Gość: izunia IP: *.wroclaw.top.pl 15.07.01, 13:52 szukam wszystkich informacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bartek Re: Kofru-czy warto? IP: 212.244.106.* 19.08.01, 19:02 warto jest tam dużo do zwiedzania ale gorąco.uważaj nakomary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kofru-czy warto? IP: *.shell.nl 20.08.01, 14:44 Byłam na Korfu dwa lata temu. Niestety dwa tygodnie spędziłam w Dasii (nie jestem pewna pisowni). Druga, sąsiadująca miejscowości Gouvia jest dużo bardziej interesujaca. Więcej tam młodzieży, rozrywek, tawern i wszystkich tych greckich atrakcji. Dasia przypomina chwilami Ciechocinek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Centaur Re: Kofru-czy warto? IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 01.02.03, 22:18 :)) www.ciechocinek.pl oficjalna strona miasta www.ciechocinek.biz strona miejska bdb. m. in. forum dyskusyjne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.03, 12:51 To zależy czego oczekujesz. Wyspa nieco odmienna, które generalnie kojarzą się z Grecją (to kwestia przeszłości). Mnie kojarzyła się bardziej z wyspą włoską niż grecką, ale i tak uważam, że należy ją obejrzeć. Jest bardzo zielona, ma wiele plaż, ale i niewiele terenów, które kojarzą się z prawdziwą Grecją. Napewno idealna dla młodych ludzi, którzy chcą się bawić i szukają rozrywek, niekoniecznie w stylu greckim. Ja do takich nie należę, więc najpierw, jeszcze przed wyjazdem, bardzo długo szukałam miejsca gdzie mogłabym mieszkać. Starałam się jak najdalej od np. Benitses, Cavos czy Rody. Cavos jest miejscem szczególnym: władze starają się przenieść tam wszystko to co związane z rozrywkami dla młodzieży i tam rzeczywiście nie można znaleźć nic greckiego: wszędzie puby, music-bary, knajpki chińskie, japońskie itp. no i tłumy młodych ludzi szwędających się wśród dźwięków hip-hopowej muzyki. Mieszkałam w Maraitice (myślałam, że najmniejsze zło z tego co mi oferowano), ale kiedy chciałam wypić wieczorem kawę w fajnej kafejce jeździłam do miasta Korfu, bo tutaj większość to kafejki z telewizorami z anglojęzyczną muzyką. Kiedy byłam w Sidari na północy - nie znalazłam miejsca do wypicia kawy (ale już wiesz pod jakim kątem szukałam, prawda)? Napewno piękne jest samo miasto Korfu z jego Starówką (bardzo przypomina Neapol), napewno warto obejrzeć Pałac cesarzowej Sissi (kwestia gustu czy może się podobać), ale i ładne ogrody pałacowe, napewno warto pochodzi po Tronie Kaisera w Pelekas nie tylko z uwagi na widoki ale i z uwagi na bycie w tej części Korfu nie do końca skażoną turystyką. Jeśli plaża to dla takich ludzi jak ja - to na zachodzie wyspy. Z tych znanych miejscowości w mojej opinii jedynie Peleokastritsa zachowała jako taki grecki charakter (mimo tłumów ludzi, którzy ją okupują, ale nie koniecznie samej młozieży). Wyspę opanowali w nadmiarze głównie Anglicy i Niemcy i jeśli szukasz takich rozrywek to idealna wyspa. Ja byłam na wielu greckich wyspach, na wszystkie chętnie bym wróciła, natomiast na Korfu - niekoniecznie, choć spędziłam tam generalnie świetne tygodniowe wakacje. Byłam we wrześniu (drugi tydzień), pogoda była średnia i dwa razy lało potężnie (z burzami), ale to ponoć we wrześniu na tej wyspie normalne. Gdybym miała tam wrócić to tylko po to, aby wypłynąć na takie trzy maleńkie wysepki na jej północy. Tak oceniam Korfu, choć inni mogą oczywiście inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.c1 Re: Kofru-czy warto? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.02.03, 19:44 Wpadnij na www.travelforum.pl tam pozwoliłem sobie kontynuować Twój temat ;-) Pozdrawiam, B Odpowiedz Link Zgłoś