Gość: Kamila IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 16:19 Proszę o spostrzeżenia na temat Czarnogóry, wybieram się do Budvy na przełomie czerwca i lipca Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gimi Re: Czarnogóra - opinie IP: 77.222.13.* 13.05.08, 19:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=79425880 Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Czarnogóra - opinie 13.05.08, 21:21 generalnie do Baru jak Chorwacja, tylko trochę biedniejsza, klimaty jak u nas z początku lat 90-tych... od Baru w doł zaczyna się Albania - egzotyka w Europie, bałaganiarsko, dośc brudno... ludzie wszędzie sympatyczni, uwaga - nie poruszać tematów bałkańskiej polityki... ceny podobne do polskich, Budva to taki ichniejszy Sopot - tłok i kosmiczne ceny, lepiej szukać coś poza miastem, a najbardziej podały mi się okolice Petrovaca, standard kwater ok i taniej niż w HR (z wyjątkiem Budvy)... widoki przepiękne - morze, góry, fiord... w wielu miejscach brudno, aczkolwiek na południu brudniej, nie mają jeszcze nawyków, narzekamy na Polskę i Polaków, pod tym względem jesteśmy lata świetlne do przodu nie jechać w sezonie tj. lipiec-ok. 20 sierpnia, tłok masakryczny, na każdym skrawku plaży 1000000 ludzi... ciężko dojechać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek.r Re: Czarnogóra - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:21 Ja bylem w sierpniu 2007 w Ulcinji ... super ... Ktoś tam pisze , że brudno... zgadza sie ..w Kołobrzegu też znajdziesz brud jak bedziesz szukal....i to za jakie pieniadze.... Na dużej plazy w sierpniu byl luzik... tz. od 15 sierpnia do 30 sierpnia Kwatery taniocha ..apartament tz pokoj , lazienka dla siebie , lodowka kuchenka gazowa....troszke naczyn... 6 euro od osoby za noc...mysle ze to tanio... w tym roku tez tam jade ... przez Węgry , Bosnie i Hercegowinę ( Sarajewo ) a widoki na trasie......super.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Czarnogóra - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 09:48 Ja jade do Ulcinij 2 lipca też planuje przez Węgry i BiH jakiś nocleg w BiH a potem przez piękne góry,kanon Pivy prosto nad piękne morze.Pozdrawim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 20:36 Ulcinja nie polecam, brud i bałagan. Plaża za Ulcinjem jaka taka tylko w zagospodarowanbych miejscach. Koszmarne korki , aby tam dojechać, bo prowadzi tam jedna wąska droga, którą milion ludzi chce jednocześnie dotrzeć na plażę. Albańczycy strasznie śmiecą. Mmo rozstawionych na plaży koszy, wszyscy sru śmiecie pod siebie - obierki z arbuzów, pety, plastikowe butelki. Plaża miejska w Ulcinju warta zobaczenia - takiego syfa w życiu nie widzieliście. Faktycznie, fajnie robi się dopiero w Sutumore i dalej w górę wybrzeża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: Czarnogóra - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 10:47 Właśnie wróciliśmy z urlopu w Czarnogórze (małżeństwo + dwójka dzieci w wieku 4 i 6 lat). Mieszkaliśmy w apartamencie w Petrovac (załatwiany na miejscu, 50 euro za dzień, można taniej). Mieliśmy 2 pokoje, kuchnię, łazienkę, taras, pralkę. Do plaży miejskiej 5 minut spacerkiem, ale nie polecamy. Lepiej pojechać za miasto, między Petrovac a Sutomore. Fajna plaża Buliarica. Oczywiście nie można porównywać ich do naszych. Plaże są albo kamieniste, albo żwirowe albo piaszczyste w kolorze brunatnym. Jednak jeśli jest czysto (a z tym bywa różnie) to dzieciaki zrobią zamki i z kamieni i żwiru. Woda ciepła, mocno słona, czasami pływają w niej śmieci ze statków (ohyda!). Zejście do morza dość łagodne, więc dobre dla dzieci. Warto stołować się w knajpkach (obiady). Smacznie, ceny raczej przeciętne - dobry obiad dla dorosłego to 5 euro. Pyszna sałatka szopska - około 2 euro. W Petrovac fajny targ z owocami i warzywami - smakują i pachną inaczej niż nasze. Koło targu fajna knajpa gdzie chodzą miejscowi. Warto zwiedzić Kotor, Stary Bar, Budvę. Na granicy Polaków bardzo lubią - żadnych kontroli w przeciwieństwie do Niemców. Paliwo tańsze niż w Polsce. Ulice wąskie, brak chodników, kierowcy jeżdżą jak chcą. Nie polecamy trasy przez Serbię ani BiH. W Chorwacji super autostrady i wcale nie takie drogie. Ogólnie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaszpa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.171.219.20.crowley.pl 04.09.08, 16:04 ciekawi mnie skad te ceny? obiad smaczny za 5e, nie zartuj ... milone mieso i garsc frytek z plastrem pomidorka to ok 6-8e, badzmy powazni, pizza na dwa talerze to ok 5-8e + piwko 2-3e heineken 4-5e kawalek swinki albo piers kurczaka z frytkami ok12e + salatka 2e= 14e tyle placilam na wybrzezu, przelom 8-9.2008r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaszpa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.171.219.20.crowley.pl 04.09.08, 13:14 witam, ja wrocilam wczoraj tj 3.09.2008 z 15 dniowej wycieczki. Jechalismy w dwie osoby, przez Barwinek do Belgradu traska marzenie tj moze nie do konca w Slowacji ;) UWAGA BELGRAD jesli nie masz GPS zapomnij o przejezdzie, brak oznaczen, drogowskazow, szok, za stolica Serbi zaczyna sie powolutku jeden wielki kosmos, drogi sredniawe , mnostwo ciezarowek a wyprzedzanie przed zakretami na porzadku dziennym... jedziemy w gory Durmitor-piekne ale b ciezkie, oczywiscie brak oznaczen szlakow czyli chodzisz i bladzisz a zar leje sie z nieba, po kilku dniach wybieramy sie nad wybrzeze - osiadamy w miejscowosci Petrovac - plaze beznadziejnie zapchane, trzeba szukac jakis dzikich ale to bez sensu bo takich poprostu nie ma, male wybrzeze nie to co w Chorwacji, wszedzie tlok i brudno, lezaki po ok 10 e za pare + parasol, musisz brac bo inaczej ladujesz na jakims trawniku (a raczej pozostalosci) a obok ciebie jakis ciec ciagle pali i drze sie na dziecko... MASAKRA dla tych co pisza gdzies tam ze Kotor jes piekny - sorki ale to gruba przesada, maisto zaniedbane, brak smietnikow brud i ubostwo, papiery walaja sie, cieknie ze smietnikow, starowka cudna ale niestey podjezdzajaca uryna - radze nie wchodzic do waskich malowniczych uliczek bo moze sie to skonczyc odruchem wymiotnym... odwiedzamy muzeum morskie- pani w kasie inkasuje 8e do kieszeni, kiedy pytam ja o bilety robi mine w stylu: ale o co chodzi? gdy powtarzam to w koncu wydziera bilety z bloczka i daje z krzywym usmiechem :/ radze uwazac - to jest popularna praktyka, malo kto mowi w Czarnogorze po angielsku- niestety, musialam sie udac do lekarza w Petrovacu - wydaje sie ze lekarz w takim kurorcie powinien cos kumac hehe, kolejna pomylka, juz babka w recepcji byla nachmurzona bo jej przerwalam ogladanie rywalizacji tancerek synhronicznych w wodzie- bezposredniej relacji z Pekinu, dopiero jak dostala w lape 20 e za wizte to sie usmiechnela, a moze poprostu montenegro dostalo jakis medal? lekarka tez byla dobra uczulenie na przczoly to było, cytuje: alergija bzzz bzzz honey??? jakis kosmos dostalam leki ktorych ulotki opisane byly cycrylica ;) nie wiem co bralam bo z nikim sie nie szlo dogadac, a tak przy okazji: w niezlicznych przypadkach panie w sklepie, na bazarku, w recepcjach byly mile, zwykle nabzdyczone ignorantki, raz spotkalam milego pana w sklepie ale byl to wlasciciel wiec samo prze sie ... UWAGA! Czarnogora nie jest tania, jesli ktos tak pisze to byl w niej 5 lat temu ;) kwatery dla 2 osob min na 10 dni 40 e jesli na krocej to ok 50e, hotele od 80e no chyba ze jedziemy na poludnie czego nie radze robic bo syf sie zwieksza, zaznaczam rowniez ze w Czarnogorze jest MALO PLAZ I SA ONE BARDZO ZATLOCZONE, troche wieksza jest Buljarica - ale uwaga radze nie ruszac sie z plazy i nie chodzic sciezkami wokol bo wszedzie sa KOPY KUP, buduje sie mnostwo hoteli, nie wiem gdzie ci ludzie beda sie opalac, chyba na balkonach, jedzenie: obiad dla 2 osob tj drugie danie i piwko Nik ok 20e samo mieso ok 6-10e i to czasami wciskali jakies mielone na ksztalt hamburgera... ble kelner zadko ktory kuma cos po angielsku, jak pytam kilka razy po ang polsku rosyjsku to widac ze mu glupio... mnie tez jest glupio bo kraj reklamuje sie w CNN a nie ma z czym wyjsc do ludzi, sa nie przygotowani na turystow, polecam Chorwacje, Czarnogora za kilka lat, moze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 18:08 Ależ stek kłamstw i bzdur! Ciekawy jestem w jakim celu to napisałaś? Też byłem w sierpniu i mam zupełnie inne wrażenia. Żeby się nie rozpisywać - nie napisałaś ani jednego zdania prawdy. Na marginesie: dogadać mogłaś się bez problemu po polsku. Widocznie twój angielski był słabiutki. Czarnogórcy mówią prawie identycznym językiem jak Chorwaci. Ja nie miałem żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaszpa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.171.219.20.crowley.pl 04.09.08, 18:17 taaaa.... mialam cel zeby pisac klamstwa i bzdury :) kraj jest piekny ale nie przygotowany na taka fale turystow, Chorwacja radzi sobie o wiele lepiej, polecam Dalmacje i koniecznie Dubrovnik ;) z czasem i w Montenegro sie poprawi-narazie jest jak jest... i prosze mnie tu nie obrazac bo mnie poprostu nie znasz ;) Ps nastepnym razem jak tam bedziesz idz do lekarza i powiedz po polsku co ci jest, napewno cie zrozumieja :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: 83.12.170.* 07.09.08, 20:20 Boshhhhhhh... kobieto, jakie ty bzdety wypisujesz... sama sobie sie dziwie, ze klikam na 'odpowiedz' przy twoich postach... ale znaj pania :-PPPP Co do drogi sie nie wypowiadam, bo ja jezdze od lat przez BiH. I nie krzywduje sobie, bierzemy z mezem trase na raz, 24 godziny i jestesmy na miejscu - czyli pod Budwa, w Rafailovici. Lezaki po 10 euro ? W Petrovacu ? Ciekawe, bo w Budwie ( najdrozszym kurorcie Montenegro ) sa po 5... i to na eleganckich, co wieczor sprzatanych plazach. Kotor jest piekny, dzieweczko, nie bez powodu od 1979 roku jest na liscie swiatowego dziedzictwa kulturalnego UNESCO Brak smietnikow ??? Szkoda, ze strona image shack nie dziala, bo z checia bym ci udowodnila, ze sa i to mniej wiecej co 50 metrow. W dwoch kolorach - czarne i zielone. Zreszta sama zdanie pozniej piszesz, ze 'cieknie' ( ??? ) ze smietnikow, wiec chyba jednak sa. Nastawienie ludzi do ciebie... coz, jesli taka sama bylas dla nich, jak tu na forum - to wcale sie nie dziwie... Co od cen. Ja od 4 lat place za kwatere ( pokoj z lazienka, klima, lodowka, balkonem z widokiem na morze i Tv sat ) 15 euro, z taksa klimatyczna. Ja z mezem + paroletnie dziecko, dwa kroki od Budwy. Aha, z plaza oddalona o 50 metrow, idzie sie deptakiem. Obiad dla 2 osob 20 euro ??? Chyba sobie zarty stroisz... Nas, ( a jest nas 3 ) kosztuje to okolo 15 euro, na deptaku miedzy Rafailovici a Budwa. Knajpa na knajpie tam jest, w zasadzie kazda juz znamy, bo od paru lat tam jedzimy. Jesli chodzi o mielone 'na ksztalt hamburgera' - to byla pljeskawica, dzieweczko - mieszanina miesa wolowego i baraniego, potrawa typowo balkanska. Nie kazdemu, oczywiscie musi smakowac - warto jednak skosztowac, by choc na urlopie zapomniec o bigosie i rosolku :-P A coz takiego och-ach polecasz w Chorwacji ? Poza tym, ze oszukuja niemilosiernie i ceny na wyspach ( wiem z doswiadczenia ) maja kosmiczne i to juz od paru lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra - opinie IP: *.wlb.vectranet.pl 07.09.08, 20:33 powiedz proszę, czy dobrze zrozumiałam, ze z Rafailovici można dojść na nogach do Budvy? Możesz cos więcej powiedzieć o tym miejscu?? Czy plaża, o której wspominasz jest piaszczysta, płatna?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 20:45 Tak, oczywiscie. Z Rafailovici prowadzi wieeeelki i dlugi deptak do Budvy, to spacer okolo 4 kilometrowy. Mozna tez pojechac 'kolejka' - to taka atrakcja turystyczna - cos jak meleks z wagonikami, przejazd kosztuje 2 euro, dzieci do 4 roku bezplatnie. Spacery sa super, po drodze mnostwo knajp, sklepow z pamiatkami, mozna tez zahaczyc o spory market w Becici i kupic taniej Vranaca ;- ) , w dodatku zaplacic za niego karta ;-) Plaz w Rafailovici jest kilka, znakomita wiekszosc bezplatnych; ale sa tez i takie, gdzie placisz za lezaki i parasol. Za wstep zdarza sie oplata 1 euro, ale to plaze 'wypasione' przy drogich hotelach. Sa w Rafailovici plaze kamieniste i zwirowe ( drobny zwir ). Sa tez piaszczyste, jednak to grubszy piasek od naszego baltyckiego ;-) I kolor ma inny. Super plaza jest w Kamenovie, dojscie tunelem z Rafailovici, okolo 15 minut, to plaza z drobniutkim zwirkiem i baaardzo dlugim, lagodnym wejsciem do morza. Pomoglam ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 20:48 Uscisle jeszcze wypowiedz ;-) Napisalam : > Plaz w Rafailovici jest kilka Ale tak naprawde, idac od Rafailovici w kierunku Budvy - idziesz deptakiem wzdluz plaz. Wiec bedzie ich chyba kilkanascie ( o ile nie kilkadziesiat ). Plus to, co juz pisalam - isc w druga strone, Svetego Stefana, Petrovaca - to tam ciag dalszy plaz :-) Z Kamenovem na czele :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra - opinie IP: *.wlb.vectranet.pl 07.09.08, 20:56 tak, dzięki śliczne :) za tydzień się wybieram do Cz.G. i generalnie mieliśmy przystopowac w Petrovaciu, ale skoro mozna bliżej Budvy i taniej, to czemu nie. I ten deptak brzmi fantastycznie :) Mam jeszcze pytanie odnośnie jedzenia, bo widze, że masz doswiadczenie, co mozesz polecic i czy z wegetariańskimi daniami nie będzie problemu? A i jak z dostępem do bankomatów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 21:21 Ciesze sie, ze pomoglam :-) Za tydzien ruszam i ja :-) Co do jedzenia - ja nie wybrzydzam i wszystko mi tam smakuje :-) Ale - z dan obiadowych hucznie i zdecydowanie NIE polecam zup, zadnych. Zupy to bardzo slaby punkt czarnogorskiego menu. Reszta - palce lizac :-) Polecam lignje na zaru - czyli kalmary z grilla, pljeskawice ( ale jako danie 'obiadowe', nie w bulce na miescie ), cevapcici, wszelkie odmiany pizzy ( szczegolnie z pizzeri Nevena, na deptaku w Rafailovici wlasnie ). Warto skosztowac burka - w roznych odmianach. Nasze zwykle nalesniki, czyli palaciny - tez tam robia na iles, bardzo fajnych sposobow :-) Plus mnostwo innych; pojedziesz, to sama sie zorientujesz, na co masz ochote :-) Ja wymienilam Ci tylko podstawowe produkty :-) Koniecznie poprobujcie nabialu z Mlekary Sabac ( feta! ach, co za feta ! ) , doskonale jest mleko Nasa Kravica i sery wszelakie. Owoce, warzywa - to jasne. Przygotuj sie, ze smak, ktory znasz z Polski - to jest tylko pol smaku :-D Co do dan jarskich - hm, nie mam pojecia, poza oczywiscie palacinami ( z jarskim farszem ), jarskimi burkami, pizza i owocami morza ( czesem jarosze to jadaja - z tego, co wiem ) Mysle, ze z glodu nie umrzesz ;-) Bankomaty sa w Budvie, nie wiem jednak, ile wynosi prowizja za wyplate w tychze. My zawsze bierzemy euro w gotowce, plus karty, ktorymi bez problemu ( i prowizji ) placi sie w wiekszych sklepach ( a nie brak ich ) i na stacjach benzynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra - opinie IP: *.wlb.vectranet.pl 07.09.08, 21:30 mam bezprowizyjną wypłate kasy :) kto wie hehe może sie spotkamy na jakiejś kolacji na tym deptaku. Czytałam, że zdarzają się braki wody w kwaterach, słyszałaś coś o tym?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 21:39 No, to mozesz poszalec w bankomacie ;-D Ja nie wyplacam, bo by mnie to fortune kosztowalo :-D Za to place prawie bez ograniczen :-DDDD Moze sie i spotkamy; tym bardziej, ze czas, w ktorym jedziemy - to juz po sezonie, nie ma takiego doladowania ludzkiego, ale - i co sie z tym wiaze - nie wszystkie lokale jeszcze czynne. O brakach wody slyszalam, nie doswiadczylam ich jednak, bo nasi gospodarze 2 lata temu zainstalowali specjalny rezerwuar na takie okolicznosci. Bardzo zdziwily mnie te wielkie, niebieskie zbiorniki i gospodyni dlugo musiala mi tlumaczyc, do czego sluza :-DDD Z tego, co pamietam z zeszlego roku - coraz wiecej wlascicieli kwater poinstalowalo takie rezerwuary. Mysle wiec, ze powinno byc OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra - opinie IP: *.wlb.vectranet.pl 07.09.08, 22:19 ok, dzieki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.08, 22:38 :-) Prosze bardzo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra - opinie IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.08, 08:32 Jeszcze mam pytanie do Ja i Tylko ja - jechałaś przez BiH, czy po drodze jakiś nocleg możesz polecic? jakie opłaty trzeba poniesć na drodze? Na koniec wakacji chcemy zaliczyć spływ tarą więc będziemy wracać przez BiH, do Mnt pojedziemy natomiast przez Austrię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 08:52 Niestety, w temacie noclegu w BiH nie pomoge, poniewaz my trase bierzemy na raz, bez noclegu. Oplaty to winiety : - slowacka ( miesieczna, najkorzystniej wychodzi - 300 koron ) i - wegierska ( 4 dniowa, 1530, czy 1580, nie pamietam dokladnie - forintow ). A skad ruszacie z Polski ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elficzka Re: Czarnogóra - opinie IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.08, 09:40 z Wałbrzycha, to na południowym-zachodzie zaraz przy granicy z Czechami, więc łatwiej nam przez Czechy i Austrię, ale chcemy zahaczyc o kanion Tary, a słyszałam, że droga przez BiH zapiera dech, więc może wrócimy przez BiH i Węgry, wszystko jeszcze w sferze organizacji :) Magistralą Adriatycką również chcemy się przejechać, ponieważ będziemy w tym rejonie pierwszy raz. No i Plitvickie Jeziora po drodze. Nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że spokojnie będzie można się powygrzewać na słoneczku i skorzystać z morskiej kąpieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 12:44 Szerokiej drogi zatem :-) Trasa przez Bosnie jest piekna, nie do opisania po prostu. Goraco polecam zatrzymanie sie i zwiedzenie Mostaru - niezapomniane wrazenia. Warto tez zatrzymac sie w Bosni w ktorejs z przydroznych kanjpek i zjesc jagnie z rozna - pyyyycha ! A, cos pisalas o wege ;-) ale moze sie skusisz, jak poczujesz ten zapach ;-) Co do pogody... hm, troche prognozy strasza, ale z tego co znam Czarnogore - tam prognozy sa absolutnie nieprzewidywalne :-D A juz na pewno te dlugoterminowe ;-) Jestem zatem dobrej mysli i tez nie moge sie doczekac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytający Re: Czarnogóra - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 19:17 Czy mógłbym prosić o Twoją trasę przez BiH. Planuję wyjazd z Łodzi i chciałbym przejechać na raz ( Chorwację - pod Dubrovnik) też robiłem na raz. Czy jazda w ciemno, w rejon w którym Ty byłaś, w drugiej połowie sierpnia nie jest ryzykiem ? A czy możliwy jest namiar na kwaterę? Pozdrawiam PM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Czarnogóra - opinie IP: 193.108.194.* 08.09.08, 08:05 ja byłam w tym roku w Petrovacu - wróciliśmy tydzień temu, szczerze polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
darkoni Re: Czarnogóra - opinie 08.09.08, 12:55 Witam w przyszłym roku planuję Czarnogórę więc chciałbym się poradzić w którym terminie jechać by nie natknąć sie na tłumy (lipiec , sierpień) z doświadczenia wiem że w Chorwacji w 2 połowie sierpnia jest już dużo luźniej a i apartament gospodyni liczy taniej jak to sie ma do Czrnogóry ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Czarnogóra - opinie IP: 193.108.194.* 08.09.08, 14:17 w CG chyba raczej sie nie przeludnia w 2 poł. sierpnia, na co zresztą liczyłam. ja byłam właśnie wtedy, no i ludzi rzeczywiście sporo, co da się odczuć zwłaszcza na plaży. Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest początek września albo czerwiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaszpa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.171.219.20.crowley.pl 08.09.08, 19:05 slonce ci przygzalo albo fantazjujesz nad swoja gospodarnoscia i nad tym jaki interes w te wakacje zrobilas... pojedz sobie do Petrovaca najlepiej w sierpniu, po tym co zobaczysz na plazy miejskiej (ciasnota i brud) przejdz na plaze ktora jest stojac do morza na lewym koncu Patrovaca, trzeba przejsc prze parking i kawalek asfaltowka, plaza zadbana oplata 10e oplata za lezaki w Buljaricy 7e oplata za lezaki w Sv Stefan 10e oplata za plaze Milocer 30e ceny za 2 osoby co do reszty twojego wpisu - jesli wam odpowiada mieszkanie w norze i jedzenie mielonych na okraglo to moje gratualcje, moze i to jest sposob na oszczedzanie ... poza tym widocznie masz male wymagania i jak sie juz wyrwalas z chalupy to wszystko jest super :) i jeszcze jedno - Kotor moze byc wpisany nawet w ksiega Ginessa (sprawdz to w google i pochwal sie tu swoja wiedza) i tak jest brudny i nie umywa sie do np Dubrownika powtarzam: przed Czarnogora daleka droga, musza sie jeszcze duuuzo nauczyc, ale przyklad maja blisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 23:36 dzieweczko ! slonce mi nie przygrzalo, bo w tym roku jestem dopiero przed wakacjami - w przeciwienstwie do ciebie; boli, co ? ;-P Jesli czytalas reszte moich postow - to wiesz, ze do MNG jezdze od paru lat, a ty bylas raptem kilkanascie dni. Zatem - troche wiecej od ciebie widzialam, troche wiecej wiem i troche wiecej sie w temacie orientuje. Jesli chodzi o wyjazdy sierpniowe - wtedy mam inne atrakcje, Balkany zostawiam sobie na wrzesien, z wielu przyczyn. Ale za malutka jestes, by ci o nich pisac, i bys je zrozumiala. Zamilcze wiec. Co do nory - widzialas nasza kwatere ? Wiesz, jakie menu z restauracji wybieramy ? Przymknij wiec buzke, niewiasto i nie p.dol mi o oszczedzaniu. Co do 'wymagan i wyrwania sie z chalupy' - nie mierz wszystkich swoich miarka, zalosna panno z prowincji, co to sobie 15 dniowa objazdowke w tanim biurze wykupila i mysli, ze zaszpanuje. Co do Kotoru - nie musze ci sie chwalic moja wiedza, bo i tak 99,9% z tego, co napisze - nie zrozumiesz. Szkoda wiec mojej wiedzy, czasu, checi, pradu i miejsca na serwerach ( a propos - wiesz, co to serwer ? Bo ufam, ze o pradzie to cos liznelas w podstawowce... skonczylas ja, dalibog ? ) I podsumowanie twojej 'wiedzy' o Czarnogorze - do czego droga daleka ? Do kosmicznej drozyzny, polaczonej z chamstwem, buta, i checia 'wydojenia frajera' Chorwacji ? A moze do klasy, stylu, kultury etc. slonecznej Italii, ktora droga morska maja niecale 200 km dalej ? Jesli to drugie - to maja dobry wiatr. Oczywiscie, pod warunkiem, ze nie psuja im opinii o turystach takie persony jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaszpa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.171.219.20.crowley.pl 09.09.08, 17:20 ale mi pojechalas hehe :) najlepsze o panience z prowincji i jeszcze ta dzieweczka! padam wytlumacz mi wiec bo moja pusta popodstawówkowa glowa pojac nie moze jak to mozliwe zeby Czarnogora byla tania a Chorwacja droga... wypowiadasz sie o wyjazdach bylych - w tym roku ceny podskoczyly, przekonasz sie zapewne niebawem, napisz wiec po przyjezdzie jak bylo ;) hehe zasob planowanej kasy radze mnozyc przez 2 poza tym powinnas dodawac w swoich opisach ze jezdzisz we wrzesniu, w sierpniu jest tak jak ja opisalam jest tloczno i b drogo, mozliwe ze nie radza sobie ze sprzataniem bo jest naprawde duzo osob, dlatego tak marnie to wyglada, przeczytaj sobie uwaznie co napisalam wczesniej -Czarnogora jest piekna a starowka w Kotorze cudna ale jest brudno i drogo. ironia w twoim poscie jest na beznadziejnie niskim poziomie, troche mnie znudzilas... inteligentnie zripostowac trzeba umiec i jeszcze jedno: jakos nie odnioslas sie do cen lezakow - czyzbym tym razem napisala prawde???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 20:04 Pojechalam ? Wolne zarty. No, ale skoro tak cie ubodla uwaga o panience z prowincji - to widac, cos jest na rzeczy. Jak jest mozliwe, ze Cro droga a MNG tania ? To proste, choc 'pusta popodstawowkowa glowa' faktycznie moze tego nie ogarniac. Wytlumacze ci wiec. Otoz - Cro w turystyce 'siedzi' troche dluzej, niz MNG; inny turysta tam jezdzi, z duzo zasobniejszym portfelem - choc i to sie zmienia, bo do MNG powoli, bo powoli - ale zaczyna sie przyplyw rosyjskich, baaardzo bogatych ludzi. I to niewatpliwie wkrotce wplynie na tamtejsze ceny, na razie jednak jest tak, jak w Cro sprzed 10 lat. Czyli stosunkowo tanio. Sugeruje zreszta lekture ot chocby tego watku . Kasy nie musze przez nic mnozyc, bo od kilku lat jezdze do MNG, nigdy mi funduszy nie zabraklo; choc co roku pojawiaja sie posty takie jak twoje -'raaaany, jak tam drogo !!!' Ale coz... jak ktos do tej pory spedzal wakacje u cioci Jadzi na dzialce w Koziej D.pie; i raz sobie zaszalal, bo na 15dniowa wycieczke pojechal - to i nie dziwota, ze mu drogo :-D Gdybys czytala uwazniej - to doczytalabys, ze jezdze we wrzesniu, nie robie z tego tajemnicy :-P Ironia w moim poscie nie jest chyba jednak na 'beznadziejnie niskim poziomie' i raczej cie jednak nie 'znudzila' skoro poswiecilas jej zdanie uwagi :-P No, ale trzeba miec odrobine inteligencji, by wiedziec, co pisac :-P Do cen lezakow odnioslam sie w poscie wyzej; czytaj uwazniej, jesli chcesz uchodzic za 'enteligentna' interlokutorke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaszpa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.171.219.20.crowley.pl 09.09.08, 23:38 chyba nie zrozumialas ze sie nabijam z tego jak mi pojechalas... :/ czyli z tego jakie glupoty bez ladu i skladu wypisujesz, obawiam sie ze nie chce mi sie juz z toba meczyc, nie przyjmujesz do wiadomosci pewnych rzeczy wiec sie nie zrozumemy, rozpisujesz sie o powolnym wplywie turystow... hehe no ale jestes najmadrzejsza - w koncu kilka razy we wrzesniu bylas w Budvie :) niestety zatrzymalas sie na cenach takich jakie byly w tym samym czasie co moda na okreslenie: panienka z prowincji... nie czytam innych twoich wpisow, sa napewno w tym samym stylu co tu obecne... czyli nijakim, wpisy typu ze ktos jest po podstawowce albo ze nie czyta ze zrozumieniem albo ze pisze bzdury sa poprostu glupie - nie znasz mnie, nie wiesz ile mam lat i czym sie zajmuje, jak wygladal moj wyjazd i jakie ceny sa w sierpniu 2008 a komentujesz i starasz sie udowodnic swoje racje, wychodzi fatalnie zegnam dotkliwie ubodzona dzieweczka czy cos rownie dziwacznego :) i nie pisz o dobrym wychowaniu bo widac ze nie umiesz wyluzowac i zachowac sie nawet na forum - uprzedzajac kolejna wysmienita docinke ze ty jestes ta dobra, a ja ta zla: chamsko odpowiedzialas na moja relacje, czy tak sie zachowuje czlowiek na poziomie? nie, atakuja tylko jednostki... - prosze sobie uzupelnic jeszcze raz zegnam sciskam i wogole musze sie uspokoic bo poruszylas mnie do głębi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 01:10 <rotfl> Alez po co ty sie w pierwszym zdaniu tlumaczysz, dziecino ? Bardzo nieudolnie probujesz wybrnac z mojej prowokacji, ale znow ci nie wyszlo, ojojoj... Meczysz sie... doprawdy ? To po co odpisujesz na moje 'glupoty bez ladu i skladu' ? Jesli chodzi o moje doswiadczenia z Czarnogora - tak, w tym temacie jestem od ciebie madrzejsza, czy ci sie to podoba czy nie - bo po prostu troche wiecej czasu niz ty tam spedzilam. Troche wiecej ludzi poznalam, troche wiecej rozmow przeprowadzilam, troche wiecej widzialam. Co do terminu moich tam pobytow - wybacz, ale to moja sprawa. I nie masz pojecia, gdzie jestem i co robie w lipcu czy sierpniu, zmilcz wiec. O cenach nie tylko ja na tym forum pisze - i jakos wiecej opinii jest, ze MNG wcale nie jest droga. Ah, przepraszam - dla ciebie jest. Ale dlaczego to tez juz wiemy. Rozwaz wiec moze w przyszlym roku jednak dzialke u cioci Jadzi. Bedzie tanio :-P Nie ma nic gorszego, jak takie 'polaczki' wlasnie - wyrywaja sie ze swoich prowincji i narzekaja :-/ I nic im, psia kita, nie pasuje - a to jest drogo, a to ludzie chamscy, jedzenie niesmaczne i jeden diabel wie co jeszcze. A, tak. Nawet butow do wody nie da sie porzadnych kupic, porzadne sa tylko w Chorwacji, w MNG syfiaste. Siedz wiec na d. w swoim grajdole i raduj sie, ze kalarepka u ciotki w tym roku nad podziw obrodzila. Nie czytasz innych moich wpisow, ale wiesz jakie sa ? No miodzik, po prostu. Kaczyzm w czystek postaci; on tez 'nie widzial, nie czytal, nie zna', ale jest przeciw. Brawo ! Co do poznania ciebie, tudziez twojego wieku i profesji - ufff, na szczescie ominela mnie ta watpliwa przyjemnosc. I zycze sobie, by tak zostalo. Dalej - nie musze niczego udowadniac; posty innych osob na tym forum ( och, nawet odwiedzajacych Czarnogore w twoim magicznym sierpniu ) jednak sa zbiezne z tym, co ja pisze - rowniez w kwestii cen. Nie wprowadzaj wiec zametu i nie rob ludziom wody z mozgu, ze ceny czarnogorskie sa powalajace. Bo JESZCZE nie sa. Nnoooo, dla niektorych JUZ sa. Czyzbys miala problem z okresleniem 'dzieweczka' ? Hm, no tak... tak zaawansowana polszczyzna jest omawiana w pozniejszych latach podstawowki; nie wiem, czy do tego czasu dotrwalas... Czy ja cos pisalam o dobrym wychowaniu ??? Gdzie ??? I z czego wywodzisz moje umiejetnosci ( tudziez ich brak ) wyluzowania sie i zachowania na forum ? Zreszta - jesli chodzi o 'zachowanie na forum' - hah, no wybacz. Sama napisalas, ze nadepnelas na odcisk i jeszcze cie to bawilo :-P Faktycznie wiec, skoncz temat, wacpanna ( ach, znow trudne slowo ! ) i nie odpisuj na moje posty, bo pograzasz sie coraz bardziej. Paaaaaaaaaaaaaa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Czarnogóra - opinie IP: 195.205.251.* 10.09.08, 16:17 Troche przykre, gdy czyta sie wasza dyskusje. Coż, o gustach sie nie dyskutuje, a wasz sposob argumentowania .... smutne. Wrocilam z wloczegi po Czarnogorze i Chorwacji. Bez biura podrozy, bez wczesniejszych rezerwacji. Po prostu jechalismy i zatrzymywalismy sie tam, gdzie nam sie podobalo. Wnioski moje (podkreslam moje, indywidualne i osobiste): Czarnogóra piękniejsza, z klimatem, dużą dozą szaleństwa mieszkańców, wspaniały Durmitor, niesamowite drogi, morze cieplejsze niż w Chorwacji, za to okolica brudniejsza. To w Czarnogórze byliśmy w najlepszej knajpie i nie tylko w czasie tej ale i wielu innych podróży. Jej zaletą było to, że nie było w żadnym turystycznym miescie, po prostu miejsce, ktorzy lubia i odwiedzaja tubylcy i to raczej majętni. Nie było tam tylko mielonych, jak napisał tu ktos wyżej. Było pysznie, czysto, porcje ogromne i wspaniała obsługa. Czy ładniejszy Kotor czy Dubrownik? Myślę, że to także spór bez sensu. Wszędzie masę turystów (w Dubrowniku siłą rzeczy więcej). Kolacja jedzona przez nas w Dubrowniku była nijaka, więc mogłabym powiedzieć, ze w MNG lepiej ..., ale tak nie napiszę. W Chorwacji "odnaleźlismy" swoje miejsce na jednej z małych wysp. Mielismy swoja zatoczke, bez kupowanych leżakow, tłumu turystow. Było drożej, ale z klasą. Potraktowaliśmy pobyt tu jako regenaracje po podrozowaniu po Czarnogórze. Każde z tych miejsc jest piekne, ale trzeba umiec szukac, patrzec i po prostu znac siebie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelina Re: Czarnogóra - opinie IP: *.acn.waw.pl 12.09.08, 12:16 "ja i tylko ja" wybieram sie za tydzien do Budvy (19.09). Juz sie nie moge doczekac, jednak z przerazeniem patrze na dlugoterminowe prognozy pogody. Zapowiadaja jakies deszcze, burze, ponizej 20 stopni... Bywalas w Budvie w drugiej polowie wrzesnia? mozesz powiedziec jak to jest z pogoda? Ja dwa ostatni lata z rzedu bylam w chorwacji (makarska) wlasnie w tym terminie i pogoda byla super, cieplutko, slonecznie, moze pare dni pochumrnych na 10 dniowy wyjazd, dlatego jestem zdziwiona tymi prognozami, przeciez czarnogora jest jeszcze bardziej wysunieta na poludnie niz chorwacja :(( blagam, powiedz, ze tam prognozy sie nie sprawdzaja ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tylko ja :-P Re: Czarnogóra - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 23:11 Hm... tak, bywalam w Budwie w 2 polowie wrzesnia, w sumie to zawsze moj pobyt tam zahaczal o druga polowe... nawet i poczatek pazdziernika... Tylko roznie sie rozpoczynal - czasem tuz z poczatkiem wrzesnia, czasem blizej drugiej dekady. I powiem tak - z mojego doswiadczenia wynika, ze we wrzesniu zdarza sie tam zalamanie pogody; czasem jest ono na poczatku wrzesnia, czasem w polowie, a czasem dopiero na koniec. I ja, na przyklad - nie umiem wywnioskowac, czy jeden dzien niepogody jest poczatkiem tych kilku dni calkiem gorszych ,czy tylko chwilowym wybrykiem natury ;-) Ot, taka historia z zeszlego roku - po kilku dniach bardzo, bardzo ladnych - nagle jedenj nocy huraganowy wiatr, ktory zdmuchnal nam prawie wszystko z balkonu, deszcz, ktory ( nim sie obudzilismy ) zdazyl nam zalac poj pokoju i temperatura naprawde niska - a rano znow slonce... Ale rownie dobrze taki 'poczatek' mogl sie przerodzic w jugo badz bora... wiesz, mysle, ze w tamtejszym klimacie naprawde trudno jest przewidziec pogode ;-) Po prostu trzeba jechac w wybranym terminie i byc dobrej mysli, niezaleznie od prognoz :-) Ja tez z taka mysle od kilku lat jezdze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.c201.msk.pl 02.10.08, 11:52 Gość portalu: gaszpa napisał(a): > witam, ja wrocilam wczoraj tj 3.09.2008 z 15 dniowej wycieczki. > Jechalismy w dwie osoby, przez Barwinek do Belgradu traska marzenie > tj moze nie do konca w Slowacji ;) UWAGA BELGRAD jesli nie masz GPS > zapomnij o przejezdzie, brak oznaczen, drogowskazow, szok, za > stolica Serbi zaczyna sie powolutku jeden wielki kosmos, drogi > sredniawe , mnostwo ciezarowek a wyprzedzanie przed zakretami na > porzadku dziennym... jedziemy w gory Durmitor-piekne ale b ciezkie, > oczywiscie brak oznaczen szlakow czyli chodzisz i bladzisz a zar > leje sie z nieba, po kilku dniach wybieramy sie nad wybrzeze - > osiadamy w miejscowosci Petrovac - plaze beznadziejnie zapchane, > trzeba szukac jakis dzikich ale to bez sensu bo takich poprostu nie > ma, male wybrzeze nie to co w Chorwacji, wszedzie tlok i brudno, > lezaki po ok 10 e za pare + parasol, musisz brac bo inaczej ladujesz > na jakims trawniku (a raczej pozostalosci) a obok ciebie jakis ciec > ciagle pali i drze sie na dziecko... MASAKRA dla tych co pisza > gdzies tam ze Kotor jes piekny - sorki ale to gruba przesada, maisto > zaniedbane, brak smietnikow brud i ubostwo, papiery walaja sie, > cieknie ze smietnikow, starowka cudna ale niestey podjezdzajaca > uryna - radze nie wchodzic do waskich malowniczych uliczek bo moze > sie to skonczyc odruchem wymiotnym... odwiedzamy muzeum morskie- > pani w kasie inkasuje 8e do kieszeni, kiedy pytam ja o bilety robi > mine w stylu: ale o co chodzi? gdy powtarzam to w koncu wydziera > bilety z bloczka i daje z krzywym usmiechem :/ radze uwazac - to > jest popularna praktyka, malo kto mowi w Czarnogorze po angielsku- > niestety, musialam sie udac do lekarza w Petrovacu - wydaje sie ze > lekarz w takim kurorcie powinien cos kumac hehe, kolejna pomylka, > juz babka w recepcji byla nachmurzona bo jej przerwalam ogladanie > rywalizacji tancerek synhronicznych w wodzie- bezposredniej relacji > z Pekinu, dopiero jak dostala w lape 20 e za wizte to sie > usmiechnela, a moze poprostu montenegro dostalo jakis medal? lekarka > tez byla dobra uczulenie na przczoly to było, cytuje: alergija bzzz > bzzz honey??? jakis kosmos dostalam leki ktorych ulotki opisane byly > cycrylica ;) nie wiem co bralam bo z nikim sie nie szlo dogadac, a > tak przy okazji: w niezlicznych przypadkach panie w sklepie, na > bazarku, w recepcjach byly mile, zwykle nabzdyczone ignorantki, raz > spotkalam milego pana w sklepie ale byl to wlasciciel wiec samo prze > sie ... UWAGA! Czarnogora nie jest tania, jesli ktos tak pisze to > byl w niej 5 lat temu ;) kwatery dla 2 osob min na 10 dni 40 e jesli > na krocej to ok 50e, hotele od 80e no chyba ze jedziemy na poludnie > czego nie radze robic bo syf sie zwieksza, zaznaczam rowniez ze w > Czarnogorze jest MALO PLAZ I SA ONE BARDZO ZATLOCZONE, troche > wieksza jest Buljarica - ale uwaga radze nie ruszac sie z plazy i > nie chodzic sciezkami wokol bo wszedzie sa KOPY KUP, buduje sie > mnostwo hoteli, nie wiem gdzie ci ludzie beda sie opalac, chyba na > balkonach, jedzenie: obiad dla 2 osob tj drugie danie i piwko Nik ok > 20e samo mieso ok 6-10e i to czasami wciskali jakies mielone na > ksztalt hamburgera... ble kelner zadko ktory kuma cos po angielsku, > jak pytam kilka razy po ang polsku rosyjsku to widac ze mu > glupio... mnie tez jest glupio bo kraj reklamuje sie w CNN a nie > ma z czym wyjsc do ludzi, sa nie przygotowani na turystow, polecam > Chorwacje, Czarnogora za kilka lat, moze gaszpa -jak dobrze że już się tam nie wybierasz.Te kilka lat przerwy radzę przeznaczyć na nauke polskiej ortografii(przczoły mnie powaliły)i może poznanie chociaż kilku podstawowych słów pisanych cyrylicą.A najlepiej to jedź gdzieś do Trójmiasta-plaże sprzątane,hotele 5*-może będziesz zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaszpa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.171.219.20.crowley.pl 02.10.08, 20:39 dziekuje ewciu za rade - napewno wybiore sie ponownie do Trojmiasta bo jest tam swietnie, a pozyczysz mi moze slownik??? poprosze tez o kilka slow pisanych cyrylica <haha> np zwiazki chemiczne zawarte w lekach :) albo przeciwskazania, co? gdybys byla tak dobra jak do tej pory i mi napisala, bo jak mi napiszesz to alfabetu juz uczyc sie nie musze?? DZIEKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spider Re: Czarnogóra - opinie IP: 195.137.247.* 05.01.09, 18:50 Ale jadu się polało na forum :) Rzeczywiście "przczoły" są nieco rażące - polecam przeglądarkę Firefox - sprawdza tekst podczas pisania i pomaga w unikaniu takich gaf (chociaż osobiście nie przeszkadza mi to specjalnie - co więcej jestem za uproszczeniem języka - skomplikowana ortografia nie przynosi nikomu "value added", a zamiast się jej uczyć, możnaby poświęcić czas na coś bardziej przydatnego w życiu). Tak czy inaczej - dzięki za "warning". Myślałem o odwiedzeniu Montenegro - ze względu na intrygującą nazwę i zachęty przewodników. Przewodniki jednak często tworzone są przez osoby biznesowo zainteresowane "ubarwianiem" rzeczywistości lub przez entuzjastów, dla których śmietnisko na plaży nie stanowi wielkiego problemu. "Za młodu" sypiałem w norach udostępnianych studentom i nazywanych szumnie akademikami - gdzie książki i notatki z wykładów dzieliły miejsce z butelkami po wódzie i resztkami jedzenia z przed 2 tygodni - niestety przez ostatnie lata zatraciłem odporność na takie "wygody" i staram się unikać miejsc zaśmieconych, brudnych i śmierdzących. Miejsca takie można spotkać i w Chorwacji - na szczęście rzadko. Nie ubliżając Twojej przedmówczyni - plaże w Trójmieście niestety do takich należą. Mieszkałem tam trochę czasu i na plaże jeździłem raczej na Hel / do Chałup - i to raczej od strony otwartego morza, niż zatoki. W zatoce pływały często najróżniejsze rzeczy (np. zużyte podpaski). Czytałem już kilka postów na różnych forach ostrzegających przed brudem w Czarnogórze - chyba więc skorzystam z Twojej rady i poczekam kilka lat - aż poradzą sobie z tym problemem. Z państw byłej Jugosławii polecam bardzo Słowenię - jest śliczna i bardzo czysta (uporządkowaniem przypomina nieco niemiecką Bawarię). Chorwacja również jest wspaniała (polecam bardzo Jeziora Plitwickie, wodospady na rzece Krka, plażę Baśka na wyspie Krk, Novi Vinodolski, Mali Losnj, Pulę, Rovinj, Split, Makarską - choć ta ostatnia strasznie zatłoczona w sezonie). Ceny 50 - 60 EUR za porządny apartament dla 4 osób (ale przy wynajmie przez strony angielsko- lub niemiecko- języczne; na stronach w języku polskim zazwyczaj jest drożej - 70 - 80 EUR). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaszpa Re: Czarnogóra - opinie IP: *.171.219.20.static.crowley.pl 05.04.09, 12:14 no... polało ;) Montenegro mozna odwiedzic - zalowac nie bedziesz ale nie nastawiaj sie na tanioche i na to ze bedzie cisza spokój i ład ;) to bajki ze za kilka euro mozna cos dobrego zjesc, wynajac apartament i bosko spedzic czas, cudow nie ma pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Czarnogóra - opinie IP: *.gliwice.pl 03.04.09, 13:07 To co jest tu napisane to stek bzdur.poza tym że ,że czystości tam jeszcze długo nie będzie Poza tym: jak byłeś to wiesz DJENNYJ RUCAK Petrowac 4E 2 dania+kompot.Piwo na plazy Fast- 1,2 E.Kwatery tańsze niz w chorwacji o 30% stąd tyle ludzi. Poza tym gdzie ty w Chorwacji widziałeś takie plaże jak w Czarnogórze no i luźniejsze.Wszędzie jest tak jak trafisz.Trzeba dobrze szukać i pozytywnie sie nastroić.Ale artykuł może i dobry napisałeś bo może w tym roku będzie jjeszcze mniej polaków.A to już jest duży + Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirekk Re: Czarnogóra - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 09:53 Czarnogóra to przepiękny, gościnny kraj, dużo tańszy (2005) niż Chorwacja. Piękne góry, kaniony rzek, monastery prawosławne, a takze wybrzeże - Stari Bar, Świety Stefan, Budva, czy nawet Ulcinj. Noi zasługująca na osobne zdanie Boka Kotorska, z Hercegnovi, Kotorem, Perastem, mozaikami rzymskimi i przepięknymi widokami na zatokę z twierdzy w Kotorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Czarnogóra - opinie IP: 85.128.7.* 09.12.08, 22:32 Jeśli Czarnogóra to tylko w ciemno , na miejscu masa kwater i apartamentów , każdy znajdzie coś dla siebie . Jeśli chodzi o Ulcinji to polecam za 5 lat , bo na razie to tragedia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :> Mariusz nie klamiesz ty aby o Ulicnij ?? IP: *.betanet.pl 11.12.08, 22:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Czarnogóra - opinie IP: *.welnowiec.net 24.02.09, 20:09 Serdecznie polecam nocleg w Meljine w willi La Rosa www.sitecenter.dk/laros/ Znajduje się tuż przy plaży. Byłam tam 5 razy i polecam serdecznie! Kontakt w języku polskim, gospodarze szybko reagują na wszelkie problemy wynikające podczas pobytu. Słążą dobrą radą, częstują rakiją. Atmosfera naprawdę przyjacielska. Jeśli chodzi o imprezy to najlepsza zabawa w Herceg-Novi jakies 3km dalej. Zwykle chadzało się spacerkiem ale z taxi nie ma problemów- ok.3eu. POLECAM SERDECZNIE NAPRAWDE WARTO ZOBACZYC TEN SKRAWEJ ZIEMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czarnogóra - opinie IP: *.wolainfo.com.pl 26.02.09, 13:21 ze zdjec to mi wyglada na jakis przytułek ze zbieraniną mebli. A czy moze ktos ma namiary na inne kwatery czy tylko o takim standardzie tam mozna znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś