Gość: Sławek IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.12.07, 12:07 Wybieram sie w 2008 r. do Czarnogóry mam do wyboru w miejscowosci Ulcinij dwie wille Pristan i Drago.Bardzo prosze o opinie gdzie lepiej, na co uwazać co mozna zwiedzić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mahzel1 Re: Czarnogóra Ulcinij 02.01.08, 23:25 Moja koleżanka była w Ulcinij w lipcu 2007 z biura OSKAR - mieszkała w Pristan i z tego co opowiadała i oglądałam na zdjęciach to pokój był ok - czysty, z balkonem z widokiem na morze. Nie wiem jak sprawa wygląda z Drago, ale Pristan można spokojnie polecić. Czarnogóra jest przepiękna, mam nadzieję, że i mi uda się tam w końcu pojechać. Pozdrawiam i życzę tak udanych wakacji jak miała moja koleżanka. Pozazdrościć tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.08, 18:10 Witam, dziękuję bardzo za informacje. Czy mogłabyś poprosić swoją koleżankę, aby przesłała nam na emaila zdjęcia z Czarnogóry i opinie o biurze gdyż to właśnie z nim mamy zamiar jechać (sybiel@poczta.onet.pl). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.08, 12:13 Ulcinij jest mimo położenia w Montenegro tak naprawdę miastem Albańskim. Daje to co prawda pewien aspekt orientalnej egzotyki ale tez całego tego orientalnego brudu i ścisku. Z brudem to trochę przesada ale nie spodziewaj się mieszkając w centrum Ulcinija spokoju i super porządku. Do tego Ulcinij to w lecie miasto turystyczne a nie miasteczko co oznacza naprawdę spore zagęszczenie ludzi i turystyczny plastik na ulicach. No i jest to jedno z wiekszych miast w Czarnogórze w ogóle Obawiać się nie ma czego. jest pewnie dużo bezpieczniej niz nad polskim morzem co nie znaczy że nie ma zupełnie przestępczosci i moze ci się zdarzyć przygoda z kieszonkowcem, za to apartamenty będą raczej bezpieczne. Największą zaletą Ulcinija jest mnogość muzułmańskich piekarni, często czynnych prawie całą dobę, gdzie za niewielkie pieniądze zawsze można coś fajnego zjeść np burka z mięsem czy ze szpinakiem, warto jednak zapyać przed zakupem czy to jest "sladko ili slano?" bo mozna się zdziwić do czego tam dodaje sie cukru, z resztą podobnie jak w Turcji. Z miejscowymi nie należy rozmawiać o polityce (można dostać w zęby) i postarać sie nie podpaść policji na drodze. Obje wille Pristan i Drago leżą w centrum miasta z czego Drago przy samej Małej plazy a Pristan nieco dalej. Niestety mam złą wiadomość: jeżeli nie musisz to nie korzystaj z małej plazy. Woda na małej plazy przypomina żur a plaza to śmietnik o ile w ogóle znajdziesz tam miejsce. jeżeli już koniecznie musisz być na małej plazy to idź na betonowe nabrzeże przy twierdzy, tam woda robi się odrobinę czystsza. tak naprawdę fajne plazowanie jest na dużej plaży lub w zatoczkach np w pobliskiej Valdamos. Tyle że o ile do zatoczek czy po prawej czy po lewej stronie małej plazy mozna spokojnie dojść to już do Wielkiej Plazy trzeba dojechać a to czasem oznacza korek. No i nawet na Wielkiej plaży znalezienie spokoju w sezonie może być dość trudne, chyba że oddalicie się od miasta na jakieś 10km. Warto wybrać się do zatoki Kotorskiej i Kotoru, oraz nad jezioro Szkoderskie. Jeżeli nie byłeś-do Dubrownika, choć to kawał drogi w korku. Sam wybrałbym Pristan bo przy samej Małej Plazy dla mnie by było za duzo ludzi. Możesz poczytać trochę tu o Uliciniju i MN: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10592&postdays=0&postorder=asc&start=25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.08, 18:15 Dziękuję Panu bardzo za ciekawe informacje na temat Czarnogóry. Mam jeszcze tylko dwa pytania: jeżeli będę bez samochodu to dojdę na piechotę na dużą plażę? Jak wyżywienie: lepiej jest wziąść opcję z wyżywieniem za 520 zł na osobę (śniadania i obiadokolacje) czy też zywić się samemu? I jakie ceny tam są? Brać dolary czy euro i ile orientacyjnie wziąść na dwutygodniowy pobyt? Jeszcze raz bardzo dziękuję za dokładny raport Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seboc Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.eranet.pl 03.01.08, 21:54 bierz euro, bo taka waluta w Czarnogórze obowiązuje oficjalnie, jak ciebie interesuje, lada dzień zamieszczę relację ze swojej wyprawy, nie byłem w centrum Unclinja, ale w Budvie nie było problemu ze skorzystaniem z bankomatu, można też było zapłacić kartą w większych sklepach, nie ma problemu z porozumieniem się po angielsku, IMHO warto sobie pojeździć po okolicy, auto można wypożyczyć (w Budvie kilka było takich agencji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.08, 17:18 Dzięki za odpowiedź. Jak już zamieścisz informacje o swoim pobycie w Czarnogórze to daj znać (link), a na pewno się zapoznam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 12:46 > jeżeli będę bez samochodu to dojdę na > piechotę na dużą plażę? Z Małej Plaży do kanału Milena jest 3km, za raz za kanałem jest ta Wielka Plaża która ma ok 22km długości. Dojść się da, tylko czy będzie ci się chciało robić to co dzień? Nie wiem czy jest tam publiczny transport. Myślę że jest ale i tak tłumy zwłaszcza młodzieży chodzą na pieszo na plaże. Wydaje mi się że i spokojniej i ciekawiej można plażować w zatoczkach i na skałkach - pisaku nie ma ale skałki dają możliwość zobaczenia co żyje pod wodą Znalazłem takie info na onecie: Połączenia autobusowe w sezonie: m.in. Podgorica (3 dziennie), po kilka do Baru, Budwy i Kotoru, Belgradu, Skopje czy Splitu (pn., śr., sb.). Są też regularne przejazdy na linii Ulcinj–Prisztina (przynajmniej 1 kurs dziennie), a nawet do Istambułu. Autobusy nie kursują na wyspę Ada Bojana. W sezonie można na nią pojechać Taxi Combi – ruszają spod restauracji Palma (blisko poczty). Są też autobusy do Dubrownika Parę tych rzeczy zaznaczyłem na mapie maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&ll=41.929996,19.21526&spn=0.092334,0.140591&t=h&z=13&om=1&msid=111051141327069817261.000442e3913729fd7a899 > Jak wyżywienie: lepiej jest wziąść opcję z > wyżywieniem za 520 zł na osobę (śniadania i obiadokolacje) czy też > zywić się samemu? To zależy tak naprawdę od waszego trybu życia. Jeżeli nie przeszkadza wam wracanie na jedzenie o określonej porze to nie ma problemu. 520 to jest na tydzień czy 2? Bo jak na tydzień to trochę zaoszczędzić można jak na 2 to się nie opłaca >I jakie ceny tam są? Ceny są takie same jak w Polsce w osiedlowych sklepikach. W knajpach kawałek dalej od plazy ceny są niższe niż w Polsce. Na plaży zawsze jest drożej. Pisałem o burkach i innych wypiekach- są tanie, duży burek kosztuje 0.5 euro a daje więcej sytości niz 2 drożdzówki. Pizza kosztuje od 5 euro w górę > Brać dolary czy euro i ile > orientacyjnie wziąść na dwutygodniowy pobyt? To zależy od rozrzutności i tego czy z jedzeniem czy bez. Jeżeli jedzenie opłacicie w Pl to 300euro/os powinno wystarczyć na drobiazgi i jakąś wycieczkę, może na 2wycieczki choć np rejs po jeziorze Szkoderskim kosztuje ok 40euro a jeszcze trzeba do jeziora dojechać. Brać wyłącznie euro bo to ich obiegowa waluta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.08, 17:23 Hej, jeszcze raz dzięki za informacje. Chyba jednak wezmę opcję z jedzeniem bo z małym dzieckiem i tak jesteśmy ograniczeni w zakresie wycieczek. Trochę przeraża mnie jednak widok plaży pod względem ilości turystów. Wychodzi na to, że Chorwacja jest intymniejsza. Dzięki za podpowiedź względem cen - wychodzi na to, że Czarnogóra jest tak tania jak Bułgaria. A jak nurkowanie? Brać sprzęt czy lepiej tylko płetwy i maskę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jod_de Re: Czarnogóra Ulcinij IP: 85.14.85.* 12.01.08, 14:50 W Czarnogórze jest taniej niż w Bułgarii. Ceny są takie, że możesz się stołować w barze na plaży :) Same Ulcinij jest zatłoczone i odradzam na pobyt, najładniejsza plaża to tzw. "Copacabana" - jest na płd. od miasta. Na miejscu bez problemu znajdziesz sobie apartament, wzdłuż równoległej do plaży stoją naganiacze i oferują apartamenty - mówią nawet po polsku :) Sama plaża wywołuje u ludzi różne reakcje, jedni są zachwyceni, a inni robią w tył zwrot i wracają na północ. Myślę, że to z powodu koloru piasku, który jest szary, przy tym bardzo drobniutki wręcz miałki, a mokry wygląda jak ziemia. Podobno ma właściwości lecznicze, Jugole w to wierzą i od lat jeżdżą się tam leczyć. Moja rodzinka jak to zobaczyła, to nakazała odwrót :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jod_de ps. copacabana - obrazki IP: 85.14.85.* 12.01.08, 14:54 www.panoramio.com/photo/26708 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.generacja.pl 12.01.08, 17:57 Co do plazy i ilości turystów - dlatego radzę poszukać sobie plaży w zatoczkach - mniej ludzi, woda lepsza i pod wodą ciekawiej Na piaszczystej plazy i tam gdzie jest dużo ludzi nie ma co nurkować. Prędzej zobaczysz foliowy worek niż bule glona Ale jak tylko oddalisz się od tłumu czeka cię niepodzianka- życie jest bardzo bogate choć nie do końca barwne i jakoś szczególnie różnorodne kilak fotek moich z nurkowania na skałkach, bardzo blisko plazy w zatoczce jakieś 15km od Ulcinija: (uwaga te linki po [img] to dość duże pliki ale widac na nich ile pod woda jest omółków, a przy nich rozgwiazd, krabów krewetek i innych stworzeń) [URL=img310.imageshack.us/my.php?image=2304916ed.jpg][img]https://img310.imageshack.us/img310/3371/2304916ed.th.jpg[/img][/URL] [URL=img312.imageshack.us/my.php?image=p10104585ht.jpg][img]https://img312.imageshack.us/img312/7439/p10104585ht.th.jpg[/img][/URL] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jod_de Re: Czarnogóra Ulcinij IP: 85.14.85.* 12.01.08, 20:07 @Kir, poprawiłem twoje linki, bo się nie otwierały : img310.imageshack.us/my.php?image=2304916ed.jpg img312.imageshack.us/my.php?image=p10104585ht.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seboc Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.eranet.pl 12.01.08, 20:24 ten Ulcinj przesądzany? popatrz: www.navigeo.net/album/sebastian-ciesielski/budva i inne galerie: www.navigeo.net/album/sebastian-ciesielski pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Makowiec Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 00:19 jesli myslisz o piasku to jedz na poludnie ,piaszczyste plaze - www.czarnogora.webpark.pl/ulcinj16.htm co warto zobaczyc masz tutaj - www.czarnogora.webpark.pl/atrakcje.htm Pozdrawiam Makowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G&E Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.icpnet.pl 12.04.08, 17:23 Byłyśmy w Czarnogorze w tej willi w 2007 roku z Oskarem. Czarnogóra jest piękna, koniecznie jedź do Kotoru, Perastu i na rafting. Spokojnie można jechać ich "PKSem". Autobusy jeżdżą często, nieprawda co mówił pan rezydent, że się spóźniają, ludzie są mili. Wracając do willi: pokoje małe, ciasne, mało szafek ale czyste z balkonami.Oskar mówił nam coś o aneksie kuchennym. Ten aneks to kuchenka elektryczna na jeden garnek i jeden czajnik na cały pensjonat. Ale nie kupuj opcji z jedzeniem akurat w tej miejscowości jest tanio. Obiad za dwie osoby kosztował od 6 euro. Dużo droższa jest Budwa! Czarnogóre polecam!!!Uważaj tylko na Oskara jeżeli to od nich jedziesz!!Nas próbowali zakwaterowac w innym pensjonacie w pokoju bez okien i prysznica choć to za pristan mieliśmy zapłacone! Pozdrawiam. PS. w tym roku wybieramy się z Triadą na Kretę do Agia Pelagia apartamenty Esperides, czy ktoś coś słyszał o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAGA Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:08 Potwierdzam. Właśnie wróciliśmy z Ulcinij . Byliśmy z OSKAREM. Zapłaciłam za Wille Pristan a na miejscu była wielka awantura bo nie było dla nas pokoju. Wylondowaliśmy w willi Plaża i był duży hałas. Oskar to oszuści.Rezydent bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAGA Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 21:11 Potwierdzam. Właśnie wróciliśmy z Ulcinij . Byliśmy z OSKAREM. Zapłaciłam za Wille Pristan a na miejscu była wielka awantura bo nie było dla nas pokoju. Wylądowaliśmy w willi Plaża i był duży hałas. Oskar to oszuści.Rezydent bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WJK Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.clubnet.pl 12.08.08, 15:40 Niestety to prawda. Nie mozna byc pewnym, gdzie zostanie sie zakwaterowanym po przyjezdzie do Czarnogory z Oskarem. Biuro sprzedaje nieistniejace pokoje 4osobowe w apartamentach, a takze pokoje 2osobowe do Willi Pristan, ktore okazują sie na miejscu byc zajete. W czasie pobytu w Ulcinj spotkalismy kilkanascie osob, ktore nie dostaly na miejscu pokoi zgodnie z oczekiwaniami i zapewnieniami przewoźnika. Turnusy (poprzedzajacy i kolejny po nas) tez mialy szopki z pokojami. Same miasteczko b. fajne i b. tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Czarnogóra Ulcinij IP: 194.29.130.* 18.06.08, 15:04 byłem w 2007 w ulcinij - willa drago. Warto zaznaczyc,że się chce pokój z widokiem na morze. Wspaniałe wieczory na tarasie. Warto jechac do albanii, monastyr ostorog jezioro szkoderskei, montenegro tour., pojechac do Baru, wialka plaża - najlepiej dojeżdżać autobusem - koszt 0,5 euro. Tam obowiązująca walutą jest euro - ale jest b. tanio.Willa Pristan jest po sąsiedzku z willa drago.Trochę uważać z jedzeniem, na tym upale, a taki był nie można jeść na ulicy.Ulcinij jest miejscowością trzech religii w tym islamu - są cztery meczety. Ludzie sa bardzo mili i przyjaźni, szczególnie serbowie. Wogóle było sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.08, 13:22 Czy ktoś może wie czy w Ulcinij albo e Barze są jakieś bankomaty czy banki? Czy trzeba ciągnąć ze sobą gotówkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pag Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.aster.pl 22.06.08, 20:02 W U. jest kilka bankomatów. W zeszłym roku korzystałem bez problemów z visy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Czarnogóra Ulcinij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 11:47 Bardzo dziękuję za odpowiedż. Jadę przez Scepan Polje na spływ a potem nad morze.Chcemy wziąć ze sobą rowery czy może ktoś mógłby coś powiedziec czy warto i czy po tych drogach da się przejechać z rowerami na dachu? Odpowiedz Link Zgłoś