaze IP: *.centertel.pl 10.08.07, 22:46 Hej, Piaszczystych plaż ze złocistym piaseczkiem próżno by szukać w Chorwacji. Ale ja po którymś razie ,leżąc na gdańskiej plaży obsypana kolejny raz piaskiem przez dzieci - stwierdziłam, że ja kocham kamieniste plaże. Byłam już na różnych - kamienistych, skalistych, żwirkowych ( betonowe omijałam z daleka) i są one naprawdę OK. Jesli chodzi o okolice ( bliższe i dalsze) Makarskiej - byliśmy 3 lata temu w Mimicach . Super plaża z otoczakami. W tym roku bylismy na KRK i w Primosten. W obu miejscach plaże były kamieniste lub żwirkowe i nasz 4 letni syn zdjąl plastikowe butki kupione specjalnie na wyjazd i chodził na bosaka. Ja w Chorwacji byłam już 4 razy i jak dotąd nie kupiłam butów na plażę. Nie cierpię pływac w butach ..Z reguły przemieszczam się boso, a jeśli nie da rady - klapki zostawiam na brzegu i wskakuję do wody. Szkoda, że już po urlopie.... Pozdrawiam ika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania rzadkie, ale się zdarzają..okolice Stonu IP: 217.97.159.* 13.08.07, 11:32 ...czyli zagłębia owoców morza, gdyż hodowane są tam małże. 2 km od Stonu w kierunku Orebica jest miejscowość Papratna (jakoś tak). Skręt w lewo z drogi i w dole w starym gaju oliwnym jest kemping. Tam jest plaża piaszczysta wychodząca na otwarte morze. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś