Dodaj do ulubionych

Czarnogóra Ulcinij

IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.12.07, 12:07
Wybieram sie w 2008 r. do Czarnogóry mam do wyboru w miejscowosci
Ulcinij dwie wille Pristan i Drago.Bardzo prosze o opinie gdzie
lepiej, na co uwazać co mozna zwiedzić.
Obserwuj wątek
    • mahzel1 Re: Czarnogóra Ulcinij 02.01.08, 23:25
      Moja koleżanka była w Ulcinij w lipcu 2007 z biura OSKAR - mieszkała w Pristan i
      z tego co opowiadała i oglądałam na zdjęciach to pokój był ok - czysty, z
      balkonem z widokiem na morze. Nie wiem jak sprawa wygląda z Drago, ale Pristan
      można spokojnie polecić. Czarnogóra jest przepiękna, mam nadzieję, że i mi uda
      się tam w końcu pojechać. Pozdrawiam i życzę tak udanych wakacji jak miała moja
      koleżanka. Pozazdrościć tylko.
      • Gość: Sławek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.08, 18:10
        Witam,
        dziękuję bardzo za informacje. Czy mogłabyś poprosić swoją
        koleżankę, aby przesłała nam na emaila zdjęcia z Czarnogóry i opinie
        o biurze gdyż to właśnie z nim mamy zamiar jechać
        (sybiel@poczta.onet.pl).
        Pozdrawiam
    • Gość: Kir Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 12:13
      Ulcinij jest mimo położenia w Montenegro tak naprawdę miastem Albańskim. Daje to
      co prawda pewien aspekt orientalnej egzotyki ale tez całego tego orientalnego
      brudu i ścisku. Z brudem to trochę przesada ale nie spodziewaj się mieszkając w
      centrum Ulcinija spokoju i super porządku. Do tego Ulcinij to w lecie miasto
      turystyczne a nie miasteczko co oznacza naprawdę spore zagęszczenie ludzi i
      turystyczny plastik na ulicach. No i jest to jedno z wiekszych miast w
      Czarnogórze w ogóle

Obawiać się nie ma czego. jest pewnie dużo bezpieczniej niz nad polskim morzem
      co nie znaczy że nie ma zupełnie przestępczosci i moze ci się zdarzyć przygoda z
      kieszonkowcem, za to apartamenty będą raczej bezpieczne. Największą zaletą
      Ulcinija jest mnogość muzułmańskich piekarni, często czynnych prawie całą dobę,
      gdzie za niewielkie pieniądze zawsze można coś fajnego zjeść np burka z mięsem
      czy ze szpinakiem, warto jednak zapyać przed zakupem czy to jest "sladko ili
      slano?" bo mozna się zdziwić do czego tam dodaje sie cukru, z resztą podobnie
      jak w Turcji.

Z miejscowymi nie należy rozmawiać o polityce (można dostać w zęby) i postarać
      sie nie podpaść policji na drodze.
      Obje wille Pristan i Drago leżą w centrum miasta z czego Drago przy samej Małej
      plazy a Pristan nieco dalej. Niestety mam złą wiadomość: jeżeli nie musisz to
      nie korzystaj z małej plazy. Woda na małej plazy przypomina żur a plaza to
      śmietnik o ile w ogóle znajdziesz tam miejsce. jeżeli już koniecznie musisz być
      na małej plazy to idź na betonowe nabrzeże przy twierdzy, tam woda robi się
      odrobinę czystsza.
      tak naprawdę fajne plazowanie jest na dużej plaży lub w zatoczkach np w
      pobliskiej Valdamos. Tyle że o ile do zatoczek czy po prawej czy po lewej
      stronie małej plazy mozna spokojnie dojść to już do Wielkiej Plazy trzeba
      dojechać a to czasem oznacza korek. No i nawet na Wielkiej plaży znalezienie
      spokoju w sezonie może być dość trudne, chyba że oddalicie się od miasta na
      jakieś 10km.

Warto wybrać się do zatoki Kotorskiej i Kotoru, oraz nad jezioro Szkoderskie.
      Jeżeli nie byłeś-do Dubrownika, choć to kawał drogi w korku.
      Sam wybrałbym Pristan bo przy samej Małej Plazy dla mnie by było za duzo ludzi.
      Możesz poczytać trochę tu o Uliciniju i MN:

www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10592&postdays=0&postorder=asc&start=25
      • Gość: Sławek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.08, 18:15
        Dziękuję Panu bardzo za ciekawe informacje na temat Czarnogóry. Mam
        jeszcze tylko dwa pytania: jeżeli będę bez samochodu to dojdę na
        piechotę na dużą plażę? Jak wyżywienie: lepiej jest wziąść opcję z
        wyżywieniem za 520 zł na osobę (śniadania i obiadokolacje) czy też
        zywić się samemu? I jakie ceny tam są? Brać dolary czy euro i ile
        orientacyjnie wziąść na dwutygodniowy pobyt?
        Jeszcze raz bardzo dziękuję za dokładny raport
        Pozdrawiam
        • Gość: seboc Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.eranet.pl 03.01.08, 21:54
          bierz euro, bo taka waluta w Czarnogórze obowiązuje oficjalnie,
          jak ciebie interesuje, lada dzień zamieszczę relację ze swojej wyprawy,
          nie byłem w centrum Unclinja, ale w Budvie nie było problemu ze skorzystaniem z
          bankomatu, można też było zapłacić kartą w większych sklepach, nie ma problemu z
          porozumieniem się po angielsku,
          IMHO warto sobie pojeździć po okolicy, auto można wypożyczyć (w Budvie kilka
          było takich agencji)
          • Gość: Sławek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.08, 17:18
            Dzięki za odpowiedź. Jak już zamieścisz informacje o swoim pobycie w
            Czarnogórze to daj znać (link), a na pewno się zapoznam. Pozdrawiam
        • Gość: Kir Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 12:46
          > jeżeli będę bez samochodu to dojdę na
          > piechotę na dużą plażę?

Z Małej Plaży do kanału Milena jest 3km, za raz za kanałem jest ta Wielka Plaża
          która ma ok 22km długości. Dojść się da, tylko czy będzie ci się chciało robić
          to co dzień? Nie wiem czy jest tam publiczny transport. Myślę że jest ale i tak
          tłumy zwłaszcza młodzieży chodzą na pieszo na plaże. Wydaje mi się że i
          spokojniej i ciekawiej można plażować w zatoczkach i na skałkach - pisaku nie ma
          ale skałki dają możliwość zobaczenia co żyje pod wodą

Znalazłem takie info na onecie:
          Połączenia autobusowe w sezonie: m.in. Podgorica (3 dziennie), po kilka do Baru,
          Budwy i Kotoru, Belgradu, Skopje czy Splitu (pn., śr., sb.). Są też regularne
          przejazdy na linii Ulcinj–Prisztina (przynajmniej 1 kurs dziennie), a nawet do
          Istambułu. Autobusy nie kursują na wyspę Ada Bojana. W sezonie można na nią
          pojechać Taxi Combi – ruszają spod restauracji Palma (blisko poczty).

Są też autobusy do Dubrownika

Parę tych rzeczy zaznaczyłem na mapie
          maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&ll=41.929996,19.21526&spn=0.092334,0.140591&t=h&z=13&om=1&msid=111051141327069817261.000442e3913729fd7a899
          > Jak wyżywienie: lepiej jest wziąść opcję z
          > wyżywieniem za 520 zł na osobę (śniadania i obiadokolacje) czy też
          > zywić się samemu?

To zależy tak naprawdę od waszego trybu życia. Jeżeli nie przeszkadza wam
          wracanie na jedzenie o określonej porze to nie ma problemu. 520 to jest na
          tydzień czy 2? Bo jak na tydzień to trochę zaoszczędzić można jak na 2 to się
          nie opłaca

>I jakie ceny tam są?

Ceny są takie same jak w Polsce w osiedlowych sklepikach. W knajpach kawałek
          dalej od plazy ceny są niższe niż w Polsce. Na plaży zawsze jest drożej. Pisałem
          o burkach i innych wypiekach- są tanie, duży burek kosztuje 0.5 euro a daje
          więcej sytości niz 2 drożdzówki. Pizza kosztuje od 5 euro w górę

> Brać dolary czy euro i ile
          > orientacyjnie wziąść na dwutygodniowy pobyt?

To zależy od rozrzutności i tego czy z jedzeniem czy bez. Jeżeli jedzenie
          opłacicie w Pl to 300euro/os powinno wystarczyć na drobiazgi i jakąś wycieczkę,
          może na 2wycieczki choć np rejs po jeziorze Szkoderskim kosztuje ok 40euro a
          jeszcze trzeba do jeziora dojechać.
          Brać wyłącznie euro bo to ich obiegowa waluta.

• Gość: Sławek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.08, 17:23
            Hej, jeszcze raz dzięki za informacje. Chyba jednak wezmę opcję z
            jedzeniem bo z małym dzieckiem i tak jesteśmy ograniczeni w zakresie
            wycieczek. Trochę przeraża mnie jednak widok plaży pod względem
            ilości turystów. Wychodzi na to, że Chorwacja jest intymniejsza.
            Dzięki za podpowiedź względem cen - wychodzi na to, że Czarnogóra
            jest tak tania jak Bułgaria. A jak nurkowanie? Brać sprzęt czy
            lepiej tylko płetwy i maskę?
            Pozdrawiam
            • Gość: jod_de Re: Czarnogóra Ulcinij IP: 85.14.85.* 12.01.08, 14:50
              W Czarnogórze jest taniej niż w Bułgarii. Ceny są takie, że możesz się stołować
              w barze na plaży :)
              Same Ulcinij jest zatłoczone i odradzam na pobyt, najładniejsza plaża to tzw.
              "Copacabana" - jest na płd. od miasta. Na miejscu bez problemu znajdziesz sobie
              apartament, wzdłuż równoległej do plaży stoją naganiacze i oferują apartamenty -
              mówią nawet po polsku :)

Sama plaża wywołuje u ludzi różne reakcje, jedni są zachwyceni, a inni robią w
              tył zwrot i wracają na północ. Myślę, że to z powodu koloru piasku, który jest
              szary, przy tym bardzo drobniutki wręcz miałki, a mokry wygląda jak ziemia.
              Podobno ma właściwości lecznicze, Jugole w to wierzą i od lat jeżdżą się tam leczyć.
              Moja rodzinka jak to zobaczyła, to nakazała odwrót :)
              • Gość: jod_de ps. copacabana - obrazki IP: 85.14.85.* 12.01.08, 14:54

www.panoramio.com/photo/26708
            • Gość: Kir Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.generacja.pl 12.01.08, 17:57
              Co do plazy i ilości turystów - dlatego radzę poszukać sobie plaży w zatoczkach
              - mniej ludzi, woda lepsza i pod wodą ciekawiej
              Na piaszczystej plazy i tam gdzie jest dużo ludzi nie ma co nurkować. Prędzej
              zobaczysz foliowy worek niż bule glona
              Ale jak tylko oddalisz się od tłumu czeka cię niepodzianka- życie jest bardzo
              bogate choć nie do końca barwne i jakoś szczególnie różnorodne

kilak fotek moich z nurkowania na skałkach, bardzo blisko plazy w zatoczce
              jakieś 15km od Ulcinija: (uwaga te linki po [img] to dość duże pliki ale widac
              na nich ile pod woda jest omółków, a przy nich rozgwiazd, krabów krewetek i
              innych stworzeń)

[URL=img310.imageshack.us/my.php?image=2304916ed.jpg][img]https://img310.imageshack.us/img310/3371/2304916ed.th.jpg[/img][/URL]

[URL=img312.imageshack.us/my.php?image=p10104585ht.jpg][img]https://img312.imageshack.us/img312/7439/p10104585ht.th.jpg[/img][/URL]
              • Gość: jod_de Re: Czarnogóra Ulcinij IP: 85.14.85.* 12.01.08, 20:07
                @Kir, poprawiłem twoje linki, bo się nie otwierały :

img310.imageshack.us/my.php?image=2304916ed.jpg
                img312.imageshack.us/my.php?image=p10104585ht.jpg
    • Gość: seboc Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.eranet.pl 12.01.08, 20:24
      ten Ulcinj przesądzany?
      popatrz:
      www.navigeo.net/album/sebastian-ciesielski/budva
      i inne galerie:
      www.navigeo.net/album/sebastian-ciesielski
      pozdrawiam
    • Gość: Makowiec Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 00:19
      jesli myslisz o piasku to jedz na poludnie ,piaszczyste plaze -
      www.czarnogora.webpark.pl/ulcinj16.htm
      co warto zobaczyc masz tutaj -
      www.czarnogora.webpark.pl/atrakcje.htm
      Pozdrawiam
      Makowiec
    • Gość: G&E Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.icpnet.pl 12.04.08, 17:23
      Byłyśmy w Czarnogorze w tej willi w 2007 roku z Oskarem. Czarnogóra jest piękna, koniecznie jedź do Kotoru, Perastu i na rafting. Spokojnie można jechać ich "PKSem". Autobusy jeżdżą często, nieprawda co mówił pan rezydent, że się spóźniają, ludzie są mili. Wracając do willi: pokoje małe, ciasne, mało szafek ale czyste z balkonami.Oskar mówił nam coś o aneksie kuchennym. Ten aneks to kuchenka elektryczna na jeden garnek i jeden czajnik na cały pensjonat. Ale nie kupuj opcji z jedzeniem akurat w tej miejscowości jest tanio. Obiad za dwie osoby kosztował od 6 euro. Dużo droższa jest Budwa! Czarnogóre polecam!!!Uważaj tylko na Oskara jeżeli to od nich jedziesz!!Nas próbowali zakwaterowac w innym pensjonacie w pokoju bez okien i prysznica choć to za pristan mieliśmy zapłacone!
      Pozdrawiam.
      PS. w tym roku wybieramy się z Triadą na Kretę do Agia Pelagia apartamenty Esperides, czy ktoś coś słyszał o tym?
      • Gość: GAGA Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:08
        Potwierdzam. Właśnie wróciliśmy z Ulcinij . Byliśmy z OSKAREM.
        Zapłaciłam za Wille Pristan a na miejscu była wielka awantura bo nie
        było dla nas pokoju. Wylondowaliśmy w willi Plaża i był duży hałas.
        Oskar to oszuści.Rezydent bez komentarza.
      • Gość: GAGA Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:11
        Potwierdzam. Właśnie wróciliśmy z Ulcinij . Byliśmy z OSKAREM.
        Zapłaciłam za Wille Pristan a na miejscu była wielka awantura bo nie
        było dla nas pokoju. Wylądowaliśmy w willi Plaża i był duży hałas.
        Oskar to oszuści.Rezydent bez komentarza.
        • Gość: WJK Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.clubnet.pl 12.08.08, 15:40
          Niestety to prawda. Nie mozna byc pewnym, gdzie zostanie sie
          zakwaterowanym po przyjezdzie do Czarnogory z Oskarem. Biuro
          sprzedaje nieistniejace pokoje 4osobowe w apartamentach, a takze
          pokoje 2osobowe do Willi Pristan, ktore okazują sie na miejscu byc
          zajete. W czasie pobytu w Ulcinj spotkalismy kilkanascie osob, ktore
          nie dostaly na miejscu pokoi zgodnie z oczekiwaniami i zapewnieniami
          przewoźnika. Turnusy (poprzedzajacy i kolejny po nas) tez mialy
          szopki z pokojami. Same miasteczko b. fajne i b. tanie.
    • Gość: wojtek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: 194.29.130.* 18.06.08, 15:04
      byłem w 2007 w ulcinij - willa drago. Warto zaznaczyc,że się chce
      pokój z widokiem na morze. Wspaniałe wieczory na tarasie. Warto
      jechac do albanii, monastyr ostorog jezioro szkoderskei, montenegro
      tour., pojechac do Baru, wialka plaża - najlepiej dojeżdżać
      autobusem - koszt 0,5 euro. Tam obowiązująca walutą jest euro - ale
      jest b. tanio.Willa Pristan jest po sąsiedzku z willa drago.Trochę
      uważać z jedzeniem, na tym upale, a taki był nie można jeść na
      ulicy.Ulcinij jest miejscowością trzech religii w tym islamu - są
      cztery meczety. Ludzie sa bardzo mili i przyjaźni, szczególnie
      serbowie. Wogóle było sympatycznie.
      • Gość: Bożena Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 13:22
        Czy ktoś może wie czy w Ulcinij albo e Barze są jakieś bankomaty czy banki?
        Czy trzeba ciągnąć ze sobą gotówkę
        • Gość: pag Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.aster.pl 22.06.08, 20:02
          W U. jest kilka bankomatów. W zeszłym roku korzystałem bez problemów z visy.
          • Gość: Bożena Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:47
            Bardzo dziękuję za odpowiedż.
            Jadę przez Scepan Polje na spływ a potem nad morze.Chcemy wziąć ze sobą rowery
            czy może ktoś mógłby coś powiedziec czy warto i czy po tych drogach da się
            przejechać z rowerami na dachu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka