Dodaj do ulubionych

Parkowanie na Rodos

22.06.16, 14:14
Cześć. Niebawem wybieram się na Rodos, wypożyczam też samochód na kilka dni w celu objechania całęj wyspy.
I tu moje pytanie. Czy w dużych miejscowościach (Rodos, Lindos) a także poza nimi parkowanie jest płatne? Czy też jest tak że bezpłatny parking można znaleźć bez problemu?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • 12maria12 Re: Parkowanie na Rodos 22.06.16, 15:24
      w Lindos nie można wjechać do miasta,parkomat zepsuty wiec parkujesz za darmo
      W Rodos teoretycznie są darmowe parkingi ozaczone białą linią ale ja pomimo tego ze byłam w stolicy wcześnie rano nie znalazłam takiego miejsca,parkingi płatne -miejsca na poboczu oznaczone niebieską linią -też nie było łatwo ale nie ma tragedii za pół dnia w stolicy-10 euro
      • ardiss1 Re: Parkowanie na Rodos 28.06.16, 21:36
        W rodos jest ogromny parking przy akawarium przy porcie- miejsc było mnóstwo. osobiscie tam nie parkowalam, ale lini żadnych, parkometrów nie widziałam, wiec chyba darmowy.
    • aseretka Re: Parkowanie na Rodos 22.06.16, 16:10
      W Lindos i Rodos parkingi płatne i w sezonie (lipiec/sierpień) raczej ciężko ze znalezieniem wolego miejsca. Dlatego osobiście polecam dojazd do któregoś z tych miast autobusem, jeżeli stacjonuje się ok. 20-30 km od Rodos lub Lindos. Koszt dojazdu lokalnym środkiem lokomocji to ok. 2-3 euro.
      W innych ciekawych miejscach na Rodos różnie: czasami płaci się coś za parkowanie, a czasami nie. Ale parkowanie za godzinę nie przekracza zwykle 1,00euro.
      Trochę moich zdjęć z podróży po Rodos możesz zobaczyć tu:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,151287834,151287834,0,2.html?v=2
      Może pomoże Ci to w wyborze miejsc wartych odwiedzenia. :)
      • markthens Re: Parkowanie na Rodos 22.06.16, 19:02
        Ogólnie należy wystrzegać się zasady aby nie parkować przy żółtych liniach - to podstawa. Ja tak w Lindos jak w Rodos czy gdziekolwiek indziej (a objechałem całą wyspę) nie płaciłem za parkowanie, choć znalezienie wolnego miejsca jest czasami dość trudne i dotyczy to także płatnych miejsc parkingowych.
        W lipcu czy sierpniu- czyli ścisłym sezonie, samochodów, autokarów i wszelkiej maści jednośladów jest na wyspie najwięcej ale dotyczy to głównie zatłoczonego Rodos czy Lindos. Jadąc w głąb wyspy np. w Sianie czy Embonie lub obierając kierunek przylądka Prasonisi (piękne tereny) jazda samochodem jest przyjemnością a miejsc do parkowania nie brakuje.
        • Gość: Manzara Re: Parkowanie na Rodos IP: *.173.15.134.tesatnet.pl 22.06.16, 19:37
          Jeśli chodzi o Lindos to proponuję zostawić samochód zaraz przy głównej drodze a nie wjeżdżać na dół do Lindos. Po pierwsze przy głównej drodze jest spory parking i jeśli w miarę wcześnie się tam zajedzie to nie ma problemu żeby tam zaparkować, po drugie nie płaciliśmy za niego. Po trzecie unikniesz dramatu związanego z wyjeżdżaniem z Lindos. W google maps ładnie ten parking widać. Jedyny minus to dodatkowy 4-5 min spacer do miasteczka.
          My do Rodos zajechaliśmy ok 17 i dość łatwo udało się znaleźć miejsce do zaparkowania. Ale może akurat mieliśmy szczęście.
          • markthens Re: Parkowanie na Rodos 23.06.16, 10:40
            Gość portalu: Manzara napisał(a):

> Jeśli chodzi o Lindos to proponuję zostawić samochód zaraz przy głównej drodze
            > a nie wjeżdżać na dół do Lindos. Po pierwsze przy głównej drodze jest spory par
            > king i jeśli w miarę wcześnie się tam zajedzie to nie ma problemu żeby tam zapa
            > rkować, po drugie nie płaciliśmy za niego. Po trzecie unikniesz dramatu związan
            > ego z wyjeżdżaniem z Lindos.

Ja akurat zaparkowałem na dole ale wiązało się to z przeciskaniem dosłownie na centymetry. Oprócz tego, że jest tam wąsko to jeszcze stromo i wielu niewprawnych kierowców aby ruszyć paliło sprzęgła.
            Na filmiku masz widoczne parkingi na górze a skręcając w lewo w dół jedzie się wąską drogą pod miasteczko.
    • wiem_gdzie_jade Re: Parkowanie na Rodos 29.06.16, 21:57
      W Lindos najlepiej zaparkować na górnym parkingu, w dół do miasteczka można zejść pieszo (ok.5 minut, w górę ok 10) albo zjechać busem, który kursuje co chwila.
      W Rodos z parkowaniem bywa ciężko, można znaleźć miejsca płatne i bezpłatne w okolicach portu i fortecy, w centrum na przeciwko głównego przystanku jest też płatny, średniej wielkości parking.

Można też wjechać troszkę dalej w miasto i tam parkować przy białych liniach.

pozdrawiam,
      Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka