Dodaj do ulubionych

Karpathos z TUI

IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.11.13, 17:09
Zauważyłem, że w greckiej ofercie Tui pojawiła się nowa wyspa - Karpathos, przeloty z Enter.
Ktoś był, widział, poleca, nie poleca, warto?
Obserwuj wątek
    • 1preselekcja Re: Karpathos z TUI 05.05.15, 21:45
      Był, znów się wybiera i poleca ale z samym lotem z Tui i zwiedzaniem autem na własną rękę, bo Tui ma hotele tylko w stolicy wyspy, kijowa tam plaża, za to są sklepy i jedyne na wyspie całe 3 stacje benzynowe. Najpiękniejsze plaże w grecji, fajne góry i wioski i badzo mało turystów, brak komercji i wypasu, duzo natury.
      • Gość: gość Re: Karpathos z TUI IP: *.dynamic-ra-4.vectranet.pl 06.05.15, 09:20
        A możesz polecić wypożyczalnie samochodów i ew. rejon do nocowania?
        • Gość: olga Re: Karpathos z TUI IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.05.15, 10:09
          podbijam wątek i jeszcze spytam z ktorej strony mniej wieje??
          • Gość: bhvh Re: Karpathos z TUI IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.05.15, 13:26
            my mieszkaliśmy w Lefkos, wiało tylko na północnej plaży a i to nie codziennie, pozostałe są dość osłonięte.
          • 1preselekcja Re: Karpathos z TUI 20.06.15, 22:24
            Dla mnie najfajniej jest w Lefkos i Amoopi (w amoopi jest fajny bar skala i szejki kawowe). Najpiękniejsza plaża na wyspie to Diakoftis, dojazd drogą szutrową za lotniskiem (ale może tu wiać). Jeśli wybierasz się przed lub po sezonie to najlepiej osłonięta od wiatru jest chyba właśnie amoopi ale też duzo turystów. Najbardziej wieje na plażach na których surfują tam nie polecam kąpieli. Jest mnóstwo fajnych ale kamienistych plaż jak apella czy kira panagia. Nie polecam okolic Arkasy czy Finiki, silny wiatr, średnie plaże - ale to subiektywna ocena :) Jak ktoś będzie w okolicach Lefkos (są tam 3 plaże z czego jedna śliczna, piaszczysta) to polecam poszukać kościółka Saint George - bajkowo położony, podziemnego miasta i zadaj sobie trud, by znaleźć restaurację Eklekton, która jest po drodze do antycznej cysterny rzymskiej, można tam zjeść przepyszny, tradycyjny posiłek przygotowany z ekologicznych produktów i podyskutować o życiu z właścicielami. Stolica wyspy - Pigadia jest fajna na chwilę, fajnie tam wpaść na lody lub zakupy ale nie chciałabym tam spędzić całego urlopu. Pigadia to typowe turystyczne miasteczko z naganiaczami zaczepiającymi co dwa kroki i nieciekawą plażą, choć ma swój urok. Do wypożyczalni aut najlepiej pisac z wyprzedzeniem, co roku inni mi dają lepszą cenę. W tym roku wypożyczaliśmy w Takis Car Rental. Uwaga, są 3 stacje benzynowe i wszystkie w Pigadii, w sezonie bywa, że zabraknie benzyny. Obowiązkowy punkt wycieczki to Olympos a jak ktoś ma czas i kase to rejsy np z agios nikolaos lub pigadii na nieznane plaże - cena ok 20 euro od osoby lub z Diafani na wyspę Sarię koszt 50 euro lub promem albo samolotem na Kassos a z niej statkiem Prinsess kassos na Armathię (najkrótsza trasa rejsowa lotnicza Świata wg niektórych źródeł).
            • Gość: Andrzej Re: Karpathos z TUI IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.06.15, 23:00
              Wyspa jak wyspa, podobno opanowana przez BP .Do Cyklad nie należy ,ale ma to coś w sobie. W tamtym roku popłynąłem promem i dosłownie kilkanascie godzin spędziłem na niej. Skuterek na cały dzień 15 e Promem z Rodos byłem rano i w nocy jakąś inną łajbą popłynąłem do Sitii na Krecie.
              Jednak dla zwolennika Cyklad nie przypadła mi do gustu tak jak Andros i Sifnos
              • Gość: NBM Re: Karpathos z TUI IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.06.15, 08:11
                Architektura może mniej zachwycająca, ale morze jest zdecydowanie cieplejsze niż na Cykladach
            • killgrill Re: Karpathos z TUI 11.07.15, 10:01
              Pigadia..owszem są ładniejsze plaże (ale też i gorsze;)) Naganiaczy widac wszędzie jesli sie nie wyszło poza strefę tawern w porcie. Jesli ktoś zachęcajacy do wejścia do tawerny i ograniczjącym sie do Kalispera czy Hello jest w ogóle naganiaczem....Pigadia to również miejsce życia kilku tysięcy tubylców z ich własnym kolorytem. Warto więc wyjśc poza port
              • Gość: w Re: Karpathos z TUI IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.15, 11:37
                moglby ktos wypowiedziec sie na temat klubow w pigadii? czy mlodzi ludzie beda mieli sie gdzie bawic? czy jest to raczej kameralna baza raczej dla starszych turystow?
                • killgrill Re: Karpathos z TUI 11.07.15, 15:44
                  Przyznam , że nie widziałem klubów. Raczej odpust w kosciele ;)
    • Gość: Jogi Re: Karpathos z TUI IP: *.ists.pl 10.01.16, 16:11
      Nie wiem nic o wyspie Karpathos Ale wiem że wyjeżdżając z Tui nie bylismy zadowoleni Hotel za sporą cenę z jedzeniem którego sie jeść nie dało Rezydentka od razu powiedziała proszę pisać skargę Ja mam już dość użerania się z tym hotelem cały sezon tylko kłopoty Jak zapytałam na lotnisku panią z TUI na dzien dobry ze podobno ten hotel do którego jedziemy to jakas masakra ,,,,,,Odpowiedziała ,,,,wierzy pani internetowi i co tam ludzie pisza .................i tyle Wszystko jednak co ludzie pisali okazało sie na nasze nieszczęscie prawdą A przy zakupie oferty hotel był super i gwarantowało nam to TUI nie mówiac juz ze pokój z rezerwacją WIDOK NA MORZE okazał sie widokiem na kawałek pola z gromadka gęsi Pozdrawiam
      • Gość: gość Re: Karpathos z TUI IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.01.16, 03:31
        Byliście na Karpatos i siedzieliście cały czas w hotelu???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka